Κορονοϊός - Δημόπουλος: Έρχεται έξαρση κρουσμάτων μετά τις γιορτές

"Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων" είπε ο κ. Δημόπουλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
δημοπουλος

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησε ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, και τα όσα γίνονται στη Βρετανία, αλλά και τον "πόλεμο" πολιτείας – εκκλησίας για το άνοιγμα των εκκλησιών τα Θεοφάνεια.

Αναφορικά με το γιατί πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν οι εκκλησίες, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι "Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων. Με δεδομένο τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου".

"Για να παρθεί η απόφαση για τις εκκλησίες θα είχαν προσμετρηθεί οι παράγοντες με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα. Εγώ δεν μετέχω στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Είναι θέματα που αφορούν κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Νομίζω κανείς δεν έχει διάθεση να έρθει σε διαφωνία με θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι η εκκλησία", συνέχισε στο ίδιο θέμα.

"Τώρα αυτό που έχει σημαία είναι να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση και μια κοινή προσπάθεια να προχωρήσει ο εμβολιασμός όσο γίνεται πιο γρήγορα. Σε όλο τον κόσμο όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους και να πειστούν οι πολίτες για τον εμβολιασμό και να επιταχυνθεί η διαδικασία της διανομής των εμβολίων που είναι πιο αργή από όσο περιμέναμε", τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

"Σε 42 νοσοκομεία χθες ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Από ό,τι γνωρίζουμε ο εμβολιασμός προχωράει κανονικά και αναμένεται να υπάρχει μια επιτάχυνση τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην προσαρμογή. Εχτές εμβολιάστηκα. Έχω ένα πόνο στο μπράτσο. Έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι αν λέμε στον κόσμο ότι δεν είχαμε τίποτα, και κάνει την πρώτη δόση και έχει κάποια συμπτώματα, δε θα θέλει να κάνει τη δεύτερη δόση", είπε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με τον εμβολιασμό του.

Μιλώντας για την είδηση που αναφέρει ότι στη Μεγάλη Βρετανία ακυρώνεται η χορήγηση της δεύτερη δόσης σε όσους έχουν κάνει την πρώτη, προκειμένου να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού άμεσα, έστω και με μία δόση, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε: "Δεν είναι μόνο στη Βρετανία, υπάρχουν σημαντικά άρθρα και στις ΗΠΑ, και μια γενικότερη συζήτηση και μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν ότι αν έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασθέντων σε συντομότερο χρονικό διάστημα, που ξέρουμε ότι η πρώτη δόση προσφέρει προστασία 50%, θα έχει ως αποτέλεσμα, ενδεχομένως, μείωση θανάτων κατά 20%. Η έγκριση είναι για 2 δόσεις με 3-4 εβδομάδες απόσταση μεταξύ τους. Αλλά πολλές φορές σε συνθήκες ενεργούς πανδημίας με χιλιάδες θανάτους την ημέρα, μπορεί το σύστημα να είναι αναγκασμένο να υιοθετήσει άλλες τακτικές. Δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για αυτό, αλλά ξέρουμε ότι με την πρώτη δόση ήδη έχουμε μια προστασία 50%. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραίες καταστάσεις, πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των θανάτων".

"Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένα καλά οργανωμένο κράτος και πήρε αυτή την απόφαση λόγω του τραγικού αριθμού θανάτων που έχουν. Το ίδιο διαμορφώνεται και στις ΗΠΑ και τη Γερμανία", πρόσθεσε.

"Υπάρχει μια θεωρητική πιθανότητα αυτή η τακτική να ενισχύσει τη δημιουργία μεταλλάξεων. Αυτός είναι ο προβληματισμός όταν δίνεις την πρώτη δόση και αφήνεις να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να συζητούν, όμως, τέτοιες τακτικές στη Βρετανία, έχουν εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα", είπε ακόμα στο ίδιο θέμα ο κ. Δημόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το εμβόλιο καλύπτει και τη μετάλλαξη του ιού"

"Στην περιοχή της ακίδας που είναι η επίμαχη περιοχή που χρησιμοποιεί ο ιός για να προσφύεται πάνω στο κύτταρο, έχουμε αλλαγές σε επτά αμινοξέα. Η μετάλλαξη αφορά επτά αμινοξέα. Το MRNA της Pfizer κωδικοποιεί 1270 αμινοξέα. Επομένως είναι πολύ ευρύτερη η περιοχή που καλύπτει το εμβόλιο, μέσα σε αυτήν περιλαμβάνεται και η μεταλλαγμένη. Είναι εξαιρετικά απίθανο το μεταλλαγμένο στέλεχος να παρουσιάζει αντοχή στο εμβόλιο", τόνισε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με τη μετάλλαξη του ιού.

Κατά πόσο, όμως, μπορεί κάθε κυβέρνηση να αλλάξει το πρωτόκολλο της εταιρίας που δημιούργησε το εμβόλιο;

"Όταν κανείς έχει να κάνει με έκτακτες καταστάσεις μπορεί να πάρει απόφαση ότι θα ακολουθήσει μια άλλη στρατηγική. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις χιλιάδες θανάτους μπορείς να πεις ότι θα εμβολιάσω μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού με την πρώτη δόση και θα πάει η δεύτερη δόση πιο πίσω. Ας πάει η άλλη δόση πίσω για να γλυτώσουμε μερικές χιλιάδες θανάτους", κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

Τι συνέβη με τον υποδιοικητή του Θριασίου που διασωληνώθηκε μετά το εμβόλιο

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε και η κ. Λιάνα Συμπάρδη, επικεφαλής λοιμωξιολόγος Θριάσιου νοσοκομείου, αναφορικά με τον εμβολιασμό του υποδιοικητή του Θριασίου, μετά τον οποίο οδηγήθηκε στην εντατική.

"Τον νοσηλεύσαμε για μία ημέρα. Διασωληνώθηκε και πήγε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Νικαίας. Υπάρχει μια χρονική σύνδεση με το εμβόλιο αλλά ήταν εντελώς τυχαίο. Ο ασθενής ένα με δύο 24ωρα μετά τον εμβολιασμό ανέπτυξε εικόνα αναπνευστικής ανεπάρκειας και θεωρήθηκε ότι αναπτύσσει λοίμωξη αναπνευστικού. Χρειάστηκε να διασωληνωθεί για να γίνει η τελική διάγνωση. Έγιναν αρκετές προσπάθειες για να γίνει η τελική διάγνωση, και τελικά αυτό έγινε την πέμπτη μέρα και όλα μπήκαν στο δρόμο τους. Αποδείχθηκε στο τέλος ότι δεν ήταν λοίμωξη. Το εμβόλιο σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με την επιδείνωση της υγείας του. Χρειάστηκε να γίνει άκρως εξειδικευμένη εξέταση για να αποδειχθεί τι ακριβώς είχε. Δεν είχε καμία σχέση με το εμβόλιο ούτε με τον κορονοϊό. Υπήρξε ανησυχία. Εμείς σαν Θριάσιο έχουμε εμβολιάσει περίπου 300 υγειονομικούς και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό ήταν ένα ξεχωριστό περιστατικό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εγώ ήμουν η πρώτη που εμβολιάστηκα στο Θριάσιο. Ένιωσα έναν ήπιο πόνο στο βραχίονα, μια μικροκόπωση, σε 2-3 24ωρα ήμουν σε άριστη κατάσταση. Ελπίζω ότι ο υποδιοικητής θα έχει καλή έκβαση για αυτό και διασωληνώθηκε σε πρώιμη φάση για να δώσουμε την ευκαιρία στον ασθενή να ανταπεξέλθει και να έχουμε και μία ακριβή διάγνωση", πρόσθεσε η ίδια αναφορικά με τον εμβολιασμό της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 7ΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ "ΣΩΤΗΡΙΑ" 21 Ιαν 2021 | 13:43

Μίνα Γκάγκα: Το εμβόλιο της AstraΖeneca θα μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία

Στη διαβεβαίωση ότι τα νοσοκομεία "αντέχουν" να σηκώσουν το βάρος με τους εμβολιασμούς, εξέφρασε η διευθύντρια της 7ης κλινικής του Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

ΛΟΓΩ LOCKDOWN ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Ιαν 2021 | 13:42

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στα δημόσια έσοδα - Ανήλθαν σε 21,283 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο έναντι 24,027 δισ. το 2019

Τα αποτελέσματα της πανδημίας γίνονται ορατά στους δείκτες δημοσίων εσόδων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 13:18

Μέρκελ: Δεν εγγυώμαι την παραγωγή των εμβολίων, αλλά κάνουμε τα πάντα για να τη στηρίξουμε

"Δεν διευθύνω εργοστάσιο παραγωγής", αλλά κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την παραγωγή και την διεύρυνσή της", τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 21 Ιαν 2021 | 13:11

Αθήνα: Σε εξέλιξη το φοιτητικό συλλαλητήριο - Μαζική συμμετοχή, χωρίς αποστάσεις, πολλοί χωρίς μάσκες

Πραγματοποιείται φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 21 Ιαν 2021 | 13:08

Ελβετία: Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο αποτεφρωτήριο της Ευρώπης για τους νεκρούς του κορονοϊού

Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο απιοτεφρωτήριο της Ευρώπης ενώ όλα τα κοσμικά θέρετρα της Ελβετίας μπαίνουν σε καραντίνα.

ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 21 Ιαν 2021 | 12:25

Και η Ισπανία πιέζει ΕΕ και ΟΟΣΑ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μητσοτάκη

Η Ισπανία πιστεύει πως η πιστοποίηση εμβολιασμού είναι κάτι προς το οποίο οδηγούμαστε αναπόφευκτα.

ΣΤΟ METROPOLITAN GENERAL 21 Ιαν 2021 | 11:39

Κορονοϊός: Εμβολιάστηκε και η Νατάσα Παζαϊτη - Καραμανλή [εικόνα]

Η σύζυγος του Κώστα Καραμανλή Νατάσα εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 11:05

Κορονοϊός: Η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορα εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων

Η Γερμανία μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της μπροστά στον φόβο των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ 21 Ιαν 2021 | 11:05

Πατρινό καρναβάλι για πάντα: Αρχίζει το Σάββατο με μέτρα προφύλαξης και διαδικτυακή μετάδοση

"Το πλήρωμα… του χρόνου" θα είναι το φετινό θέμα του πατρινού καρναβαλιού, που θα ξεκινήσει μεθαύριο, Σάββατο, με την τελετή έναρξης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 21 Ιαν 2021 | 10:49

Πώς η πανδημία αλλάζει τον κλάδο των ταχυμεταφορών - Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες

Αυξάνεται η ανάγκη για μεγαλύτερα logistics και πιο ισχυρές εταιρείες ταχυμεταφορών, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 10:19

Γεωργιάδης για τα σαλέ και τα χιονοδρομικά: Τι να πούμε στους ανθρώπους, να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν;

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναλειτουργίας, του χειμερινού τουρισμού, κάνοντας λόγο για "κοινωνικό κανιβαλισμό".

ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιαν 2021 | 09:53

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η πρόταση Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 21 Ιαν 2021 | 09:42

Σαρηγιάννης για μεταλλαγμένο κορονοϊό: Είναι πιο μεταδοτικός αλλά δεν έχει σοβαρότερα συμπτώματα

Προβληματισμό προκαλούν τα ορφανά κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη χώρα.