Κόντρες εντός και εκτός Βουλής για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Εντός και εκτός Βουλής μαίνεται η κόντρα της Κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εργαζόμενους της επιχείρησης με αφορμή την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κόντρες εντός και εκτός Βουλής για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Κορυφώνεται εντός και εκτός Βουλής η κόντρα ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Έχει προηγηθεί μια επεισοδιακή συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων της επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας η οποία κατέληξε με τους συνδικαλιστές να αδειάζουν λιγνίτη μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ο προέδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση «σταμάτησε έργα στρατηγικού», ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης απάντησε ότι «ευτυχώς, η κυβέρνηση ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η ΝΔ». Νωρίτερα, εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποίησαν συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε κάποτε για εθνικό έγκλημα

Σφόδρα αντίθετος στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων εμφανίστηκε στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ψεύδεται για μα ακόμα φορά καθώς άλλα έλεγε και ότι άλλα κάνει αλλά και ότι εξυπηρετεί συμφέροντα σε βάρος της χώρας.

«Το μόνο που ξέρετε να κάνετε καλά είναι να μην λέτε την αλήθεια, αλλά βέβαια έχετε πάθει ανοσία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση μιλούσε για εθνικό έγκλημα και καλούσε τον λαό να εξεγερθεί, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απειλούσε με δημοψηφίσματα για τη ΔΕΗ.

«Ήταν τότε που ο Πάνος Καμμένος ρωτούσε ρητορικά από το βήμα της Βουλής ποιος θα μείνει έξω από τη φυλακή όταν αποφανθεί η Δικαιοσύνη για αυτούς που αποφάσιζαν για τη ΔΕΗ» είπε ο κ. Καμμένος και χρέωσε στους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι δηλητηρίασαν με το λόγο τους τη χώρα περισσότερο από κάθε ρυπογόνο εργοστάσιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση εκποιεί «όχι τυχαία» τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές μονάδες οι οποίες δεν έχουν το βάρος δανειακών επιβαρύνσεων αλλά και πλεονάζων προσωπικό αφού πρώτα έχει καταδικάσει σε υπολειτουργία κατά 40% την πιο σύγχρονη μονάδα που βρίσκεται στην Μεγαλόπολη. «Όλα αυτά τα κάνετε για να ευνοηθούν οι ιδιώτες που θα αγοράσουν τις μονάδες» υπογράμμισε.

«Δεν έχετε κανένα στρατηγικό σχέδιο» πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί τον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ προκειμένου να κλείσει άρον άρον η 4 η αξιολόγηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα χρέη της Επιχείρησης αλλά και να κατακρημνίζεται η μετοχή της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος. Τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ της ανάπτυξης και εξάπλωσης του φυσικού αερίου της βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας και στα δημόσια κτίρια, της μείωσης του τέλους της ΕΡΤ, της ηλεκτροκίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σταθάκης: Ευτυχώς η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η ΝΔ

Είναι αληθές ότι, ευτυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η ΝΔ στην ενέργεια, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, λίγα λεπτά μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη.

«Πράγματι, και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση τις αλλάξαμε. Για το ΔΕΣΦΑ, που εκ των πραγμάτων είχε προβλήματα με την ΕΕ, πετύχαμε έναν πολύ καλύτερο διαγωνισμό, με πολύ ψηλότερο τίμημα, και άρα κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Βεβαίως ακυρώσαμε και τον ΑΔΜΗΕ, διατηρήσαμε το 51% στο Δημόσιο. Ανατρέψαμε και αυτή την ιδιωτικοποίηση με καλύτερους όρους. Και ανατρέψαμε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Το αλλάξαμε. Δεν πουλήσαμε καμία μονάδα, εισάγαμε το σύστημα των ΝΟΜΕ και σήμερα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πωλείται το 9% του παραγωγικού δυναμικού και η χώρα γίνεται συμβατή με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης σταμάτησαν μεγάλα έργα στρατηγικού χαρακτήρα.

«Υπάρχει συνέχεια στα μεγάλα ενεργειακά έργα. Αυτό είναι αναμφίβολο. Ο TAP φτιάχτηκε και ολοκληρώνεται επί ημερών αυτής της κυβέρνησης. Άρα οι κορδέλες είναι υπαρκτές. Ο IGB ο κάθετος άξονας, ένα σημαντικό έργο Ελλάδας - Βουλγαρίας, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσει. Το ίδιο ισχύει για μια σειρά μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν, όπως είναι οι δρόμοι, τα έργα του Μετρό κοκ. Άρα τα σημαντικά έργα στρατηγικού χαρακτήρα, αυτή η κυβέρνηση και τα προχώρησε και τα υλοποίησε» είπε ο κ. Σταθάκης.

Στ. Θεοδωράκης: Το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις, καταψηφίζουμε την πρόταση

«Στο Ποτάμι και στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι η χώρα πρέπει να πάψει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και στην περίπτωσή μας... κάτω από τον λιγνίτη. Τα προβλήματα που δεν λύνονται, δεν εξαφανίζονται, αλλά γίνονται μεγαλύτερα» ανέφερε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις, αναβάλλει τις λύσεις. Καταψηφίζουμε την πρότασή σας, αρνούμαστε άλλη μια αναβολή και άλλη μια χαμένη τριετία. Τα φώτα τρεμοσβήνουν. Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από νέους διακόπτες. Έχει ανάγκη από μια ριζική επανατοποθέτηση στον ενεργειακό ευρωπαϊκό χάρτη, χωρίς τα δεσμά του κρατισμού, του συντεχνιασμού και τα βαρίδια του πελατειακού κομματικού κράτους, τα οποία δυστυχώς για τη χώρα έχουν βρει νέους υπερασπιστές στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άνοιξε την παρέμβασή του λέγοντας ότι η ΔΕΗ είναι ο καθρέφτης της χώρας. «Είναι το οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του ΄50. Είναι η εταιρεία που έφερε το ρεύμα και τον πολιτισμό στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, είναι οι καπνισμένοι εργάτες στα ορυχεία, οι εναερίτες, τα γκρίζα χωριά της Πτολεμαϊδας, τα φουγάρα στη Μεγαλόπολη. Είναι, δηλαδή, η Ελλάδα που αγωνίστηκε σε εκείνες τις εποχές κόντρα αντίξοες συνθήκες. Αλλά η ΔΕΗ δεν είναι μόνο το φως. Είναι και το σκοτάδι της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Το πελατειακό κράτος, οι συντεχνίες, οι κατεβασμένοι διακόπτες, τα κομματικά ρουσφέτια, η ασέβεια στο περιβάλλον, η απουσία επαφής με το μέλλον, είναι και αυτά ΔΕΗ» είπε ο κ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έμεινε πίσω, απαξιώθηκε και έχασε έδαφος σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, γιατί έμεινε εμμονικά προσκολλημένη στον λιγνίτη.

«Η πώληση λοιπόν των λιγνιτικών μονάδων δεν είναι το τέλος. Θα υπάρξει συνέχεια. Με την πλάτη στον τοίχο, θα αναγκαστείτε να πουλήσετε πελατολόγιο, υδροηλεκτρικά. Ή και τα δύο. Οι λιγνιτικές μονάδες πωλούνται με 3 χρόνια καθυστέρηση. Και αυτή η καθυστέρηση έχει τεράστιο κόστος για τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχασαν μεγάλο μέρος της εμπορικής τους αξίας.

Φάμελλος: H αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ

«H αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ούτε για το περιβάλλον, ούτε για την υγεία, ούτε για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Σήμερα απλά συνεχίζει την πρόχειρη, αντιεπιστημονική πολιτική της», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει πρόταση διεξόδου στην κοινωνία και στη ΔΕΗ. Γι' αυτό φέρνει αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος και ταυτόχρονα σχεδιάζει τη δική της συνεισφορά για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, δηλαδή, την αυριανή μέρα των λιγνιτικών περιοχών» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επισης, ο κ. Φάμελλος σχολίασε και αναφορά που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, για τα γκάλοπ. «Εμείς έχουμε μάθει να διαψεύδουμε τα γκάλοπ. Και αυτό φάνηκε σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ξέρουμε, όμως, ότι πήραμε την εντολή από την κοινωνία να βγούμε από το πρόγραμμα και την υλοποιούμε στο ακέραιο. Έχουμε τη δυνατότητα και θα πετύχουμε την επιβεβαίωση αυτής της πολιτικής, εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ως ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογές. Γιατί εμείς θα κατεβούμε ενιαίοι στις εκλογές. Το ερώτημα είναι σε πόσα κομμάτια θα κατέβει η ΝΔ στις εκλογές γιατί από τις εφημερίδες του χώρου σας μαθαίνουμε άλλα. Τουλάχιστον για τρία κομμάτια» τόνισε.

Πορεία των εργαζομένων της ΔΕΗ, πέταξαν λιγνίτη στη Βουλή

Επεισοδιακή ήταν η σημερινή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΔΕΗ ενάντια στο νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή και σε ένδειξη διαμαρτυρίας άδειασαν τσάντες με λιγνίτη μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να μπουν στη Βουλή αλλά απωθήθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η Ένωση τεχνικών ΔΕΗ σε ανακοίνωση της, μεταξύ άλλων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ξεπουλάει χωρίς αιδώ τις λιγνιτικές μονάδες και τα Ορυχεία σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα και καταδικάζει σε μαρασμό την πιο παραγωγική Επιχείρηση της πατρίδας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

01 Ιουλ 2020 | 20:13

Μητσοτάκης για τη Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον κορονοϊό: "Διορθώσαμε τις χρόνιες αδυναμίες του ΕΣΥ"

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας στο Νοσοκομείο "Σωτηρία"

"ΜΑΧΗ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Ιουλ 2020 | 19:38

Αγρια κόντρα στη Βουλή για το Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: "Γραφικές οι κατηγορίες περί χούντας" λέει ο Καραγκούνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για νομοσχέδιο που είναι χειρότερο και από εκείνο της χούντας - Το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρσή του τώρα

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΣΩΤΗΡΙΑ" 01 Ιουλ 2020 | 19:01

Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ - Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλωσορίσει την προσφορά του Ιδρύματος, ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων ειδικά για τον κορονοϊό

ΣΤΟ COSMOTE TV 01 Ιουλ 2020 | 17:25

Ο Μητσοτάκης για τη νίκη στο Euro 2004: Δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη έκπληξη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο [Βίντεο]

Με φόντο το Καλλιμάρμαρο, ο Πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Τάκη Φύσσα, μέλος της εθνικής ποδοσφαίρου που το 2004 πέτυχε το ακατόρθωτο και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΤΕΛΕΤΗ 30 Ιουν 2020 | 17:10

Ελληνικό: Την Παρασκευή η επίσημη έναρξη των εργασιών παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα επίσημα εγκαίνια του εργοταξίου θα ξεκινήσουν στις 08:30 το πρωί υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 29 Ιουν 2020 | 21:34

Ικανοποίηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

"ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ" 29 Ιουν 2020 | 20:20

Μασκοφόρος ο Τσιόδρας στη συνάντηση με Μητσοτάκη - Μαζί του Έλληνες ερευνητές για τον κορονοϊό [Εικόνες]

Συζήτηση για την έρευνα αντισωμάτων που θα συμβάλει όχι μόνο στη διάγνωση του SARS-CoV-2 αλλά και στη θεραπεία του κορονοϊού

"ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ" 29 Ιουν 2020 | 19:30

Μητσοτάκης στους νέους για την πανδημία: "Χάρη σε σας πετύχαμε αυτά που πετύχαμε - Πολύ καλύτερη η επόμενη μέρα"

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον έστειλε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση με νέους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Ιουν 2020 | 15:20

Σύσκεψη Μητσοτάκη - τουρισμός: "Κλειστή" η Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου για απευθείας πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία

Συζητήθηκαν ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ 29 Ιουν 2020 | 14:27

"Οι νέοι που νίκησαν την πανδημία": Η τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ΟΝΝΕΔ

Ο κύκλος των διαδικτυακών συζητήσεων στην ΟΝΝΕΔ Talks ξεκίνησε με στόχο την ενημέρωση των νέων γύρω από την πανδημία

ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 17 29 Ιουν 2020 | 13:33

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εύχεται χρόνια πολλά στη μικρότερη κόρη του με μία τρυφερή φωτογραφία

Οι δυο τους ποζάρουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μαξίμου χαμογελαστοί.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 29 Ιουν 2020 | 13:26

ΔΕΗ: Μέχρι και τον Σεπτέμβριο η έκπτωση 8% για τα νοικοκυριά

Επίσης, αποφασίστηκε έκπτωση €5 (ή €2,5 μηνιαίως) στους λογαριασμούς e-bill για όλους τους πελάτες, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» 400.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 29 Ιουν 2020 | 11:56

Επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στον πρωθυπουργό για οικονομία και εργασιακά

"Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί την εργασία και την οικονομία σε νέα αδιέξοδα".