Κορονοϊός - Ενημέρωση Χαρδαλιά, Μαγιορκίνη: Εύθραυστη σταθερότητα στην Αττική - Επιδημική αύξηση με την πτώση της θερμοκρασίας

"Καμπανάκι" για τα Ιωάννινα και την Αττική έκρουσαν Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό στη χώρα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Προειδοποιήσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων έγιναν στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Μαγιορκίνης: 227 τα νέα κρούσματα στην Αττική

Κορονοϊός - Ενημέρωση Χαρδαλιά, Μαγιορκίνη: Εύθραυστη σταθερότητα στην Αττική - Επιδημική αύξηση με την πτώση της θερμοκρασίας

"Από τα 508 νέα κρούσματα, τα 227 εντοπίζονται στην Αττική, ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.

"Βιώνουμε μια νέα επιταχυνόμενη φάση της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα. Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό δεν έχει παρουσιάσει ανάλογη αύξηση με αυτή των κρουσμάτων, καθώς κυμαίνεται στους 6.000 ημερησίως. Ρωσία, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία στην κορυφή της Ευρώπης. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7,2 εκατ. ευρώ", ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η τάση σταθεροποίησης στην Αττική είναι ευαίσθητη, είναι κάτι που θα το δούμε σε βάθος χρόνου. Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγηθούμε σε επιδημική αύξηση.

Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι σταθερή, όπως σταθερό είναι και το προφίλ των θανόντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μεγαλύτεροι των 70 με υποκείμενα νοσήματα.

Η καμπή της επιδημίας είναι ανοδική, τα βασικά όπλα μας είναι η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή" είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

"Eκτίμηση αναφέρει ότι ο αριθμός Rt κοντά στο 1, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών δεν σχετίζεται αμεσα με το Rt" απάντησε σε ερώτηση.

"Δεν είναι εύκολο να κάνουμε άμεση εκτίμηση κρουσμάτων, δεν εκτιμάμε ότι είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι μπορεί να κάνουμε κάποιο λάθος. Η Αττική κάνει μια ταλάντωση, είναι σε ευαίσθητη κατάσταση σταθερότητας, μακριά από την εκθετική αύξηση. Δεν είδαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα αλλά πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου, έχουμε κάποια θετικά σημεία", ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Χαρδαλιάς: "Σταθερή η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά με μεγάλη πίεση"

Χαρδαλιάς

"Παρατηρείται μια νέα εξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, η Ελλάδα παραμένει σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση αλλά με μεγάλη πίεση" ανέφερε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς παραθέτοντας σε αριθμούς τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τα νέα μέτρα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.

"Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν" συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε την αναβάθμιση του επιπέδου στην Περιφέρεια Κοζάνης στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Παρέθεσε μάλιστα και τα μέτρα που ισχύουν στην Κοζάνη.

Αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

- Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο"

- Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

- Κινηματογραφικές προβολές

- Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων

- Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

- Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

- Μουσικές σκηνές

- Εστίαση - επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through

- Παιδότοποι

- Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)

- Γυμναστήρια

- Εμποροπανηγύρεις - Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

- Λιανεμπόριο

- Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

- Συνέδρια / Εκθέσεις

- Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων:

- Δημόσιες Υπηρεσίες

- Ιδιωτικές Επιχειρήσεις

- Μεταφορές

- Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία)

- Λαϊκές Αγορές

- Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές

- Νοσοκομεία

- Ιατρεία

- Διαγνωστικά Κέντρα

- Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

- Κέντρα χρονίως πασχόντων

- Δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων

- Ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων

- Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια)

- Δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα

- Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων,

Ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020. Δηλαδή, όσα προβλέπει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας για τον κορονοϊό.

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Αναστέλλονται όλα τα μαθήματα και εξετάσεις οδήγησης. Παραμένουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις που παρέμειναν και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς, το Σάββατο θα μεταβεί στην Κοζάνη και τα Ιωάννινα, "όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη γι’ αυτό πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων".

"Η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο 4 σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Δείχνει μια σταθερότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εύθραυστη", εξήγησε ο υφυπουργός. Ανησυχούμε για όλες τις περιοχές, μπορεί μέσα σε 48 ώρες μικρά clusters να δημιουργήσουν μεγάλο ζήτημα. Τ όριο που έχει θέσει η ΕΕ το πέρασε η ΠΕ Κοζάνης, η Αττική υπολείπεται του ορίου αυτού. Υπάρχει συγκεκριμένος αλγόριθμος, συζηταμε κάθε εβδομάδα, χρειάζεται απόλυτη εγρήγορση, όλοι να εφαρμοζουμε τα μέτρα".

"Στόχος της πολιτείας είναι να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ στη χώρα. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, έχει οριστεί πιο χαμηλά το κόστος του τεστ. Όσοι πληρούν τα κριτήρια κάνουν δωρεάν το τεστ.

Δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφηθεί το τεστ. Είναι δημόσιο αγαθό και η πολιτεία το προσφέρει δωρεάν. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στη λειτουργία των μονάδων", ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 500 νέων κρουσμάτων σε μια μέρα

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 508 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24450, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3454 (14.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9893 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (29.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 255 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα. 184 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι "κόκκινες" και πορτοκαλί περιοχές στην Ελλάδα - Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον επικαιροποιημένο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας έναντι του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να σημειωθεί πως 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας εντάσσονται πλέον σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.

Στο ανώτατο επίπεδο βρίσκεται μόνο η Π.Ε. Κοζάνης, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να τονίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή και κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Στο επίπεδο 3 – Αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται οι εξής περιοχές: Αττική, Αχαΐα, Θήρα, Μύκονος, Ιωάννινα, Πέλλα, Σάμος, Νήσοι Αττικής, Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα, Ζάκυνθος, Λέσβος και Τρίκαλα.

Χάρτης Ασφαλείας Κορονοϊού

Συναγερμός στην πλατεία Βικτωρίας - 19 νέα κρούσματα βρήκαν τα rapid τεστ

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ κορονοϊού σε πολίτες, στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Πραγματοποιήθηκαν 516 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 19 θετικά δείγματα, από τα οποία οκτώ αφορούν σε Έλληνες και 11 σε αλλοδαπούς (11 άνδρες και οκτώ γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 28 έτη.

Τεστ κορονοϊού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 24 Ιουν 2021 | 20:57

Σύνοδος Κορυφής: Ανήσυχοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη μετάλλαξη Δέλτα - Να "τρέξουν" οι εμβολιασμοί, να ανοίξουν με προσοχή τα σύνορα

Ικανοποίηση στη Σύνοδο Κορυφής για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού και τη μείωση των κρουσμάτων - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 24 Ιουν 2021 | 20:00

Reuters: Ο ΠΟΥ προβλέπει ετήσιο εμβολιασμό στις ευάλωτες ομάδες και κάθε 2 χρόνια για τον γενικό πληθυσμό

Νέες παραλλαγές του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και τα εμβόλια θα προσαρμόζονται τακτικά, αναφέρει εσωτερικό έγγραφο του ΠΟΥ που επικαλείται το Reuters

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 24 Ιουν 2021 | 19:51

Πρότυπα Σχολεία: Τη Δευτέρα οι εξετάσεις εισαγωγής - Τι ισχύει με τα τεστ κορονοϊού

Αναλυτικά οι ημερομηνίες που πρέπει να γίνουν τα τεστ κορονοϊού από υποψηφίους και εκπαιδευτικούς πριν τις εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Ιουν 2021 | 19:30

Χάρτες ECDC: "Πράσινη" η Ελλάδα εκτός από Αττική και Δυτική Μακεδονία

Η Ελλάδα "πράσινη" στον συνδυαστικό δείκτη πλην δυο Περιφερειών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

Η ΚΕΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουν 2021 | 18:36

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα που έφτασαν τα 29

Σχεδόν τριπλάσια είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική) στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή - Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18 νέα, τα 15 είναι στο Ηράκλειο Κρήτης

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουν 2021 | 18:03

Κορονοϊός: 252 νέα κρούσματα στην Αττική - 36 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Σταθερή η αποκλιμάκωση στα κρούσματα που εντοπίζονται στην Αττική - Μειώνεται η διασπορά σε όλη τη χώρα

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Ιουν 2021 | 17:55

Κορονοϊός: Πέφτουν τα κρούσματα - 489 νέες μολύνσεις - 15 θάνατοι και 256 διασωληνωμένοι

Συνολικά 12.613 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα. Στο 1,27% ο δείκτης θετικότητας με πάνω από 38.000 τεστ.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 24 Ιουν 2021 | 16:42

Επίσημο: Συνεχίζεται η διανομή των self tests από τα φαρμακεία και στην Αττική

Οι δικαιούχοι των self tests στην Αττική θα μπορούν να συνεχίσουν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ 24 Ιουν 2021 | 16:19

Η μετάλλαξη Δέλτα "φοβίζει" Μέρκελ και Μακρόν - Αναζητούν συντονισμένη στάση στις αφίξεις από "επικίνδυνες" χώρες

Η μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί του Ευρωπαίους ηγέτες με αρκετούς να αναφέρονται στον επικείμενο κίνδυνο, κατά την προσέλευσή τους σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Ιουν 2021 | 15:29

Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: "Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς - Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε"

Άμεση ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού ώστε να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ 24 Ιουν 2021 | 15:11

Μετάλλαξη Δέλτα: Αυτές είναι οι δύο περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα - Kίνδυνος για ανεμβολίαστους

Νέα στοιχεία για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού. Σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα. Δηλώσεις Αρκουμανέα.

ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΙΝΔΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ 24 Ιουν 2021 | 14:36

Κορονοϊός: Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη Τσιόδρα - Χαρδαλιά - Σκέρτσου για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη

Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 24 Ιουν 2021 | 13:34

Pfizer: Το εμβόλιο είναι 90% αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Η Pfizer λέει πως το εμβόλιό της είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Δέλτα.