
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς και ζητεί να ακυρωθεί το από 23.10.2015 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο προήχθη σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ ο Ιωάννης Γράβαρης.
Προσβλήθηκε ο πυρήνας της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με τον τρόπο επιλογής των αντιπροέδρων, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Ποταμιάς.
Ο Σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Ποταμιάς, που ήταν 15ος στην επετηρίδα και δεν προήχθη σε αντιπρόεδρο προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας ζητώντας να ακυρωθεί η προαγωγή σε αντιπρόεδρο του Ιωάννη Γράβαρη.
Ο κ. Ποταμιάς υποστηρίζει ότι με την προαγωγή του 18ου στην επετηρίδα κου Γράβαρη και την παράλειψη εκείνου, παραβιάστηκαν οι όροι του άρθρου 90 του Συντάγματος που καθορίζει ζητήματα προαγωγών δικαστικών λειτουργών.
Όπως αναφέρει στην προσφυγή του ο κ. Ποταμιάς, οι όροι που παραβιάστηκαν είναι:
1) της απαγόρευσης της αδικαιολόγητης επέμβασης στην επετηρίδα των υποψηφίων δικαστικών λειτουργών που έχουν τα νόμιμα προσόντα για την επιλογή σε κενές θέσεις αντιπροέδρων, γιατί αυτό προσβάλλει τον πυρήνα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης,
2) της ουσιώδους διαδικασίας, καθώς δεν ζητήθηκε η γνώμη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει ο «νόμος Καστανίδη» (3841/2010) και
3) Του «νόμου Καστανίδη» σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορούσε να πληρώσει κενή θέση αντιπροέδρου ο 18ος στην επετηρίδα σύμβουλος Επικρατείας, κος Γράβαρης.
Ακόμη, ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 απαγορεύεται η αδικαιολόγητη ανατροπή της σειράς αρχαιότητας (επετηρίδα) των δικαστικών λειτουργών που διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα προς προαγωγή στον βαθμό του αντιπροέδρου.
Ο κ. Ποταμιάς επισημαίνει ότι διαθέτει όλα εκείνα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, την επιστημονική κατάρτιση και την απαιτούμενη εξειδικευμένη εμπειρία, προκειμένου να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του αντιπροέδρου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr