Follow us

Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά: 1η Ανοικτή Διαδικτυακή Εκδήλωση για θέματα αγορών

"Επενδύοντας στη γαλάζια καινοτομία: Τομείς, φορείς, ευκαιρίες και προκλήσεις χρηματοδότησης"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
διαδικτυακη εκδηλωση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 26/01/2022, η 1η Διαδικτυακή εκδήλωση του "Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων" του Δήμου Πειραιά με τίτλο "Επενδύοντας στη γαλάζια καινοτομία: Τομείς, φορείς, ευκαιρίες και προκλήσεις χρηματοδότησης".

Στόχος της ανοικτής εκδήλωσης, που διεξήχθη διαδικτυακά λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ήταν η παροχή πληροφόρησης στις υφιστάμενες και υπό σύσταση επιχειρήσεις του Δήμου και εν γένει στην επιχειρηματική κοινότητα του Δήμου Πειραιά για τους φορείς, τα σχήματα και τις ευκαιρίες υποστήριξης και χρηματοδότησης της γαλάζιας καινοτομίας.

Παράλληλα έγινε ευρεία παρουσίαση των δράσεων του "Κέντρου Προώθησης Νεοφυών επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά" προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της τοπικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η κήρυξη των εργασιών της ανοικτής εκδήλωσης, που παρακολούθησαν πάνω από 180 άτομα, έγινε από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη, ο οποίος στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

"Το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά", είναι μία ακόμη πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην πόλη μας. Είμαστε μία δημοτική αρχή που επιθυμεί να είναι μέρος της συζήτησης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της πόλης του Πειραιά, γεγονός που αποτυπώνεται στη στρατηγική μας από το 2014 που αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου. Ένας από τους βασικούς άξονες προτεραιοτήτων της Στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη της πόλης μας, είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας της πόλης, όπως είναι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το καινοτόμο εργαστήριο "Blue Lab" και μια σειρά πρωτοβουλιών με επίκεντρο τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Πριν από ένα μήνα περίπου στην παρουσίαση του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων τονίστηκε η σημασία του τοπικού οικοσυστήματος και των συνεργειών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Σήμερα υλοποιούμε τη δέσμευση μας για περαιτέρω ενέργειες για τη δικτύωση και ανάπτυξη συνεργειών με τους φορείς χρηματοδότησης και των μηχανισμών υποστήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.

Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά: 1η Ανοικτή Διαδικτυακή Εκδήλωση για θέματα αγορών

Ο Δήμος και το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου στοχεύει και θα στοχεύει και στο μέλλον στη διασύνδεση της τοπικής επιχειρηματικότητας, των επιμελητηρίων, των ακαδημαϊκών φορέων και των πιστωτικών ιδρυμάτων για την υποστήριξη των νέων ιδεών, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες της πόλης μας".

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης, μίλησε για το τεράστιο αποτύπωμα της ανάπτυξης των ελληνικών Startup στην ελληνική οικονομία. Tόνισε ότι το 2021 ήταν η χρονιά που είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τις πρώτες εταιρείες της ελληνικής επικράτειας που φτάνουν το στάδιο "unicorns" καθώς και το τεράστιο ενδιαφέρον της διεθνούς χρηματοδοτικής κοινότητας για τις ελληνικές Startups. Παράλληλα, επισήμαινε ότι θα ανακοινωθεί άμεσα το νέο πρόγραμμα "innovate now" για τη χρηματοδότηση της Καινοτομίας".

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, στη γραπτή δήλωσή της, ανέφερε ότι στόχος του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 στον άξονα της επιχειρηματικότητας, είναι η υποστήριξη των υφιστάμενων και νεοφυών επιχειρήσεων με πόρους που ενδέχεται να ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δημιουργεί ένα θετικό υπόβαθρο ανάπτυξης.

Δεσμεύθηκε δε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίζει να είναι αρωγός στην ανάπτυξη της καινοτομίας, με χρηματοδότηση και από τους ίδιους πόρους της. Έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης μας, είναι το γεγονός ότι για το "Blue Lab" βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμο Πειραιά για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης της λειτουργίας του κέντρου και για τα επόμενα χρόνια.

Στο Α’ Μέρος της Εκδήλωσης, για τους μηχανισμούς χρηματοδότησης και υποστήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων, κεντρικοί ομιλητές ήταν Πρόεδροι Αναπτυξιακών Τραπεζών και εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Συγκεκριμένα:

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), Καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, ανέφερε το έργο που εκτελεί η ΕΑΤΕ, το Υπερταμείο Επενδύσεων της Ελλάδος, για την τόνωση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Εντός του Φεβρουαρίου του 2022 αναμένεται να ανακοινωθούν δύο νέα προγράμματα συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, ανέφερε την ύπαρξη ενός νέου επενδυτικού εργαλείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την ονομασία AccelerateTT, για την τόνωση του ελληνικού οικοσυστήματος της νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι η γαλάζια καινοτομία κατέχει υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα των funds που έχει επενδύσει η ΕΑΤΕ.

διαδικτυακη εκδηλωση

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Παντελής Τζωρτζάκης, αναφέρθηκε, πρώτον στη συμβολή της τράπεζας για την ανάπτυξη της καινοτομίας μέσω των νέων υβριδικών χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. δάνειο καινοτομίας) που θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και δεύτερον στο πρόγραμμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και δικτύωσης (ΙnnoAgora).

Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, κ. Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση της ανάπτυξης της καινοτομικής επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων στον Δήμο Πειραιά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το θέμα της εκδήλωσης, δηλαδή η διασύνδεση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων ή των νεοφυών επιχειρήσεων με χρηματοδοτικούς φορείς αποτελεί καίριο ζήτημα για αυτές. Δεσμεύθηκε δε, στη διοργάνωση αντίστοιχων ενημερωτικών συναντήσεων στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου παρουσίασε τη διεύθυνση καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, και τα εργαλεία στήριξης της καινοτομίας (χρηματοδοτικής ή μη), ενώ ανέλυσε τα πλεονεκτήματα από την ένταξη επιχειρήσεων και υποστηρικτικών μηχανισμών στο InnoAgora.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Καλιοντζόγλου, Συντονιστής της Ομάδας που υποστηρίζει το Κόμβο Καινοτομίας της Τράπεζας της Ελλάδος στο Τμήμα Μακροπροληπτικής Πολιτικής, Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρουσίασε τους σκοπούς του κόμβου, το μέχρι τώρα έργο του, αλλά και τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε αυτό.

Ο Δρ Σπύρος Αρσένης παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρου Καινοτομίας Business SEEDs της Εθνικής Τράπεζας.

Η κα Σοφία Ζαφειροπούλου, Αντιπρόεδρος της ΑΠΟΨΗ Α.Ε. η οποία παρουσίασε το ρόλο και τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά.

Το Α’ μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των Προέδρων ή των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων του Πειραιά και άλλων μελών της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας με τους:

· κ. Βασίλη Κορκίδη, Πρόεδρο του ΕΒΕΠ και Πρόεδρο του Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής,

·κ. Ιωάννη Βουτσινά, Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά,

·κ. Γιώργο Αλεξανδράτο, Αντιπρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου,

·κ. Γιώργο Σωτηρίου, Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

·κ. Ιωάννη Πολυχρονόπουλο, Πρόεδρο του ΒΙΠΑ Σχιστού

·κ. Φανουργάκη, υπεύθυνο ΓΕΜΗ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

·κ. Βασίλη Κανακάκη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Τόσο ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης, όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του Δήμου και τόνισαν τη σημασία της δικτύωσης και των συνεργειών για την προώθηση της Γαλάζιας Οικονομίας. Επεσήμαιναν δε, ότι και η πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδοτικούς φορείς απαιτεί δικτύωση, ενημέρωση και συνέργειες.

Στο Β’ μέρος της εκδήλωσης, οι ακαδημαϊκοί ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δρ. Χάρης Αγκυρόπουλος, ο Επικ. Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Θωμάς Πουφινάς και ο Πρόεδρος της ΟΕΣΥΝΕ, κ. Ανδρέας Στεφανίδης παρουσίασαν τις απόψεις τους για τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων.

Τέλος, παρουσιάστηκε η καινοτόμα πλατφόρμα εξ αποστάσεως εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά, από τον Υπ. Διδάκτωρ Δημήτρη Κότιο και τον κ. Γιώργο Βούλκα Βusiness Development Manager της ΑΠΟΨΗ Α.Ε., ενώ ο κ. Παναγιώτης Ψωρόιδας παρουσίασε τον ρόλο του Κέντρου στην ενημέρωση και υποστήριξη των επιχειρήσεων σχετικά με τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την γνωριμία των συμμετεχόντων με τους μέντορες του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 22 Μαϊ 2022 | 19:02

Τελικός Κυπέλλου: Η ΕΛΑΣ είχε "χαρτογραφήσει" τους οργανωμένους - Σύντομα εξελίξεις για τα επεισόδια στις εξέδρες

Η αστυνομία είχε "χαρτογραφήσει" τους οργανωμένους οπαδούς Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ πριν τον τελικό κυπέλλου

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 22 Μαϊ 2022 | 18:55

Ποιος είναι ο γνωστός οπαδός του ΠΑΟ που τραυματίστηκε από έκρηξη κροτίδας - Του έκοψαν δάχτυλα

Σύμφωνα με ανάρτηση στα social media γνωστός οπαδός του Παναθηναϊκού τραυματίστηκε από κροτίδα και έχασε δάχτυλά του.

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 22 Μαϊ 2022 | 18:33

Θάνατος Τζωρτζίνας: Θρίλερ με το φιαλίδιο αίματος στο Καραμανδάνειο - Διαψεύδει την ΕΔΕ η 6η ΥΠΕ

Το υπουργείο Υγείας δεν φέρεται να έχει διατάξει τελικά ΕΔΕ για τον διοικητή στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο στην Πάτρα.

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ 22 Μαϊ 2022 | 17:13

Επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου στη Σαντορίνη βρέθηκε νεκρή στην καμπίνα της

Νεκρή μέσα στην καμπίνα της βρέθηκε 63χρονη επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου στη Σαντορίνη.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΤΟΜΟ 22 Μαϊ 2022 | 16:53

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε ληστεία "μαμούθ" σε οικία μετά 2,5 χρόνια - Η λεία ήταν 880.000 ευρώ [βίντεο]

Η αστυνομία συνέλαβε δύο δράστες και εξιχνίασε τη ληστεία που είχε γίνει πριν δύο χρόνια με λεία 880.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη.

''ΕΙΧΑ ΜΟΝΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ'' 22 Μαϊ 2022 | 16:44

Ξεσπά η Μίνα Αρναούτη για τον "πόλεμο" που δέχτηκε: Tα 17 χειρουργεία και η νέα ζωή – Γιατί δε μιλάει με τη Φρόσω Κυριάκου [βίντεο]

''Έχω μπει στο χειρουργείο 17 φορές, είναι τεράστιο νούμερο. Όλο αυτό έχει πόνο, έχει αποθεραπεία και εγώ δεν ένιωσα συμπόνια'', δήλωσε η Μίνα Αρναούτη.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Μαϊ 2022 | 16:36

Πολυεθνική αεροπορική άσκηση "NATO Tiger Meet 2022" - Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση "NATO Tiger Meet 2022".

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 22 Μαϊ 2022 | 15:56
ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ" 22 Μαϊ 2022 | 15:47

Νέο γήπεδο Παναθηναϊκού: Έπεσαν οι υπογραφές για τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό

Έπεσαν οι υπογραφές για τη διπλή ανάπλαση στον Παναθηναϊκό και το νέο γήπεδο το υΠαναθηναϊκού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 22 Μαϊ 2022 | 15:43

Κορονοϊός: 2.385 τα νέα κρούσματα - 11 οι θάνατοι - 156 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

ΣΤΟ ΑΠΘ 22 Μαϊ 2022 | 15:13

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στη βράβευση του Άλμπερτ Μπουρλά - "Ασύγκριτη η διάκριση από την πατρίδα σου, από την πόλη σου"

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης η βράβευση του Άλμπερτ Μπουρλά στη Θεσσαλονίκη - Ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας Ισραήλ

ΣΤΟ ΟΑΚΑ 22 Μαϊ 2022 | 14:28

Τελικός Κυπέλλου: Σε 17 συλλήψεις οπαδών προχώρησε η ΕΛΑΣ - Τι βρέθηκε στην κατοχή τους

Σε 17 συλλήψεις προχώρησε το Σάββατο η Αστυνομία κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του τελικού αγώνα ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Ελλάδας

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ 22 Μαϊ 2022 | 14:21

Έρχεται ο πρώτος "μίνι καύσωνας": Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες όλη την εβδομάδα και στο βάθος...40αρια

Μια ανάσα από τα πρώτα 40αρια - Σε ποιες περιοχές θα έχουμε καύσωνα - Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου