Κόλαφος από Έλληνες Χημικούς: Ανετοιμότητα και μεγάλες ευθύνες

Ανετοιμότητα διαπιστώνει η Ενωση Ελλήνων Χημικών στην κινητοποίηση του κράτους και δηλώνει ότι «αδιαφιλονίκητη είναι η αναγκαιότητα της απόδοσης ευθυνών»

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κόλαφος από Έλληνες Χημικούς: Ανετοιμότητα και μεγάλες ευθύνες

Ανακοίνωση-κόλαφος από την Ένωση Ελλήνων Χημικών για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ανετοιμότητα στην κινητοποίηση των μηχανισμών του κράτους για την αντιμετώπιση ενός δυστυχήματος στην "μπροστινή αυλή" της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα την διεύρυνση της περιοχής εξάπλωσης και της δυσμενούς επίδρασης σε εκτεταμένη περιοχή της Αττικής και την καλλιέργεια ανησυχίας ότι δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα πρόνοιας και πρόβλεψης».

Τι θα γινόταν στην περίπτωση σοβαρότερου ατυχήματος; αναρωτιέται η Ενωση. «Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή όπου με τέτοια θαλάσσια κυκλοφορία και τέτοια διακίνηση πετρελαιοειδών ένα ατύχημα μικρής όπως φαίνεται κλίμακας να δημιουργεί τέτοιες επιπτώσεις στις ακτές της Σαλαμίνας και στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Σαρωνικού.

Και καταλήγει:«Δημιουργείται τεράστια ανησυχία για το τι θα συνέβαινε σε ένα σοβαρότερο περιστατικό».

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα:

«Επισημαίνουμε ότι πρέπει τόσο το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και τα ενδιαφερόμενα μέρη-πλοιοκτήτες, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση να εμπνεύσουν αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή όπου με τέτοια θαλάσσια κυκλοφορία και τέτοια διακίνηση πετρελαιοειδών ένα ατύχημα μικρής όπως φαίνεται κλίμακας να δημιουργεί τέτοιες επιπτώσεις, στις ακτές της Σαλαμίνας και στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Σαρωνικού. Δημιουργείται τεράστια ανησυχία για το τι θα συνέβαινε σε ένα σοβαρότερο περιστατικό. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών θεωρεί ότι παρατηρήθηκε ανετοιμότητα στην κινητοποίηση των μηχανισμών του κράτους για την αντιμετώπιση ενός δυστυχήματος στην «μπροστινή αυλή» της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα την διεύρυνση της περιοχής εξάπλωσης και της δυσμενούς επίδρασης σε εκτεταμένη περιοχή της Αττικής και την καλλιέργεια ανησυχίας ότι δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα πρόνοιας και πρόβλεψης» σημειώνει η Ένωση Ελλήνων Χημικών και προσθέτει:

«Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας με την πλέον κατάλληλη για την περίπτωση μέθοδο και είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της ρύπανσης του παράκτιου περιβάλλοντος στην πληγείσα περιοχή, της παρουσίας τοξικών οργανικών ενώσεων στην τροφική αλυσίδα του οικοσυστήματος του Σαρωνικού καθώς και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάστασή του, όχι μόνο για αισθητικούς, αλλά και για περιβαλλοντικούς και για λόγους δημόσιας υγείας. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και αφού θα έχει τελειώσει η πρώτη φάση της αντιμετώπισης της κηλίδας θα πρέπει να γίνουν δειγματοληψίες για την εκτίμηση της κατάστασης και η ΕΕΧ θα είναι σε θέση να τοποθετηθεί πολύ πιο συγκεκριμένα σχετικά με την σοβαρότητα της ρύπανσης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αδιαφιλονίκητη είναι η αναγκαιότητα της απόδοσης ευθυνών στον υπαίτιο της ρύπανσης και της άμεσης εφαρμογής της αρχής: "Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ"».

Διαβάστε εδώ όλη την ανακοίνωση εδώ

Στο Καβούρι η πετρελαιοκηλίδα

Εν τω μεταξύ, η πετρελαιοκηλίδα που ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα, μετά το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη ΙΙ", πλέον έχει φτάσει στο Καβούρι, σύμφωνα με την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Η ενημέρωση αυτή έχει γίνει στον ίδιο τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από τη διευθύντρια του γραφείου του Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αντώνης Δημητρακόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας Τριγώνου και Ανοικτής Θαλάσσης στο Σαρωνικό. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση βάσει της ενημέρωσης από τη Δάφνη Μπατσάρα, εστίες πετρελαιοκηλίδας έχουν φτάσει μέχρι το Καβούρι. Επίσης, το υπουργείο Ναυτιλίας δεν γνωρίζει ακόμη ποια θα είναι η εξέλιξη και τι χρόνος θα απαιτηθεί για την απορρύπανση και τουλάχιστον για το επόμενο εικοσαήμερο θα πρέπει να ματαιωθεί οποιαδήποτε ιστιοπλοϊκή δραστηριότητα στην περιοχή.

Η ανακοίνωση της ΕΙΟ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος επικοινώνησε σήμερα με το Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και ζήτησε εκ μέρους του Δ.Σ. και των Ναυτικών Ομίλων Μελών της περιοχής του Σαρωνικού να ενημερωθεί επισήμως για το μέγεθος της ρύπανσης των υδάτων, γεγονός που επηρεάζει δραματικά την ιστιοπλοϊκή ζωή και δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία αποτελεί την καρδιά της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας. Εκ μέρους του Υπουργού η Διευθύντρια του Γραφείου του κα Δάφνη Μπατσάρα τον ενημέρωσε ότι εστίες πετρελαιοκηλίδας έχουν φτάσει μέχρι το Καβούρι, ότι δεν γνωρίζει ακόμη ποια θα είναι η εξέλιξη και τι χρόνος θα απαιτηθεί για την απορρύπανση και ότι τουλάχιστον για το επόμενο εικοσαήμερο θα πρέπει να ματαιωθεί οποιαδήποτε ιστιοπλοϊκή δραστηριότητα στην περιοχή.

Μετά τις εξελίξεις αυτές η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αναστέλλει τη διεξαγωγή όλων των αγώνων τριγώνου και Ανοικτής Θαλάσσης στη συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνονται στο επίσημο Αγωνιστικό Πρόγραμμα της Ομοσπονδίας μέχρι 2 Οκτωβρίου, οπότε θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση. Η ΕΙΟ καλεί τους Ομίλους, μέλη, ιστιοπλόους , προπονητές και όλους τους φίλους του αθλήματός μας που εκ της φύσεώς του βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος ,να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις τις προσπάθειες των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συλλογή και την απομάκρυνση των ρύπων.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 18 Ιαν 2021 | 22:24

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Ισλαμικό Τέμενος στην Ιερά Οδό

Άγνωστος τηλεφώνησε σε ιστοσελίδα και είπε ότι μια βόμβα θα σκάσει στο Τέμενος Αθηνών στις 23:43

ΣΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ 18 Ιαν 2021 | 21:52

Πέθανε το κουτάβι που "νοσήλευαν" με ορό εν μέσω ψύχους κάτω από δέντρο

Το κουτάβι που ήταν άρρωστο παρέμεινε το βράδυ του Σαββάτο στο κυνοκομείο στους "0" βαθμούς Κελσίου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ 18 Ιαν 2021 | 21:34

Κλειστά σχολεία την Τρίτη και στην Αττική - Σε ποιες περιοχές θα ξεκινήσουν αργότερα τα μαθήματα

Σε ποια σχολεία δεν θα γίνουν μαθήματα την Τρίτη και σε ποια θα πάνε πιο μετά οι μαθητές

ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 18 Ιαν 2021 | 21:28

Παραμένει κλειστός ο Ισθμός της Κορίνθου

Ο ισθμός είχε κλείσει στις 15 Ιανουαρίου, μετά τη νέα κατάπτωση χωμάτινου όγκου

ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 18 Ιαν 2021 | 21:12

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο έχει προκαλέσει η κακοκαιρία "Λέανδρος".

«ΘΑ ΓΙΝΩ ΣΚΥΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ» 18 Ιαν 2021 | 20:33

Ξυλοδαρμός στο μετρό: "Ήθελε να το παίξει τραμπούκος ο σταθμάρχης", λέει η μητέρα των ανήλικων

"Δεν είναι αλήτες, υπέστησαν μπούλινγκ, τους επιτέθηκε. Χειροδίκησε στον μεγάλο, ήθελε να το παίξει τραμπούκος ο σταθμάρχης", δήλωσε η μητέρα των δύο δραστών.

ΒΙΝΤΕΟ 18 Ιαν 2021 | 19:53

Ατελείωτες ουρές έξω από μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας - Μέσα στο κρύο και χωρίς αποστάσεις [Βίντεο]

Ακόμα και αργά το απόγευμα, οι ουρές έξω από τα μαγαζιά είναι τεράστιες, με τους καταναλωτές να περιμένουν καρτερικά μέσα στο κρύο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 19:52

Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με τη διαθήκη γνωστού επιχειρηματία και αθλητικού παράγοντα της πόλης

Μια υπόθεση που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον συζητείται το τελευταίο διάστημα στους επιχειρηματικούς και αθλητικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟ ΤΟ OPEN 18 Ιαν 2021 | 19:29

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Ολόκληρο το βίντεο - σοκ της άγριας επίθεσης από τους δύο ανήλικους

Ολόκληρο το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού στο μετρό, όπως καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας στις αποβάθρες

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 18 Ιαν 2021 | 19:18

Προσοχή: Ανάκληση γνωστού ενεργειακού ποτού στην Ελλάδα

Τα προϊόντα αυτά, με αναθεωρημένη συνταγή θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΟΥΣΕ 18 Ιαν 2021 | 19:15

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Βίαζε 13χρονη δίνοντας χαρτζιλίκι - Συγκλονίζει η δικογραφία

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί ένας κατηγορούμενος για τον βιασμό 13χρονης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΥΓΕΝΑΚΗ - ΚΑΠΡΑΛΟ 18 Ιαν 2021 | 19:04

Συγκλονίζουν οι πρώτες δηλώσεις Μπεκατώρου μετά την αποκάλυψη: Δεν είμαι η μοναδική στο χώρο, σπάστε τη σιωπή σας

"Σπάστε τη σιωπή και μιλήστε", τονίζει η Σοφία Μπεκατώρου - "Έχουμε όλοι τη δύναμη να βγούμε νικητές και να κάνουμε νέο ξεκίνημα"

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ 18 Ιαν 2021 | 18:47

"Καμπανάκι" Παγώνη: Με αυτούς τους ρυθμούς στους εμβολιασμούς δε θα έχουμε ανοσία τον Ιούνιο

Δεν έχουν γίνει όσοι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό θα θέλαμε υποστηρίζει η Ματίνα Παγώνη