Στο τραπέζι παράταση της σχολικής χρονιάς, μείωση της ύλης και Πανελλαδικές τον Ιούλιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του κλεισίματος των σχολείων άφησε η υπουργός Παιδείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κεραμεως

Νέα μέτρα, για τα σχολεία, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα σενάρια για την πορεία εξέλιξης του κορονοϊού, προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι μετά το "λουκέτο" που αποφασίστηκε για 14 ημέρες σε όλες τις σχολικές μονάδες, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα φροντιστήρια της χώρας, μελετώνται όλα τα σενάρια αναπλήρωσης των μαθημάτων μέχρι και την επέκταση του σχολικού έτους. "Έχουμε προετοιμαστεί και για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά δεν θα χαθεί η σχολική και η ακαδημαϊκή χρονιά".

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης των πανελλαδικών εξετάσεων για τον Ιούλιο

Μείζον θέμα είναι η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς η εξεταστέα ύλη δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθεί εάν τα σχολεία μείνουν κλειστά για μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων διάστημα.

Για το θέμα αυτό η υπουργός Παιδείας δήλωσε: "αν τα σχολεία κλείσουν για 2 με 3 εβδομάδες, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα". Ωστόσο ξεκαθάρισε πως "αν υπάρχει παράταση αναστολής λειτουργίας των σχολείων, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθούν για αργότερα οι πανελλαδικές εξετάσεις, δηλαδή για τον Ιούλιο".

Επέκταση της σχολικής χρονιάς και μείωση της ύλης

"Εάν μιλάμε για αναστολή λειτουργίας των σχολείων για 2 με 3 εβδομάδες, τότε τα μαθήματα θα αναπληρωθούν με αναμόρφωση των ωρών διδασκαλίας και περικοπή περιπάτων", ανέφερε η υπουργός σημειώνοντας ότι μελετώνται τα εξής μέτρα:

  • Η μείωση της διδακτέας ύλης
  • Μείωση της διδακτικής ώρας από 45 σε 35 λεπτά
  • Κατάργηση των περιπάτων

Εάν κριθεί απαραίτηση η μεγαλύτερης διάρκειας αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, τότε θα εξεταστούν και άλλα μέτρα, όπως είναι η επέκταση της σχολικής χρονιάς παράλληλα με τη μείωση της ύλης. Ερωτώμενη για το ενδεχόμενο αναστολής των μαθημάτων έως το τέλος της σχολικής χρονιάς η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, ωστόσο σημείωσε ότι το υπουργείο αναμένει τις οδηγίες των ειδικών: "έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς" ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως προς άλλες δραστηριότητες των παιδιών, πέραν του σχολείου, όπως για παράδειγμα αθλητικές δραστηριότητες των Δήμων, η υπουργός ανέφερε ότι "η γενική κατεύθυνση είναι ότι αποφεύγονται οι συναθροίσεις. Θα δοθούν οι σχετικές οδηγίες από τους Δήμους".

Για τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια και την την εξεταστική των φοιτητών, η υπουργός είπε ότι υπάρχει συνεργασία με τις διοικήσεις των ΑΕΙ και πως εάν χρειαστεί θα υπάρχει μέριμνα για την ομαλή διεξαγωγή των εξεταστικών, όπως παράταση του εξαμήνου, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία των Πανεπιστημίων θα ενισχυθεί με την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.

Ενδεχόμενο ματαίωσης των παρελάσεων

Για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, η υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι πιθανό να ματαιωθούν ενώ σχετικά με τους εκπαιδευτικούς.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης με προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, σε συντονισμό των περιφερειακών διευθύνσεων με τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς.

Για τα προγράμματα Erasmus η υπουργός σημείωσε ότι η Ε.Ε. έχει δώσει γενικότερες οδηγίες που εφαρμόζονται από τις χώρες. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά τμήματα Erasmus η υπουργός είπε "δεν θα λειτουργήσουν" διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και όχι για την εξ' αποστάσεως.

Ποιες εκπαιδευτικές δομές αφορά το μέτρο

Σημειώνεται ότι χθες αποφασίστηκε η άμεση προληπτική διακοπή των μαθημάτων για δύο τουλάχιστον εβδομάδες σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Tο μέτρο αφορά σε σχολεία, Πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται απο το Υπ. Παιδειας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια.

Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά ενώ η έρευνα στα Πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων στα σχολεία, όπως και της δραστηριότητας της κολύμβησης.

Βαθμοί σε κλειστούς φακέλους για το Δημοτικό

Μέτρα έχουν ληφθεί και για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν βαθμούς οι μαθητές στα σχολεία. Σύμφωνα με την απόφαση, οι μαθητές των Δημοτικών θα πάρουν τους βαθμούς σε κλειστούς φακέλους, ενώ όσοι γονείς ήθελαν να ενημερωθούν για την πρόοδο των γονιών τους θα μπορούσαν να το κάνουν τηλεφωνικώς.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τους βαθμούς

Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων/συναθροίσεων σε κλειστό χώρο, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με συγχρωτισμό μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικού προσωπικού:

Οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ και Β΄ τάξη Δημοτικού δύνανται να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των τέκνων τους.

Αναφορικά με την επίδοση των ελέγχων για τους μαθητές/τριες που φοιτούν στη Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη, οι σύλλογοι διδασκόντων, με απόφασή τους, θα πρέπει να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου β΄ τριμήνου σε κλειστό και σφραγισμένο φάκελο στην τσάντα του κάθε μαθητή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο.
Με ευθύνη του/της διευθυντή/ντριας και του συλλόγου διδασκόντων θα ενημερωθούν σχετικά οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών.

Κλείνουν και οι σχολές του Εμπορικού Ναυτικού

Την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των δημοσίων σχολών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ,ΚΕΣΕΝ, Σχολές σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, θαλαμηπόλων) από σήμερα 11 Μαρτίου 2020 και για τις επόμενες 14 μέρες, αποφάσισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του κορονοϊου COVID-19.

04 Ιουν 2020 | 18:19

Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα στη χώρα και 1 ακόμη θάνατος τις τελευταίες 48 ώρες

Δεκαπέντε νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 48ωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με το δελτίο του ΕΟΔΥ.

ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΜΑΤΑΡΕΛΑ 04 Ιουν 2020 | 18:15

Ιταλια: Άνοιξαν τα "Επείγοντα" στο Νοσοκομείο που διαγνώσθηκε ο πρώτος ασθενής στη χώρα - Κρούσμα με το "καλημέρα"

Άρχισε και πάλι να υποδέχεται ασθενείς σήμερα, το τμήμα εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου της κωμόπολης Κοντόνιο.

ΑΠΟΛΥΜΝΑΣΗ ΣΤΗ ΔΟΥ 04 Ιουν 2020 | 17:35

Θετική στον κορονοϊό 30χρονη έγκυος στον Βόλο-Ηρθε σε επαφή με ζευγάρι που γύρισε από τη Γερμανία

Η 30χρονη που διανύει τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε πυρετό πριν 4 ημέρες

ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ 14 ΧΩΡΕΣ 04 Ιουν 2020 | 16:27

Κεραμέως σε ΣΥΡΙΖΑ για τα αγγλικά στα νηπιαγωγεία: Ημαρτον με τις θεωρίες συνωμοσίας

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ Σκούφα υποστήριξε ότι γίνεται κατόπιν εντολής αμερικανικών σχολών

Η «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» 04 Ιουν 2020 | 15:58

Μαγιορκίνης: "Δεν είναι μηδενική η πιθανότητα για 2ο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι"

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με την εκκίνηση του τουρισμο, προβλέπει ο Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

04 Ιουν 2020 | 15:10

Τουρισμός: Αρχίζουν να κινούνται οι νέες κρατήσεις, αλλά για τον Αύγουστο

Πολύ χαμηλά, κοντά στο 10-15%, βρίσκονται οι πληρότητες των καταλυμάτων για τον Ιούλιο, ενώ οι όποιες νέες κρατήσεις μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων, αφορούν στο διάστημα μετά τις 15 Αυγούστου

ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ 500 ΑΤΟΜΑ 04 Ιουν 2020 | 14:26

Κιλκίς: Κρούσμα κορονοϊού σε έγκυο - Εκλεισαν σχολεία, σε καραντίνα η δομή μεταναστών

Η δομή, στην οποία φιλοξενούνται 1.550 άτομα έχει τεθεί σε καραντίνα από το βράδυ της Τετάρτης και φυλάσσεται από την Αστυνομία.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ 04 Ιουν 2020 | 13:45
ΕΙΝΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ 04 Ιουν 2020 | 13:40

Κορονοϊός: Συναγερμός σε σχολεία και γυμναστήρια του Βόλου - Θετική 30χρονη, σύζυγος γυμναστή

Ο σύζυγός της είναι γνωστός γυμναστής του Βόλου και προπονητής σε αθλητικές Ακαδημίες Ποδοσφαίρου της πόλης.

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ 04 Ιουν 2020 | 13:38

Αντιμέτωποι με τον κορονοϊό και οι Ταλιμπάν - Ζητούν... συγχώρεση από τον Αλλάχ

Πολλοί αξιωματούχοι των ανταρτών έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, κάτι που όμως οι Ταλιμπάν διαψεύδουν.

04 Ιουν 2020 | 13:11

Η αβάσταχτη μπουρδολογία της Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα

Η κ. Σκούφα ανακάλυψε σκοτεινό σχέδιο για τον αφελληνισμό των Ελλήνων νηπίων.

ΑΥΞΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 04 Ιουν 2020 | 12:44

Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέα στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης – Εν αναμονή ανακοινώσεων

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει αυτό που της αναλογεί.

ΛΟΓΩ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 04 Ιουν 2020 | 11:37

Συναγερμός στην Ξάνθη λόγω κορονοϊού: Τηλεδιάσκεψη Τσιόδρα με Χαρδαλιά - Ξεκινούν μαζικοί έλεγχοι

Νέα αλλεπάλληλα κρούσματα έφεραν ανησυχία και έδειξαν πως ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και επικίνδυνος.