Επίτροπος Κυριακίδου: Η ΕΕ διαπραγματεύεται με δύο ακόμη εταιρείες για εμβόλια

Σε διαπραγμάτευση με άλλες δύο εταιρείες για τη διασφάλιση αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκεται η ΕΕ, όπως γνωστοποίησε η αρμόδια Επίτροπος Υγείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε διαπραγμάτευση με άλλες δύο εταιρείες- έχουν υπογραφεί συμφωνίες με έξι- για τη διασφάλιση αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκεται η ΕΕ, όπως γνωστοποίησε η αρμόδια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου στη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε απόψε ο "Κύκλος ιδεών", με θέμα: "Πώς επηρεάζει η δοκιμασία της πανδημίας τον σχεδιασμό του Συστήματος Υγείας".

Διατυπώνοντας την πεποίθησή της ότι είναι εφικτή μια κοινή πολιτική υγείας στην ΕΕ η κ. Κυριακίδου υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνειδητοποίησης του ηθικού διδάγματος της εποχής του κορονοϊού ότι "υγεία, κοινωνία και οικονομία είναι συγκοινωνούντα δοχεία", επισήμανε χαρακτηριστικά πως "χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στα θέμα δημόσιας Υγείας, με απόλυτο σεβασμό πάντα στις αρμοδιότητες των χωρών μελών".

Χαρακτηρίζοντας "άνευ προηγουμένου" την κινητοποίηση και διαπραγμάτευση της ΕΕ για λογαριασμό των χωρών/μελών της σχετικά με τη διασφάλιση αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά της covid-19, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως "η ΕΕ απέδειξε στην εποχή του κορονοϊού ότι όταν υπάρχει σύμπνοια απέναντι σε κοινούς στόχους τότε η ισχύς εν τη ενώσει είναι δεδομένη".

Η κοινοτική επίτροπος τόνισε ότι "η πανδημία ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη για πιο ανθεκτικά συστήματα δημόσιας υγείας, περισσότερο και πιο άμεσο συντονισμό και καλύτερη προετοιμασία στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων". Βέβαια, όπως έσπευσε να προσθέσει, καταγράφεται μεγάλη και η ανάγκη "να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ή καλύτερα πώς θα ενδυναμώσουμε στο μέλλον, διάφορες δομικές μας αδυναμίες, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά την υγεία, έναντι μιας επόμενης πιθανής κρίσης". Είναι "ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μια ΕΕ υγείας που θα βελτιώσει τη συλλογική μας δυνατότητα έτσι ώστε να είμαστε πιο ασφαλείς στον τομέα της υγείας", σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενη στους πυλώνες υγείας που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Κυριακίδου επισήμανε ότι αυτοί συνίστανται σε ένα "συμπαγές πλαίσιο ετοιμότητας, επαγρύπνησης εκτίμησης κινδύνου, έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης, συμβαδίζοντας απόλυτα με το πλαίσιο και το σκοπό της συνθήκης και με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες των χωρών μελών σε ό,τι αφορά τις πολιτικές τους σε θέματα δημόσιας υγείας, όσο και στους τομείς οργάνωσης και υλοποίησης των παροχών υγείας, αλλά και της παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας".

Πρώτο βήμα, επισήμανε, έχει οριστεί η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές απειλές στη δημόσια υγεία και ακολουθεί η ενδυνάμωση ακόμη περισσότερο των όρων εντολής των δύο κομβικών κέντρων-οργανισμών, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων το "Αίμα".

"Με την ενδυνάμωσή τους οι οργανισμοί αυτοί θα μπορούν να ανταπεξέρχονται ακόμη καλύτερα στις τωρινές, αλλά και μελλοντικές προκλήσεις", σημείωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι "ο ρόλο τους υπήρξε και υπάρχει ολιστικά πρωταρχικής σημασίας από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού".

Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία της η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στις βασικές παραμέτρους για μια νέα αρχή αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στον τομέα της υγείας, που θέτει για πρώτη φορά η ΕΕ, αλλά και στο πρόγραμμα "eu. for health", που όπως εξήγησε περιλαμβάνει πολλές δράσεις για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων συνεπειών της covid-19 καθώς και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση και ενίσχυση συστημάτων δημόσιας υγείας καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου και τη νέα φαρμακευτική στρατηγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στα διλήμματα που θα τεθούν μετά την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα που, όπως είπε "ελπίζω να γίνει μετά το καλοκαίρι".

Κατά την ομιλία του στη διαδικτυακή συζήτηση ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος στον οποίο έχει χάσει τεράστιες ευκαιρίες και αυτός είναι ο τομέας της ιατρικής τεχνολογίας. Ειδικότερα για το χώρο του φαρμάκου, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι η Ελλάδα επί σειρά 10ετιών χάνει ευκαιρίες και εξήγησε "είμαστε μια χώρα που πληρώνουμε πολλά για τα φάρμακα και ταυτόχρονα είδαμε μια τρομερή αποβιομηχάνιση". Σημείωσε, ότι ενώ στο τέλος της 10ετίας του 1990 ποσοστό άνω του 75% των φαρμάκων στην Ελλάδα ήταν εσωτερικής παραγωγής, είτε από διεθνείς, είτε από εσωτερικές εταιρείες, φτάσαμε τα τελευταία χρόνια να είναι λιγότερο από 20%.

Ο κ. Μόσιαλος συμπλήρωσε πως "εδώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά για να περάσουμε σε τεχνολογικές παρεμβάσεις νέου τύπου και επενδύσεις νέου τύπου χρειαζόμαστε το Τεχνολογικό Πάρκο και την ενίσχυση των επιστημονικών ιδρυμάτων".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Ιαν 2021 | 09:33
ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 24 Ιαν 2021 | 08:56

Κορονοϊός – Γαλλία: "Μη μιλάτε και μην τηλεφωνείτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς"

Οι επιβάτες στα ΜΜΜ θα πρέπει να αποφεύγουν να μιλούν ο ένας στον άλλον ή στα κινητά τηλέφωνά τους, σύμφωνα με τη Γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής

24 Ιαν 2021 | 08:10

Πρόβλημα: Η Ευρώπη ξεμένει από εμβόλια - Μειώνει την παραγωγή και η AstraZenneca μετά την Pfizer

Από τα 1,5 εκ δόσεις που περίμενε η Ελλάδα από την AstraZeneca το πρώτο τρίμηνο πιθανότατα θα παραλάβει 400 χιλιάδες.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 23 Ιαν 2021 | 22:06

Μόσιαλος: Καλά κάναμε και ανοίξαμε αγορά και εκπαίδευση – Πώς θα καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα

Σχετικά με την βρετανική μετάλλαξη και τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι ήδη το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και γι’ αυτό το στέλεχος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 23 Ιαν 2021 | 21:46

Ιταλία: Μηνύσεις κατά Pfizer και AstraZeneca προαναγγέλλει ο Τζουζέπε Κόντε

H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ 23 Ιαν 2021 | 21:37

Κορονοϊός: "Πράσινο φως" για την κολχικίνη στην Ελλάδα - Το φάρμακο που μειώνει θνητότητα και διασωληνώσεις

H χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 "μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

Η ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΙΟΥ 23 Ιαν 2021 | 21:00
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ 23 Ιαν 2021 | 19:58

Μπιλ Γκέιτς: Εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού - Η φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter

"Έλαβα την πρώτη δόση αυτή την εβδομάδα και νιώθω υπέροχα" ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 23 Ιαν 2021 | 18:25

Κορονοϊός: 254 νέα κρούσματα στην Αττική - "Βράζουν" το Κέντρο της Αθήνας και ο Δυτικός Τομέας

Από τις 254 νέες μολύνσεις στην Αττική, οι 52 αφορούν τον Δυτικό Τομέα Αθηνών και οι 65 το κέντρο της Αθήνας.

Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 23 Ιαν 2021 | 17:53

Κορονοϊός: 605 νέα κρούσματα - 292 διασωληνωμένοι και 24 θάνατοι

Μικρή αύξηση σε σχέση με την Παρασκευή παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 17:04

Τσαβούσογλου στο Politico: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα

Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΓΕΜΑΤΗ ΚΟΣΜΟΣ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 23 Ιαν 2021 | 16:22

Κρήτη: Ουρές δίχως τέλος και στο κέντρο του Ηρακλείου [Εικόνες - Βίντεο]

Εικόνες συνωστισμού με δεκάδες πολιτών στην αγορά του Ηρακλείου

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23 Ιαν 2021 | 16:11

Σε ρυθμούς καρναβαλιού μπαίνει η Πάτρα - Απόψε η τελετή έναρξης [εικόνες]

Η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού θα γίνει σήμερα στις 9 το βράδυ και θα μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι, τηλεοπτικά και διαδικτυακά.