Follow us

Κιβωτός του Κόσμου: 10 μεγάλες δαπάνες στο μικροσκόπιο - Ερευνα για ξέπλυμα χρήματος με "μαϊμού" επισκευές και χορηγίες

Δέκα μεγάλες δαπάνες της τελευταίας 5ετίας, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, της Κιβωτού του Κόσμου στο μικροσκόπιο των Αρχών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Δέκα μεγάλες δαπάνες της τελευταίας 5ετίας, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, της Κιβωτού του Κόσμου, για προμήθειες και εργασίες σε διάφορες δομές, έχουν μπει στο ερευνητικό στόχαστρο των αξιωματικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Αντικείμενο της έρευνας είναι η διαπίστωση αν αυτές οι προμήθειες ή εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί ή ήταν εικονικές για να δικαιολογηθούν χρήματα που αποσπούσαν άγνωστοι, προκειμένου να νομιμοποιηθούν, να "ξεπλυθούν" χρηματικά ποσά που προέρχονταν από υπεξαίρεση, απιστία και φοροδιαφυγή.

Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση, κατά τη διάρκεια των ερευνών στις δομές της "Κιβωτού του Κόσμου" και κυρίως στα κεντρικά της ΜΚΟ στον Κολωνό, έχουν συλλέξει μεγάλο όγκο παραστατικών για δαπάνες της οργάνωσης που αφορούν προμήθειες υλικών ή εργασίες στις δομές. Σε πρώτο στάδιο της έρευνας οι αστυνομικοί έχουν αντιπαραβάλλει τα φορολογικά στοιχεία με τα παραστατικά, ενώ εξετάζουν αν αυτές οι προμήθειες και εργασίες έχουν γίνει.

Σε κάποιες από αυτές τις μεγάλες δαπάνες, στο πλαίσιο της… αυτοψίας, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι κάποιες προμήθειες και εργασίες, είτε δεν έχουν γίνει, είτε είναι ημιτελείς. Στο μεταξύ αναμένουν στοιχεία παραστατικών από τις ίδιες προμήθειες και εργασίες, από τους προμηθευτές και τα συνεργεία εργασιών, που είχαν αναλάβει την περάτωσή τους, προκειμένου να συγκριθούν τα χρηματικά ποσά με τα παραστατικά που έχουν συλλεγεί από τις δομές της ΜΚΟ.

Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται παράλληλη έρευνα στα παραστατικά των μεγάλων χορηγιών της δομής, προκειμένου και σε αυτή την περίπτωση να διαπιστωθεί αν τυχόν κάποιες χορηγίες ήταν εικονικές προκειμένου "ευεργέτες" και "ευεργετημένοι" να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Τα αποτελέσματα των δύο παράλληλων ερευνών, όπως αναφέρουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου έως αρχές Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα αναμένεται να διαβιβαστούν στους οικονομικούς Εισαγγελείς προκειμένου να κρίνουν αν στοιχειοθετούνται συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία μπορεί να ασκηθούν διώξεις, όπως επίσης να δώσουν παραγγελίες για περαιτέρω προανακριτικές ενέργειες.

Διαβάστε Επίσης

Η παραγγελία του Εισαγγελέα για νέα προκαταρκτική έρευνα προς την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας αφορούσε τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της απιστίας και της υπεξαίρεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δομές της ΜΚΟ, σε Χίο και Καλαμάτα, στο πλαίσιο των ερευνών του περασμένου Νοεμβρίου, οι αστυνομικοί εντόπισαν σκισμένα τιμολόγια και αποδείξεις, πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων, με τα αρμόδια στελέχη να εξετάζουν αν κάποιος προσπαθούσε να σβήσει ίχνη που αφορούσαν ενδεχόμενες ύποπτες συνδιαλλαγές.

Οι έλεγχοι σε δομές και σπίτια φιλοξενίας της ΜΚΟ, ήταν σαρωτικοί, προκειμένου να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο προανακριτικό υλικό που θα βοηθούσε τις έρευνες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει σχεδόν όλες τις απαντήσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΜΚΟ, του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού.

Παράλληλα φαίνεται να έχουν προβεί σε μεγάλο ποσοστό στον έλεγχο των εισροών και εκροών χρημάτων και τους παραλήπτες τους. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχουν ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία των ερευνώμενων προσώπων πριν την ενασχόλησή τους με τις δραστηριότητες της Κιβωτού του Κόσμου, και προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο της πιθανότητας αδικαιολόγητης μεταβολής τους στο πέρασμα των χρόνων.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ 24 Μαρ 2023 | 07:22

Ηλιούπολη: Υπό παρακολούθηση από τον Ιανουάριο ο 44χρονος προπονητής - "Κοιμόταν με τα κορίτσια στο ίδιο δωμάτιο"

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν σε στενό "κλοιό" τον 44χρονο προπονητή Τάε κβον Ντο από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 23 Μαρ 2023 | 07:46

Ν. Σμύρνη: Μαστροποί της 14χρονης ο Ελλάδιος της Κιβωτού, ο "Ρουσλάν" και ο "Ταχίρ" - Την ψάρεψαν μέσω διαδικτύου

"Κλειδωμένη", λιγομίλητη, και μη συνεργάσιμη" η 14χρονη που έπεσε στα δίχτυα μαστροπών στη Νέα Σμύρνη.

ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 23 Μαρ 2023 | 07:31

Ηλιούπολη: Και βίαζε και εκβίαζε τις ανήλικες ο 44χρονος προπονητής - Τις πήγαινε σπίτι όταν έλειπε η γυναίκα του

Συνολικά πέντε, ενήλικα σήμερα, κορίτσια, φέρεται να είχαν πέσει στα "δίχτυα" του 44χρονου, μεταξύ του 2009 και του 2020.

ΣΤΗ ΛΟΥΚΑΡΕΩΣ 22 Μαρ 2023 | 11:31

Επεισόδιο στο Εφετείο Αθηνών: 30 χούλιγκαν επιτέθηκαν με μαχαίρι σε δύο άτομα - Ένας τραυματίας, 4 προσαγωγές

Μία ομάδα 30 ατόμων επιτέθηκε σε βάρος δύο ανδρών έξω από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ένας στον μηρό, από μαχαίρι.

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 22 Μαρ 2023 | 07:46

Εμφύλιος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Η κόντρα Θεοδωρικάκου - Οικονόμου και το ξήλωμα του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

"Κακό κλίμα" και εσωτερικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Ελευθέριο Οικονόμου.

ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΛΩΝΟΥ 22 Μαρ 2023 | 07:29

Νέα Σμύρνη: Πώς η αδερφή της 14χρονης ξεσκέπασε τους μαστροπούς - Φρίκη με επτά βίντεο βιασμού

Ακόμη έναν παιδοβιαστή αναζητούν οι Αρχές για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 14χρονης στη Νέα Σμύρνη. Την οδηγούσαν για ροζ ραντεβού, σε ξενοδοχείο του Μεταξουργείου και σε σπίτια στην Ελευσίνα.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 21 Μαρ 2023 | 17:41

"Πάμε για δουλειά": Τα ανατριχιαστικά μηνύματα του Ταχίρ που εξέδιδε την 14χρονη - Επέστρεψε στο ίδρυμα η ανήλικη

Δίωξη για κακούργημα στους τρεις άνδρες που συνελήφθησαν και κατηγορούνται για μαστροπεία σε βάρος της 14χρονης.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣ 21 Μαρ 2023 | 15:30

Στιγμές τρόμου στην Κηφισιά: 27χρονος προσπάθησε να βιάσει δύο γυναίκες μέσα σε μια ώρα - Πώς κατάφεραν να σωθούν

Ο 27χρονος συνελήφθη στην Κηφισιά, αφού αποπειράθηκε να βιάσει δυο γυναίκες μέσα σε διάστημα μιας ώρας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ 21 Μαρ 2023 | 14:51

Σοκ στην Αθήνα: Έπαιρναν 14χρονη από Ίδρυμα, την εξέδιδαν και τραβούσαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα

Ένα κορίτσι 14 ετών είχε ερωτικές επαφές με ενηλίκους έναντι αμοιβής στην Αθήνα. Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις.

ΠΟΙΟΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 21 Μαρ 2023 | 07:22

Διόνυσος - Διάρρηξη με... αδυναμία στην τέχνη: Πήραν 30 πίνακες - Τα γάντια που πρόδωσαν τους δράστες

Αθόρυβοι και "αόρατοι" οι διαρρήκτες στον Διόνυσο. Η ΕΛ.ΑΣ. έρευνα το ενδεχόμενο να υπήρχε "Δούρειος Ίππος" στο επαγγελματικό ή φιλικό περιβάλλον του επιχειρηματία.

ΦΘΟΡΕΣ ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ 20 Μαρ 2023 | 10:58

Εμπόλεμη ζώνη με μολότοφ και χημικά έξω από το ΟΑΚΑ μετά το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός - Δύο συλλήψεις

Ομάδες ατόμων εκτόξευσαν περισσότερες από 50 μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις και επιτέθηκαν χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρες.

ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 20 Μαρ 2023 | 08:25

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Τι οδήγησε στην ξαφνική "καρατόμηση" του αρχηγού Κωνσταντίνου Σκούμα - Το παρασκήνιο

Ένα μόλις μήνα μετά την ανανέωση της θητείας του και ένα χρόνο πριν την προβλεπόμενη λήξη της, ο Κωνσταντίνος Σκούμας, "καρατομήθηκε" από το τιμόνι του σώματος, με ομόφωνη απόφαση ΚΥΣΕΑ.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Μαρ 2023 | 07:18

Μαρία Τσάλλα: Πίεζε για την εγγραφή της στο δημοτολόγιο Αλιβερίου - Πού εστιάζουν οι έρευνες για τη Ρωσίδα κατάσκοπο

Τη μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών έχει προκαλέσει η δράση της κατασκόπου από την Ρωσία, που κυκλοφορούσε στη χώρα μας με το όνομα "Μαρία Τσάλλα". Στο μικροσκόπιο το Αλιβέρι.