Follow us

Επίτροπος Κυριακίδου: Η ΕΕ διαπραγματεύεται με δύο ακόμη εταιρείες για εμβόλια

Σε διαπραγμάτευση με άλλες δύο εταιρείες για τη διασφάλιση αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκεται η ΕΕ, όπως γνωστοποίησε η αρμόδια Επίτροπος Υγείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε διαπραγμάτευση με άλλες δύο εταιρείες- έχουν υπογραφεί συμφωνίες με έξι- για τη διασφάλιση αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκεται η ΕΕ, όπως γνωστοποίησε η αρμόδια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου στη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε απόψε ο "Κύκλος ιδεών", με θέμα: "Πώς επηρεάζει η δοκιμασία της πανδημίας τον σχεδιασμό του Συστήματος Υγείας".

Διατυπώνοντας την πεποίθησή της ότι είναι εφικτή μια κοινή πολιτική υγείας στην ΕΕ η κ. Κυριακίδου υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνειδητοποίησης του ηθικού διδάγματος της εποχής του κορονοϊού ότι "υγεία, κοινωνία και οικονομία είναι συγκοινωνούντα δοχεία", επισήμανε χαρακτηριστικά πως "χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στα θέμα δημόσιας Υγείας, με απόλυτο σεβασμό πάντα στις αρμοδιότητες των χωρών μελών".

Χαρακτηρίζοντας "άνευ προηγουμένου" την κινητοποίηση και διαπραγμάτευση της ΕΕ για λογαριασμό των χωρών/μελών της σχετικά με τη διασφάλιση αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά της covid-19, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως "η ΕΕ απέδειξε στην εποχή του κορονοϊού ότι όταν υπάρχει σύμπνοια απέναντι σε κοινούς στόχους τότε η ισχύς εν τη ενώσει είναι δεδομένη".

Η κοινοτική επίτροπος τόνισε ότι "η πανδημία ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη για πιο ανθεκτικά συστήματα δημόσιας υγείας, περισσότερο και πιο άμεσο συντονισμό και καλύτερη προετοιμασία στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων". Βέβαια, όπως έσπευσε να προσθέσει, καταγράφεται μεγάλη και η ανάγκη "να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ή καλύτερα πώς θα ενδυναμώσουμε στο μέλλον, διάφορες δομικές μας αδυναμίες, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά την υγεία, έναντι μιας επόμενης πιθανής κρίσης". Είναι "ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μια ΕΕ υγείας που θα βελτιώσει τη συλλογική μας δυνατότητα έτσι ώστε να είμαστε πιο ασφαλείς στον τομέα της υγείας", σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενη στους πυλώνες υγείας που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Κυριακίδου επισήμανε ότι αυτοί συνίστανται σε ένα "συμπαγές πλαίσιο ετοιμότητας, επαγρύπνησης εκτίμησης κινδύνου, έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης, συμβαδίζοντας απόλυτα με το πλαίσιο και το σκοπό της συνθήκης και με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες των χωρών μελών σε ό,τι αφορά τις πολιτικές τους σε θέματα δημόσιας υγείας, όσο και στους τομείς οργάνωσης και υλοποίησης των παροχών υγείας, αλλά και της παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας".

Πρώτο βήμα, επισήμανε, έχει οριστεί η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές απειλές στη δημόσια υγεία και ακολουθεί η ενδυνάμωση ακόμη περισσότερο των όρων εντολής των δύο κομβικών κέντρων-οργανισμών, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων το "Αίμα".

"Με την ενδυνάμωσή τους οι οργανισμοί αυτοί θα μπορούν να ανταπεξέρχονται ακόμη καλύτερα στις τωρινές, αλλά και μελλοντικές προκλήσεις", σημείωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι "ο ρόλο τους υπήρξε και υπάρχει ολιστικά πρωταρχικής σημασίας από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού".

Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία της η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στις βασικές παραμέτρους για μια νέα αρχή αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στον τομέα της υγείας, που θέτει για πρώτη φορά η ΕΕ, αλλά και στο πρόγραμμα "eu. for health", που όπως εξήγησε περιλαμβάνει πολλές δράσεις για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων συνεπειών της covid-19 καθώς και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση και ενίσχυση συστημάτων δημόσιας υγείας καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου και τη νέα φαρμακευτική στρατηγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στα διλήμματα που θα τεθούν μετά την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα που, όπως είπε "ελπίζω να γίνει μετά το καλοκαίρι".

Κατά την ομιλία του στη διαδικτυακή συζήτηση ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος στον οποίο έχει χάσει τεράστιες ευκαιρίες και αυτός είναι ο τομέας της ιατρικής τεχνολογίας. Ειδικότερα για το χώρο του φαρμάκου, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι η Ελλάδα επί σειρά 10ετιών χάνει ευκαιρίες και εξήγησε "είμαστε μια χώρα που πληρώνουμε πολλά για τα φάρμακα και ταυτόχρονα είδαμε μια τρομερή αποβιομηχάνιση". Σημείωσε, ότι ενώ στο τέλος της 10ετίας του 1990 ποσοστό άνω του 75% των φαρμάκων στην Ελλάδα ήταν εσωτερικής παραγωγής, είτε από διεθνείς, είτε από εσωτερικές εταιρείες, φτάσαμε τα τελευταία χρόνια να είναι λιγότερο από 20%.

Ο κ. Μόσιαλος συμπλήρωσε πως "εδώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά για να περάσουμε σε τεχνολογικές παρεμβάσεις νέου τύπου και επενδύσεις νέου τύπου χρειαζόμαστε το Τεχνολογικό Πάρκο και την ενίσχυση των επιστημονικών ιδρυμάτων".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 30 Νοε 2022 | 10:26

Κορονοϊός: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για long Covid στους εφήβους

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίμονα συμπτώματα στους εφήβους 12 έως 17 ετών είναι 8% συχνότερα σε εκείνους που είχαν περάσει Covid-19.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 30 Νοε 2022 | 10:19

Γιατί προβληματίζουν τόσο τους ειδικούς οι επαναλοιμώξεις από κορονοϊό - Η Παγώνη εξηγεί

Οι επιστήμονες εκφράζουν μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις επαναλοιμώξεις από κορονοϊό, που σαρώνουν.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 30 Νοε 2022 | 08:52

Κίνα: Νέα επεισόδια σε διαδηλώσεις κατά του lockdown - Μειώθηκαν λίγο τα κρούσματα

Εξαπλώνεται το κύμα διαδηλώσεων στην επικράτεια της Κίνας, με αφορμή την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σι.

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 29 Νοε 2022 | 18:11

Διαδηλώσεις για κορονοϊό στην Κίνα: Καταστολή των εχθρικών δυνάμεων ζητούν οι αρχές - "Βλέπουν" ανατροπή της κοινωνικής τάξης

Η Επιτροπή Πολιτικών και Δικαστικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ζητά δριμεία καταστολή των διαδηλώσεων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Νοε 2022 | 16:43

Κορονοϊός: Πτώση στην Αττική με 19.113 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη με 4.244 - Ο χάρτης της διασποράς

Λιγότερα τα κρούσματα κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα - Η κατανομή σε όλη την χώρα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Νοε 2022 | 16:20

Κορονοϊός: 43.914 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα και 118 θάνατοι - Στους 93 οι διασωληνωμένοι

Τι δείχνει η νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ- Η υπο-παραλλαγή ΒQ.1 και εν συνεχεία η BQ.1.1., παρουσιάζουν σχετική αύξηση

ΥΨΗΛΟΣ ΑΚΟΜΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 29 Νοε 2022 | 09:40

Κίνα: Μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού - Κανένας θάνατος σε 24 ώρες

Μειώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 29 Νοε 2022 | 08:40

Σε έξαρση ο ιός της γρίπης: "Ήταν σε καταστολή λόγω κορονοϊού, προσοχή σε παιδιά και ηλικιωμένους", λέει ο Ιωαννίδης

Σε έξαρση είναι ο ιός της γρίπης, ο οποίος επέστρεψε μετά από δύο χρόνια, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ήταν σε καταστολή.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ 28 Νοε 2022 | 22:44

Θετικός στον κορονοϊό ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου αισθάνθηκε ήπια συμπτώματα, τα οποία τον οδήγησαν στο να κάνει το σχετικό τεστ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι είναι θετικός στον ιό.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ 28 Νοε 2022 | 17:57

Αποκάλυψη: H Κίνα πλημμυρίζει με πορνό το Twitter για να... σβήσει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του "μηδενικού κορονοϊού"

"Sex bots" στην υπηρεσία του Πεκίνου για να μην μπορούν οι χρήστες να εντοπίσουν πληροφορίες για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δείχνουν τις "τρύπες" του Twitter

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 28 Νοε 2022 | 16:40

Κορονοϊός: Η τραγωδία του να βρεθείς θετικός στην Κίνα, γιατί ξέσπασαν διαδηλώσεις- Τι είναι η πολιτική "μηδενικού Covid"

Τι συμβαίνει στην Κίνα με την πολιτική "μηδενικού Covid" και γιατί το Πεκίνο δεν υποχωρεί

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ 28 Νοε 2022 | 14:41

Ερχονται Χριστούγεννα με "κοκτέιλ" κορονοϊού, γρίπης και ιώσεις- Η προειδοποίηση Παγώνη [βίντεο]

"Οι άνω των 60 πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν" για κορονοϊό και γρίπη τόνισε η Ματίνα Παγώνη

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ 28 Νοε 2022 | 12:22

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην Κίνα, οργή για το καθεστώς: Τα lockdown λόγω "zero Covid" απειλούν πλέον και τον Σι

Το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας θητείας του Σι Τζινπίνγκ - Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.