«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη

Ένας «άτυπος» κλεφτοπόλεμος ανάμεσα σε δημοσιογράφους και αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη

Ένας άτυπος «κλεφτοπόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης, με τους δημοσιογράφους να προσπαθούν να παραμείνουν στην περιοχή, παρά την απαγόρευση πρόσβασης που έχουν επιβάλει οι ελληνικές αρχές.

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη

Σημειώνεται ότι από το πρωί που άρχισε η επιχείρηση «εκκένωσης» δεν επετράπη σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ να παραμείνουν στον καταυλισμό, πλην των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ της ΕΡΤ και του ΑΠΕ.

Αρκετοί δημοσιογράφοι ωστόσο κατάφεραν με διάφορους τρόπους να μείνουν στην Ειδομένη, μεταξύ αυτών και ο ανταποκριτής της Bild Paul Ronzheimer, ο οποίος μετέδιδε ρεπορτάζ για την εξέλιξη της επιχείρησης, κρυμμένος σε μία σκηνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δημοσιογράφος της Bild συνελήφθη λίγο μετά τις 11.00 από τις ελληνικές αρχές.

Μία άλλη δημοσιογράφος, η Sophia Maier φόρεσε ένα μακρύ κόκκινο φόρεμα και μία μαντήλα προκειμένου να μην την απομακρύνουν οι αρχές. Η ίδια ανέβασε μία φωτογραφία της στο Twitter από την Ειδομένη στην οποία γράφει: «Ελευθερία του Τύπου στην Ειδομένη. Αυτή είναι η αμφίεσή μου για να μη με διώξει η ελληνική αστυνομία».

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 2

Από το πρωί στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί πάνω από 1400 αστυνομικoί και δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ.

Για το μπλακ άουτ στην ενημέρωση, ο Γιώργος Κυρίτσης απάντησε ότι «τις πρώτες ώρες της επιχείρησης η αστυνομία έκρινε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν 100 κάμερες από πάνω καθώς αυτό δεν βοηθά. Δεν υπάρχει απαγόρευση. Εγώ είδα εικόνα. Θεωρώ ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιχείρηση».

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 3

Όλο το χρονικό της επιχείρησης

Ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στους δημοσιογράφους, ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί πάνω από 1400 αστυνομικοί. Στην περιοχή έχουν μεταβεί δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ.

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 4

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 5

Κάποιοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε οργανωμένες δομές, οι περισσότεροι όμως παραμένουν στον καταυλισμό, πάνω από 8.000 άτομα. Ήδη πάνω από την περιοχή πετά ελικόπτερο της αστυνομίας.

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 6

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης εξελίσσεται απολύτως ομαλά. Μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει 1110 άτομα με λεωφορεία και προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ η επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας συνεχίζεται.

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 7

Η πρώτη φάση της επιχείρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη νύχτα. Η διαδικασία εκκένωσης θα διαρκέσει μερικές μέρες, ενώ, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν ήδη ετοιμαστεί. Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους περίπου 10.000 ανθρώπους που «εγκλωβίστηκαν» στην περιοχή όταν έκλεισε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 8

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Bild Λιάνα Σπυροπούλου, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες βρίσκονταν μέσα στις σκηνές ενώ γινόταν έλεγχος της αστυνομίας.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εκπόνησαν σχέδιο «ήπιου» αδειάσματος και μετεγκατάστασης των περίπου 8.500 μεταναστών σε αποθήκες της βιομηχανικής ζώνης Θεσσαλονίκης και σε χώρους που ολοκληρώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δείτε το βίντεο του RT με την προετοιμασία των δυνάμεων της ΕΛΑΣ:

Κυρίτσης: Η επιχείρηση γίνεται με οργανωμένο τρόπο

«Δεν υπάρχει βία, η επιχείρηση γίνεται με πιο οργανωμένο τρόπο» δήλωσε ο συντονιστής για το μεταναστευτικό Γιώργος Κυρίτσης στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 9

Για το μπλακ άουτ στην ενημέρωση ο Γιώργος Κυρίτσης απάντησε ότι «τις πρώτες ώρες της επιχείρησης η αστυνομία έκρινε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν 100 κάμερες από πάνω καθώς αυτό δεν βοηθά. Δεν υπάρχει απαγόρευση. Εγώ είδα εικόνα».

«Θεωρώ ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιχείρηση. Ποιες είναι οι περιοχές, είναι οι έξι στεγασμένοι χώροι και δύο που είναι με σκηνές. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες θα ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη».

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 10

Πως φτάσαμε στην επιχείρηση «εκκένωσης»

Η τελική απόφαση ήρθε πιεστικά και από τις εικόνες που αποτύπωσαν σειρά δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ για τις έκνομες ενέργειες που διαπράττονται στον καταυλισμό με την πώληση ναρκωτικών και δημιουργία αυτοσχέδιων οίκων ανοχής.

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 11

Αστυνομικές δυνάμεις από την Βόρεια Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και με τη βοήθεια μεταφραστών θα επιχειρήσουν να τους επιβιβάσουν σε πούλμαν με στόχο τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι χώροι, όχι όμως προς το παρόν για το σύνολο των μεταναστών, κάτι που ενδεχομένως συμβεί έως το επόμενο δεκαήμερο.

