Καύσωνας είναι, θα περάσει

Σκιά, πολλά υγρά και υπομονή θα χρειαστείτε σήμερα, καθώς ο υδράργυρος θα ανηφορίσει φτάνοντας κατά τόπους και στους 39 βαθμούς!Συμβουλές από τον Ιατρικό Σύλλογο.

kauswnas-einai-tha-perasei
|
SHARE THIS
0
SHARES

Οι θερμές μάζες από την Αφρική ανεβάζουν τον υδράργυρο με αποτέλεσμα η σημερινή μέρα να είναι η πιο ζεστή της εβδομάδας που διανύουμε. 

Στους 39 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία σε περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας αλλά και της Ανατολικής Στερεάς.

Οπως εξηγεί στο TheTOC.gr o μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς «Η ζέστη θα διατηρηθεί και αύριο αλλά από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα ξαναπέσει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και δεν φαίνεται να μας περιμένουν ιδιαίτερες ταλαιπωρίες για τις επόμενες ημέρες».

Συμβουλές για τον καύσωνα 

Ενόψει του επικείμενου καύσωνα, ο Ιατρικός Σύλλογος δίνει συμβουλές στους πολίτες προκειμένου να προφυλαχθούν.

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

3. Αφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6.Οσοι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, τονίζουμε ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Οσοι από ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες εάν εμφανίσουν το παραμικρό σύμπτωμα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους. 

Ανοίγουν οι κλιματιζόμενες αίθουσες

Εκτακτα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έλαβε ο δήμος Αθηναίων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με αυτά, σήμερα, Τέταρτη, θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες, έως τις 6 το απόγευμα, οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε ισάριθμες Λέσχες Φιλίας:

  • Άγιος Παύλος: Μαμούρη & Δύμης 22, τηλ. 210-8223946
  • Κουκάκι: πεζόδρομος Δράκου 26-28, τηλ. 210-9232044
  • Νέος Κόσμος: Χελντράιχ 15, τηλ: 210 9240403
  • Κάτω Πετράλωνα: Αθηνοδώρου 61, τηλ. 210 3425513
  • Κολοκυνθούς: Αίμωνος 9 & Άστρους, τηλ. 2105140877, 2105135888
  • Άγιος Ελευθέριος: Αχαρνών 372, τηλ. 210 2012334
  • Άγιος Μελέτιος : Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900
  • Αμπελόκηποι: Πανόρμου & Βαθέως, τηλ. 2106459890, 210 6451870
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook