Κικίλιας για AstraZeneca: Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί - Έχουμε κάνει 172.000 χωρίς παρενέργειες

O κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχίσουν κανονικά και προέτρεψε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και να πάνε στα ραντεβού τους προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Απέρριψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το ενδεχόμενο να αποφασίσει και η Ελλάδα, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρας, να αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν δώσει σχετική οδηγία. Σημειώνεται ότι ο EMA συνεδριάζει την Πέμπτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από την αρχή των εμβολιασμών η χώρα μας έχει δείξει εμπιστοσύνη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ο οποίος αδειοδοτεί τα εμβόλια. "Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που δίνονται. Ο Οργανισμός δεν έχει δώσει πουθενά οδηγία να μην γίνει το εμβόλιο. Ακόμη και στη χθεσινή ανακοίνωσή του τάχθηκε υπέρ του οφέλους του συγκεκριμένου εμβολίου" σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι η χώρα μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, συμπληρώνοντας: "Ο ΕΟΦ, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ, ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνέχεια να συνεκτιμούν και να παίρνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν".

Σημειώνεται οτι πολλές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο, ενώ είχαν προηγηθεί Δανία, Νορβηγία, Ιρλανδία και Ολλανδία, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση και να αποφασίσει εάν θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας με το εν λόγω εμβόλιο.

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Σημείωσε, επίσης, ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη γίνει 172 χιλιάδες εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς να έχει υπάρξει παρενέργεια.

"Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά" ανέφερε.

Συνολικά, αύριο, ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα θα φθάσει αύριο τα 1,3 εκατομμύρια.

Συμπλήρωσε δε, ότι οι αρμόδιες Αρχές στη χώρα μας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν εξεταστεί σενάρια στην περίπτωση που διαφοροποιηθεί η άποψη του ΕMA σε σχέση με το εμβόλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι λογικό αρκετές χώρες της Ευρώπης να διαφοροποιούνται και να μην περιμένουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, διερωτήθηκε: "Δηλαδή, αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, εμείς θα το κάνουμε;"

Επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχίσουν κανονικά και προέτρεψε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και να πάνε στα ραντεβού τους προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο.

"Το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα προχωράει κανονικά και αποτελεσματικά" ανέφερε.

Ενδεχόμενο ένταξης κι άλλων ιδιωτικών κλινικών στη μάχη για τον κορονοϊό

Ο κ. Κικίλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλες ιδιωτικές κλινικές στη μάχη κατά του κορονοϊού, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό.

"Λειτουργούμε στο κόκκινο στην Αττική" δήλωσε όσον αφορά την πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας, προσθέτοντας ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Πάντως, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και χαρακτήρισε απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα τα φαινόμενα συνωστισμού των τελευταίων ημερών. "Είμαστε κοντά στο τέλος" ανέφερε και σε ερώτημα εάν επίκειται χαλάρωση των μέτρων είπε ότι η κοινωνία και ο κόσμος πρέπει να παίρνουν ανάσες αλλά αυτό είναι σε συνάρτηση με τις συμπεριφορές.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας είπε, ενόψει του Πάσχα, ότι στις 2 Μαΐου η επιδημιολογική εικόνα θα είναι καλύτερη και εκτίμησε ότι θα είναι καλύτερο και το καλοκαίρι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 14 Απρ 2021 | 11:16

Εμβόλια AstraZeneca - Johnson & Johnson και θρομβώσεις: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τις πολύ σπάνιες θρομβώσεις που πιθανώς σχετίζονται με μερικά εμβόλια Covid-19.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ 14 Απρ 2021 | 10:38

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Δημόπουλος και Καστρίτης εξηγούν πώς λειτουργεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Τα δεδομένα για την ανάπτυξη και το μηχανισμό δράσης του εμβολίου της Johnson & Johnson συνοψίζουν οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Γ.Γ. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 10:18

Θεμιστοκλέους για Johnson & Johnson: Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει - Περιμένουμε τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ

"Τηρούμε στάση αναμονής. Η παράδοση θα γίνει σήμερα κανονικά και το μεσημέρι η πρώτη παρτίδα θα είναι στην Αθήνα", είπε ο κ. Θεμιστοκλέους για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 14 Απρ 2021 | 10:05

Σκουτέλης για Johnson & Johnson: Λογικά θα ανασταλούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

"Αυτονόητο ότι θα ανασταλούν οι εμβολιασμοί μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση", είπε ο κ. Σκουτέλης, αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 14 Απρ 2021 | 09:35

Ινδία: Παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ με 184.372 κρούσματα κορονοϊού σε μια ημέρα - Απίστευτος συνωστισμός σε θρησκευτική γιορτή

Η Ινδία κατέγραψε 184.372 κρούσματα αλλά και περισσότερους από 1.000 θανάτους εξαιτίας κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες.

ΟΙ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΥ ΡΥΘΜΟ 14 Απρ 2021 | 08:32

Το παράδοξο της Χιλής: Σαρώνει το νέο κύμα κορονοϊού παρά τους 7,5 εκατ. εμβολιασμένους

Πάνω από 5.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Χιλή, 35 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες. 7,4 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

ΔΩΔΕΚΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ 14 Απρ 2021 | 08:24

Γερμανία: Με Moderna ή BioNTech/Pfizer η β' δόση για όσους κάτω των 60 εμβολιάστηκαν με AstraZeneca

Με εμβόλιο τύπου mRNA θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση με AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών.

ΑΚΟΜΑ 300.000 ΔΟΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΗΦΘΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΚΑΙ 960.000 ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 14 Απρ 2021 | 07:21

Ανατροπή με το εμβόλιο της Johnson & Johnson: Τι θα γίνει με τις 70.000 δόσεις για την Ελλάδα

Τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson παραλαμβάνει σήμερα η Ελλάδα. Ανησυχία για τη συνέχεια.

ΝΕΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 14 Απρ 2021 | 06:43

Εμβόλιο Moderna: Αποτελεσματικότητα 90%- Ισχυρή προστασία τουλάχιστον 6 μήνες μετά την β δόση

Τo mRNA εμβόλιo κατά του κορονοϊού της Moderna είναι από τα πιο αποτελεσματικά.

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 13 Απρ 2021 | 22:49
ΑΛΛΑΞΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 13 Απρ 2021 | 22:39

Ανατροπή στο Βέλγιο: Δεν ξεκινούν προς το παρόν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Στο Βέλγιο άλλαξαν γνώμη και οι εμβολιασμοί με Johnson % Johnson θα "παγώσουν" μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ 13 Απρ 2021 | 21:06

ΕΜΑ: Στο "μικροσκόπιο" οι αναφορές για το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Οι πρώτες αντιδράσεις των χωρών για τις θρομβώσεις

Ο ΕΜΑ εξετάζει τις αναφορές για θρόμβους σε γυναίκες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 13 Απρ 2021 | 19:55

Χαρδαλιάς: 700.000 rapid και μοριακά τεστ σε 14 ημέρες - Στα φαρμακεία 2.700.000 self test

Τις τελευταίες 14 ημέρες έχουν γίνει σε όλη την χώρα σχεδόν 700.000 rapid test και μοριακά τεστ ενώ στα φαρμακεία έχουν διατεθεί περίπου 2.700.000 self test, τονίζει ο Νίκος Χαρδαλιάς