ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια

Ενα πρωινό στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος: Ενα άρτιο περιβάλλον που λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό της αξιοπρέπειας στη ζωή και την ασθένεια.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια

Ο Νίκος Κούρκουλος «έφυγε» από τη ζωή μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, μια ασθένεια που δεν κανει διακρίσεις ανάμεσα σε διάσημους και άσημους, πλούσιους και φτωχούς. «Γιατί όχι σε μένα;» έλεγε ο ίδιος όταν μιλούσε για τον καρκίνο του, μια προσέγγιση απέναντι στην αρρώστια που πέρα από δείγμα του χαρακτήρα του είναι και μάθημα ζωής προς όλους μας.

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια

Η κ. Μαριάννα Λάτση, η οποία έζησε δίπλα του αυτά τα πολύ δύσκολα έξι χρόνια μέσα στα νοσοκομεία βλέποντας την αγωνία των ασθενών και των συντρόφων τους, τον πόνο, την προσευχή, την ελπίδα που γεννιέται σβήνει και ξαναζωντανεύει και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Λειτουργίας Νίκος Κούρκουλος, μια «δωρεά - πράξη καθήκοντος, λύτρωσης και αλληλεγγύης» όπως η ίδια την περιέγραψε, για να συνδράμει στην προστασία και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας στη ζωή και στην ασθένεια.

Το πορτραίτο του Νίκου Κούρκουλου μέσα στο ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος
Το πορτραίτο του Νίκου Κούρκουλου μέσα στο ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος

Τους τελευταίους πέντε μήνες, άνθρωποι που δίνουν τη δική τους μάχη με την ασθένεια, βρίσκουν ελπίδα και παρηγοριά στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος.

Πρόκειται για ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή τους ανατράπηκε δραματικά, άνεργους, συνταξιούχους, ανασφάλιστους, οι οποίοι λαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε ένα άρτιο και πλήρως εξοπλισμένο περιβάλλον.

«Δεν έχεις άλλη επιλογή από την αισιοδοξία»

Η Ηλιάνα είναι 40 ετών, μαμά δύο παιδιών στην εφηβεία, άνεργη, ανασφάλιστη και διαζευγμένη. Η ζωή της δεν ήταν εύκολη. Όμως δεν είχε ιδέα πόσο δύσκολη επρόκειτο να γίνει. Τον περασμένο Δεκέμβριο διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος. Από τη μια μέρα στην άλλη έπιασε «κάτι». Καρκίνος που πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα, η διάγνωση του γιατρού.

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια - εικόνα 3

Ενιωσε σαν κάποιος να την πυροβόλησε. Έκλαψε, λύγισε, έπεσε αλλά γρήγορα σηκώθηκε αποφασισμένη να νικήσει. Η μαστεκτομή έγινε μέσα σε λίγες μέρες και τώρα βρίσκεται στη φάση της χημειοθεραπείας.

«Τι να πρωτοπώ. Δεν το εχω συνειδητοποιήσει ακόμα όλο αυτό. Είναι δύσκολο. Έπιασα κάτι στο στήθος μου, στην αρχή έλεγα δεν είναι τίποτα, όμως ήταν. Εκλαψα, λύγισα, έπεσα αλλά γρήγορα σηκώθηκα και πάλεψα. Ακόμα παλεύω αφού έχω ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μου».

«Εκανα αμέσως τη μαστεκτομή, τώρα έχω τις χημειοθεραπείες, μετά τη δεύτερη προληπτική μαστεκτομή και στη συνέχεια την αποκατάσταση του στήθους. Αλλά δόξα τω θεώ είμαι τυχερή και νιώθω ευλογημένη. Έχω μια υπέροχη οικόγένεια που με στηρίζει και καλούς φίλους που μαλώνουν ποιος θα με πρωτοφέρει για χημειοθεραπεία».

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια - εικόνα 4

Πόσο συγκλονιστικό να ακούς μια γυναίκα που διανύει την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της να λέει «δόξα τω θεώ είμαι τυχερή» και να χαμογελάει.

«Δεν έχεις άλλη επιλογή από την αισιοδοξία» τονίζει. «Το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να αφεθώ και να κλαίω όλη μέρα. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που πέφτω και απελπίζομαι. Ομως θέλω να είμαι δυνατή για να δώσω στα παιδιά μου το καλό παράδειγμα. Να τους δείξω ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τον αγώνα. Ότι πρέπει να παλεύουμε στις δυσκολίες. Ο ένας είναι η δύναμη του άλλου. Αυτό να φύγει και να νιώσω άνθρωπος ξανά».

Η απρόσμενη συνάντηση με την κ. Μαριάννα Λάτση

Η Ηλιάνα ήταν από τους πρώτους ασθενείς που μπήκαν στο ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος. Και με μεγάλη συγκίνηση θυμάται μια απρόσμενη επίσκεψη που είχε, ενώ έκανε την πρώτη της χημειοθεραπεία.

Αθόρυβα και απλά, όπως η ίδια περιγράφει, η κ. Μαριάννα Λάτση εμφανίστηκε στην αίθουσα, και ήταν μια συνάντηση που δεν θα ξεχάσει ποτέ:

«Μπήκε στον χώρο αθόρυβα. Ηρθε κοντά και μου χάιδεψε το κεφάλι. Ήταν σεμνή και γλυκύτατη. Στάθηκε από πάνω μου και μου είπε: "Ολα θα πάνε καλά". Το ίδιο έκανε με όλους τους ασθενείς. Ήταν συγκινητικό».

«Σίγουρα οι συνθήκες μέσα στις οποίες το βιώνεις όλο αυτό σου γλυκαίνουν λίγο το χάπι» είπε. «Νιώθω τυχερή μέσα στην ατυχία μου που μπορώ να περνάω αυτές τις δύσκολες ώρες μέσα σε αυτό το αξιοπρεπές περιβάλλον».

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια - εικόνα 5

«Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο περιβάλλον. Μας φέρονται υπέροχα»

Βέβαια, ένα αξιοπρεπές και άρτιο περιβάλλον δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, αν οι άνθρωποι που το στελεχώνουν δεν έχουν ως μοναδικό γνώμονα τον σεβασμό προς τον ασθενή. Στις αίθουσες αναμονής του Κέντρου άκουσα πολλούς ανθρώπους να μιλούν με έκπληξη για την αντιμετώπιση της οποίας έτυχαν, για την ευγένεια και την προθυμία των διοικητικών υπαλλήλων αλλά και για το αξιόλογο ιατρικό δυναμικό.

Η κυρία Ελένη είναι 70 ετών, και περίμενε την αδελφή της να ολοκληρώσει τη χημειοθεραπεία για να επιστρέψουν στο σπίτι. «Ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια, ξεκίνησε από το έντερο και τώρα έχει κάνει μεταστάσεις και στους δύο πνεύμονες. Εδώ τα πράγματα είναι πολιτισμένα σε σχέση με άλλα νοσοκομεία και μπράβο σε αυτούς που το δημιούργησαν» είπε.

«Περνάμε δύσκολα, όμως εδώ το προσωπικό είναι εξαιρετικό και ο χώρος μας βοηθάει και μας ανακουφίζει κάπως τη στενοχώρια» πρόσθεσε.

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια - εικόνα 6

Λίγα μέτρα μακριά καθόταν η κ. Μαρία 65 ετών η οποία αντιμετώπισε πρόσφατα κάποια γυναικολογικά προβλήματα, έκανε υστερεκτομή και κάνει προληπτικές χημειοθεραπείες.

Ταλαιπωρημένη, αλλά ταυτόχρονα χαμογελαστή και αισιόδοξη μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου. «Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο περιβάλλον. Μας φέρονται υπέροχα. Από τις απλές νοσηλεύτριες και το προσωπικό στα γραφεία μέχρι τους γιατρούς» τόνισε. «Να κάνετε εξετάσεις, να προσέχετε τον εαυτό σας» η συμβουλή της πριν μπει στο γραφείο για τα διαδικαστικά.

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια - εικόνα 7

Ο πόνος που μετατράπηκε σε ελπίδα, αισιοδοξία και ζωή

Το ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος μπήκε σε πλήρη λειτουργία και ουσιαστικά παραδόθηκε στους φυσικούς ιδιοκτήτες του, τους ασθενείς του, στις 30 Ιανουαρίου του 2017, επέτειο 10 ετών από τον θάνατο του μεγάλου ηθοποιού μετατρέποντας τον πόνο της οικογένειας του Νίκου Κούρκουλου σε ελπίδα, αισιοδοξία και ζωή.

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια - εικόνα 8

Αποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητα 46 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».

Στεγάζεται στο πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ (επί των οδών Ασωπίου και Παράσχου πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) το οποίο με χρηματοδότηση της κας Μαριάννας Λάτση, ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως βάσει διεθνών προδιαγραφών που πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, με γνώμονα την αναβάθμιση των κτιριακών συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα και μονάδες:

  • Βραχεία νοσηλεία χειρουργικού τομέα, δυναμικότητας 20 κλινών και 3 χειρουργικών αιθουσών
  • Μονάδα επεμβάσεων διαδερμικής βιοψίας μαστού
  • Μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων
  • τμήμα ελέγχου νοσηλευτικής μέριμνας, όπου πραγματοποιείται ο προεγχειριτικός έλεγχος των ασθενω΄ν του χειρουργικού τομέα και η αξιολόγηση των ασθενών του παθολογικού τομέα.
  • Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα
  • Βιοπαθολογικά εργαστήρια
  • Τμήμα ακτινοθεραπείας

Μέσα στο άριστα εξοπλισμένο κέντρο γίνονται 80 χημειοθεραπείες και 20 χειρουργεία ημέρας με τις καλύτερες συνθήκες θεραπείας προς τους ασθενείς, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γιώργος Δενδραμής Πρόεδρος του Δ.Σ και Διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου Άγιος Σάββας τονίζοντας:

«Οι ασθενείς που έρχονται στο ΚΗΝ έχουν ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον Αγιο Σάββα όπου το περιβάλλον είναι σκληρό και οι πολίτες βλέπουν γύρω τους δύσκολα περιστατικά. Στο Κέντρο πραγματοποιούνται πολλά χειρουργεία που δεν αφορούν ογκολογικούς ασθενείς, ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα για τον ασθενή είναι ότι λαμβάνει άρτιες υπηρεσίες υγείας και επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα».

Γιώργος Δενδραμής, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος και Διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου Άγιος Σάββας
Γιώργος Δενδραμής, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος και Διοικητής του αντικαρκινικού νοσοκομείου Άγιος Σάββας

Φυσικα, οι υπηρεσίες του ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος προς τον πολίτη εξελίσσονται διαρκώς, με τελευταία προσθήκη τον σύγχρονο Μαμοτόμο, ένα πρωτοποριακό μηχάνημα στο οποίο γίνεται επέμβαση στον μαστό χωρίς αναισθησία και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της περίπου δύο ώρες αργότερα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Δενδραμής.

Ο Μαμοτόμος μέσα στο ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος
Ο Μαμοτόμος μέσα στο ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος

Το ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος κοντά στα παιδιά

Οι υπηρεσίες του ΚΗΝ έχουν επεκταθεί και σε παιδιά αφού στο υπόγειο του κτιρίου λειτουργεί αναβαθμισμένο κοβάλντιο το οποίο πραγματοποιεί ολόσωμη ακτινοβολία, κάτι πολύ σημαντικό όπως τονίζει ο κ. Δενδραμής:

«Πριν προχωρήσουν στη μεταμόσχευση μυελού των οστών, τα παιδιά πρέπει να περάσουν από ολόσωμη ακτινοβολία. Πριν από λίγες μέρες, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Αγία Σοφία υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο πιστοποιεί τη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών του νοσοκομείου, σε συνεργασία με τη μονάδα για ακτινοβολίες που ήδη λειτουργεί, ούτως ώστε τα παιδιά να κάνουν εδώ τις ακτινοβολίες και στη συνέχεια να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για τη μεταμόσχευση».

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια - εικόνα 11

Απαίτηση για μόνιμο προσωπικό

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος, όπως μας ενημερώνει ο κ. Δενδραμής, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν:

«Το σημαντικότερο βήμα έχει ήδη γίνει, ωστόσο έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο, μην νομίζετε ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και η ύπαρξη μόνιμου προσωπικού είναι μια απαίτηση του συστήματος».

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια - εικόνα 12

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια - εικόνα 13

ΚΗΝ Νίκος Κούρκουλος: Εδώ οι άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια - εικόνα 14

banner
banner
banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

EARTHSHOT AWARDS 18 Οκτ 2021 | 07:22

Τα βλέμματα της αγάπης: Ο "Τζέιμς Μποντ" Γουίλιαμ και η "σταρ του Χόλιγουντ" Κέιτ εκτός πρωτοκόλλου

Για πρώτη φορά, Κέιτ και Γουίλιαμ αντάλλαξαν "ηλεκτροφόρα" βλέμματα αγάπης και παραβίασαν το βασιλικό πρωτόκολλο.

Η ΣΠΑΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ 06 Οκτ 2021 | 07:30

Και η Μέγκαν Μαρκλ έχει ανασφάλειες: Το υπέροχο σχόλιο του Χάρι για το σώμα της μετά τη γέννα

Ο πρίγκιπας Χάρι προσπάθησε να κάνει την ανασφαλή Μέγκαν Μαρκλ να νιώσει καλύτερα για το σώμα της.

05 Οκτ 2021 | 11:00

SUP Free Hackathon: Όταν οι νέοι άνθρωποι κάνουν πράξη τη βιωσιμότητα

Μια ομάδα τεσσάρων νεαρών στην κορυφή του πρώτου μαραθώνιου καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ 03 Οκτ 2021 | 08:28

The Travolta dress: Όταν η Νταϊάνα πραγματοποίησε τη φαντασίωσή της με τον Τζον Τραβόλτα

Μπροστά στον πρίγκιπα Κάρολο, η τολμηρή πριγκίπισσα Νταϊάνα έκανε πράξη την φαντασίωσή της με τον Τζον Τραβόλτα.

POWER OF WOMEN 02 Οκτ 2021 | 08:23

Αντζελίνα Τζολί: Πανέμορφη στο κόκκινο χαλί μαζί με την κόρη της Σαχάρα Τζολί Πιτ

Power of Women: Η λαμπερή και γεμάτη αυτοπεποίθηση Αντζελίνα Τζολί, η κόρη της Σαχάρα και το δυνατό μήνυμα για τα κορίτσια που "δεν έχουν φωνή".

Η ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 30 Σεπ 2021 | 07:24

Το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ: H καλλονή Άνα ντε Αρμάς, o πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ

Το τετ α τετ του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την πανέμορφη Άνα ντε Αρμάς- Η αντιδιαμετρικά αντίθετη εμφάνιση από αυτή της Κέιτ Μίντλετον.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ NO TIME TO DIE 29 Σεπ 2021 | 07:20

Δούκισσα από ατόφιο χρυσάφι: Η Κέιτ Μίντλετον έλαμψε με χρυσό cape dress στην πρεμιέρα του James Bond

Η τολμηρή εμφάνιση της ολόχρυσης Κέιτ Μίντλετον στην πρεμιέρα του No Time to Die, που σαγήνευσε ακόμα και τον James Bond.

ΤΑ ΝΕΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ 28 Σεπ 2021 | 07:29

Η άξια διάδοχος της Βασίλισσας Ράνια: Η κούκλα πριγκίπισσα Ιμάν έγινε 25 ετών

Η βασίλισσα Ράνια έχει διάδοχο: Τα νέα πορτρέτα που δείχνουν ότι η πριγκίπισσα Ιμάν έχει κληρονομήσει το στιλ και την φινέτσα της μητέρας της.

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 27 Σεπ 2021 | 07:23

Hollywood Royals με μίνι & επίδειξη πλούτου: Η εμφάνιση της Μέγκαν Μαρκλ που δίχασε

Οργή για την εμφάνιση της Μέγκαν Μαρκλ στο Central Park: "Πώς μιλάει για τη φτώχεια με φόρεμα και κοσμήματα 100.000 δολαρίων;".

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ LOUIS VUITTON 26 Σεπ 2021 | 08:29

Γαλλική λάμψη & φινέτσα: Η στιλάτη Ναταλία Βοντιάνοβα, η μίνιμαλ Ντελφίν Αρνό και η κομψή Μπριζίτ Μακρόν

Το total white της Ναταλίας Βοντιάνοβα, η μίνιμαλ κόρη του Μπερνάρ Αρνό, Ντελφίν και η φινετσάτη Μπριζίτ Μακρόν μαζί στο Παρίσι.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 25 Σεπ 2021 | 08:22

Monte-Carlo Gala: Η εντυπωσιακή Καρολίνα του Μονακό, η ροκ Σάρον Στόουν και ο Αλβέρτος

Η ροκ γκλαμ "πριγκίπισσα" Σάρον Στόουν και η κομψή Καρολίνα του Μονακό στο Monte-Carlo Gala.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 07:38

Χάρι - Μέγκαν: Το βλέμμα απόλυτης αγάπης μπροστά στις κάμερες και η ατυχία τους

Η πρώτη μέρα του Χάρι και της Μέγκαν στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίστηκε από μια μικρή ατυχία.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ 24 Σεπ 2021 | 07:24

Λίντα Εβαντζελίστα: Έτσι καταστράφηκε το πρόσωπό της - Οι παρενέργειες που την παραμόρφωσαν

H μέθοδος που υποσχέθηκε να αφαιρέσει λίπος από το πρόσωπο της Λίντα Εβαντζελίστα, οι επίπονες επεμβάσεις και η αποζημίωση των 50 εκατ. δολαρίων.