Κάθε μέρα 7 πορείες στην Αθήνα - το 30% κάτω από 200 άτομα

Απίστευτο και όμως αληθινό. Τους τελευταίους πέντε μήνες γίνονται ούτε λίγο ούτε πολύ 7 πορείες την ημέρα.

Κάθε μέρα 7 πορείες στην Αθήνα - το 30% κάτω από 200 άτομα

Επτά συγκεντρώσεις και πορείες την ημέρα, καταγράφηκαν το πεντάμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, απασχολώντας 202 αστυνομικούς καθημερινά. Αυτός είναι ο μέσος όρος, συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν και προσωπικού που απασχολήθηκε, το συγκεκριμένο πεντάμηνο.

Το προηγούμενο εξάμηνο από τον Ιανουάριο έως τέλη Ιουνίου, πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 10 συγκεντρώσεις την ημέρα και απασχολούνταν 241 αστυνομικοί. Πρόκειται για δύο διαφορετικές περιόδους, η πρώτη επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και η δεύτερη επί ΣΥΡΙΖΑ, και στις δύο αυτές περιόδους όμως, τα νούμερα των συγκεντρωμένων, όπως υποστηρίζουν πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν κάτω των 200 ατόμων σε ποσοστό 30%.

Νούμερα που φαίνεται να σχετίζονται με το σχέδιο νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, και θα καθορίζει αν αυτές θα γίνονται στον δρόμο, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ή στο πεζοδρόμιο…

Ένας τέτοιος νόμος βέβαια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν «αντι-διαδηλωτικός», όπως ο «αντικαπνιστικός», και αναμένεται να αποτελέσει σημείο διαφωνίας και έντονων αντιδράσεων με άλλα πολιτικά κόμματα και κυρίως με το ΚΚΕ, που έχει υψηλά στην ατζέντα του τα νομοσχέδια για τις συγκεντρώσεις και κυρίως για τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών. Από την άλλη μεριά είναι κοινή διαπίστωση ότι πολλές από τις διαδηλώσεις και πορείες, που διεξάγονται δεν συγκεντρώνουν αριθμό ατόμων που να δικαιολογούν την κατάληψη μεγάλου μέρους οδοστρώματος, η οποία προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία σε οδηγούς και πολίτες, «διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία της πόλης».

2019: 2.783 διαδηλώσεις

Για τον χρόνο που διανύουμε, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή το 11μηνο του 2019, έχουν πραγματοποιηθεί 2.783 διαδηλώσεις-πορείες και έχουν απασχοληθεί 74.522 αστυνομικοί. Κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.713 συγκεντρώσεις, πορείες και συναθροίσεις πολιτών, ενώ για την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης διατέθηκαν 43.709 αστυνομικοί.

Το πεντάμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοέμβριο, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν 1.070 διαδηλώσεις-πορείες, ενώ διατέθηκαν 30.813 αστυνομικοί.

10ετία: 59.858 διαδηλώσεις

Τα σχετικά νούμερα της 10ετίας ανά έτος, αναδεικνύουν ως «πρωταθλήτρια» χρονιά, το 2010, έτος μνημονίου, με 11.391 διαδηλώσεις. Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το 2013 με 7.825 διαδηλώσεις πορείες και στην τρίτη θέση το 2013 με 7.615. Ο χαμηλότερος αριθμός διαδηλώσεων και διατιθέμενου αστυνομικού προσωπικού σημειώθηκε το 2017 με 1.920 πορείες και διαδηλώσεις.

Αναλυτικά, το 2010 καταγράφηκαν 11.391 πορείες διαδηλώσεις, το 2011 7.615, 7.217 το 2012, 7.825 το 2013, 6.560 το 2014, 5.267 το 2015, 5.764 το 2016, 1.920 το 2017, 3.516 το 2018 και 2.783 (11 μήνες) το 2019.

Χώρος, κίνηση, διάρκεια

Το νέο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα… ελέγχει την διεξαγωγή διαδηλώσεων και πορειών, καθώς καθορίζει αν αυτές θα καταλαμβάνουν οδόστρωμα ή θα γίνονται στο πεζοδρόμιο, ανάλογα με τον αριθμό των συγκεντρωμένων. Επίσης, αν η πορεία θα κινείται στην αριστερή, δεξιά λωρίδα ή σε όλο τον δρόμο, ενώ θα καθορίζει τις οδούς που θα διακόπτεται η κυκλοφορία και για πόσο χρονικό διάστημα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, κινείται σε τρεις βασικούς άξονες. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής ή ο επικεφαλής των μέτρων κάθε διαδήλωσης, θα έχει την ευχέρεια να καθορίζει τον χώρο, το εύρος της κίνησης στον δρόμο αλλά και τον χρόνο διάρκειας. Μεγάλο ζητούμενο είναι τι προβλέπει το νέο νομοθέτημα, να συμβεί στην περίπτωση «μη συμμόρφωσης» των διαδηλωτών.

