Follow us

Κιβωτός του Κόσμου: 10 μεγάλες δαπάνες στο μικροσκόπιο - Ερευνα για ξέπλυμα χρήματος με "μαϊμού" επισκευές και χορηγίες

Δέκα μεγάλες δαπάνες της τελευταίας 5ετίας, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, της Κιβωτού του Κόσμου στο μικροσκόπιο των Αρχών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Δέκα μεγάλες δαπάνες της τελευταίας 5ετίας, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, της Κιβωτού του Κόσμου, για προμήθειες και εργασίες σε διάφορες δομές, έχουν μπει στο ερευνητικό στόχαστρο των αξιωματικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Αντικείμενο της έρευνας είναι η διαπίστωση αν αυτές οι προμήθειες ή εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί ή ήταν εικονικές για να δικαιολογηθούν χρήματα που αποσπούσαν άγνωστοι, προκειμένου να νομιμοποιηθούν, να "ξεπλυθούν" χρηματικά ποσά που προέρχονταν από υπεξαίρεση, απιστία και φοροδιαφυγή.

Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση, κατά τη διάρκεια των ερευνών στις δομές της "Κιβωτού του Κόσμου" και κυρίως στα κεντρικά της ΜΚΟ στον Κολωνό, έχουν συλλέξει μεγάλο όγκο παραστατικών για δαπάνες της οργάνωσης που αφορούν προμήθειες υλικών ή εργασίες στις δομές. Σε πρώτο στάδιο της έρευνας οι αστυνομικοί έχουν αντιπαραβάλλει τα φορολογικά στοιχεία με τα παραστατικά, ενώ εξετάζουν αν αυτές οι προμήθειες και εργασίες έχουν γίνει.

Σε κάποιες από αυτές τις μεγάλες δαπάνες, στο πλαίσιο της… αυτοψίας, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι κάποιες προμήθειες και εργασίες, είτε δεν έχουν γίνει, είτε είναι ημιτελείς. Στο μεταξύ αναμένουν στοιχεία παραστατικών από τις ίδιες προμήθειες και εργασίες, από τους προμηθευτές και τα συνεργεία εργασιών, που είχαν αναλάβει την περάτωσή τους, προκειμένου να συγκριθούν τα χρηματικά ποσά με τα παραστατικά που έχουν συλλεγεί από τις δομές της ΜΚΟ.

Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται παράλληλη έρευνα στα παραστατικά των μεγάλων χορηγιών της δομής, προκειμένου και σε αυτή την περίπτωση να διαπιστωθεί αν τυχόν κάποιες χορηγίες ήταν εικονικές προκειμένου "ευεργέτες" και "ευεργετημένοι" να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Τα αποτελέσματα των δύο παράλληλων ερευνών, όπως αναφέρουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου έως αρχές Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα αναμένεται να διαβιβαστούν στους οικονομικούς Εισαγγελείς προκειμένου να κρίνουν αν στοιχειοθετούνται συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία μπορεί να ασκηθούν διώξεις, όπως επίσης να δώσουν παραγγελίες για περαιτέρω προανακριτικές ενέργειες.

Διαβάστε Επίσης

Η παραγγελία του Εισαγγελέα για νέα προκαταρκτική έρευνα προς την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας αφορούσε τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της απιστίας και της υπεξαίρεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δομές της ΜΚΟ, σε Χίο και Καλαμάτα, στο πλαίσιο των ερευνών του περασμένου Νοεμβρίου, οι αστυνομικοί εντόπισαν σκισμένα τιμολόγια και αποδείξεις, πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων, με τα αρμόδια στελέχη να εξετάζουν αν κάποιος προσπαθούσε να σβήσει ίχνη που αφορούσαν ενδεχόμενες ύποπτες συνδιαλλαγές.

Οι έλεγχοι σε δομές και σπίτια φιλοξενίας της ΜΚΟ, ήταν σαρωτικοί, προκειμένου να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο προανακριτικό υλικό που θα βοηθούσε τις έρευνες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει σχεδόν όλες τις απαντήσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΜΚΟ, του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού.

Παράλληλα φαίνεται να έχουν προβεί σε μεγάλο ποσοστό στον έλεγχο των εισροών και εκροών χρημάτων και τους παραλήπτες τους. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχουν ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία των ερευνώμενων προσώπων πριν την ενασχόλησή τους με τις δραστηριότητες της Κιβωτού του Κόσμου, και προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο της πιθανότητας αδικαιολόγητης μεταβολής τους στο πέρασμα των χρόνων.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 17 Μαϊ 2024 | 13:57

Κιβωτός του Κόσμου: Αρχισε η δίκη του πατέρα Αντωνίου - Μαρτυρία σοκ για ξυλοδαρμούς και γενετήσιες πράξεις στις δομές

Σύμφωνα με μάρτυρα που κατέθεσε στην υπόθεση για την "Κιβωτό του Κόσμου", "ό,τι συνέβαινε ήταν εν γνώσει του πατρός Αντωνίου".

ΕΠΤΑ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 27 Μαϊ 2024 | 07:45

"Τι ομάδα είσαι;", "είσαι αναρχικός;" - Νέα στοιχεία για την άγρια επίθεση σε εθελοντές στην Πάρνηθα

Οι δράστες ρώτησαν τα θύματα "τι ομάδα είσαι;", "είσαι αναρχικός;", ενώ δέκα λεπτά αργότερα και αφού είχαν αποχωρήσει, επέστρεψαν και τους επιτέθηκαν φωνάζοντας "κάναμε comeback".

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 27 Μαϊ 2024 | 07:35

Μυστήριο με τον Τούρκο εμπρηστή στον Ασπρόπυργο: Δηλώνει ΛΟΑΤΚΙ, πρόσφυγας και με ψυχικά προβλήματα

"Έφυγα από την Τουρκία γιατί εκεί παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα", φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ο Τούρκος εμπρηστής στον Ασπρόπυργο.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Μαϊ 2024 | 09:25

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος αναβολικών και οι κωδικές ονομασίες - Τα "άσπρα", τα "μπλε" και το... "dinner"

Πώς δρούσε το κύκλωμα που διακινούσε παράνομα αναβολικά. Το εργαστήριο και οι κωδικές ονομασίες.

ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 25 Μαϊ 2024 | 08:31

"Εδωσα 5.000 ευρώ και τους ευχαρίστησα, δεν είχα άλλη επιλογή" - Θύμα του κυκλώματος των εφοριακών αποκαλύπτει

Η προϊσταμένη της Εφορίας και μια υπάλληλος, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενες μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης απολογίας τους.

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ… ΣΙΚΑΓΟ 24 Μαϊ 2024 | 07:48

"Μας δίνεις 20.000€ και δεν ασχολούμαστε ξανά μαζί σου": Οι προκλητικοί διάλογοι των διεφθαρμένων εφοριακών στη Χαλκίδα

Οι αστυνομικοί επιχειρούν να εξακριβώσουν τον αριθμό των ατόμων που εξαπατήθηκαν από τη "φάμπρικα" διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 100 ΚΙΛΑ 24 Μαϊ 2024 | 07:38

Πειραιάς: Το βαπόρι από την Κολομβία έγραφε... Sparta - Από τα "χάπια των τζιχαντιστών" στα 210 κιλά κοκαΐνης μέσα σε γαρίδες

Τα 180 ναρκω-πακέτα από την Κολομβία που βρέθηκαν στον Πειραιά με την σφραγίδα επωνυμίας "SPARTA", είχαν τελικό προορισμό την Αλβανία, όπου θα γινόταν η τελική διακίνηση προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

100.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ 23 Μαϊ 2024 | 07:43

Πώς δρούσε το κύκλωμα της μίζας στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Η διευθύντρια, η διεκπεραιώτρια και η "απρόσεκτη" Λίνα

Τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν εκβιαστικά από ιδιώτες και επιχειρηματίες, χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε είδους… φορολογική διευκόλυνση.

ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ 22 Μαϊ 2024 | 14:29

"Βόμβα" στη ΔΟΥ Χαλκίδας: "Τα έπαιρναν" η διευθύντρια και τέσσερις υπάλληλοι - Πώς εκβίαζαν επιχειρηματίες

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι στη ΔΟΥ Χαλκίδας συνελήφθησαν η διευθύντρια και τέσσερις υπάλληλοι κατηγορούμενοι για διαφθορά.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ 22 Μαϊ 2024 | 07:55

Σεσημασμένος απατεώνας μαζί με υπάλληλο της Τροχαίας "πουλούσαν" άδειες οπλοφορίας, οικόπεδα και… αυτοκίνητα

"Πουλούσε"… άδειες οπλοφορίας, … οικόπεδα και… αυτοκίνητα. Ο λόγος για έναν 46χρονο απατεώνα, ο οποίος είχε "συνοδεία προστασίας" έναν 42χρονο υπαλληλο της Τροχαίας Αττικής.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 22 Μαϊ 2024 | 07:49

Φονικό στο Κιλκίς: Ο κτηνοτρόφος δράστης μιλάει για κλοπή - Οι συγγενείς του θύματος τον κατηγορούν για ασέλγεια σε ανήλικη

Ο 54χρονος δράστης της ανθρωποκτονίας του 45χρονου στις Μουριές του Κιλκίς υποστηρίζει ότι το θύμα και οι συνεργοί του πήγαν να τον ληστέψουν και να τον σκοτώσουν.

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 22 Μαϊ 2024 | 07:41

Οργή για τον τραυματισμό μαθητών από την πτώση καγκελόπορτας σε σχολείο της Κηφισιάς - Τα ερωτήματα "φωτιά"

Τρία παιδιά τραυματίστηκαν από πόρτα που έπεσε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς. Συνελήφθησαν ο εργολάβος και οι δύο εργάτες που αντικατέστησαν την πόρτα.

ΣΤΙΣ 22.30 ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 Μαϊ 2024 | 12:20

Εξέλιξη με το φονικό στο Κιλκίς: Πήγε για να κλέψει ο 45χρονος που δολοφόνησε ο κτηνοτρόφος με την καραμπίνα

Ο ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στο Κιλκίς σκότωσε τον 45χρονο επίδοξο κλέφτη.