Κολάρο με GPS για ζώα δημιούργησαν τρία αδέλφια

Κολάρο με GPS για ζώα δημιούργησαν τρία αδέλφια. Κέρδισαν την πρώτη θέση στον 1ο Μαραθώνιο Καινοτομίας «Crowdhackathon #Agrifood» του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κολάρο με GPS για ζώα δημιούργησαν τρία αδέλφια

Τη ζωή των κτηνοτρόφων πιο εύκολη επιχειρεί να κάνει μια ομάδα νέων παιδιών. Πρόκειται για τον Παναγιώτη, την Ελένη και την Μαρία Μαντά, τρία αδέλφια που αποτελούν την ομάδα Mcubed, η οποία κέρδισε την πρώτη θέση στον 1ο Μαραθώνιο Καινοτομίας «Crowdhackathon #Agrifood», που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά από έρευνα μεγάλου διαστήματος η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει ένα κολάρο, το οποίο επάνω του θα φέρει διάφορους αισθητήρες. Μεταξύ άλλων αυτό εξοπλίζεται με GPS καθώς και με αισθητήρες οξυγόνου, παλμών και με θερμόμετρο, ενώ μπορούν να προστεθούν και άλλοι, αναλόγως τις ανάγκες χρήσης του. Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Μαντά, μέσω του κολάρου οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να «συλλέγουν τα ζωτικά στοιχεία του ζώου κ.α. σε πραγματικό χρόνο. Και όλα αυτά τα στοιχεία θα προβάλλονται σε ένα σάιτ όπου μπορεί να μπαίνει ο κτηνοτρόφος και να ενημερώνεται».

Κολάρο με GPS για ζώα δημιούργησαν τρία αδέλφια

Το «έξυπνο» αυτό κολάρο τοποθετείται στον αστράγαλο του ζώου, εάν έχει μόνο GPS ή στον λαιμό του εάν αν περιλαμβάνει και άλλους αισθητήρες.

Σύμφωνα με την κ. Μαντά, μέσω του σάιτ, όπου ο κάθε κτηνοτρόφος θα έχει έναν μοναδικό λογαριασμό, θα μπορεί να μπαίνει και να βλέπει όλα τα στοιχεία για το κοπάδι του, όπως πού βρίσκεται το κάθε ζώο ξεχωριστά, και μάλιστα πάνω σε χάρτη. Επίσης θα μπορεί να λαμβάνει στοιχεία για την υγεία όλων τον ατόμων, εάν υπάρχει κάποιο και αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας κλπ.

Μάλιστα, εάν το κολάρο εφαρμοστεί σε βοοειδή, ο ιδιοκτήτης τους θα μπορεί να ξέρει πόσες ώρες κοιμάται το άτομο και έτσι θα μπορεί να υπολογίσει, κατά προσέγγιση, πόσο θα είναι και το γάλα που θα παραχθεί ανά ζώο.

Παράλληλα, θα δώσει «λύση» και σε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσει ο κλάδος, αυτό της κλοπής των ζώων. Το κολάρο, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαντά, είναι εφοδιασμένο με αντικλεπτικό, το οποίο είναι δύσκολο να κοπεί. Όμως αν αυτό γίνει, τότε το κολάρο στέλνει ειδοποίηση απευθείας στον ιδιοκτήτη, ενώ παράλληλα τίθεται σε λειτουργία μια υποτυπώδης σειρήνα.

Το όλο πρότζεκτ έφεραν εις πέρας τα τρία αδέλφια, χωρίς να έχουν κάποια εξωτερική βοήθεια. Ο Παναγιώτης είναι φοιτητής Πληροφορικής και ασχολείται με τα ηλεκτρονικά, έχοντας έτσι όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το έργο.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Μαντά «θα θέλαμε να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι για να έχουν καλύτερο έλεγχο του κοπαδιού τους». Προσθέτει πως μέσω αυτού του εγχειρήματος «θα αρχίζουν να μειώνονται τα χρήματα που χρειάζεται να πληρώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους κτηνοτρόφους, για περιπτώσεις όπως απώλεια ζωικού κεφαλαίου κ.α.» καθώς θα μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση κάποιας ασθένειας, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε πρόβλημα σε όλο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. «Ελπίζουμε να κάνουμε τη ζωή των κτηνοτρόφων πιο εύκολη» προσθέτει η κ. Μαντά προκειμένου «να αρχίσει να δυναμώνει και ο κλάδος της κτηνοτροφίας, γιατί θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους στην Ελλάδα».

Κολάρο με GPS για ζώα δημιούργησαν τρία αδέλφια - εικόνα 2

Εφαρμογή και στα αδέσποτα

«Η ιδέα του κολάρου αρχικά ξεκίνησε για τη διαχείριση των αδέσποτων» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Μαντά, καθώς με την εφαρμογή του οι αρμόδιες αρχές θα μπορούσαν να γνωρίζουν, σε πραγματικό χρόνο, την υγεία των ζώων, τον πραγματικό τους αριθμό. Παράλληλα θα παρέχονται πληροφορίες για τον πληθυσμό των αδέσποτων, όπως αν είναι επιθετικά, αν είναι στειρωμένα/αστείρωτα κλπ.

Έτσι, θα δίνεται στους δήμους η δυνατότητα να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις για τη βέλτιστη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Ήδη, όπως λέει η κ. Μαντά έχει υπάρξει ενδιαφέρον από διάφορους δήμους, ωστόσο η κατάσταση προς στιγμήν έχει παγώσει, λόγω των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο. Ωστόσο η ομάδα δηλώνει αισιόδοξη «γιατί αρκετοί είναι οι δήμοι που έχουν δείξει ενδιαφέρον καθώς είναι αρκετοί αυτοί που έχουν πρόβλημα με τα αδέσποτα» και συμπληρώνουν: «θα θέλαμε να αρχίσουν να υιοθετούν την ιδέα όλο και περισσότεροι δήμοι, κυρίως οι δήμοι που έχουν πρόβλημα για να αρχίσει να μειώνεται και ο αριθμός των αδέσποτων ζώων».

Το κόστος

Από 10 έως 20 ευρώ ανέρχεται το κόστος για το κάθε κολάρο. Αυτό εξαρτάται από τα κομμάτια που θα παραγγείλει κάποιος. «Αν ξέρουμε ότι θα παράγουμε πολλά η τιμή θα είναι χαμηλότερη» σημειώνει η κ. Μαντά, επισημαίνοντας ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενα και μπορεί να τα φορέσει και άλλο ζώο, ενώ αρκετά μεγάλη είναι και η διάρκεια ζωής τους, καθώς η μπαταρία διαρκεί έως και 6 μήνες. Το κολάρο παίρνει δυο πακέτα μπαταριών και τις χρησιμοποιεί εναλλάξ, η μια φορτίζει και η άλλη είναι σε χρήση.

Κολάρο με GPS για ζώα δημιούργησαν τρία αδέλφια - εικόνα 3

Πηγή/Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 15 Οκτ 2020 | 15:31

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο "βοσκός Μπαρμπαρούσης" ζητάει αναστολή της ποινής για να φροντίσει τα ζώα του

Οτι πρέπει να φροντίσει τα ζώα του επικαλείται ο "βοσκός Μπαρμπαρούσης" για να ζητήσει αναστολή της ποινής

ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ 05 Οκτ 2020 | 21:48

Ρωσία: Τεράστια οικολογική καταστροφή στη Χερσόνησο της Καμτσάτκας - "Ξεβράστηκαν" χιλιάδες νεκρά ζώα [εικόνες]

Η Ρωσία ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τις ακτές στην Καμτσάτκα ενώ η Greenpeace χαρακτήρισε την κατάσταση ως οικολογική καταστροφή

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ 04 Οκτ 2020 | 20:12

Ο Σάκης Ρουβάς παίζει με τα νεογέννητα γατάκια του και το ίντερνετ "λιώνει"

Ο Έλληνας σταρ αποφάσισε να στείλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τα ζώα, μιλώντας για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, αλλά και την σημασία της στείρωσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ 21 Οκτ 2020 | 22:22

Ένοπλες Δυνάμεις: 1.600 προσλήψεις ΕΠΟΠ και 516 επιπλέον σπουδαστές σε στρατιωτικές σχολές το 2021

Ενισχύονται με επιπλέον προσωπικό οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 21 Οκτ 2020 | 21:18

Κορονοϊός: "Κοκκίνισε" και η Καστοριά - "Πορτοκαλί" συναγερμός για Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα και Βοιωτία

Όλο και πιο σκούρο το χρώμα στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας - Ο κορονοϊός απειλεί με lockdown πολλές περιοχές της χώρας

ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ 21 Οκτ 2020 | 21:02

Αυτοκτονία στον Άγιο Στέφανο: Σοκάρει το σημείωμα του ιδιοκτήτη του γηροκομείου - "Είμαι ένας αποτυχημένος, με νίκησε ο κορονοϊός"

Σπαρακτικό το σημείωμα του 41χρονου ιδιοκτήτη που έβαλε τέλος στη ζωή του - Πώς συνδέεται ο κορονοϊός με την αυτοκτονία

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ 21 Οκτ 2020 | 20:54

Κορονοϊός: Τι σημαίνει το Επίπεδο 3 - Όλα τα μέτρα για Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Σέρρες και Λάρισα

17 κριτήρια αναλύονται καθημερινά για να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό σε κάθε Περιφέρεια.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 21 Οκτ 2020 | 20:41

Καιρός: Πότε θα βελτιωθεί, οι περιοχές που θα επιμείνει η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες

Ο καιρός για τα επόμενα 24ωρα - Πότε θα βελτιωθεί - 4400 κεραυνοί, υδροστρόβιλοι στο Αιγαίο και μεγάλα ύψη βροχής

ΝΕΟ ΑΛΜΑ ΤΡΟΜΟΥ - Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 21 Οκτ 2020 | 20:03

Κορονοϊός: Επικίνδυνη εκτίναξη στην Αττική με 331 νέα κρούσματα σήμερα - 181 στη Θεσσαλονίκη, οι "κόκκινες" περιοχές

Σε πρωτοφανή ύψη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική και σε άλλες περιφέρειες της χώρας επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα σενάρια των επιδημιολόγων

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 21 Οκτ 2020 | 19:09

Επίθεση με βιτριόλι - Ογδοο χειρουργείο για την Ιωάννα: Υποβλήθηκε σε 5ωρη επέμβαση στο πρόσωπο

Η επέμβαση που υποβλήθηκε η Ιωάννα κράτησε πέντε ώρες και θα ακολουθήσουν και άλλες

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Οκτ 2020 | 19:02

Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ με 865 νέα κρούσματα σήμερα - 6 θάνατοι σε μια μέρα, 86 διασωληνωμένοι

Νέο σοκαριστικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού - Στους 534 οι νεκροί συνολικά

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 21 Οκτ 2020 | 18:50

Αυτοκτονία στον Άγιο Στέφανο: Άφησε σημείωμα ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου - Γιατί έβαλε τέλος στη ζωή του [Bίντεο]

Μόλις 41 ετών ο αυτόχειρας ιδιοκτήτης του γηροκομείου όπου είχαν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού - Στο σημείωμα οι απαντήσεις για τους λόγους της αυτοκτονίας

ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ 21 Οκτ 2020 | 18:32

Πώς θα γιορταστεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στα δημοτικά σχολεία

Θα εκδοθεί εγκύκλιος για το πώς θα εορταστεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στα δημοτικά σχολεία