Κορονοϊός - Εφιαλτικό σενάριο: Lockdown και τα Χριστούγεννα - Ηχηρές προειδοποιήσεις των ειδικών

Ανοιχτό είναι δυστυχώς το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown και τα Χριστούγεννα λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, προειδοποιώντας πως αν δεν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων το διάστημα που εφαρμόζεται το καθολικό lockdown είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και τον Δεκέμβριο χωρίς να αποκλείεται και η περίοδος των Χριστουγέννων. Την ίδια στιγμή μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις στην Ευρώπη με τις χώρες της Ευρωζώνης να οδεύουν προς παράταση του lockdown λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Εικόνα για το κατά πόσο είναι αποδοτικά τα νέα μέτρα που θα έχουν ισχύ μέχρι 30 Νοεμβρίου, οι ειδικοί θα έχουν στις αρχές Δεκεμβρίου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει στην αρχή του lockdown, πως το εάν θα ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ιδιαιτέρως υψηλά νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, η αλόγιστη χρήση sms που ανακοινώνει η πολιτική ηγεσία και φανερώνει άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και το γεγονός πως η κίνηση στις μεγάλες πόλεις της χώρας είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, κάνουν τους επιδημιολόγους ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στο να μιλήσουν με σιγουριά για την περιόδο άρσης του lockdown.

Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όρια του με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει το άνοιγμα επιπλέον 50 ΜΕΘ, ενώ παρά το lockdown ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού συνεχίζει να είναι ιδιαιτέρως υψηλός.

Λαζανάς: Το απαγορευτικό μπορεί να ισχύσει και μέσα στο Δεκέμβριο

Ένας από τους ειδικούς που μίλησαν για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown είναι ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος των Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς, ο οποίος τόνισε πως"το απαγορευτικό μπορεί να συνεχιστεί και μέσα στο Δεκέμβριο, αν δεν τηρούνται τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού".

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Λαζανάς εξέφρασε την ανησυχία του για την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες καθώς όπως επισήμανε "δεν είμαστε πειθαρχημένοι", ενώ έκανε γνωστό πως ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα περιοριστικά μέτρα, απόφαση που θα κριθεί από το κατά πόσο θα κριθούν επιτυχή τα ήδη ισχύοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Φοβάμαι ότι δεν θα αποδώσουν τα μέτρα γιατί δεν είμαστε πειθαρχημένοι" δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του, κάνοντας γνωστό πως η αποτίμηση των μέτρων που πάρθηκαν τώρα θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ο κ. Λαζανάς ξεκαθάρισε ότι "τουλάχιστον μέχρι το τέλος της άνοιξης θα είμαστε πολύ πιεσμένοι" τονίζοντας πως "για να επιβιώσουμε πρέπει να μείνουμε σπίτια μας". Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, δίνοντας σαν παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη.

"Να φτιάξουμε ένα σταθερό κύκλο επαφών"

Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος στη συνέντευξή του έθιξε και το ζήτημα των απεριόριστων κοινωνικών επαφών δίνοντας και ένα σχετικό παράδειγμα προς αποφυγή, για τον περιορισμό της διασποράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις μας και τις ανεξέλεγκτες κοινωνικές επαφές. Θα πρέπει να φτιάξουμε ο καθένας ξεχωριστά ένα μικρό και σταθερό κύκλο επαφών, για να ξέρουμε με ποιους ερχόμαστε σε επαφή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς, δίνοντας το στίγμα για το πως πρέπει να διαχειριστούμε τις κοινωνικές συναναστροφές εν μέσω πανδημίας.


Βατόπουλος: Θα ζούμε με τη μάσκα όλο τον χειμώνα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβολιογίας, Άλκης Βατόπουλος επισήμανε πως την άλλη εβδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30 Νοεμβρίου και πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "υπάρχει πιθανότητα παράτασης στο lockdown",

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, σημείωσε πως είναι λογική σκέψη να συνεχιστεί το lockdown ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως εξήγησε, το 32% θετικότητας του ιού στην Θεσσαλονίκη δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως μάσκα και άλλα μέτρα θα μείνουν μαζί μας όλο τον χειμώνα και πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Τέλος, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να βγαίνει από το σπίτι μόνο όταν είναι ανάγκη.

Παπαθανάσης: Αν όλα πάνε καλά θα ανακοινώσουμε το σχέδιο ανοίγματος μια εβδομάδα πριν τη λήξη του lockdown

Η κυβέρνηση πάντως έχει ήδη ξεκινήσει να καταστρώνει το σχέδιο της επόμενης ημέρας, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση να κάνει γνωστό ότι υπάρχει ήδη και "το σχέδιο για τον τρόπο ανοίγματος της αγοράς και θα ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν την λήξη του lockdown".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Παπαθανάσης εξέφρασε την αισοδοξία του ότι η γενικότερη εικόνα από την πανδημια θα επιτρέψει τις ανακοινώσεις την εν λόγω χρονική περίοδο, αναφέροντας πως το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά και προγραμματισμένα. Για την εστίαση μάλιστα, είπε ότι αν όλα πάνε καλά ο κλάδος θα ανοίξει για την περίοδο των Χριστουγέννων, με αυστηρά μέτρα και κανόνες.

Παράλληλα, αναφορικά με το ενδεχόμενο να μπει "κόφτης" στα SMS, είπε ότι αυτό το εξετάζει η κυβέρνηση. "Δεν μπορώ να σας απαντήσω, όμως από τη στιγμή που υπάρχει κατάχρηση του μέτρου αυτού, σαφώς μπορεί να μπει και περιορισμός. Δεν μπορεί να μετακινούμαστε με τον τρόπο που είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα".

Capital Economics: Προς επέκταση του lockdown στις χώρες της Ευρωζώνης παρά τα θετικά νέα για το εμβόλιο

Ενώ ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές για το επόμενο έτος, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται με υψηλούς ρυθμούς στις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την έκθεση της Capital Economics που δημοσιεύει το Capital.gr, αν αυτή η τάση δεν αντιστραφεί σύντομα, είναι πολύ πιθανό τα lockdowns που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις όπως αυτές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας και που έχουν διάρκεια έως έναν μήνα, να παραταθούν για πολύ ακόμη, κάτι που θα διατηρήσει την οικονομική δραστηριότητα σε πολύ αδύναμα επίπεδα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της Capital Economics μετά τα νέα στοιχεία των κρουσμάτων στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου. Όπως επισημαίνει, η κατάσταση με την πανδημία στην Ευρωζώνη έχει επιδεινωθεί πολύ γρήγορα. Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο μπλοκ κυμαίνεται περίπου στις 160.000 την ημέρα, σε κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών - πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο των 87.000 του περασμένου μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι επίσης ουσιαστικά πάνω από την κορυφή των 27.000 του πρώτου κύματος, αν και η πραγματική εικόνα την Άνοιξη δεν ήταν η συγκεκριμένη, δεδομένου του χαμηλότερου επιπέδου των τεστ εκείνη τη στιγμή.

Η Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της αύξησης στην ευρωζώνη συνολικά, σημειώνει ακόμα η έκθεση. Ο ιός συνέχισε επίσης να εξαπλώνεται γρήγορα στην Ισπανία και έχει αυξηθεί στην Ιταλία, χώρες οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καταφέρει να αποτρέψουν ένα δεύτερο κύμα. Τα κρούσματα αυξάνονται επίσης στη Γερμανία, αν και μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί μία κατακόρυφη αύξηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:23

Επιδεινώθηκαν παγκοσμίως οι καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, λόγω της πανδημίας

Αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής εν μέσω πανδημίας, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2021 | 07:35

Νέα Ζηλανδία: Αυστηρό lockdown μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού

Συνολικά, η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει 28 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί 2.389 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ 21 Οκτ 2021 | 17:08

Επιστρέφει από τη Δευτέρα ο Δακτύλιος: Ποιους δρόμους περιλαμβάνει, τι ισχύει για τις άδειες, πώς αλλάζει το ωράριο

Μειωμένος κατά μία ώρα, ως προς τη διάρκεια του, θα είναι από την επόμενη Δευτέρα (25 Οκτωβρίου) ο ανανεωμένος Δακτύλιος.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΚΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:18

Η πρόταση του Δημόπουλου για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου: Με μάσκες και αποστάσεις

Αναφορικά με το ζήτημα της διεξαγωγής των παρελάσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μίλησε ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ 21 Οκτ 2021 | 09:48

ΠΟΥ: Η πανδημία θα παραταθεί ως το τέλος του 2022 λόγω της άνισης κατανομής των εμβολίων

Η υγειονομική κρίση θα μπορούσε "εύκολα να παραταθεί ως αργά το 2022" προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ WELLBEING Η ΕΛΛΑΔΑ 20 Οκτ 2021 | 14:11

Forbes: Οι "ψηφιακοί νομάδες" της τηλεργασίας επιλέγουν την Ελλάδα για να ζήσουν

Την Ελλάδα επιλέγουν πρώτοι οι ψηφιακές νομάδες, όταν θέτουν ως προτεραιότητα την υψηλή ποιότητας ζωής και την ευζωία. Eρευνα από την HSBC.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 13:09

Επανεμφάνιση Σωτήρη Τσιόδρα: Χάρη στο εμβόλιο έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε ότι "δεν προμηνύεται εύκολη η χειμερινή περίοδος" και πρόσθεσε ότι όσο περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 12:38

Γερμανία: Πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας, αλλά... δεν φεύγει η μάσκα

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας προτείνει να τερματιστεί η κατάσταση "επιδημίας εθνικής εμβέλειας" και θεωρεί διαχειρίσιμη την πανδημία.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 20 Οκτ 2021 | 11:22

Βρετανία: Εκκληση στην κυβέρνηση να επαναφέρει τα μέτρα για τον κορονοϊό -Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Β

Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο Β για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης του κορονοϊού, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Συνομοσπονδία NHS.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 08:54

Τζανάκης: Δολοφόνοι όσοι σκορπούν fake news για τον κορονοϊό - Να γίνει κακούργημα

Ο Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε ως δολοφόνους όσους διακινούν fake news σχετικά με τον κορονοϊό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΕΩΣ ΤΟ 2060 19 Οκτ 2021 | 16:43

ΟΟΣΑ: Ευνοϊκή η τάση του ελληνικού χρέους παρά την πανδημία - "Καμπανάκι" για τη γήρανση του πληθυσμού

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, η οποία δεν χρειάζεται να λάβει δημοσιονομικά μέτρα για να αποτρέψει μία αύξηση του χρέους της.

ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΕΚΠΟΜΠΗ 19 Οκτ 2021 | 12:29

Ο κορονοϊός έπληξε την "Ελληνοφρένεια" - Σε καραντίνα ο Θύμιος Καλαμούκης

Χωρίς "Ελληνοφρένεια" θα είναι οι ακροατές για κάποιες ημέρες, καθώς ο Θύμιος Καλαμούκης έπεσε θύμα του κορονοϊού.