Κατάκολο: Όλα όσα έγιναν στην ονοματοδοσία του λιμανιού «Ιωάννης Λάτσης»

Εκτός από μια σπάνια εμφάνιση της οικογένειας, η ονοματοδοσία του λιμανιού «Ιωάννη Λάτση» Κατακόλου μας επεφύλαξε μοναδικές μαρτυρίες εκείνων που μεγάλωσαν μαζί του

|
SHARE THIS
0
SHARES

Αν ήταν μοναδική η τελετή ονοματοδοσίας του λιμανιού Κατακόλου σε λιμάνι «Ιωάννη Σπύρου Λάτση» που πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρα του καπετάν-Γιάννη, δεν ήταν μόνο λόγω της παρουσίας της οικογένειάς του, δεδομένου του ότι η κ. Εριέττα Λάτση, που συμπορεύτηκε μαζί του στη ζωή πάνω από 60 χρόνια, ήταν εκεί πλαισιωμένη από τα παιδιά της, Σπύρο, Μαριάννα και Μαργαρίτα και τα εγγόνια της, Πάρι Κασιδόκωστα Λάτση και Εριέττα Κούρκουλου Λάτση - σημειωτέον μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του Σπύρου και της Μαργαρίτας Λάτση που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Ηταν επίσης μοναδική διότι εκεί, λίγα μέτρα από το σπίτι της οικογένειας κι από το μπαλκόνι του πατρικού του καπετάν-Γιάννη που «έβλεπε» μέχρι απέναντι την Κυπαρισσία, ήταν συντοπίτες του: ηλικιωμένοι που τον γνώριζαν και τον θαύμαζαν ως το μεγαλύτερο αγόρι της γειτονιάς, «αυτό τον δυναμικό σε πνεύμα άνθρωπο που καβαλούσε μοτοσυκλέτα κι εμείς τα πιτσιρίκια τρέχαμε από πίσω του», ή παιδιά συμπολιτών του που έχουν ακούσει ιστορίες για εκείνον από τους γονείς τους: «άριστος μαθητής και δουλευταράς που κατάφερε κι έκανε το θαύμα...». 

Η ώρα του Αγιασμού. Διακρίνονται (από αριστερά), Σπύρος Λάτσης, Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, Εριέττα Λάτση, Μαριάννα Λάτση, Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, Μαργαρίτα Λάτση, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γαβρίλης Λιατσής, Λεωνίδας Βαρουξής. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS
Η ώρα του Αγιασμού. Διακρίνονται (από αριστερά), Σπύρος Λάτσης, Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, Εριέττα Λάτση, Μαριάννα Λάτση, Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, Μαργαρίτα Λάτση, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γαβρίλης Λιατσής, Λεωνίδας Βαρουξής. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

Αυτές οι μαρτυρίες που ακούστηκαν στην κάμερα του TheTOC, από τον 89χρονο κύριο Γιάννη Αρβανίτη και την 75χρονη κυρία Τζένη αποτελούν την επιτομή του πνεύματος μιας εκδήλωσης γεμάτη ανθρωπιά, σεβασμό και συγκίνηση. «Εκατόν οκτώ χρόνια, μετά την γέννηση του πατέρα μου και 15 χρόνια μετά το θάνατό του, η γενέτειρά του και η ελληνική πολιτεία τον τιμά, δίνοντας το όνομά του στο λιμάνι του Κατακόλου. Εκείνο το παιδί της πάμπτωχης οικογένειας που όργωνε αυτόν τον τόπο που βρισκόμαστε εμείς τώρα, ως μαθητής πουλούσε αγκινάρες στα διαλείμματα, δούλεψε ως αχθοφόρος και ξεναγός, είναι ο ίδιος στον οποίο γίνεται σήμερα αυτή η ύψιστη τιμή. Παιχνίδια της ζωής ή μήπως η προσωποποίηση της αξιοσύνης, της εργατικότητας, της φιλοδοξίας και του πάθους για δημιουργία; Μάλλον όλα αυτά μαζί…»

Η ώρα της κοπής της κορδέλας. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS
Η ώρα της κοπής της κορδέλας. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

Με την ομιλία της η Μαριάννα Λάτση σκιαγράφησε ένα αληθινό πορτρέτο του πατέρα της αποδίδοντας τα αισθήματα της οικογένειας εκείνη την ημέρα, μεταξύ άλλων, και γι' αυτόν τον τόπο που ανάθρεψε ένα τόσο ιδιαίτερο άνθρωπο, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του μακριά αλλά κράτησε στην καρδιά του το Κατάκολο ως φυλαχτό. Ισως για αυτό η ίδια διαβεβαίωσε λίγο αργότερα σε μια προσωπική δήλωση που έκανε στο TheTOC ότι «θα γυρνάμε πάντα εδώ με μεγάλη αγάπη προς αυτό τον τόπο και αυτό τον κόσμο».

Η τελετή ονοματοδοσίας που έγινε «υπό το βλέμμα» της «Νεράιδας», του πλωτού μουσείου - τυχερού πλοίου του Ι. Λάτση- που ανακαινίστηκε και φιλοξενεί δωρεάν τους επισκέπτες του, ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού και συνεχίστηκε με το κόψιμο της κορδέλας από την κ. Εριέττα Λάτση, καθώς επίσης και με τις ομιλίες των όσων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να γίνει αυτό το όραμα πράξη.

Στιγμιότυπο από τις θέσεις των επισήμων κατά τη διάρκεια της εκφώνησης των ομιλών. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS
Στιγμιότυπο από τις θέσεις των επισήμων κατά τη διάρκεια της εκφώνησης των ομιλών. Φωτογραφία: STUDIO PANOULIS

Εκτός της Μαριάννας Λάτση, στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, επί υπουργείας του οποίου μπήκαν τα θεμέλια για να γίνει η ονοματοδοσία του λιμανιού, ο Λεωνίδας Βαρουξής, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου καθώς και ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Ο Ιωάννης Λάτσης έλυνε γρίφους με την τόλμη και τη διορατικότητά του. Οι οραματισμοί του ήταν πέρα από τους μικρούς ορίζοντες. Ευπατρίδης, “Πυργο-λάτρης”, ανεξίκακος, μα πάνω από όλα Έλληνας. Ποτέ δεν απαρνήθηκε τον τόπο του». Σε δηλώσεις του στο TheTOC, επίσης o δήμαρχος Πύργου ανέφερε ότι το λιμάνι του Κατακόλου δέχτηκε το 2017 700.000 τουρίστες, ενώ είναι το 5ο σε αφίξεις τουριστών κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα.

H εκδήλωση της ονοματοδοσίας του λιμανιού Κατακόλου «Ιωάννης Σπύρου Λάτσης» ολοκληρώθηκε με μια μικρή δεξίωση έξω από την «Νεράιδα» η οποία θα παραμείνει στο λιμάνι μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, θυμίζοντας τη ζωντανή ναυτική ιστορία της χώρας.

Δείτε το βίντεο του TOC από την εκδήλωση: 

Δημοσιογραφική αποστολή: Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Φωτογραφίες: STUDIO PANOULIS

Πλάνα: Αγγελάκος Βασίλης

Μοντάζ: Βαγγέλης Παπουτσής

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook