
Την ανησυχία του για τα ρήγματα που έχουν εμφανιστεί στις Βούτες Ηρακλείου εξέφρασε ο καθηγητής Γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης.
Όπως είπε ο καθηγητής, το χωριό της Κρήτης είναι χτισμένο πάνω σε μία λοφοσειρά και βρίσκεται πάνω σε έναν σκληρό βράχο, αλλά τόσο ανατολικά όσο και δυτικά το υπόστρωμά του είναι αργιλικό πέτρωμα το οποίο διαβρώνεται πολύ εύκολα. "Αυτό λέγεται διαφορική διάβρωση: διαβρώνεται πολύ εύκολα το από κάτω και μένει στέρεο το από πάνω" εξήγησε στο Mega και την εκπομπή "Live News".
"Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε τρεις αρνητικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι έσπασε ο αγωγός και επί τρεις μέρες πότιζε την επιφάνεια που χωρίζει τον βράχο με το αδιαπέρατο που είναι από κάτω, που είναι αργιλικό και το οποίο με τον εμποτισμό του νερού διογκώνεται και προκαλεί από μόνος του κατολισθήσεις. Το δεύτερο κρίσιμο είναι η κλίση των στρωμάτων. Για μένα λοιπόν αυτό το φαινόμενο είναι άκρως εξελίξιμο και επικίνδυνο. Θυμάστε πόσο καθησυχαστικός ήμουν με το θέμα της Σαντορίνης. Τώρα φοβάμαι. Φοβάμαι ότι το φαινόμενο εξελίσσεται και δεν μπορεί να σταματήσει. Πρέπει να γίνει αποστράγγιση της επιφάνειας διαχωρισμού. Πρέπει με κάποιο τρόπο να στεγνώσει αυτή η επιφάνεια. Όσο αυτή η επιφάνεια είναι υγρή, αυτές οι ολισθήσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλες κατολισθήσεις, είναι ορατές και επικίνδυνες" πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στους κατοίκους της περιοχής, τόνισε ότι δεν θέλει μεν να τους φοβίσει "αλλά είναι από τα πιο δύσκολα φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη. Δεν αντιμετωπίζονται εύκολα".

Στην ερώτηση, πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο, ο καθηγητής απάντησε: "νομίζω πως ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει τις επόμενες 3-4 ημέρες".
Τέλος, εμφανίστηκε αρνητικός και στο αν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, μπορούν να επισκευαστούν. "Νομίζω πως όχι. Όχι γιατί δεν είναι μόνο μία οριζόντια μετακίνηση. Έχει και καθίζηση. Δηλαδή σπάει το σπίτι στη μέση. Το ένα κομμάτι μετακινείται προς τα κάτω και το άλλο μένει στη θέση του" δήλωσε ο Αβραάμ Ζεληλίδης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr