Κομισιόν: Τελευταία η Ελλάδα και στην απονομή της δικαιοσύνης

Στη δημοσιότητα έκθεση της Κομισιόν- Τέσσερα χρόνια για να εκδικαστεί μια αστική και εμπορική διαφορά!

komisionteleutaia-i-ellada-kai-stin-aponomi-tis-dikaiosunis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα, την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα  των ελληνικού  συστήματος  δικαιοσύνης καταγράφει ο πίνακας αποτελεσμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, που παρουσίασε η Κομισιόν .

Σε ότι αφορά ειδικά την Ελλάδα προκύπτει ότι στη χώρα μας ο χρόνος για την εκδίκαση αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια  έχει αυξηθεί από 190 το 2010 σε 460 ημέρες το 2012, επίδοση η οποία είναι η τρίτη χειρότερη μεταξύ των 22 κρατών μελών της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν στοιχεία. Τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ εμφανίζουν η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία με χρόνο επίλυσης που δεν υπερβαίνει τις 100 ημέρες, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν η Ιταλία και η Μάλτα.

Στη χώρα μας ο χρόνος για την εκδίκαση αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια  έχει αυξηθεί από 190 το 2010 σε 460 ημέρες το 2012

Παράλληλα, σε ότι αφορά την αποδοτικότητα του συστήματος δικαιοσύνης από την έρευνα της Κομισιόν προκύπτει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 20 κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, εφόσον το ποσοστό εκδίκασης αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια μειώθηκε  από 79% το 2010 σε 59% το 2012, ενώ τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζουν το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Μάλτα.

Εξάλλου, σε ότι αφορά την ποιότητα του συστήματος δικαιοσύνης προκύπτει ότι σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0  έως το 4 η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ με επίδοση  1,5 και η Κύπρος προτελευταία με επίδοση  2,  ενώ στις πρώτες θέσεις με επίδοση 4 βρίσκονται 10 κράτη μέλη (Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία). Σημειώνεται ότι στους  δείκτες για την ποιότητα  περιλαμβάνονται η υποχρεωτική κατάρτιση των δικαστών, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των δικαστικών δραστηριοτήτων, ο προϋπολογισμός και οι ανθρώπινοι πόροι των δικαστηρίων καθώς και η διαθεσιμότητα τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), και εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών (ADR).

 Ο πίνακας αποτελεσμάτων παρουσιάζει επίσης  δεδομένα για την αντίληψη περί ανεξαρτησίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση στην ΕΕ και την 84η σε σύνολο 184 χωρών. Στην ΕΕ τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν η Φιλανδία, η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία και τις χειρότερες η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία.

Οπως υποστηρίζει η Επιτροπή, ο πίνακας αποτελεσμάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης που περιέχει αντικειμενικά, αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα για τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης των κρατών μελών.

 Η συμβολή του πίνακα αποτελεσμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή της ετήσιας διαδικασίας συντονισμού της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση

των οικονομικών επιδόσεων και της ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών μέσω συστάσεων ειδικών για κάθε χώρα. Ο πίνακας αποτελεσμάτων του 2014 σχετικά με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη συγκεντρώνει δεδομένα από διάφορες πηγές. Τα περισσότερα από τα ποσοτικά δεδομένα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης (CEPEJ) η οποία συλλέγει στοιχεία από τα κράτη μέλη.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook