Κλειστές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως δέχονται πελάτες από την… πίσω πόρτα, Θεία Λειτουργία με πιστούς σε εκκλησίες, πλαστά μοριακά τεστ, πάρτι γενεθλίων… Το "κρυφτούλι" ορισμένων με τις διωκτικές αρχές, συνεχίζεται με τραγικές όμως επιπτώσεις στο δοκιμαζόμενο σύστημα υγείας, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.
Στην Κατερίνη, και σύμφωνα με ανάρτηση του thesstoday.gr, υπάλληλοι γνωστού καταστήματος παιχνιδιών και εποχικών ειδών επιτρέπουν σε πελάτες να εισέρχονται από την… πίσω πόρτα για αγορές! Το κατάστημα διαθέτει ψιλικά είδη, σοκολάτες, πατατάκια και ζαχαρωτά, τα οποία το κοινό μπορεί να αγοράσει χωρίς πρόβλημα αλλά το ενδιαφέρον των καταναλωτών έλκουν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία δεν μπορούν να αγοράσουν. Τουλάχιστον, όχι από το κατάστημα. Έτσι, τα βλέπουν, δίνουν την παραγγελία και τα παραλαμβάνουν σπίτι τους. Όμως, το κακό έχει ήδη γίνει καθώς μέσα στον κατάστημα –το οποίο κατά τα άλλα θα έπρεπε να μην επιτρέπει την πώληση τέτοιων ειδών- επικρατεί συνωστισμός. Κάπως διαφορετικά, αλλά με την ίδια "νοοτροπία", λειτουργεί κατάστημα ειδών σπιτιού λίγο έξω από την πόλη, το οποίο μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Πιερίας!
Το κατάστημα πουλάει είδη σπιτιού, προϊόντα για το μπάνιο, λάμπες, έπιπλα, είδη ελαιοχρωματισμού, είδη για την κουζίνα, ηλεκτρικές συσκευές, εξοπλισμό για τον κήπο κλπ.
Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κωνσταντίνος Ρέχας ισχυρίζεται ότι "στον χώρο έχει γίνει έλεγχος και από την ΕΛ.ΑΣ. και δεν έχει βρεθεί κάποια παρατυπία. Τα καταστήματα πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς έχουν κωδικούς τροφίμων και ειδών ανάγκης επομένως έχουν το δικαίωμα να είναι ανοιχτά".
Την ίδια ώρα, τα rapid tests, που διενεργούν από προχθές τα στελέχη του ΕΟΔΥ, στον συνοριακό σταθμό με την Αλβανία στην Κακκαβιά, έχουν εντοπίσει εργάτες γης ή άλλους Αλβανούς πολίτες, που επιχειρούν να περάσουν στην χώρα, με τον ψευδή χαρακτηρισμό "αρνητικό", στο απαιτούμενο μοριακό τεστ με το οποίο είναι εφοδιασμένοι. Δύο αλβανικά λεωφορεία, με περίπου 50 εργάτες γης, γύρισαν πίσω στην Αλβανία, καθώς το rapid test, έδειξε θετικούς κάποιους από τους επιβαίνοντες σε αυτά, αν και τα τεστ που επέδειξαν ήταν αρνητικά.
Όσοι Αλβανοί δηλώνουν εργάτες γης, έχουν προορισμό διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Πέλλα μέχρι το Αγρίνιο, την Σπάρτη ή την Σητεία. Μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου στην Κακκαβιά, ο ΕΟΔΥ έκανε μοριακό τεστ σε όσους εισέρχονταν στην Ελλάδα. Όμως, δεν υπήρχε η άμεση δυνατότητα να εξεταστεί εάν στα έγγραφα των Αλβανών, το αποτέλεσμα, "αρνητικό" ήταν αληθές. Να σημειωθεί πως τα τέστ που εφοδιάζονται οι Αλβανοί, είναι από πιστοποιημένα εργαστήρια, φέρουν γραμμωτό κώδικα, οπότε εξετάζεται η γνησιότητα τους, όμως υπάρχει η αμφισβήτηση στο αναγραφόμενο αποτέλεσμα. Επίσης, κανένας δεν γνωρίζει, εάν όσοι εισέρχονται στην χώρα τηρούν την εβδομαδιαία καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Χθες το πρωί επικράτησε ένταση σε εκκλησία σε χωριό της βόρειας Χαλκιδικής, ύστερα από καταγγελία για τέλεση Θείας Λειτουργίας με πιστούς παρά την καραντίνα. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί μετέβησαν στην εκκλησία και μέσα εντόπισαν δύο πιστούς. Άμεσα προχώρησαν στην επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στους δύο πολίτες και 1.500 ευρώ στον ιερέα. Μετά τα πρόστιμα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο γιος του ιερέα, μαζί με έναν από τους δύο πιστούς επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά στους δύο αστυνομικούς, τραυματίζοντας τους ελαφρά.
Τέλος, προχθές τα ξημερώματα αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης προχώρησαν στη σύλληψη 18χρονης διότι διοργάνωσε… πάρτι γενέθλιων! Οι αστυνομικοί μετέβησαν μετά από καταγγελία στο σπίτι της στο κέντρο της πόλης κι εκεί διαπιστώθηκε πως στο πάρτι συμμετείχαν ακόμη επτά άτομα. Σε βάρος της επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ ως διοργανώτριας της εκδήλωσης, ενώ σε βάρος των καλεσμένων βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση περιορισμού κυκλοφορίας.
Στο κάδρο των παραβάσεων μπήκαν και τα γυμναστήρια. Την Παρασκευή, αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν 5 άτομα να αθλούνται σε γυμναστήριο του Παλαιού Φαλήρου. Στον ιδιοκτήτη του χώρου που συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα πέντε άτομα βεβαιώθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση. Σε αντίστοιχη περίπτωση στο Τατοϊ, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς έβαλε λουκέτο για 15 ημέρες σε αθλητική εγκατάσταση, καθώς στους χώρους της εντοπίστηκε τμήμα γυμναστηρίου που λειτουργούσε παρά την απαγόρευση. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ .
Συνολικά, το Σάββατο οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προχώρησαν σε 50.968 ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι παραβάσεις των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού έφτασαν τις 1.247, με το συνολικό ύψος των προστίμων που βεβαιώθηκαν να φτάνει τις 123.500 ευρώ.
Παράλληλα, αναστολή λειτουργίας 15 ημερών, επιβλήθηκε σε δύο επιχειρήσεις. Στη μία περίπτωση το "λουκέτο" ήρθε για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας, ενώ στην δεύτερη για υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού εξυπηρετούμενων πελατών.
"Πρωταθλήτρια" παραμένει η Αττική, με την αστυνομία να προχωράει σε συνολικά 19 συλλήψεις για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Από την 1η ημέρα του Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή, οι παραβάσεις στην Αττική έχουν φτάσει τις 21.552 σε σύνολο 2.938.381 ελέγχων. Στη Θεσσαλονίκη σε 617.243 ελέγχους οι παραβάσεις έχουν φτάσει τις 8.887.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr