Follow us

Κατέστρεψαν τις αποσκευές σας στο αεροδρόμιο; Δικαιούστε αποζημίωση - Ποια εταιρεία αρνείται τη σύσταση

Σύσταση στις εταιρείες αερομεταφορών από τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σύσταση για τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλονται σε περίπτωση φθαρμένων αποσκευών, απηύθηνε ο Συνήγορος του Καταναλωτή σε εταιρείες αερομεταφορών, μετά από σωρεία καταγγελιών. Η σύσταση έγινε δεκτή από δύο εταιρείες. Ωστόσο, δεν έγινε δεκτή από την εταιρεία SKY EXPRESS και δημοσιοποιήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση που οι καταγγελλόμενες εταιρείες δεν αποδεχθούν την σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής τότε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Συνήγορος του Καταναλωτή μπορεί να την δημοσιοποιήσει και αυτό έπραξε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Όπως σημειώνεται στην σύσταση-πόρισμα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει δεχθεί σωρεία αναφορών κατά εταιρειών αερομεταφορών από επιβάτες σχετικά με ζημίες σε παραδοτέες αποσκευές τους (φθορές, καταστροφές).

Οπότε, με σκοπό τη συναινετική επίλυση των διαφορών που ανέκυψαν και αφορούν ζημίες σε αποσκευές, οι οποίες παρουσιάζουν πανομοιότυπα στοιχεία, απέστειλε την σχετική σύσταση , στην οποία επισημαίνει ότι έχει διαπιστωθεί το φαινόμενο, εταιρείες αερομεταφορών να έχουν θέσει στην ηλεκτρονική τους σελίδα και να επικαλούνται όρους που περιορίζουν τα δικαιώματα των επιβατών (λ.χ. άρνηση αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας, σπασίματος, φθοράς τροχών, λαβών, χερουλιών, λουριών αποσκευής), κατά παρέκκλιση της Σύμβασης του Μόντρεαλ, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνουν τους καταναλωτές για την φθορά ή καταστροφή της αποσκευής τους, να τους αποζημιώνουν με ένα υποτυπώδες ποσό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πραγματική αξία της αποσκευής τους ή να παραθέτουν ως δικαιολογητικό λόγο την έλλειψη διαθεσιμότητας αποσκευών προς αντικατάσταση.

Κατέστρεψαν τις αποσκευές σας στο αεροδρόμιο; Δικαιούστε αποζημίωση - Ποια εταιρεία αρνείται τη σύσταση

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι από την περιγραφείσα πρακτική επηρεάζεται μεγάλος αριθμός καταναλωτών και, καθώς κατά το σκεπτικό του προοιμίου της Σύμβασης του Μόντρεαλ (3ο εδάφιο), είναι σημαντικό να εξασφαλισθεί η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή στις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές και χρειάζεται δίκαιη αποζημίωση με βάση την αρχή της επανόρθωσης:

- Απηύθηνε σύσταση προς τους καταγγελλόμενους αερομεταφορείς να συμμορφωθούν με τη σύσταση και παράλληλα να:

α) εξαλείψουν όρους από την ηλεκτρονική τους σελίδα που περιορίζουν την ευθύνη τους σχετικά με την φθορά και καταστροφή των αποσκευών επιβατών,

β) αποζημιώνουν από τούδε και στο εξής τους επιβάτες με ποσά που αντιστοιχούν στην πραγματική αξία των αποσκευών τους προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να τις αντικαταστήσουν με αντίστοιχες ή να αντικαθιστούν τις αποσκευές των επιβατών με εφάμιλλες.

- Κάλεσε τις εταιρείες να γνωστοποιήσουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή εγγράφως - εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου το οποίο έχει παρέλθει -, εάν αποδέχονται τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα έγγραφη σύσταση και τέλος ενημερώνει ότι

- Αποφασίζει πως σε περίπτωση που οι καταγγελλόμενες εταιρείες δεν αποδεχθούν τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα έγγραφη σύσταση, τότε η σύσταση δημοσιοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 παρ. 5 του ν.3297/2004 (ΦΕΚ Α' 259).