Ο πρώτος βασικός στόχος είναι η οριοθέτηση διαδηλωτών και χώρου κατάληψης ανάλογα με τον όγκο της πορείας. Φαίνεται πως εξαιρούνται οι μεγάλες κινητοποιήσεις από συνδικάτα και φορείς που εκπροσωπούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αλλά και στις επετείους. Σε δεύτερο στάδιο, φαίνεται πως το «μέτρημα» της διαδήλωσης, θα γίνεται από αξιωματικούς της αστυνομίας και εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να καθορίζουν την γεωγραφική έκταση του δημόσιου χώρου που θα καταλάβει. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για την ηλεκτρονική ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα σημεία της πόλης που πρέπει να αποφύγουν στην κίνησή τους και εναλλακτικές διαδρομές.

Όλα τα παραπάνω για την υλοποίησή τους προϋποθέτουν συνεργασία ανάμεσα στους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, οι οποίοι πρέπει να δηλώνουν τις προθέσεις κίνησή τους προκειμένου να ενημερώνεται αστυνομία και δημοτικές αρχές. Η απόφαση για την μερική ή ολική κατάληψη δρόμου θα καθορίζεται την τελευταία στιγμή, ανάλογα με τον όγκο της πορείας.

Υπέρ και κατά

Το νέο νομοσχέδιο, φαίνεται πως εύλογα τυγχάνει της αποδοχής από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς τις ημέρες πορειών και συγκεντρώσεων έβλεπαν τον ποσοστό του τζίρου τους να πέφτει. Δεν διαφωνούν με το δικαίωμα συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας αλλά να γίνεται με τρόπο που θα μπορούσε να υπάρξει πρόσβαση στα καταστήματά τους.

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για περιορισμό με κατεύθυνση τον αυταρχισμό και τον περιορισμό του δημοκρατικού δικαιώματος, ο οποίος αποτελεί στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε αντιδημοκρατικές μεθόδους.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 27 Οκτ 2020 | 13:13

ΗΠΑ - Εικόνες σοκ: Αστυνομικοί "γαζώνουν" Αφροαμερικανό στη μέση του δρόμου [Εικόνες - Βίντεο]

Νέο κύκλος επεισοδίων στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού που πυροβολήθηκε πολλές φορές από αστυνομικούς

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ 27 Οκτ 2020 | 12:45

Λαφαζάνης: Με τρία παραδείγματα για πλειστηριασμούς α κατοικίας "καρφώνει" τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Λαφαζάνης εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς με τρία παραδείγματα.

ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΓΟΥ 27 Οκτ 2020 | 07:05

Ληστεία στη Θεσσαλονίκη - Οι δράστες σέρνουν υπάλληλο [βίντεο]

Ενα αποκαλυπτικό βίντεο από ληστεία στη Θεσσαλονίκη έρχεται στη δημοσιότητα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ 26 Οκτ 2020 | 19:05

Πέτσας για σποτ ΣΥΡΙΖΑ: Κατρακύλησαν σε νέα πολιτική αθλιότητα - Έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα

Ο Στέλιος Πέτσας, μετά το βίντεο που δημοσίευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική αθλιότητα

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ 26 Οκτ 2020 | 16:53

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πάθει ο Κυριάκος με τον Πτωχευτικό- Θα μείνει χωρίς σπίτι

Στο νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό Κώδικα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος...

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 26 Οκτ 2020 | 08:00

Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό - Τι προβλέπει για την α' κατοικία

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΝΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 26 Οκτ 2020 | 07:17

Άφαντος παραμένει ο Χρήστος Παππάς - Έρευνες σε δύο περιοχές της Αλβανίας

Χωρίς θετικό αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον Χρήστο Παππά, τον εξαφανισμένο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Οκτ 2020 | 21:52

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα με 158 "όχι"

Η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών, λόγω των μέτρων. Οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετέχουν με επιστολικές ψήφους

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 49-50 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 18:15

Κικίλιας για προληπτικές μαστογραφίες: Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, παρότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση.

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Οκτ 2020 | 14:13

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: "Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της - Εχουμε ισχυρή αποτρεπτική ισχύ "

"Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα, γίνεται, είτε για εντυπώσειςκαι δεν συνδράμει σε αυτή την κρίσιμη καμπή" δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 24 Οκτ 2020 | 16:11

Εξηγήσεις Χρυσοχοΐδη για την εξαφάνιση Παππά: "Τα δίνετε όλα για τον Παππά- Όταν τον συλλάβουμε θα είστε τόσο χαρούμενοι;"

"Επιτέλους τι θέλετε; Να επιτρέψουμε το λιντσάρισμα για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα;" αναρωτήθηκε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

«ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ» 23 Οκτ 2020 | 21:18

Σταϊκούρας: Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας - Άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή με Λυσία

ο Χρήστος Σταϊκούρας μνημόνευσε τον Λυσία στο προοίμιο του λόγου του "Υπέρ του Αδυνάτου" στην έναξη τηςλία του.