Κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ από οικοτρόφους των φοιτητικών εστιών

Διαμαρτύρονται για την ειδοποίηση εκκένωσης δωματίου που κοινοποιήθηκε σε όσους έχουν ξεπεράσει την προβλεπόμενη στον κανονισμό παραμονή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ από οικοτρόφους των φοιτητικών εστιών

Κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησαν φοιτητές και μέλη του Συλλόγου Οικοτρόφων των φοιτητικών εστιών του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για την ειδοποίηση εκκένωσης δωματίου που κοινοποιήθηκε σε όσους έχουν ξεπεράσει την προβλεπόμενη στον κανονισμό παραμονή, που αντιστοιχεί στη διάρκεια των σπουδών τους συν δύο έτη (ν+2).

Η σχετική επιστολή για την παράδοση των δωματίων κοινοποιήθηκε στους φοιτητές, κατόπιν σχετικής απόφασης της Επιτροπής Φοιτητικών Εστιών του ΑΠΘ, φέρει την υπογραφή του διευθυντή των Εστιών και μεταξύ άλλων αναφέρει: "Σας καλώ να προσέλθετε άμεσα ως και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 στη Γραμματεία της Α’ Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης (ΦΕΘ), προς τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων και παράδοση του δωματίου σας. Για μια ακόμη φορά, σας επισημαίνω ότι είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των ΦΕΘ, καθώς δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να ικανοποιηθούν οι ανάγκες στέγασης των νέων προπτυχιακών φοιτητών. Σε περίπτωση που παρέλθει και η ανωτέρω προθεσμία, χωρίς νέα προειδοποίηση, θα αφαιρεθεί η κλειδαριά του δωματίου και θα αντικατασταθεί με νέα. Εάν βρεθούν αντικείμενα μέσα στο δωμάτιο, αυτά θα καταγραφούν και θα μεταφερθούν σε οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέρος είναι εκείνη τη στιγμή διαθέσιμο στις ΦΕΘ, από όπου και μπορείτε να τα παραλάβετε με την επίδειξη της φοιτητικής και της αστυνομικής σας ταυτότητας".

Οι φοιτητές συνομίλησαν με την αρμόδια αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων καθηγήτρια, Αριάδνη Στογιαννίδου.

"Από την πρυτανεία θέλουν να μας πουν ότι θέλουν να διώξουν τους ν+2, για να πάρουν τα δωμάτια οι πρωτοετείς. Όμως τα τελευταία χρόνια ο φοιτητής αναγκάζεται από το πρώτο έτος να δουλέψει και αντικειμενικά να παρατείνει τις σπουδές, οπότε εμείς υποστηρίζουμε αυτούς τους φοιτητές, δεν θα φύγουν από την Εστία μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους και για τους πρωτοετείς δεν το βάζουμε αντιπαραθετικά" δήλωσε η Αθανασία Γκαντόνα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σύλλογου Οικοτρόφων ΑΠΘ.

Οι φοιτητές ζητούν να μη γίνουν εξώσεις οικοτρόφων και να εξασφαλιστούν δωμάτια στους πρωτοετείς δικαιούχους. Παράλληλα διεκδικούν και άμεση αποκατάσταση και αξιοποίηση των άδειων δωματίων, αλλά και ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία, για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, με ευθύνη του κράτους και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Παιδείας.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ.Στογιαννίδου διευκρίνισε πως 120 είναι οι φοιτητές που έχουν παραβεί τον κανονισμό ν+2 σε ό,τι φορά τη διάρκεια της παραμονής τους στις εστίες και την ίδια στιγμή 115 είναι οι εκκρεμούσες αιτήσεις εισδοχής στις εστίες δικαιούχων φοιτητών.

Σχετικά με την αναφορά που υπάρχει στην ειδοποίηση που κοινοποιήθηκε στους φοιτητές ότι στη διαδικασία εκκένωσης των δωματίων δεν αποκλείεται "η παρουσία αστυνομικών οργάνων προς διασφάλιση της νομιμότητας", η κ.Στογιαννίδου ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε δόθηκε από την επιτροπή φοιτητικών εστιών εντολή ή εξουσιοδότηση στον διευθυντή των φοιτητικών εστιών να γράψει κάτι τέτοιο και διευκρίνισε ότι η ίδια επικοινώνησε μαζί του δίνοντας του εντολή του να μεριμνήσει, ώστε να κοινοποιηθεί εκ νέου η επιστολή ειδοποίησης, χωρίς την επίμαχη αναφορά.

Η κ.Στογιαννίδου σημείωσε ακόμη πως στη συνάντηση με τους φοιτητές, με βάση και τα προβλεπόμενα στον κανονισμό, διαβεβαίωσε για την πρόθεσή της να εξετάσει μία προς μία τις περιπτώσεις εστιακών φοιτητών, οι οποίοι έχουν παραβεί τον κανόνα ν+2, αλλά υφίστανται ειδικοί λόγοι που επιβάλλουν την παράταση της παραμονής τους.

Σε ό,τι αφορά τα άδεια δωμάτια, διευκρίνισε πως είναι περί τα 45-50 και δεν δύνανται να κατοικηθούν διότι δεν διαθέτουν επίπλωση, αλλά και γιατί λόγω υδραυλικών προβλημάτων υπάρχουν προβλήματα μούχλας. Σημείωσε δε, ότι για τα συγκεκριμένα δωμάτια υπάρχει αίτημα προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την αποκατάσταση των προβλημάτων, ώστε να γίνουν κατοικήσιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: INTIMENEWS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 19 Ιαν 2021 | 15:17

ΑΠΘ - "Τα είχα σαν παιδιά μου" - Τι απαντά ο καθηγητής στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση [Βίντεο]

"Βοηθούσα τα παιδιά να περάσουν το μάθημά μου" υποστηρίζει ο πρώην καθηγητής του ΑΠΘ, εναντίον του οποίου υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ 19 Ιαν 2021 | 14:01

"Βόμβα" στο ΑΠΘ: Πάνω από 100 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση - Στο στόχαστρο δύο καθηγητές

Επιβεβαιώνει και η πρόεδρος του ΣΕΓΕ τις καταγγελίες. "Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια πάνω από 100 καταγγέλλουσες", λέει. Παρέμβαση της εισαγγελίας.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ 19 Ιαν 2021 | 11:09

Παρέμβαση εισαγγελέα στο ΑΠΘ: Σε αυτές τις σχολές αρχίζει έρευνα για βιασμούς φοιτητριών και σεξουαλική παρενόχληση

Οι δύο σχολές του ΑΠΘ που βρίσκονται στο επίκεντρο με καταγγελίες φοιτητριών για καθηγητές - "Φως" για βιασμούς και σεξουαλική παρενόχληση.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 19 Ιαν 2021 | 08:29

ΑΠΘ - Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή αποκαλύπτει: "Πολλές φοιτήτριες υπέφεραν για πάρα πολλά χρόνια"

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες για καθηγητή του ΑΠΘ - Τι λέει πρώην φοιτήτρια για τη σεξουαλική παρενόχληση.

«Η ΣΟΦΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΦΟΡΜΗ» 18 Ιαν 2021 | 15:56

ΑΠΘ: Συγκλονιστική μαρτυρία από την Ηρώ για τη σεξουαλική παρενόχληση - "Άκουγα φήμες μέχρι που έπεσα θύμα εγώ"

"Έχασα την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους", τονίζει πρώην φοιτήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ που έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

«ΝΑ ΜΗ ΝΙΩΘΟΥΝ ΕΝΟΧΕΣ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΒΗ» 18 Ιαν 2021 | 14:24

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση φοιτήτριας - ΑΠΘ: "Να μη φοβούνται να καταγγείλουν επώνυμα"

Ανακοίνωση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητριών από καθηγητή

ΤΙ ΖΗΤΑΝΕ 18 Ιαν 2021 | 13:04

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ- Για το νομοσχέδιο Κεραμέως

Κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το πρωί μέλη φοιτητικών παρατάξεων που ανήκουν στο σχήμα των ΕΑΑΚ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ FACEBOOK 18 Ιαν 2021 | 12:51

Κεραμέως: Τάχιστα "φως" στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών του ΑΠΘ

Η Ν. Κεραμέως ζήτησε να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες σχετικά με τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές.

ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΣΑΛΟΣ 18 Ιαν 2021 | 12:08

ΑΠΘ: Παρέμβαση Εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών απευθύνθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, ενημερώνοντας για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Κ. ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ 18 Ιαν 2021 | 10:06

Σάλος στο ΑΠΘ: Πρώην φοιτήτρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή

Τι αναφέρει στην καταγγελία της πρώην φοιτήτρια της σχολής Γεωλογίας του ΑΠΘ για την σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή.

Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 14 Ιαν 2021 | 16:37

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή εξηγεί, με τις αναμνήσεις της από το 2013...γιατί χρειάζεται αστυνομία στα ΑΕΙ

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή δημοσίευσε ένα μήνυμα που έστειλε στους συναδέλφους της το 2013, όταν το τμήμα της είχε πέσει θύμα τραμπουκισμού από επαγγελματίες επαναστάτες

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΘ 13 Ιαν 2021 | 15:31

Σε καλό δρόμο η Θεσσαλονίκη: Σε "πράσινο" επίπεδο το ιικό φορτίο - Τι δείχνει για τον κορονοϊό η ανάλυση λυμάτων

Οι τελευταίες τρεις μετρήσεις από δειγματοληψίες δείχνουν ότι τα επίπεδα της συγκέντρωσης στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΘ 08 Ιαν 2021 | 15:45

Ευχάριστα νέα από Θεσσαλονίκη: Χριστούγεννα χωρίς έξαρση της διασποράς του κορονοϊού έδειξαν τα λύματα

Οι μετρήσεις της επόμενης εβδομάδας θα δείξουν με ασφάλεια αν υπήρξε έξαρση του κορονοϊού στην πόλη την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