Μπορεί τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, τις τελευταίες ημέρες να παρουσιάζουν μείωση, ωστόσο, δεν είναι η επιθυμητή, ενώ οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνουν ενόψει των εορτών.
Την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει πως για να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού, θα πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με το πολύ εννέα άτομα, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ακόμα και για αυτό, τονίζοντας πως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθόλου, καθώς, όπως λένε, ο ιός είναι πλέον παντού.
Επίσης, οι ειδικοί προβληματίζονται και με το σύστημα click away, με το οποίο ξεκίνησαν από χθες, Κυριακή, να λειτουργούν τα καταστήματα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές που έχουν κάνει τις παραγγελίες προϊόντων ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Αυτό που φοβίζει τους επιστήμονες είναι ο συνωστισμός που ενδεχομένως θα υπάρξει έξω από τα καταστήματα, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση του κορονοϊού.
Δερμιτζάκης: Δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν - Τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά
"Το click away είναι εντελώς άγνωστο στην ελληνική πραγματικότητα και γενικότερα εντελώς άγνωστο, αυτό στο εξωτερικό γίνεται σε πολύ μεγάλα μαγαζιά και όχι στο πεζοδρόμιο. Μπορεί κάποια πράγματα να μην πουν ποτέ σε μια σειρά… Πώς θα κρατήσουμε αποστάσεις και ουρές στην Ερμού που το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο; Το 10 λεπτά με 9 άτομα είναι ασύμβατο. Υπάρχει ασυμβατότητα σε αυτούς τους αριθμούς", είπε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ αναφορικά με τα ρεβεγιόν τόνισε:
"Δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν, το μοντέλο είναι πολύ κλειστές οικογένειες, με πολλή προσοχή, με τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά, μια δεύτερη οικογένεια το πολύ".

Σύψας για ρεβεγιόν: Καμιά οικογένεια να μην θεωρείται ασφαλής
Τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του κορονοϊού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έκρουσε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
"Κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός, αλλά γιατί το βλέπουμε. Τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα. Ενδοοικογενειακή διασπορά", τόνισε και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα των επιδημιολόγων δείχνουν με σαφήνεια ότι ο ιός έχει περάσει στα σπίτια.
Απαντώντας σε ερώτημα για το αν θα πρέπει να βρίσκονται έως εννέα άτομα ή δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, επανέλαβε ότι σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει ένα μολυσμένο άτομο, αλλά ασυμπτωματικό. Πρόσθεσε επίσης, ότι καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής και προειδοποίησε ότι ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο.
Παγώνη: Με 100 θανάτους την ημέρα δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν
"Καμπανάκι" για τα ρεβεγιόν έκρουσε και η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη, "όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν. Το πρόβλημα είναι πώς θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τα εμβόλια. Δεν νομίζω να προλάβουμε ούτε το Πάσχα. Περιμένουμε τέλος Ιουνίου να έχει κάνει ένα το εμβόλιο ένα 55-60% του πληθυσμού. Μετά το καλοκαίρι θα μπούμε σε μια κανονικότητα".

Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Καμία χαλάρωση σε ωράριο και μετακινήσεις για τις γιορτές
"Η σύσταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στο ωράριο για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από εκεί και πέρα η κυβέρνηση αποφασίζει", δήλωσε το Σάββατο η Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολόγος, Γυναικολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας.
Κάθετος ο Γεωργιάδης: Καμία επέκταση στις ώρες μετακίνησης για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά
Κατηγορηματικός απέναντι στην οποιαδήποτε παράταση του ωραρίου μετακίνησης ενόψει των Χριστουγεννιάτικων ρεβεγιόν, εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, την Κυριακή, μιλώντας στο Mega. Ειδικότερα, σχετικά με το αν θα υπάρξει επέκταση στις ώρες των μετακινήσεων τις εορταστικές μέρες, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι: "Επέκταση στις ώρες μετακινήσεων δεν πρόκειται να υπάρξει. Ο κίνδυνος στα ρεβεγιόν να μεταφέρουμε τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερους, κατά τους γιατρούς είναι ό,τι πιο επικίνδυνο".
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται έως τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο από το βράδυ της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου η απαγόρευση θα αρχίζει στις 10 το βράδυ κι όχι στις 9 και θα διαρκεί έως τις 5 το πρωί.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr