Κάθε μέρα 7 πορείες στην Αθήνα - το 30% κάτω από 200 άτομα

Απίστευτο και όμως αληθινό. Τους τελευταίους πέντε μήνες γίνονται ούτε λίγο ούτε πολύ 7 πορείες την ημέρα.

Κάθε μέρα 7 πορείες στην Αθήνα - το 30% κάτω από 200 άτομα

Επτά συγκεντρώσεις και πορείες την ημέρα, καταγράφηκαν το πεντάμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, απασχολώντας 202 αστυνομικούς καθημερινά. Αυτός είναι ο μέσος όρος, συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν και προσωπικού που απασχολήθηκε, το συγκεκριμένο πεντάμηνο.

Το προηγούμενο εξάμηνο από τον Ιανουάριο έως τέλη Ιουνίου, πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 10 συγκεντρώσεις την ημέρα και απασχολούνταν 241 αστυνομικοί. Πρόκειται για δύο διαφορετικές περιόδους, η πρώτη επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και η δεύτερη επί ΣΥΡΙΖΑ, και στις δύο αυτές περιόδους όμως, τα νούμερα των συγκεντρωμένων, όπως υποστηρίζουν πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν κάτω των 200 ατόμων σε ποσοστό 30%.

Νούμερα που φαίνεται να σχετίζονται με το σχέδιο νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, και θα καθορίζει αν αυτές θα γίνονται στον δρόμο, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ή στο πεζοδρόμιο…

Ένας τέτοιος νόμος βέβαια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν «αντι-διαδηλωτικός», όπως ο «αντικαπνιστικός», και αναμένεται να αποτελέσει σημείο διαφωνίας και έντονων αντιδράσεων με άλλα πολιτικά κόμματα και κυρίως με το ΚΚΕ, που έχει υψηλά στην ατζέντα του τα νομοσχέδια για τις συγκεντρώσεις και κυρίως για τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών. Από την άλλη μεριά είναι κοινή διαπίστωση ότι πολλές από τις διαδηλώσεις και πορείες, που διεξάγονται δεν συγκεντρώνουν αριθμό ατόμων που να δικαιολογούν την κατάληψη μεγάλου μέρους οδοστρώματος, η οποία προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία σε οδηγούς και πολίτες, «διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία της πόλης».

2019: 2.783 διαδηλώσεις

Για τον χρόνο που διανύουμε, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή το 11μηνο του 2019, έχουν πραγματοποιηθεί 2.783 διαδηλώσεις-πορείες και έχουν απασχοληθεί 74.522 αστυνομικοί. Κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.713 συγκεντρώσεις, πορείες και συναθροίσεις πολιτών, ενώ για την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης διατέθηκαν 43.709 αστυνομικοί.

Το πεντάμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοέμβριο, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν 1.070 διαδηλώσεις-πορείες, ενώ διατέθηκαν 30.813 αστυνομικοί.

10ετία: 59.858 διαδηλώσεις

Τα σχετικά νούμερα της 10ετίας ανά έτος, αναδεικνύουν ως «πρωταθλήτρια» χρονιά, το 2010, έτος μνημονίου, με 11.391 διαδηλώσεις. Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το 2013 με 7.825 διαδηλώσεις πορείες και στην τρίτη θέση το 2013 με 7.615. Ο χαμηλότερος αριθμός διαδηλώσεων και διατιθέμενου αστυνομικού προσωπικού σημειώθηκε το 2017 με 1.920 πορείες και διαδηλώσεις.

Αναλυτικά, το 2010 καταγράφηκαν 11.391 πορείες διαδηλώσεις, το 2011 7.615, 7.217 το 2012, 7.825 το 2013, 6.560 το 2014, 5.267 το 2015, 5.764 το 2016, 1.920 το 2017, 3.516 το 2018 και 2.783 (11 μήνες) το 2019.

Χώρος, κίνηση, διάρκεια

Το νέο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα… ελέγχει την διεξαγωγή διαδηλώσεων και πορειών, καθώς καθορίζει αν αυτές θα καταλαμβάνουν οδόστρωμα ή θα γίνονται στο πεζοδρόμιο, ανάλογα με τον αριθμό των συγκεντρωμένων. Επίσης, αν η πορεία θα κινείται στην αριστερή, δεξιά λωρίδα ή σε όλο τον δρόμο, ενώ θα καθορίζει τις οδούς που θα διακόπτεται η κυκλοφορία και για πόσο χρονικό διάστημα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, κινείται σε τρεις βασικούς άξονες. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής ή ο επικεφαλής των μέτρων κάθε διαδήλωσης, θα έχει την ευχέρεια να καθορίζει τον χώρο, το εύρος της κίνησης στον δρόμο αλλά και τον χρόνο διάρκειας. Μεγάλο ζητούμενο είναι τι προβλέπει το νέο νομοθέτημα, να συμβεί στην περίπτωση «μη συμμόρφωσης» των διαδηλωτών.

Ο πρώτος βασικός στόχος είναι η οριοθέτηση διαδηλωτών και χώρου κατάληψης ανάλογα με τον όγκο της πορείας. Φαίνεται πως εξαιρούνται οι μεγάλες κινητοποιήσεις από συνδικάτα και φορείς που εκπροσωπούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αλλά και στις επετείους. Σε δεύτερο στάδιο, φαίνεται πως το «μέτρημα» της διαδήλωσης, θα γίνεται από αξιωματικούς της αστυνομίας και εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να καθορίζουν την γεωγραφική έκταση του δημόσιου χώρου που θα καταλάβει. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για την ηλεκτρονική ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα σημεία της πόλης που πρέπει να αποφύγουν στην κίνησή τους και εναλλακτικές διαδρομές.

Όλα τα παραπάνω για την υλοποίησή τους προϋποθέτουν συνεργασία ανάμεσα στους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, οι οποίοι πρέπει να δηλώνουν τις προθέσεις κίνησή τους προκειμένου να ενημερώνεται αστυνομία και δημοτικές αρχές. Η απόφαση για την μερική ή ολική κατάληψη δρόμου θα καθορίζεται την τελευταία στιγμή, ανάλογα με τον όγκο της πορείας.

Υπέρ και κατά

Το νέο νομοσχέδιο, φαίνεται πως εύλογα τυγχάνει της αποδοχής από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς τις ημέρες πορειών και συγκεντρώσεων έβλεπαν τον ποσοστό του τζίρου τους να πέφτει. Δεν διαφωνούν με το δικαίωμα συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας αλλά να γίνεται με τρόπο που θα μπορούσε να υπάρξει πρόσβαση στα καταστήματά τους.

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για περιορισμό με κατεύθυνση τον αυταρχισμό και τον περιορισμό του δημοκρατικού δικαιώματος, ο οποίος αποτελεί στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε αντιδημοκρατικές μεθόδους.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΗΣΑΝ 16 Οκτ 2021 | 16:32

"Ζω από τύχη": Εισβολή ληστών σε σπίτι ηλικιωμένου στο Δήλεσι

Ώρες αγωνίας πέρασε ηλικιωμένος ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με ληστές στο σπίτι του στο Δήλεσι.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 15 Οκτ 2021 | 14:48

Τσακαλώτος με χιούμορ για τις πλημμύρες- Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι 53

Ανάρτηση με χιούμορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις πλημμύρες και τις ευθύνες...του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ 15 Οκτ 2021 | 13:09

Συγκλονιστικό βίντεο: Η αγωνιώδης μεταφορά παιδιού στο Αγλαϊα Κυριακού από την αστυνομία [βίντεο]

Παιδάκι που είχε υποστεί αλλεργικό σοκ μετέφεραν στο νοσοκομείο Αγλαϊα Κυριακού αστυνομικοί, σώζοντάς του τη ζωή.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 13 Οκτ 2021 | 18:08

47 χρόνια ΝΔ - Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της"

Σύσσωμη η ΝΔ έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος - Ομιλίες Μητσοτάκη και Καραμανλή - Παρών ο Αντώνης Σαμαράς

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.

ΣΤΗ ΦΙΛΟΘΕΗ 13 Οκτ 2021 | 13:48

Εκδήλωση ενότητας για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή μετά από καιρό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναφερθούν μεταξύ άλλων και στην πορεία της κεντροδεξιάς παράταξης.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Οκτ 2021 | 19:47

Σκληρή κριτική ΝΔ σε Πολάκη: Διχασμός, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμός από το alter ego του κ. Τσίπρα

"Ο κ. Πολάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Νίκαια απείλησε με ρεβάνς όσους είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΕΡ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 07:25

Ρελάνς της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης που θα ερευνήσει η Εξεταστική από το 2015, δηλαδή από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.