Κεντρική Μακεδονία: Εκτεθειμένες 15 περιοχές σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον χειμώνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κεντρική Μακεδονία: Εκτεθειμένες 15 περιοχές σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Επτά χιλιάδες τόνοι αλατιού βρίσκονται στις αποθήκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν σε περίπτωση χιονόπτωσης και παγετού. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 20.000 τόνων, στο πλαίσιο της τριετούς σύμβασης που έχει υπογραφεί - όπως γνωστοποίησε ο προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης - στο πλαίσιο της σημερινής σύγκλησης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού, στην οποία παρέστη ο εθνικός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πλήττεται το τελευταίο διάστημα από φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένους καθαρισμούς ρεμάτων, καθώς επίσης στο παραλιακό μέτωπο, σε πρανή και σε εθνικά δίκτυα. Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι υπάρχει ετοιμότητα και πρόσθεσε πως «ό,τι ελλείψεις προκύψουν, θα τις αντιμετωπίσουμε».

Είκοσι επτά μηχανήματα "διασπαρμένα" σε επτά έδρες του νομού Θεσσαλονίκης, σε Ωραιόκαστρο, Καρτερές, Δενδροπόταμο, Επταπύργιο, Καρδία, Αφύλακτο και Απολλωνία, υπάρχουν προς μίσθωση, είπε ο υποδιευθυντής Τεχνικών Έργων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Αγγελίδης, παρουσιάζοντας το σχέδιο αποχιονισμού.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, επισήμανε ότι «συμμετέχουμε με κλιμάκια και καταγράφουμε επιπτώσεις της ελλιπούς αντιπλημμυρικής προστασίας. Επί σαράντα χρόνια στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν συσσωρευτεί τεράστια προβλήματα, τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθούν, αλλά προσπαθούμε με καταγραφές και με έργα που προγραμματίζονται να αντεπεξέλθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα».

Η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Κουρούδη, τόνισε ότι υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα ως προς την αντιμετώπιση της χιονόπτωσης και του παγετού. "Εχουμε μια τριετή σύμβαση 20.000 τόνων αλατιού για να μην έχουμε πρόβλημα τους χειμώνες" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα, η ίδια είπε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πλήττεται συχνά από τέτοιου είδους φαινόμενα τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται περιοχές των δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας, Θερμαϊκού και Παύλου - Μελά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών των δήμων παρουσίασαν την κατάσταση που διαμορφώνεται στις περιοχές τους και ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευδωρίδης, υπογράμμισε πως έγινε πλήρης συντήρηση του εξοπλισμού που διαθέτει ο κεντρικός δήμος. Ο κ. Ευδωρίδης, τόνισε, ότι ο δήμος έχει 13 αλατοδιανομείς, ενώ στην αποθήκη του δήμου υπάρχουν 500 τόνοι αλατιού. Από αύριο - πρόσθεσε - θα γίνει η παραλαβή ισάριθμων τόνων. Ταυτόχρονα - επισήμανε - εδώ και δέκα ημέρες έχει ξεκινήσει η διάθεση αλατιού σε σημεία όπως σχολεία και νοσοκομεία, ενώ άλλοι 5.000 – 5.500 σάκοι θα διατεθούν προς χρήση σε δημότες.

Τα σημεία "παγίδες"

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, αρχιπύραρχος Δημήτρης Κοντογιάννης παρουσίασε τα σημεία όπου έχουν καταγραφεί εκτεταμμένες πλημύρες, αλλά και όσα είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι φορείς.

Όπως προκύπτει, τα σημεία όπου έχουν καταγραφεί εκτεταμένες πλημμύρες εντός Θεσσαλονίκης είναι στην περιοχή της Μενεμένης, στο Δενδροπόταμο, στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, στη γέφυρα των Αγίων Πάντων, στην πλατεία Δημοκρατίας, καθώς και κατά μήκος του ρέματος Πολίχνης.

Εκτός του κέντρου της πόλης είναι οι περιοχές Καβαλαρίου του Λαγκαδά, των Βρασνών, του Σταυρού, του Μελισσουργού, καθώς και στην ανατολική Θεσσαλονίκη επί της οδού Παπανδρέου στον Φοίνικα, στον Άγιο Ιωάννη στην Καλαμαριά και βορειοδυτικά κατά μήκος των ρεμάτων Τριανδρίας, Κρυονερίου και Μαλακοπής, στον Άγιο Αθανάσιο και στη Χαλάστρα, στη δημοτική ενότητα Θερμαϊκού, στη Μίκρα, στη Νέα Μηχανιώνα και στα Βασιλικά, καθώς επίσης σε κάποια διαμερίσματα της Περαίας, της Αγίας Τριάδας και Μηχανιώνας.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, οι 15 περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο από έντονα φαινόμενα χιονοπτώσεων και παγετού είναι:

1. Στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τη γέφυρα του ποταμού Λουδία μέχρι την περιφερειακή οδό.

2. Στο τμήμα της Εγνατίας Οδού από τον κόμβο Τιτάν μέχρι την περιοχή Δερβενίου.

3. Στο τμήμα της Εγνατίας Οδού, από το ύψος του κόμβου Προφήτη μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα.

4. Στο τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από Στίβο προς Περιστερώνα μέχρι Απολλωνία.

5. Στην Ε.Ο.Θεσσαλονίκης – Σερρών στο 31ο χιλιόμετρο

6. Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στο ύψος της Καρδίας.

7. Στον οδικό άξονα Πανόραμα – Εξοχή – Ασβεστοχώρι

8. Στο τμήμα της περιφερειακής οδού, από το ύψος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου έως την περιοχή του τούνελ στα Κωνσταντινουπολίτικα.

9. Στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου από το ύψος του οικισμού Γαλήνη μέχρι το Ωραιόκαστρο.

10. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο των χωριών Αγίου Βασιλείου προς Χορτιάτη και Αρδαμέρι.

11. Το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου προς Περιστερά – Λιβάδι – Πετροκέρασα – Ζαγκλιβέρι.

12. Οι οικισμοί Πέντε Βρύσες, Όσσα και Βερτίσκος.

13. Τμήμα της επαρχιακής οδού Σοχού – Ασκού.

14. Στην επαρχιακή οδό από Νέα Μεσήμβρια προς Ξηροχώρι στο ύψος των κεραιών.

15. Στην περιοχή Χορτιάτη – Κεραίες – Κατασκήνωση Προσκόπων – Καταφύγιο ΣΕΟ.

Φωτογραφία:Αρχείο Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 12:28

Συναγερμός στο 4o Γυμνάσιο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη: 48 κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και καθηγητές

Στο 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη έχουν εντοπισθεί 48 κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και καθηγητές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22 Οκτ 2021 | 11:23

"Μύλος" με τις παρελάσεις: Τι ισχύει τελικά με την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και τη μαθητική

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με το ζήτημα της διεξαγωγής των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου και των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Ανατροπή με την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη: Αυστηρά 60 λεπτά και μόνο στρατιωτική

Αλλάζουν τα δεδομένα για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς λαμβάνονται έκτακτα μέτρα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ALPHA 21 Οκτ 2021 | 23:18

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο - 77χρονος παρασύρεται από οδηγό που τον εγκατέλειψε

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, αφού παρέσυρε τον ηλικιωμένο, βάζει μπρος και εγκαταλείπει το σημείο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 21 Οκτ 2021 | 21:07

Θεσσαλονίκη: Σχολική τροχονόμος έγινε "υπεργολάβος" και ψάχνει βοηθό μέσω... Facebook - Τι δίνει για μεροκάματο

Σχολική τροχονόμος δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να ψάξει για βοηθό μέσω αγγελίας σε γκρουπ στο facebook,

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Οκτ 2021 | 16:34

Αυτοί είναι οι 2 κακοποιοί που λήστευαν τα ψιλικατζίδικα- Χρησιμοποιούσαν περίστροφο

Τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο κακοποιών που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε ψιλικατζίδικα

ΖΗΤΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ 21 Οκτ 2021 | 13:28

Θεσσαλονίκη: Αρχισαν οι πρόβες για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αλλά οι γιατροί διαφωνούν- "Θα είναι καταστροφή"

Η Θεσσαλονίκη μετά από 18 μήνες ζει και πάλι στους ρυθμό της 28ης Οκτωβρίου και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Αντιδράσεις από γιατρούς που ζητούν μέτρα.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Οκτ 2021 | 08:01

Αρνητής έκανε μήνυση σε κομμωτήριο - Απαιτούσε να τον κουρέψει... ανεμβολίαστος χωρίς μάσκα

Εκανε μήνυση και αγωγή στο κομμωτήριο ζητώντας 10.000 ευρώ, αναφέροντας ότι η ιδιοκτήτρια αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει και προσπάθησε να του επιβάλει "βασανισμό".

ΕΚΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 20 Οκτ 2021 | 22:16

Κορονοϊός - Συγκλονίζει 39χρονος που νοσηλεύεται: "Μετανιώνω που δεν έκανα το εμβόλιο - Θέλω να βγω και να δω τα παιδάκια μου"

Ένας νέος άνθρωπος μόλις 39 ετών και πατέρας δύο παιδιών δίνει "μάχη" με τον κορoνοϊό

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 20 Οκτ 2021 | 18:16

Κορονοϊός: 659 νέα κρούσματα στην Αττική και 523 στη Θεσσαλονίκη - Στο "κόκκινο" Λάρισα, Μαγνησία και Ημαθία

Εκτεταμένη η διασπορά του κορονοϊού σε Λεκανοπέδιο και Βόρεια Ελλάδα - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

METEO ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 15:25

Πλημμύρες 2000-2020: Κόστισαν τη ζωή σε 132 ανθρώπους σε όλη τη χώρα - 38 στην Αττική [Χάρτες]

Οι πλημμύρες της περιόδου 2000-2020 κόστισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους στην Αττική και 132 σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ 20 Οκτ 2021 | 11:23

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο ιδιοκτήτης του θρυλικού Μύλου, Νάκος Τρυφωνίδης

Πέθανε ο ο ιδιοκτήτης του Μύλου και του ραδιοφωνικού σταθμού Πανόραμα 9,84 - Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο φίλος του Νίκος Δημαράς.

ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΥ 20 Οκτ 2021 | 07:20

Θεσσαλονίκη: Πρώην δημοτική σύμβουλος προσποιούνταν τη γιατρό και εξαπατούσε καρκινοπαθείς

Οργή προκαλεί η υπόθεση κομπογιαννίτισσας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία προσποιούμενη τη γιατρό, εξαπατούσε καρκινοπαθείς.