Μύλος για τα σχολεία και τις «πενταροδεκάρες» του Φίλη

«Πενταροδεκάρες» ο ΦΠΑ λέει ο Φίλης. Θύελλα αντιδράσεων από γονείς, καθηγητές. Δυσφορία και από το Μαξίμου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μύλος για τα σχολεία και τις «πενταροδεκάρες» του Φίλη

Την δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του βουλευτή Δ. Σεβαστάκη, όπως καταγράφηκε στην πολιτική γραμματείας του κόμματος η οποία συνεδρίασε παρουσία του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τις «πενταροδεκάρες» από την είσπραξη του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και για την επισήμανση ότι η επιλογή των οικογενειών να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία δεν αφορά την πολιτεία και πρέπει να πληρώσουν το κόστος.

Αντίστοιχα οι δηλώσεις του βουλευτή Δ. Σεβαστάκη ότι το μέτρο δεν θα πλήξει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ότι ρίχνει λάδι στην φωτιά των αντιδράσεων από οικογένειες μαθητών ιδιωτικών σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συζήτηση που έγινε στην πολιτική γραμματεία φάνηκε η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο ζητώντας από υπουργούς και βουλευτές να μειώσουν τις δηλώσεις και να ασχοληθούν με την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Φίλης: «Πενταροδεκάρες οι αυξήσεις»

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης χαρακτήρισε «πενταροδεκάρες» την επιβάρυνση με 6% και 13% της ιδιωτικής εκπαίδευσης, προκαλώντας ακόμη περισσότερες αντιδράσεις. Τόνισε δε, ότι «όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής».

Μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ), ο υπουργός είπε πως τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος και πρόσθεσε: «δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι - είναι εύποροι βεβαίως», σημείωσε.

Στη συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους με την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τόνισαν ότι το μέτρο είναι πρόχειρο και δημοσιονομικά απολύτως αναποτελεσματικό. Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι ευνοεί τις ελάχιστες σχολικές μονάδες της ελίτ και πλήττει κατά κύριο λόγο τις μικρές και μεσαίες σχολικές μονάδες, στις οποίες προσφεύγει η μέση οικογένεια.

Πρόκληση και από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υποστήριζε πως το κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι «πενταροδεκάρες» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης μιλώντας στο Μega έκανε μια πιο...προωθημένη τοποθέτηση.

Υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως το μέτρο δεν αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου δεν θα έχει και πολιτικό κόστος και έτσι δεν έχει λόγο η κυβέρνηση να το πάρει πίσω.

«Το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι, σε σχέση με το κοινό του, από τη δυσαρέσκεια των γονέων των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων. Επομένως δεν έχει και κανένα λόγο να το πάρει πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτός σχολείων 20.000 μαθητές - Αναμένονται 5.000 απολύσεις εκπαιδευτικών

Σε απόγνωση φέρνει χιλιάδες οικογένειες παιδιών που φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση η απόφαση για επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ 13% στα ιδιωτικά σχολεία, 6% σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία και ΙΕΚ. Αναμένεται άτακτη φυγή μαθητών από τα σχολεία και απολύσεις καθηγητών.

Μαζικές απολύσεις 5.000 εκπαιδευτικών προαναγγέλλουν οι ιδιοκτήτες, καθώς περίπου 20.000 μαθητές εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν από τα ιδιωτικά σχολεία, με τους γονείς να βρίσκονται σε οικονομική απελπισία...

«Θα πάρουμε τα παιδιά μας από τα ιδιωτικά και θα αναγκαστούμε να τα πάμε στα δημόσια» αναφέρει μιλώντας στο theTOC η μητέρα Ερασμία Παπαδοπούλου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων Ιδιωτικών σχολείων.

Ομως, το υπουργείο Παιδείας, φαίνεται να μην υπολογίζει ότι οι μαθητές αυτοί θα κατευθυνθούν στα δημόσια σχολεία που «στενάζουν» ακόμη -ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς- από τα περίπου 3.000 κενά που δεν έχουν καλυφθεί.

«Η φοίτηση κάθε παιδιού σε δημόσιο σχολείο συνεπάγεται και ένα κόστος που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Μία μελέτη που έχει κάνει το ΕΒΕΑ αναφέρει ότι το κόστος είναι 6.000 ευρώ ανά παιδί -ο εκπαιδευτικός, οι σχολικές εγκαταστάσεις, τα βιβλία κλπ.», σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου.

Σε απόγνωση οι γονείς 83.000 μαθητών: «Θα υποστούμε τριπλή φορολόγηση»

Η απόφαση για επιβολή 13% στα ιδιωτικά σχολεία προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από τους γονείς των 85.000 μαθητών που φοιτούν σε αυτά.

«Η διάκριση των σχολείων από τις υπόλοιπες μορφές ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι άδικη και αυθαίρετη, αφού:

  • Τα ιδιωτικά σχολεία καλύπτουν τα κενά και τις ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και τα φροντιστήρια και τα νηπιαγωγεία.
  • Στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν παιδιά σκληρά εργαζόμενων και ήδη βαριά φορολογημένων πολιτών».

Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και ζητούν την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, «όπως την ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική του δέσμευση».

«Όσοι γονείς στέλνουμε τα παιδιά μας στα ιδιωτικά σχολεία πληρώνουμε φόρους, αλλά δεν κάνουμε χρήση του αγαθού, της δημόσιας παιδείας», σημειώνει στο theTOC το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων Ιδιωτικών σχολείων, Ερασμία Παπαδοπούλου και συμπληρώνει ότι οι γονείς των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία υφίστανται τριπλή φορολόγηση: «Οσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, επειδή θεωρείται τεκμήριο, επιβαρύνονται με φόρο. Υπάρχουν λοιπόν, ένας επιπλέον φόρος, άρα διπλή φορολογία. Έρχεται λοιπόν, το κράτος και σου λέει: Και τρίτος φόρος, ΦΠΑ. Σε ποιο κράτος μπορεί να προστεθεί τρίτος φόρος; Και μάλιστα, σε ένα αγαθό το οποίο είναι κοινωνικό, είναι άυλο, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και το σύνταγμα προβλέπει ισότιμη μεταχείριση παιδιών που φοιτούν στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι κατάφωρη καταστρατήγηση και του συντάγματος».

To tweet του Μεϊμαράκη για τις «πενταροδεκάρες» του Φίλη

Ο πρόεδρος της Ν.Δ, Ευ. Μεϊμαράκης, αντέδρασε με ένα tweet στη δήλωση του υπουργού Παιδείας για «πενταροδεκάρες» στην επιβολή του ΦΠΑ 13%. «Ο κ. Φίλης χαρακτηρίζει “πενταροδεκάρες” τους φόρους που επιβάλλουν στη κάθε ελληνική οικογένεια για την μόρφωση των παιδιών της. Ντροπή!» έγραψε ο κ. Μεϊμαράκης.

Απαντώντας ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, χαρακτηρίζοντας «δευτερεύοντα ζητήματα» το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση που έχει προκαλέσει σάλο σε χιλιάδες οικογένειες. Σημειώνει ότι το υπουργείο Παιδείας «είναι υποχρεωμένο να προστατεύει το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών. Να υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και να εποπτεύει την ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό φαίνεται ότι δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία», και προσθέτει: «Τους κατανοούμε γιατί περνάνε δύσκολες ώρες και αναγκάζονται να παίζουν με σχήματα λόγου και να επινοούν, ακόμα και για δευτερεύοντα ζητήματα, φτηνές αντιπαραθέσεις».

ΝΔ: Αβάσταχτοι φόροι και «κουβέντες της πενταροδεκάρας»

«Φαίνεται ότι στην Αριστερά η μετάλλαξη είναι κολλητική», τονίζει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

«Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης. Εφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει «πενταροδεκάρες» τους φόρους, που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια, για τη μόρφωση των παιδιών της. Αβάσταχτοι φόροι και “κουβέντες της πενταροδεκάρας” είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γεννηματά: Για υπουργούς που ξεχνούν να δηλώσουν εκατομμύρια, ο ΦΠΑ μοιάζει... πενταροδεκάρες

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όχι μόνο επέβαλλε για πρώτη φορά, φόρο σε ένα ευαίσθητο τομέα, αλλά προσβάλλει και τις πολλές χιλιάδες οικογένειες και εκπαιδευτικούς, με τις προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη. Αλλά πράγματι για Υπουργούς που ξεχνούν να δηλώσουν εκατομμύρια, αυτές οι επιβαρύνσεις μοιάζουν ''πενταροδεκάρες''», ανέφερε σε δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά μετά από τη συνάντηση που είχε με την Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδος.

«Η επιβολή του ΦΠΑ επηρεάζει το εισόδημα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό όχι κάποιων λίγων ''πλουσίων'', αλλά εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών», σημείωσε.

Ποτάμι: Τιμωρητικός ο ΦΠΑ

«Η ομολογία του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη είναι σαφής: Η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι τιμωρητική προς τους γονείς επειδή την επιλέγουν!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι που συναντάται με την ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών. «Ο κ. Φίλης έχει πολλά δικαιώματα ως υπουργός. Αλλά έχει και υποχρεώσεις. Όπως, να μη χωρίζει τους πολίτες ανάλογα με τις δικές του ιδεολογικές παρωπίδες» αναφέρει και επικρίνει τον υπουργό για «ιδεολογική αγκύλωση» που τον συμφέρει. «Αντί να περιορίσει δαπάνες στα ρετιρέ του δημοσίου, αντί να καλύψει τα κενά της δημόσιας εκπαίδευσης δημιουργεί έναν εχθρό: Τους ''πλούσιους που μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά''».

Εκτακτη συνάντηση Φίλη με τους δανειστές

Συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας είχε το απόγευμα ο Νίκος Φίλης, συνάντηση που δεν ήταν στο πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί.

«Αυτοπαγιδευτήκαμε με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», ανέφερε την ίδια στιγμή υψηλόβαθμη πηγή του υπ. Παιδείας και επανέλαβε «δεν έπρεπε να εγγράψουμε 240 εκ. ευρώ το 2016 και αυτοπαγιδευτήκαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά .

Όπως σημείωνε η ίδια πηγή η αρχική εκτίμηση για τα έσοδα είναι υπερβολική, ενώ υπογράμμισε πως τελικά θα είναι πολύ χαμηλότερα, κάτω από 100 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μετά την επιβολή χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, βρίσκεται στον αγώνα εξεύρεσης ισοδυνάμων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 24 Νοε 2020 | 15:27

Πανελλαδικές 2021: Από αύριο οι δηλώσεις συμμετοχής υποψηφίων - Όλα τα βήματα για την κατάθεση αιτήσεων

Ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως η δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές 2021 - Όλα τα βήματα για τη συμπλήρωση του εντύπου από τις 25 έως τις 30 Νοεμβρίου.

ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 24 Νοε 2020 | 12:02

Πανελλαδικές 2021: Με σχολές δύο ταχυτήτων- Σε ποιες θα μπει ο "κόφτης" της βάσης του 10

Για τις Πανελλαδικές 2020 μελετάται να οριστεί βαθμολογική βάση σε ένα μόνο μάθημα από τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 23 Νοε 2020 | 16:38

Υπουργείο Παιδείας: Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο - Οι 3 βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας παρουσιάστηκε σήμερα από την υπουργό Νίκη Κεραμέως

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Νοε 2020 | 08:37

Τηλεκπαίδευση με ρεκόρ συμμετοχών: Πάνω από 1,6 εκατ. μέλη σε ψηφιακές τάξεις Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων

Ρεκόρ συμματοχής στην τηλεκπαίδευση: Πάνω από 39.800 παράλληλες συνεδρίες Γυμνασίων και Λυκείων και 55.000 Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σε όλη τη χώρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 19 Νοε 2020 | 22:44

Τηλεκπαίδευση για περίπου 1,6 εκατ. μέλη σήμερα - "Διορθώθηκαν τα προβλήματα" λέει το υπ. Παιδείας

"Εάν ήταν στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ, το σύστημα τηλεκπαίδευσης απλώς δεν θα είχε ποτέ δημιουργηθεί" σημειώνει το υπουργείο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 18 Νοε 2020 | 16:08

Τηλεκπαίδευση: Πρεμιέρα με προβλήματα στο Webex για δημοτικά και νηπιαγωγεία - 700.000 μαθητές είναι συνδεδεμένοι

Ξεκίνησε σήμερα με προβλήματα στο Webex η τηλεκπαίδευση για δημοτικά και νηπιαγωγεία

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 18 Νοε 2020 | 13:05

Μετεγγραφές 2020: Παράταση έως τις 20 Νοεμβρίου για αιτήσεις φοιτητών - Αναλυτικά οι τελευταίες οδηγίες ανά κατηγορία

Έως την ερχόμενη Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στις 14:00, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης για μετεγγραφές ΑΕΙ.

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 17 Νοε 2020 | 14:11

Ρεκόρ τηλεθέασης 51,6% για την εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ2

Περισσότερα από 278.000 παιδιά παρακολούθησαν μάθημα μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης στην ΕΡΤ2.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 13 Νοε 2020 | 19:03

Κλειστά δημοτικά σχολεία: Αυτή είναι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων - Ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης η Κεραμέως

Το Σάββατο οι ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων

ΧΑΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΦΙΛ ΜΑΘΗΤΩΝ 13 Νοε 2020 | 14:40

Τηλεκπαίδευση: Εξωσχολικοί χάκερ εισβάλλουν στα μαθήματα- Τι οδηγία δίνει το υπουργείο

Καταγγελίες στην αστυνομία για χάκερ που μπαίνουν στην τηλεκπαίδευση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11 Νοε 2020 | 13:32

Η Κεραμέως απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για την τηλεκπαίδευση: Αμέτρητα τα ψέματα και το θράσος

Αμέτρητα τα ψεύδη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του για την τηλεκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 10 Νοε 2020 | 09:36

Τηλεκπαίδευση: 35.000 τάξεις στο webex - Αγωνία μετά τα τεχνικά προβλήματα - Τι θα γίνει με τις απουσίες

Κανονικά από το πρωί γίνεται η τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια. Πώς θα θωρακιστεί η πλατφόρμα. Νέες οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ 10 Νοε 2020 | 07:36

Τηλεκπαίδευση: Νέες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας - Πώς θα λειτουργήσει σήμερα για μαθητές και καθηγητές

Μετά το χθεσινό βατερλώ, με τα προβλήματα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης webex, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε νέα ανακοίνωση.