Κορονοϊός - Ενημέρωση Χαρδαλιά, Μαγιορκίνη: Εύθραυστη σταθερότητα στην Αττική - Επιδημική αύξηση με την πτώση της θερμοκρασίας

"Καμπανάκι" για τα Ιωάννινα και την Αττική έκρουσαν Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό στη χώρα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Προειδοποιήσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων έγιναν στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Μαγιορκίνης: 227 τα νέα κρούσματα στην Αττική

Κορονοϊός - Ενημέρωση Χαρδαλιά, Μαγιορκίνη: Εύθραυστη σταθερότητα στην Αττική - Επιδημική αύξηση με την πτώση της θερμοκρασίας

"Από τα 508 νέα κρούσματα, τα 227 εντοπίζονται στην Αττική, ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.

"Βιώνουμε μια νέα επιταχυνόμενη φάση της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα. Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό δεν έχει παρουσιάσει ανάλογη αύξηση με αυτή των κρουσμάτων, καθώς κυμαίνεται στους 6.000 ημερησίως. Ρωσία, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία στην κορυφή της Ευρώπης. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7,2 εκατ. ευρώ", ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η τάση σταθεροποίησης στην Αττική είναι ευαίσθητη, είναι κάτι που θα το δούμε σε βάθος χρόνου. Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγηθούμε σε επιδημική αύξηση.

Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι σταθερή, όπως σταθερό είναι και το προφίλ των θανόντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μεγαλύτεροι των 70 με υποκείμενα νοσήματα.

Η καμπή της επιδημίας είναι ανοδική, τα βασικά όπλα μας είναι η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή" είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

"Eκτίμηση αναφέρει ότι ο αριθμός Rt κοντά στο 1, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών δεν σχετίζεται αμεσα με το Rt" απάντησε σε ερώτηση.

"Δεν είναι εύκολο να κάνουμε άμεση εκτίμηση κρουσμάτων, δεν εκτιμάμε ότι είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι μπορεί να κάνουμε κάποιο λάθος. Η Αττική κάνει μια ταλάντωση, είναι σε ευαίσθητη κατάσταση σταθερότητας, μακριά από την εκθετική αύξηση. Δεν είδαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα αλλά πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου, έχουμε κάποια θετικά σημεία", ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Χαρδαλιάς: "Σταθερή η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά με μεγάλη πίεση"

Χαρδαλιάς

"Παρατηρείται μια νέα εξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, η Ελλάδα παραμένει σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση αλλά με μεγάλη πίεση" ανέφερε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς παραθέτοντας σε αριθμούς τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τα νέα μέτρα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.

"Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν" συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε την αναβάθμιση του επιπέδου στην Περιφέρεια Κοζάνης στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Παρέθεσε μάλιστα και τα μέτρα που ισχύουν στην Κοζάνη.

Αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

- Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο"

- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

- Κινηματογραφικές προβολές

- Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων

- Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

- Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

- Μουσικές σκηνές

- Εστίαση - επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through

- Παιδότοποι

- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)

- Γυμναστήρια

- Εμποροπανηγύρεις - Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

- Λιανεμπόριο

- Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

- Συνέδρια / Εκθέσεις

- Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων:

- Δημόσιες Υπηρεσίες

- Ιδιωτικές Επιχειρήσεις

- Μεταφορές

- Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία)

- Λαϊκές Αγορές

- Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές

- Νοσοκομεία

- Ιατρεία

- Διαγνωστικά Κέντρα

- Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

- Κέντρα χρονίως πασχόντων

- Δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων

- Ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων

- Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια)

- Δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα

- Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων,

Ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020. Δηλαδή, όσα προβλέπει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας για τον κορονοϊό.

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Αναστέλλονται όλα τα μαθήματα και εξετάσεις οδήγησης. Παραμένουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις που παρέμειναν και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς, το Σάββατο θα μεταβεί στην Κοζάνη και τα Ιωάννινα, "όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη γι’ αυτό πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων".

"Η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο 4 σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Δείχνει μια σταθερότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εύθραυστη", εξήγησε ο υφυπουργός. Ανησυχούμε για όλες τις περιοχές, μπορεί μέσα σε 48 ώρες μικρά clusters να δημιουργήσουν μεγάλο ζήτημα. Τ όριο που έχει θέσει η ΕΕ το πέρασε η ΠΕ Κοζάνης, η Αττική υπολείπεται του ορίου αυτού. Υπάρχει συγκεκριμένος αλγόριθμος, συζηταμε κάθε εβδομάδα, χρειάζεται απόλυτη εγρήγορση, όλοι να εφαρμοζουμε τα μέτρα".

"Στόχος της πολιτείας είναι να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ στη χώρα. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, έχει οριστεί πιο χαμηλά το κόστος του τεστ. Όσοι πληρούν τα κριτήρια κάνουν δωρεάν το τεστ.

Δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφηθεί το τεστ. Είναι δημόσιο αγαθό και η πολιτεία το προσφέρει δωρεάν. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στη λειτουργία των μονάδων", ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 500 νέων κρουσμάτων σε μια μέρα

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 508 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24450, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3454 (14.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9893 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (29.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 255 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα. 184 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι "κόκκινες" και πορτοκαλί περιοχές στην Ελλάδα - Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον επικαιροποιημένο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας έναντι του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να σημειωθεί πως 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.

Στο ανώτατο επίπεδο βρίσκεται μόνο η Π.Ε. Κοζάνης, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να τονίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή και κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Στο επίπεδο 3 – Αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται οι εξής περιοχές: Αττική, Αχαΐα, Θήρα, Μύκονος, Ιωάννινα, Πέλλα, Σάμος, Νήσοι Αττικής, Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα, Ζάκυνθος, Λέσβος και Τρίκαλα.

Χάρτης Ασφαλείας Κορονοϊού

Συναγερμός στην πλατεία Βικτωρίας - 19 νέα κρούσματα βρήκαν τα rapid τεστ

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ κορονοϊού σε πολίτες, στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Πραγματοποιήθηκαν 516 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 19 θετικά δείγματα, από τα οποία οκτώ αφορούν σε Έλληνες και 11 σε αλλοδαπούς (11 άνδρες και οκτώ γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 28 έτη.

Τεστ κορονοϊού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 25 Οκτ 2020 | 20:39

ΗΠΑ: Κυνικός ο προσωπάρχης του Τραμπ - "Δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία"

"Θα ελέγξουμε το να μπορούμε να έχουμε εμβόλια, θεραπείες και άλλα μέσα για να μετριάσουμε την ασθένεια", δήλωσε ο Μαρκ Μίντοους.

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ 25 Οκτ 2020 | 19:15

Κορονοϊός - Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ

Η Ισπανία καταφεύγει στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 25 Οκτ 2020 | 18:59

Κορονοϊός: Άσχημα νέα για την Αττική με 227 νέα κρούσματα σήμερα - 181 στη Θεσσαλονίκη, 49 στις Σέρρες

Εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού παραμένει η Αττική που είναι και πάλι πρώτη σε κρούσματα - Ανησυχία για Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Όλος ο χάρτης της διασποράς

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 25 Οκτ 2020 | 18:30

Κορονοϊός: 790 νέα κρούσματα σήμερα - 10 θάνατοι και 84 διασωληνωμένοι

Για τα καλά έχει μπει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού η χώρα. 574 οι νεκροί συνολικά

"ΜΑΥΡΗ" ΠΡΩΤΙΑ 25 Οκτ 2020 | 18:21

ΠΟΥ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων για τρίτη μέρα - Πάνω από 465.000 παγκοσμίως

Το ένα μετά το άλλο σπάει τα ρεκόρ ο κορονοϊός με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία σύμφωνα με τον ΠΟΥ

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 25 Οκτ 2020 | 17:36

Πέθανε από κορoνοϊό ο πρώην δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης - Είχε χάσει τη μητέρα του από covid-19

Ο Χρήστος Βλαχογιάννης είχε χάσει τη μητέρα του στις αρχές Αυγούστου από κορονοϊό.

25 Οκτ 2020 | 17:24

Κορονοϊός: Θετικός ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε τεστ, εχθές, το οποίο βγήκε αρνητικό, ωστόσο, μία ημέρα μετά διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

ΒΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ 25 Οκτ 2020 | 16:57

Κορονοϊός: Πάνω από 26.000 έλεγχοι στην Αττική το Σάββατο - Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και λουκέτα σε καταστήματα

Σε 26.521 ελέγχους βεβαιώθηκαν 543 για μη χρήση μάσκας, μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και για περιορισμό κίνησης.

25 Οκτ 2020 | 15:56

Χάος και συνωστισμός στο αεροδρόμιο της Ρόδου - Εικόνες και βίντεο κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Το Σάββατο στο αεροδρόμιο είχαν δημιουργηθεί απίστευτες ουρές για ώρες, ενώ επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες σε χώρους χωρίς παράθυρα και χωρίς κλιματισμό.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 25 Οκτ 2020 | 13:21

Κόντε: Θα υποφέρουμε τώρα, θα "αναπνεύσουμε" τον Δεκέμβριο- Λουκέτο από τις 6 το απόγευμα σε καφέ και εστιατόρια στην Ιταλία

"Έχουμε την άποψη ότι θα υποφέρουμε λίγο μέσα στο μήνα, αλλά τηρώντας τους νέους περιορισμούς, θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και πάλι το Δεκέμβριο," δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 25 Οκτ 2020 | 12:03

Ζέρβας για Θεσσαλονίκη: Πιθανόν να μπει σε "κόκκινο" συναγερμό - 28άρηδες η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Το χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 28 έτη, σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 25 Οκτ 2020 | 12:01

Χαρδαλιάς: Η βόρεια Ελλάδα δέχεται μεγάλη επιδημιολογική επίθεση - Ένα βήμα πριν το lockdown οι Σέρρες [βίντεο]

Σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι στόχος της σύσκεψης είναι όχι για να επιβληθεί lockdown στις Σέρρες, αλλά για να αποτραπεί.