Follow us

Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου: Το τελευταίο χειροκρότημα από δεκάδες πολίτες, πολιτικούς και δημοσιογράφους στο Α' Νεκροταφείο [Εικόνες]

Συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί, συνάδελφοί του ακαδημαϊκοί, αλλά και δημοσιογράφοι, είπαν τo τελευταίο αντίο στον Ηλία Νικολακόπουλο - Επικήδειοι από Αλέξη Τσίπρα και Θοδωρή Λιβάνιο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κηδεια Ηλία Νικολακόπουλου

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε στο Α' Νεκροταφείο η πολιτική κηδεία του Ηλία Νικολακόπουλου που έφυγε από τη ζωή αιφνίδια, σε ηλικία 75 ετών.

Με ένα θερμό χειροκρότημα δεκάδες πολίτες αποχαιρέτησαν τον Ηλία Νικολακόπουλο. Φοιτητές του, συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τις δημοσκοπήσεις - παρότι ο ίδιος απεχθανόταν να τον αποκαλούν "δημοσκόπο" - άνθρωποι της Τέχνης (ο Γιάννης Ψυχοπαίδης ήταν μόνον ένας από αυτούς), συνεργάτες και συνοδοιπόροι του στη ζωή και την επιστήμη, πολιτικοί και απλοί πολίτες, αφού ο Ηλίας Νικολακόπουλος εδώ και τέσσερις δεκαετίες, "έμπαινε" σε κάθε ελληνικό σπίτι το βράδυ των εκλογών, όλοι βρέθηκαν εκεί για έναν τελευταίο χαιρετισμό στον Ηλία Νικολακόπουλο, αν και, όπως επισημάνθηκε στους επικήδειους, με το έργο και την προσωπικότητά του, ο εκλιπών θα συνεχίζει να είναι παρών.

Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου: Το τελευταίο χειροκρότημα από δεκάδες πολίτες, πολιτικούς και δημοσιογράφους στο Α' Νεκροταφείο [Εικόνες]

Τους επικήδειους εκφώνησαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (και παλαιός συνεργάτης του) Θοδωρής Λιβάνιος, ο κοινωνιολόγος και πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής, Δημήτρης Πλουμπίδης, ο διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Κώστας Καρπόζηλος και ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, Παναγιώτης Κουστένης.

κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου
κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου
κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου

Παρόντες επίσης, ήσαν ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας, ο τ. πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης κ.ά..

Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου

Στεφάνια απέστειλαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, το Ipsos - Opinion, η εφημερίδα "Αυγή" και ο ραδιοφωνικός σταθμός "Στο Κόκκινο" του οποίου ήταν συνεργάτης, οι εκδόσεις "Θεμέλιο", το Ινστιτούτο Πουλαντζά.

Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας

Η οικογένεια του Ηλία Νικολακόπουλου επιθυμεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί το έργο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος: ΑΣΚΙ Alpha Bank GR9401403620362002002016123.

Αλέξης Παπαχελάς
Ο Αλέξης Παπαχελάς

Όπως έγινε γνωστό, ο πολιτικός επιστήμονας πέθανε από ανακοπή καρδιάς την Πέμπτη, ενώ κολυμπούσε στην παραλία Αχλάδι της Σύρου.

Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου
Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου
Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου
Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου
Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου
Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου
Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου
Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου
Προκόπης Παυλόπουλος
Ο Προκόπης Παυλόπουλος
Νάσος Ηλιόπουλος
Ο Νάσος Ηλιόπουλος
Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Κηδεία Ηλία Νικολακόπουλου
Ο Αλέξης Παπαχελάς και ο Γιώργος Σταθάκης
Νίκος Φίλης
Ο Νίκος Φίλης


Διαβάστε Επίσης

Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε το 1947, έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και τη Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies - Θεωρία Πιθανοτήτων - Univ. Paris 6).

Από 1975 έως το 1966 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών "Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία".
Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Ηλίας Νικολακόπουλος

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του ήταν "Τα γκρίζα όρια της Εθνικοφροσύνης: η δεκαετία του ’40 στις μεταγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις" στον συλλογικό τόμο Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος. Η δεκαετία του ’40 και η μακρά σκιά της, εκδ. Αλεξάνδρεια (υπό έκδοση), "Un système partisan en transition", Pole Sud, no 38, Montpellier, 2013, σελ. 71-77, Των εκλογών τα πάθη. Ψηφίδες της ελληνικής εκλογικής ιστορίας του 20ου αιώνα, εκδ. Το Βήμα, Αθήνα 2012 και "Από την επιταγή της ομοφωνίας στη λογική της πλειοψηφίας" στον συλλογικό τόμο Εξουσία και Κοινωνία. Δωρήματα στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2010, σελ. 295-301.

Ο πολιτικός επιστήμονας ήταν, επίσης, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής αστικής Εταιρείας "Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας" (ΑΣΚΙ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ 09 Αυγ 2022 | 12:42

Το τελευταίο αντίο στον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο [εικόνες]

Στην Αγία Σκέπη στου Παπάγου συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο.

ΟΛΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ 04 Αυγ 2022 | 15:57

Περιστέρι: Ανείπωτη θλίψη και οργή στην κηδεία της 17χρονης που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε η 17χρονη Νικολέτα στον τόπο καταγωγής της, το Μακροχώρι Βέροιας.

ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 77 ΕΤΩΝ 04 Αυγ 2022 | 11:16

Τελευταίο αντίο στον Σταύρο Ψυχάρη - Η κηδεία του στο Α' Νεκροταφείο [εικόνες]

Το τελευταίο αντίο στην κηδεία του γνωστού εκδότη και δημοσιογράφου Σταύρου Ψυχάρη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 30 Ιουλ 2022 | 19:39
ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗ 27 Ιουλ 2022 | 21:41

Μαρίτα Αγγελοπούλου: Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο "αντίο" στο Αίγιο - Το λευκό φέρετρο και τα στεφάνια [Εικόνες]

Φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν σε κλίμα οδύνης τη 43χρονη Μαρίτα Αγγελοπούλου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου.

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΘΛΙΨΗ 25 Ιουλ 2022 | 10:08

Δύσκολες στιγμές για τη Ρένα Κουμιώτη: Πέθανε ο γιος της και δεν μπόρεσε να παραστεί στην κηδεία του

Η Ρένα Κουμιώτη δε μπόρεσε να πάει στην κηδεία του γιού της, καθώς τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει δεν της επιτρέπουν συγκινήσεις.

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ 22 Ιουλ 2022 | 07:38

Ιαπωνία: Στις 27 Σεπτεμβρίου η επίσημη τελετή κηδείας του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σινζο Αμπε, δολοφονήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας του, προκαλώντας σοκ στην Ιαπωνία.

ΜΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ 21 Ιουλ 2022 | 08:07

Ολη η οικογένεια Τραμπ στην κηδεία της Ιβάνα - Συντετριμμένοι ο Ντόναλντ Τραμπ και τα παιδιά του [εικόνες]

Η Ιβάνα Τραμπ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών - Θλιμμένος στην κηδεία το Ντόναλντ Τραμπ, με τη Μελάνια στο πλευρό του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 18 Ιουλ 2022 | 21:42

Γιάννης Σμαραγδής: Συντετριμμένος στην κηδεία της συζύγου του, Ελένης - "Ήταν άγγελος με φτερά" [εικόνες]

Φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν την Ελένη Σμαραγδή - Βαρύ πένθος για τον σύζυγό της, Γιάννη.

ΜΑΖΙ ΤΟΥ Η ΜΑΡΕΒΑ ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ 18 Ιουλ 2022 | 18:47

Στη Σιάτιστα ο Μητσοτάκης για την κηδεία του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Νικόλαου Παπαγεωργίου [εικόνες-βίντεο]

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Νικόλαος Παπαγεωργίου - Η ζωή και το έργο του εθνικού ευεργέτη.

ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ 16 Ιουλ 2022 | 18:29

Πάτρα: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 49χρονου που πέθανε αβοήθητος - Πριν μήνες "έφυγε" και η αδελφή του [εικόνες-βίντεο]

Συγγενείς και φίλοι, αποχαιρέτησαν σήμερα Σάββατο το απόγευμα τον 49χρονο άνδρα που πέθανε αβοήθητος στην Πάτρα - Τραγική φιγούρα η μητέρα του.

TO «ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΥ ΟΞΥΡΡΥΓΧΟΥ» 12 Αυγ 2022 | 23:29

Πανσέληνος Αυγούστου: Εντυπωσιακές εικόνες από την Ακρόπολη και το Σούνιο έως το Ναύπλιο και την Εύβοια

Η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται και "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου", έχοντας λάβει το συγκεκριμένο όνομα από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 12 Αυγ 2022 | 23:07

Άρχισε η επιδείνωση του καιρού: Υδροστρόβιλος στη Ζάκυνθο - Ισχυρή καταιγίδα στη Λευκάδα [βίντεο]

Πόσο θα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τις ισχυρές καταιγίδες.