Καταγγελίες από το Ποτάμι για αυγά... Τουρκίας και τσίπουρο Αλβανίας

Το Ποτάμι καταγγέλλει παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, όπως αυγά Τουρκίας, πατάτες Αιγύπτου, μέλι Κίνας ή Βουλγαρίας και τσίπουρο από την Αλβανία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Καταγγελίες από το Ποτάμι για αυγά... Τουρκίας και τσίπουρο Αλβανίας

Παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων καταγγέλλει το Ποτάμι.

Με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Γ. Αμυράς, Κ. Μπαργιώτας, Κατερίνα Μάρκου και Σπ. Δανέλλης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητούν να μάθουν στοιχεία για τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους και πότε προτίθεται το Υπουργείο να φτιάξει ένα κεντροποιημένο σύστημα ελέγχου των εισαγόμενων προϊόντων.

Όπως αναφέρουν, "τα μόνα προϊόντα που δεν «βαφτίζονται» ελληνικά στην εγχώρια αγορά είναι τα μάνγκο! Ένα στα τρία αυγά, που πωλούνται ως ελληνικά, προέρχονται από την Τουρκία ή τη Βουλγαρία, οι μισές πατάτες που διακινούνται στην εσωτερική αγορά προέρχονται από την Αίγυπτο, αλλά βαφτίζονται «ελληνικές» ή «κυπριακές», μεγάλες ποσότητες μελιού από Κίνα και την Βουλγαρία πωλούνται ως ντόπιες, ενώ τσίπουρο από την Αλβανία καταναλώνεται στα καφενεία ως ελληνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα των ελληνοποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η οποία όχι μόνο στερεί έσοδα από το κράτος, αλλά θέτει και τους καταναλωτές σε κίνδυνο".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων

Κύριε Υπουργέ,

Οι ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων είναι ένα πρόβλημα που έχει χρονίσει, με λίγα πράγματα να γίνονται για την αντιμετώπισή του. Ως βασικές αιτίες των περιστατικών εισαγόμενων τροφίμων που «βαφτίζονται» παρανόμως ως ελληνικά, θεωρούνται η έλλειψη κεντρικού ελέγχου, η άγνοια των καταναλωτών και η μη ολοκλήρωση και επέκταση της εφαρμογής Άρτεμις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα».

Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται από τους παραγωγούς και τους ειδικούς του χώρου ότι περίπου το 1/3 των αυγών, που πωλούνται ως ελληνικά, προέρχονται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, το 30% – 40% της πατάτας που διακινείται στην εσωτερική αγορά ως ελληνική ή κυπριακή είναι στην πραγματικότητα εξ Αιγύπτου, ενώ για τα όσπρια υπολογίζεται ότι το 90% αυτών που φτάνουν στο τραπέζι μας είναι εισαγόμενα. Παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει και για το μέλι, που εισάγεται από Κίνα και Βουλγαρία, για το τσίπουρο, που εισάγεται από Αλβανία και πλήθος άλλων αγροτικών προϊόντων, μεταξύ αυτών και του ελαιόλαδου. Οι έλεγχοι στα περισσότερα προϊόντα που εισάγονται γίνονται από κατά τόπους κτηνιάτρους και γεωπόνους και όχι από κάποια κεντρική υπηρεσία (π.χ. ΕΦΕΤ).

Ελληνοποιήσεις έχουν καταγγελθεί και από τους παραγωγούς πουλερικών και κρεάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι παρόλο που η εγχώρια παραγωγή σε χοιρινό καλύπτει μόνο το 30% της κατανάλωσης, στο εμπόριο δεν βλέπουμε τόσο συχνά ταμπέλες εισαγόμενου χοιρινού.

Αναφέρουν δε, ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή Άρτεμις του ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει μεν περιορίσει σε ένα ποσοστό τις παράνομες ελληνοποιήσεις, όμως το πρώτο έγγραφο που κατατίθεται, αυτό της άδειας διακίνησης από τον κτηνοτρόφο στο σφαγείο, είναι χειρόγραφο και αυτό αποτελεί «παράθυρο» για παρανομία. Επιπροσθέτως, παρόλο που η επέκταση της εφαρμογής Άρτεμις για τον έλεγχο της εμπορίας και διακίνησης αυγών έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Σεπτέμβριο του 2014, δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα τεθεί σε εφαρμογή.

Ένα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από τα παρανόμως «βαφτισμένα» ελληνικά προϊόντα είναι η ασφάλεια των καταναλωτών. Προϊόντα για τα οποία δεν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής κατά την παραγωγή και συσκευασία τους (πχ τσίπουρο), εισάγονται παρανόμως στη χώρα και ελληνοποιούνται. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις αγροτικών προϊόντων, που εισάγονται χωρίς έλεγχο για τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων ή/και των ασθενειών που φέρουν.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τις ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υπολογίζονται, σύμφωνα πάντα με τις ελλιπείς μετρήσεις των εκάστοτε συνδέσμων παραγωγών, σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σύστημα Άρτεμις του ΕΛΓΟ Δήμητρα για τον έλεγχο της εμπορίας και διακίνησης των αυγών;

2. Προτίθεστε να ολοκληρώσετε την εφαρμογή για ηλεκτρονική καταγραφή των προϊόντων από το πρώτο στάδιο έως το τελευταίο και πότε;

3. Προτίθεστε να επεκτείνετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ και στα αγροτικά προϊόντα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

4. Υπάρχει κάποιο πλάνο για κεντροποιημένο σύστημα ελέγχου των εισαγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων;

5. Με ποιους τρόπους προστατεύονται οι καταναλωτές από τα επίφοβα τρόφιμα που εισάγονται και «βαφτίζονται» ελληνικά;

6. Από τους ελέγχους, στους οποίους έχουν ήδη προβεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου, υπάρχουν επίσημα στατιστικά για τα ποσοστά των ελληνοποιημένων προϊόντων και τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

7. Προτίθεστε να προωθήσετε καμπάνια ενημέρωσης, έτσι ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να αναγνωρίζουν τα ελληνοποιημένα από τα ελληνικά προϊόντα και να μειωθούν τα περιστατικά εξαπάτησής τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας
Κατερίνα Μάρκου - Β' Θεσσαλονίκης
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΚΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Οκτ 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για Μπογδάνο: Οποιος ξεπεράσει τα όρια που θέτουμε ως παράταξη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα

"Η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«ΟΙ ΗΠΑ ΕΥΛΟΓΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» 07 Οκτ 2021 | 18:40

Κουτσούμπας: Η Γαλλία δεν είναι ούτε "περιστέρι της ειρήνης", ούτε "φύλακας άγγελος"

"Η συμφωνία δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 07 Οκτ 2021 | 15:31

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Τσίπρα, για Πάνο Καμμένο: Το κιτς και η μεγαλομανία συνάντησαν τη γελοιότητα- Αυτά αλλάζουμε

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας και της προμήθειας των νέων φρεγατών Belharra.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 07 Οκτ 2021 | 14:09

Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια αλλά υπάρχουν προβλήματα

Η Φ. Γεννηματά είπε ότι στην ελληνογαλλική συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν αλλά και δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Οκτ 2021 | 12:57

Τσίπρας για την Αμυντική Συμφωνία με Γαλλία: "Ο Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες"

Live η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 07 Οκτ 2021 | 12:23

Καρφιά Μητσοτάκη σε Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία: "Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες"

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία, "για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη".

ΣΤΙΣ 12 Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 07 Οκτ 2021 | 11:07

Live - Η συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

07 Οκτ 2021 | 09:20

Ένα μικρό κόμμα του 31,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κοντεύει σχεδόν μια δεκαετία σε ποσοστά πέριξ του 30%, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς ότι ο παλιός εαυτός του 4% το καταδιώκει συνεχώς.

ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ 07 Οκτ 2021 | 07:26

Σύγκρουση στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης θέτει προ των ευθυνών του τον Τσίπρα που θα καταψηφίσει [live]

Στις 10:30 το πρωί η συνεδρίαση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 05 Οκτ 2021 | 10:01

Ελληνογαλλική συμφωνία - Καραμανλής: Ενδεχόμενο για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

"Στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ο κάθε βουλευτής θα πάρει θέση απέναντι στην ιστορία" είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής.