Καταστροφές από την κακοκαιρία - Ζημιές σε Ηλεία, Θάσο, Καβάλα

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από το νέο κύμμα κακοκαιρίας σε περιοχές της Ελλάδας και κυρίως σε Καβάλα, Θάσο, Ηλεία αλλά και Χαλκιδική.

katastrofes-apo-tin-kakokairia---zimies-se-ileia-thaso-kabala
SHARE THIS
0
SHARES

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από το νέο κύμμα κακοκαιρίας σε περιοχές της Ελλάδας και κυρίως σε Καβάλα, Θάσο, Ηλεία αλλά και Χαλκιδική. 

Είναι ενδεικτικό πως το αίτημα των δήμων Καβάλας και Θάσου να κηρυχθούν περιοχές τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έγινε δεκτό από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στη Θάσο, έξι περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια του νησιού, ενώ στην Καβάλα δύο περιοχές στη δημοτική ενότητα Φιλίππων.

Επιπλέον, στην Ηλεία οι κάτοικοι ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας να κάνουν αποτίμηση της καταστροφής σε καλλιέργειές τους. 

Πάντως η κατάσταση σήμερα στις αγροτικές περιοχές των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, που χθες Πέμπτη αντιμετώπισαν πολλά πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή, είναι βελτιωμένη. 

Η βροχή συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ως τις 12 το μεσημέρι η ένταση της δεν ήταν τόσο μεγάλη.

Λόγω της κλίσης του εδάφους, ο μεγαλύτερος όγκος του νερού, αφού υποχώρησε από τις τοπικές κοινότητες Πολύστηλου και Δάτου, στη δημοτική ενότητα Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, συσσωρεύτηκε στον κάμπο των Τεναγών. Μικροπροβλήματα υπήρξαν ωστόσο σε γειτονιές μέσα στην πόλη της Καβάλας με πτώσεις δέντρων και παλιών τοιχίων, ενώ έγιναν κατολισθήσεις μικρής έκτασης στην περιμετρική οδό.

 

Στο νησί της Θάσου, με απόφαση του δημάρχου, Λευτέρη Κυριακίδη, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης παρέμειναν σήμερα κλειστά.

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλά προβλήματα σε περιοχές της νότιας Θάσου και ειδικότερα στα Λιμενάρια. Προβλήματα όμως υπήρχαν και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως στον Θεολόγο, τον Ποτό και τις Μαριές.

Τα πλοία στο λιμάνι της Καβάλας παραμένουν δεμένα, καθώς λόγω των ισχυρών θυελλωδών ανέμων, εντάσεως μέχρι και επτά μποφόρ, που πνέουν στο Θρακικό Πέλαγος, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου. Μόνο δυο δρομολόγια πραγματοποιούνται στην πορθμειακή γραμμή Κεραμωτή – Λιμένα.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στη Χαλκιδική

Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής λόγω της κακοκαιρίας και των έντονων φαινομένων.

Εξαιτίας έντονης βροχόπτωση και συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:
Στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Ιερισσού, στο ύψος των Βραστάμων.
Στην επαρχιακή οδό Μουδανιών- Σάρτης, στο 58 χιλιόμετρο (ύψος Λακάρα).

 

"Πισίνα" αυλή σχολείου στη Λαμία

Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρισαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 11ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Η βραδυνή νεροποντή δημιούργησε μια φυσική… πισίνα στην αυλή απροσπέλαστη για μικρούς και μεγάλους.

 

 

 

Αν και γενικά ο καιρός ήταν βροχερός την Πέμπτη, ειδικά τις μεταμεσονύχτιες ώρες, έπεσε πολύ νερό μέσα στην πόλη δημιουργώντας προβλήματα.

Από τις 8 το πρωί Πυροσβέστες ενεργούν για την άντληση των νερών και συνεργεία για τον καθαρισμό των φρεατίων.

 

 

 

 

Μεγάλη η καταστροφή στην Ηλεία

Η εικόνα που αντίκρυσαν οι κάτοικοι με το πρώτο φως της ημέρας και μετά την ισχυρή βροχόπτωση και την πλημμύρα ήταν άσχημη σε αρκετές περιοχές του νομού, ιδιαίτερα όμως σε Ροφιά και Επιτάλιο όπου χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είχαν μετατραπεί σε μια απέραντη θάλασσα. Αρκετά σπαρμένα κτήματα καταστράφηκαν, γεμίζοντας απόγνωση τους ιδιοκτήτες.

 

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης, το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου είχε πάρει πραγματικά φωτιά! Οι συνολικές κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων έφτασαν τις 80(!), με το δήμο Πύργου να έχει τον εξωπραγματικό αριθμό των 74(!) και το δήμο Ζαχάρως να έχει τις υπόλοιπες 6. Πρόκειται για μια νύχτα που ουσιαστικά οδήγησε το δήμο στο να χαρακτηριστεί και με τη «βούλα» σε έκτακτη ανάγκη.

 

Πηγή και φωτο:lamiareport, patrisnews.com

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook