Κλέαρχος Μαρουσάκης: Σαββατοκύριακο με ζέστη, νοτιάδες, σκόνη και λασποβροχές [Αναλυτικοί Χάρτες]

Βαρομετρικά χαμηλά συνεχίζουν να κινούνται από τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης προκαλώντας κακοκαιρία σε αρκετές περιοχές σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
θαλασσα

Ενα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει τη χώρα μας και στην ουσία "γλύφει" τα δυτικότερα τμήματα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη ο οποίος σημειώνει ότι θα αναπτυχθούν θυελλώδεις νοτιάδες κυρίως στην πλευρά του Ιονίου πελάγους και από την Πίνδο και δυτικότερα, με αποτέλεσμα την μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική συνοδεία και Αφρικανικής σκόνης.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Σαββατοκύριακο με ζέστη, νοτιάδες, σκόνη και λασποβροχές [Αναλυτικοί Χάρτες]

Προς το σαββατοκύριακο λοιπόν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νοτιάδες με μεγάλες τοπικά εντάσεις στα δυτικά, η υγρασία και η ζέστη για την εποχή. Οι θερμοκρασίες ίσως προσεγγίσουν ή ξεπεράσουν τοπικά και τους 35 βαθμούς, σημειώνει μεταξύ άλλων ο μετεωρολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανάρτησή του Κλέαρχου Μαρουσάκη

"ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΖΕΣΤΗ, ΝΟΤΙΑΔΕΣ, ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΛΑΣΠΟΒΡΟΧΕΣ

Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα με έντονα καιρικά φαινόμενα που δυστυχώς για άλλη μια φορά αφήνουν πίσω τους νεκρούς και καταστροφές, φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε πιο ήπιες καιρικές καταστάσεις χωρίς όμως η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας να παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά τις ροές των βαρομετρικών συστημάτων.

ΧΑΡΤΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΑΡΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ

Βαρομετρικά χαμηλά συνεχίζουν να κινούνται από τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης προκαλώντας κακοκαιρία σε αρκετές περιοχές της Γηραιάς ηπείρου. Έτσι λοιπόν ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας θα κινηθεί ανατολικά από την κεντρική Ευρώπη δίνοντας σημαντικές και επικίνδυνες βροχές στην Ιταλία και "σηκώνοντας" ταυτόχρονα σκόνη και πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική που θα απασχολήσουν τη χώρα μας.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Καθώς ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει τη χώρα μας και στην ουσία "γλύφει" τα δυτικότερα τμήματα ή να το θέσουμε καλύτερα, η χώρα μας βρίσκεται στην περιφέρεια του συστήματος αυτού, εξαιτίας της έντονης βαροβαθμίδας (διαφορά πίεσης) που δημιουργείται, αναπτύσσονται θυελλώδεις νοτιάδες κυρίως στην πλευρά του Ιονίου πελάγους και από την Πίνδο και δυτικότερα, με αποτέλεσμα την μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική συνοδεία και Αφρικανικής σκόνης. Σε ένα βαρομετρικό χαμηλό επικρατούν ανοδικές κινήσεις του αέρα και αυτό είναι και το αίτιο που σηκώνεται η σκόνη και μεταφέρεται προς εμάς

ΧΑΡΤΗΣ

ΑΝΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΟΧΙ ΟΜΩΣ "ΚΑΥΣΩΝΑΣ"

Επειδή ρωτήθηκα και στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού μας σταθμού OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι Ωρα Ελλάδος να διευκρινήσουμε ότι δεν πρόκειται για κύμα καύσωνα. Ο καύσωνας ορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο και ακολουθείται από συγκεκριμένη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Εδώ ναι μεν θα έρθουν πολύ θερμές αέριες μάζες αλλά αυτό θα γίνει εξαιτίας του συνδυασμού του βαρομετρικού χαμηλού από την κεντρική Ευρώπη με υψηλές πιέσεις ανατολικότερα. Στα κύματα καύσωνα επικρατεί αντικυκλωνική κυκλοφορία ή ομαλό πεδίο πιέσεων, δεν ευνοείται η μεταφορά σκόνης, οι αέριες μάζες είναι πολύ πιο ξηρές, επικρατεί ήπιο πεδίο ανέμων, κυριαρχεί ο ανέφελος καιρός, δεν έχουμε φαινόμενα (βροχές κτλ).

ΖΕΣΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΑΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

Προς το σαββατοκύριακο λοιπόν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νοτιάδες με μεγάλες τοπικά εντάσεις στα δυτικά, η υγρασία και η ζέστη για την εποχή. Όμως όπως είπαμε η όλη αυτή εξέλιξη θα οφείλεται στο σύστημα κακοκαιρίας δυτικότερα της χώρας μας. Οπότε θα έχουμε και συννεφιές στη μέση και κυρίως υψηλή ατμόσφαιρα οι οποίες σε περιοχές που θα βρίσκονται πιο κοντα στην διαταραχή (με τα μέχρι τώρα στοιχεία στην βορειοδυτική Ελλάδα) θα συνοδεύονται από βροχές ακόμη και από καταιγίδες (Ήπειρος, βόρειο Ιόνιο, πιθανόν δυτική Μακεδονία). Κάποιες τοπικές βροχές - λασποβροχές ή λασποψιχαλίσματα ίσως έχουμε προς τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας και κυρίως όπου η τοπογραφία το ευνοεί.

ΧΑΡΤΗΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΟΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΒΑΤΗ ΝΟΤΙΑ

Θερμοκρασίες που ίσως προσεγγίσουν ή ξεπεράσουν τοπικά και τους 35 βαθμούς θα συναντήσουμε σε περιοχές όπου ο νοτιάς λειτουργεί σαν καταβάτης. Τέτοιες περιοχές είναι τα βόρεια τμήματα της Κρήτης και περιοχές του ηπειρωτικού κορμού που αλληλεπιδρούν με μεγάλους ορεινούς όγκους ή την οροσειρά της Πίνδου. Με την διεύθυνση και την ένταση του ανέμου όπως διαμορφώνεται με τα τωρινά στοιχεία, τις υψηλότερες θερμοκρασίες θα τις συναντήσουμε στη βόρεια - βορειοδυτική Κρήτη, τη Θεσσαλία και ίσως τμήματα της δυτικής Πελοποννήσου - Στερεάς.

Επισυνάπτονται κάποιοι χαρακτηριστικοί χάρτες από τα προγνωστικά μας συστήματα που ανταποκρίνονται στην παραπάνω ανάλυση.

Να σημειωθεί τέλος ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή που τα προγνωστικά δεδομένα μπορεί να μεταβληθούν δεδομένης και της οριακής τροχιάς της διαταραχής που θα διασχίσει την Ιταλία. Αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερες και πιο γενικευμένες βροχές πριν την είσοδο της θερμής μάζας (Παρασκευή, Σάββατο) εικόνα που αποτυπώνεται στον τελευταίο χάρτη από το άλλο προγνωστικό σύστημα. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει με τα νεότερα στοιχεία.

Να είστε όλες και όλοι καλά!

Καλλιάνος: Τις επόμενες ημέρες έρχεται... καύσωνας

Νωρίτερα ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο Θέμα 104,6 είπε πως έρχονται όχι απλώς καλύτερες αλλά πολύ ζεστές ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε, όλα τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι από το Σάββατο και ιδιαίτερα από την Κυριακή αναμένονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τον μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο "Σάββατο και ειδικά το τριήμερο Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη ο υδραργυρος θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ"Μπορώ να πω ότι θα έχουμε συνθήκες καύσωνα. Μιλάμε για τιμές ρεκόρ για Οκτώβρη μήνα, τιμές που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση γιατί χρόνια είχα να δω τέτοιες θερμοκρασίες. Όλα τα προγνωστικά στοιχεία εναρμονίζονται με αυτό το ενδεχόμενο" κατεληξε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Ως τότε βέβαια κάνουμε απλώς υπομονή, διότι και σήμερα Τρίτη ο καιρός προβλέπεται άστατος με βροχές, καταιγίδες αλλά και πτώση της κακοκαιρίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ 20 Οκτ 2020 | 10:21
ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 20 Οκτ 2020 | 07:47

Καιρός: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Κρήτη: Η νύχτα έγινε μέρα από τους κεραυνούς - Χείμαρροι οι δρόμοι, έντονο χαλάζι [βίντεο]

Η κακοκαιρία χτύπησε κυρίως Ηράκλειο και Χανιά στην Κρήτη, με πλημμύρες, κεραυνούς και χαλάζι.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 20 Οκτ 2020 | 06:40

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Κακοκαιρία εξπρές, άστατος καιρός με καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα πλήξει

Άστατος ο καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με έντονα φαινόμενα. Άνοιξαν οι ουρανοί στην Κρήτη.

19 Οκτ 2020 | 14:22

Καιρός: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης με καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα χτυπήσουν τα καιρικά φαινόμενα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ με κακοκαιρία εξπρές να χτυπάει τη χώρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ METEO 19 Οκτ 2020 | 12:01

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Καταιγίδες, πτώση θερμοκρασίας, ισχυροί άνεμοι [χάρτες]

Άστατος αναμένεται ο καιρός σε αρκετές περιοχές της χώρας τις επόμενες δύο ημέρες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 19 Οκτ 2020 | 06:31

"Φουλ" Φθινόπωρο: Με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες το σκηνικό του καιρού

Με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες ο καιρός

ΕΠΕΣΕ ΑΙΣΘΗΤΑ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ 18 Οκτ 2020 | 17:57

Κι όμως! Καταγράφηκε η πρώτη αρνητική θερμοκρασία του φθινοπώρου - Δείτε που

Η πρώτη αρνητική θερμοκρασία για το φθινόπωρο είναι πλέον γεγονός.

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 18 Οκτ 2020 | 08:07

Άστατος ο καιρός: Ήλιος αλλά και βροχές και καταιγίδες

Διχασμένος θα είναι ο καιρός την Κυριακή με βροχές, καταιγίδες αλλά και ήλιο.

ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 17 Οκτ 2020 | 22:02

Αλλάζει ο καιρός την Κυριακή: Που αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Την Κυριακή αναμένονται τοπικές βροχές και ισχυρές καταιγίδες, καθώς και ισχυροί άνεμοι.

ΘΑ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ 17 Οκτ 2020 | 08:12

Επιδείνωση του καιρού το Σάββατο με βροχές και καταιγίδες

Ο καιρός θα επιδεινωθεί σήμερα Σάββατο και θα σημειωθούν βροχές αλλά και καταιγίδες.

ΜΟΝΟΨΗΦΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ 16 Οκτ 2020 | 16:47

Καιρός - Πρόβλεψη Αρνιακού: Χειμώνας μέχρι την Τετάρτη - 30άρια του Αγίου Δημητρίου [χάρτες-βίντεο]

Ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός προβλέπει επιδείνωση του καιρού με χαμηλές θερμοκρασίες έως την Τετάρτη

ΧΑΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ 16 Οκτ 2020 | 11:24

Καιρός: Επιδείνωση σε λίγες ώρες με καταιγίδες, ανεμοστρόβιλους και αφρικανική σκόνη [χάρτες]

Ο καιρός κάνει παιχνίδια με σκόνη από την Αφρική και υδροσίφωνες σε περιοχές της χώρας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 16 Οκτ 2020 | 06:30

Έρχεται και νέο κύμα κακοκαιρίας- Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα "χτυπήσει"

Πουα θα χτυπήσει η κακοκαιρία και οι καταιγίδες. Που θα ρίξει χαλάζι.