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΟΚ 27 Μαϊ 2024 | 18:30

Παναθηναϊκός: Αποθέωσαν τους πρωταθλητές Ευρώπης χιλιάδες οπαδοί στο ΟΑΚΑ - Εικόνες λατρείας και ξέφρενοι πανηγυρισμοί

Το πούλμαν με τους παίκτες του Παναθηναϊκού έκανε ένα ταξίδι αποθέωσης και παροξυσμού από το αεροδρόμιο μέχρι το ΟΑΚΑ - Χιλιάδες φίλοι του "τριφυλλιού" υποδέχτηκαν τους πρωταθλητές Ευρώπης

7Ο ΑΣΤΕΡΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΑΝΕΛΑ 27 Μαϊ 2024 | 14:40

Στην Αθήνα ο "Επτάστερος": Έφτασε στο ΟΑΚΑ το πούλμαν με παίκτες και Αταμάν - Παροξυσμός από τους οπαδούς του

Χιλιάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν για την κατάκτηση της 7ης Euroleague

21 Ιουν 2024 | 10:19

H Βίκος Cola streamάρει στο φετινό GAMEATHLON

To τριήμερο mega event gaming επιστρέφει στις 28-30 Ιουνίου και η Βίκος Cola θα είναι εκεί για να συνοδεύσει όλους τους gamers στα quests τους.

21 Ιουν 2024 | 10:16

"Το Παραγωγικό και Επενδυτικό Κενό στην Ελληνική Οικονομία: 1990-2035": Το νέο βιβλίο των Παναγιώτη Πετράκη και Παντελή Κωστή

Το βιβλίο προσφέρει μια σφαιρική και αναλυτική ματιά στην τροχιά της ελληνικής οικονομίας, επικεντρωμένη στην επίδραση των επενδύσεων κατά την περίοδο από το 1990 έως το 2035.

ΣΟΒΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 21 Ιουν 2024 | 10:11

Μπαλάσκας για Λύτρα: Μεγάλο ποσό στο σπίτι του - Ο στόλος των super cars που διέθετε κόστιζε μισό εκατομμύριο ευρώ

Σύμφωνα με τον Σταύρο Μπαλάσκα, ο κ. Λύτρας αναλάμβανε τις υποθέσεις δωρεάν για να είναι στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. "Από τις 9 που έπαιρνε, πληρωνόταν τη μία".

21 Ιουν 2024 | 09:45

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Οι top προορισμοί από Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι Κυκλάδες εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων, ιδίως των νεότερων ηλικιών.

ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΝΑΥΑΓΙΑ 21 Ιουν 2024 | 09:24

Το ελληνικό νησί που βρίσκεται στους 9 καλύτερους προορισμούς του κόσμου με υποβρύχια μουσεία

Η λίστα συμπεριλαμβάνει υποβρύχια μουσεία από το Μεξικό, την Ισπανία, την Κύπρο, την Καραϊβική, την Ιορδανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και το Ισραήλ.

ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΜΩΛΟ 21 Ιουν 2024 | 09:20

Φωτιά σε φορτηγό πλοίο στη Δραπετσώνα

Φωτιά εκδηλώθηκε σε φορτηγό πλοίο, σημαίας Κύπρου, στο νέο Μώλο Δραπετσώνας που ήταν αγκυροβολημένο για επισκευή.

ΜΕΤΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑΣ 21 Ιουν 2024 | 09:03

Αδειάζει η Αθήνα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Γεμάτα αναχωρούν τα πλοία από τον Πειραιά [βίντεο]

Σύμφωνα με το Λιμενικό, μόνο σήμερα 25 πλοία θα φύγουν γεμάτα από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό κάποιο νησί.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 Ιουν 2024 | 08:15

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Αγοράκι 2,5 ετών έμεινε κλειδωμένο σε αμάξι

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης, στη Θεσσαλονίκη, όταν ένα παιδάκι μόλις 2,5 ετών κλειδώθηκε σε αυτοκίνητο για 30 λεπτά.

ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΣΕ ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ 21 Ιουν 2024 | 08:15

Φόβος και τρόμος οι συμμορίες διαρρηκτών: Είχαν μεζονέτες και έπαιρναν... επίδομα από την πρόνοια

Οι συλληφθέντες κλέφτες αλυσίδων προσπάθησαν να αποδράσουν την περασμένη Τρίτη. Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για ανυποψίαστους πολίτες σε όλη την Αττική.

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ 21 Ιουν 2024 | 08:01

Στον Κορυδαλλό ο Απόστολος Λύτρας: Το πρώτο βράδυ στη VIP πτέρυγα, ο καβγάς και το τσιγάρο

Στον Κορυδαλλό ο ποινικολόγος μετά την παραβίαση των περιοριστικών όρων. Η πρώτη νύχτα στη VIP πτέρυγα και ο τσακωμός με συγκρατούμενο για ένα τσιγάρο.