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 12

«Κλεφτοπόλεμος» με τους δημοσιογράφους στην Ειδομένη - εικόνα 13

Η υλοποίηση του σχεδίου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όσες φορές έχει επιχειρηθεί αστυνομική επέμβαση εμφανίζονται άτομα που παίρνουν στα χέρια παιδιά -ακόμα και βρέφη- προκειμένου να αποτρέψουν την επιχείρηση. Εμφανίζονται, επίσης, ομάδες οπλισμένες με πέτρες και ξύλα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών. Ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί τις Αρχές είναι ο ρόλος συγκεκριμένων ατόμων, «αλληλέγγυων» οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τάσσονται κατά της αποσυμφόρησης του καταυλισμού και υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Ιαν 2021 | 23:30

ΕΣΗΕΑ για σεξουαλική παρενόχληση σε δημοσιογράφους: Να λάβει τέλος η χρόνια κακοποίηση

Στήριξη στις δημοσιογράφους που έχουν καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση από την ΕΣΗΕΑ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 26 Ιαν 2021 | 14:24

ΝΔ για αγωγές Τσίπρα σε Κουρτάκη και Παπαχρήστο: Επιχειρεί την οικονομική εξόντωση των δημοσιογράφων για εκφοβισμό

Η ενέργεια του κ. Τσίπρα λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική, αναφέρει η ΝΔ για τις αγωγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά των δημοσιογράφων

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" 26 Ιαν 2021 | 13:15

Καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι υπέρ του δολοφόνου της 17Ν Κουφοντίνα- Ποιοι υπογράφουν

Νέο κείμενο - παρέμβαση υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα το οποίο υπογράφουν καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι

ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 26 Ιαν 2021 | 09:00

Γερμανική βόμβα για το εμβόλιο της AstraZeneca: Μόνο 8% αποτελεσματικότητα στους άνω των 65 ετών - Διαψεύδει η εταιρεία

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, το εμβόλιο της AstraZeneca ;έχει πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα στις ηλικίες άνω των 65 ετών- Διαψεύδει η εταιρεία.

ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 12:49

Χρυσοχοϊδης: Θεωρίες συνωμοσίας ότι θα εμποδίζονται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στις διαδηλώσεις

Φωτιές έχει ανάψει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 21 Ιαν 2021 | 15:28

Νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις: Σε συγκεκριμένες θέσεις οι δημοσιογράφοι πλέον

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προβλέπει συγκεκριμένες θέσεις για τους δημοσιογράφους

"ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΕ" 13 Ιαν 2021 | 12:17

Πρωτοσέλιδο στη Bild η πρόταση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: "Ελευθερία στα ταξίδια μόνο με το εμβόλιο"

Η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο της γερμανικής εφημερίδας Bild.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ 27 Ιαν 2021 | 12:50

Η Μιμή Ντενίση "καρφώνει" τον Κιμούλη: Εχει τη φήμη ότι φέρεται άσχημα - Να ζητήσει συγγνώμη

Η Μιμή Ντενίση είπε ότι ο χώρος του θεάτρου είναι μικρός και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν παρέλειψε να πει ότι ο Γιώργος Κιμούλης έχει φήμη ότι φέρεται άσχημα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 27 Ιαν 2021 | 12:46

Καταγγελίες για Γιώργο Κιμούλη: Το μήνυμα στήριξης του Γιάννη Τσιμιτσέλη στην Κατερίνα Γερονικολού

Με το τραγούδι "Ηθοποιός σημαίνει φως" και τα hashtags "#nocomment kai #stopsapila" παίρνει θέση ο Γ. Τσιμιτσέλης στις καταγγελίες κατά Γ. Κιμούλη.

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 27 Ιαν 2021 | 12:31

Κορονοϊός: Τρομάζει τους ειδικούς η Αττική - Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με Μητσοτάκη - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Κρίσιμη η αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων - Ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μέτρων - Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την 1η Φεβρουαρίου.

ΠΟΤΑΜΙ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 27 Ιαν 2021 | 12:30

Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει "γιατί δεν είμαι με τον Γιώργο Κιμούλη"

Τι έγραψε ο γνωστός δημοσιογράφος για την υπόθεση Κιμούλη και τις καταγγελίες της Ζέτα Δούκα

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ 27 Ιαν 2021 | 12:25

Παπαχρήστος: Ο Τσίπρας ήθελε να φιμώσει εμένα, τον Κουρτάκη και κάθε ενοχλητική φωνή

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαχρήστος, "ο κ. Τσίπρας σκόπευε να φιμώσει εμένα, την εφημερίδα και τον Γιάννη Κουρτάκη".

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 27 Ιαν 2021 | 12:18

Έτοιμο και το δεύτερο "πάρκο τσέπης" στην Αθήνα - Πού βρίσκεται [εικόνες]

Παραδόθηκε το δεύτερο "πάρκο τσέπης" στην Αθήνα