Για "χειμωνιάτικη φωτοβολίδα" και "Μάρτη - Γδάρτη", μετά τη ζέστη και τα 30άρια έως την Κυριακή 16 Μαρτίου, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποιώντας για απότομη, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, παρά τις ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το επόμενο διάστημα.
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, το ""Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα" ο τίτλος αυτός θα μπορούσε να ταιριάξει απόλυτα με την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών, όπου ενώ μέχρι και την Κυριακή τα θερμόμετρα θα "χτυπήσουν" κόκκινο σε πολλές περιοχές της χώρας μας με πρωταθλήτρια πιθανόν την Κρήτη όπου προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε θερμοκρασίες και πάνω από τους 30°".
"Στη συνέχεια όμως ο καιρός μας επιφυλάσσει εκπλήξεις όπου με μια "χειμωνιάτικη φωτοβολίδα" θα δούμε τον υδράργυρο να κατρακυλά αρκετούς βαθμούς θυμίζοντάς μας το "Μάρτης γδάρτης"" συνεχίζει ο μετεωρολόγος.
"Στο θερμοκρασιακό διάγραμμα που ακολουθεί γίνεται φανερή η τάση αυτή...μένει να δούμε τι ένταση θα έχει και αυτό θα ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα" καταλήγει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, στην ανάρτησή του.
Γιώργος Τσατραφύλλιας: Έρχονται 30άρια το Σαββατοκύριακο
Εξάλλου, σε ανάρτησή του στα social media, o μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για τα δύο κύματα ζέστης που θα "χτυπήσουν" την χώρα μέσα στην εβδομάδα, ανεβάζοντας τον υδράργυρο ακόμα ακόμη και στους 30 βαθμούς Κελσίου.
"Δύο έντονα κύματα ζέστης, σκόνης και υγρασίας αυτή την εβδομάδα..."
Με φόρα μπήκε η Άνοιξη φέτος με 2 κύματα αφρικανικής ζέστης .Το πρώτο κύμα αναμένεται το διάστημα Τρίτη-Πέμπτη και το δεύτερο Παρασκευή -Κυριακή.
Και στα δύο διαστήματα αυξημένη θα είναι η συγκέντρωση Σαχαριανής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Επίσης, οι νοτιάδες μέχρι την Κυριακή θα φτάνουν κατά διαστήματα στα δύο πελάγη τα 7 με 8 μποφόρ.
Την Τρίτη 11/3 στα δυτικά και βόρεια και την Κυριακή στη βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν και λίγες λασποβροχές
Η πιο ζεστή ημέρα της εβδομάδας θα είναι το Σάββατο 15/3 όπου θεωρώ στην Κρήτη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο θα σημειωθούν τα πρώτα 30άρια του 2025".
Θοδωρής Κολυδάς: Ραγδαία άνοδος του υδραργύρου
Παράλληλα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του σημείωσε: "Πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά 7 με 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα με δύο κύματα θερμής μεταφοράς από τις ακτές της Αφρικής. Παράλληλα οι νοτιάδες θα μεταφέρουν και σκόνη, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα νότια".
Ο καιρός σήμερα
Ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Το βράδυ κυρίως στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και τα νότια.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του βορείου Αιγαίου τους 19 με 21, στις υπόλοιπες περιοχές τους 22 με 23 και στη βόρεια Κρήτη τους 25 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές το βράδυ.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από το μεσημέρι και κυρίως τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα από το μεσημέρι στο Θερμαϊκό 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένους όμβρους κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά και το Θρακικό πέλαγος 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν στο βόρειο Ιόνιο και πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6, στο Ιόνιο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 με 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, παροδικά κατά τόπους πυκνότερες, με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 και τοπικά 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές με λίγες τοπικές βροχές στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές, με τοπικές βροχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες και εκ νέου από το βράδυ.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές μετά το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά 5 με 6 και στις Σποράδες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.