Follow us

Κορονοϊός: Γιατί τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέχρι τα Φώτα - Μείωση κρουσμάτων 25% στη Θεσσαλονίκη

Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό - Μειώθηκε το επιδημιολογικό φορτίο σε Αττική και Θεσσαλονίκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα σημερινά στοιχεία της πανδημίας αναφέρθηκαν στη σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην σημερινή ενημέρωση δεν συμμετείχε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, επειδή τα καιρικά φαινόμενα στην Βόρεια Ελλάδα επιβάλλουν την παρουσία του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Ο κ. Χαρδαλιάς θα είναι παρών στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παπαευαγγέλου: Γιατί μένουν κλειστά τα σχολεία

Αρχικά τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, ενώ ανέφερε ότι στην Αττική εντοπίστηκαν 250 νέες λοιμώξεις, στη Θεσσαλονίκη 243 και στο Κιλκίς 102.

"Η απόφασή μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη θέση πως η εκπαίδευση αποτελεί την κύρια προτεραιότητα για μας. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέθουν σε λειτουργία" διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου σχετικά με την εισήγηση να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

"Το σημαντικότερο κριτήριο για άρση των μέτρων είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ και η εικόνα δεν βελτιώθηκε. Οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας εντός και εκτός σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει το ιικό φορτίο. Επιπρόσθετα αμφισβητήθηκε το όφελος γιατί θα υπήρχαν μόλις επτά ημέρες μέχρι να κλείσουν εν νέου τα σχολεία.

Η θέση της επιτροπής δεν άλλαξε: Η εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα σε εμάς. Αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί πολύ καλά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική εκπαίδευση. Υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται διασπορά εντός σχολικών μονάδων και εισηγούμαστε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα", σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια απηύθυνε νέα έκκληση προς όλους: "Αναγνωρίζοντας την κούραση και τη διάθεση να βγούμε απ' το σπίτι, να κάνετε υπομονή, να προσέχετε τον εαυτό σας αλλά και τους συγγενείς σας".

Μαγιορκίνης: Μείωση αυτή είναι 7-8% στην Αττική και 25% στη Θεσσαλονίκη

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως τα ενεργά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν υψηλά, λέγοντας μάλιστα πως η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο από την Αττική. "Το επιδημιολογικό φορτίο συρρικνώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο δεν είναι ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο", είπε. Η μείωση αυτή είναι 7-8% στην Αττική και 25% στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ' αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.

Αναφορικά με το σύστημα Υγείας τόνισε ότι "το κουρασμένο σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει αν και εφόσον περάσουμε ξανά σε μία εκρηκτική φάση".

Χριστούγεννα: Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν - Μαζί με μάξιμουμ άλλα 8 άτομα

Κορονοϊός: Γιατί τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέχρι τα Φώτα - Μείωση κρουσμάτων 25% στη Θεσσαλονίκη

Αυστηρές συστάσεις θα υπάρξουν από πλευράς των αρμοδίων για το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων, καθώς όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας θα κάνουμε ρεβεγιόν με μάξιμουμ άλλα 9 άτομα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διάδοσης του κορονοϊού.

Σε ερώτηση για τον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων ο κ. Πέτσας υπογράμμισε: "Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά όλοι πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που εμείς έχουμε ως αυστηρή σύσταση είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, και να μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας ή το πολύ με μια ακόμη οικογένεια, μέχρι 9 άτομα. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Χριστούγεννα με sms

Τα μηνύματα στο 13033 θα συνεχιστούν και κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων τόνισε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. "Τα sms θα συνεχιστούν καθώς αρκετές οικονομικές δραστηριότητες θα είναι κλειστές" είπε αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγόρευση της κυκλοφορίας να τροποποιηθεί την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς "είναι κάτι που θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα".

Σημειώνεται ότι, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:

Τα σχολεία,

Η εστίαση,

Η ψυχαγωγία,

Τα δικαστήρια,

Οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),

Τα χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης:

Παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ

Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα

Εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 07 Δεκ 2022 | 17:46

Πλεύρης: Θα ακούσουμε τους Ειδικούς και μετά η απόφαση για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών του ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως αναζητείται το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών του ΕΣΥ, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και των ιδίων.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID 07 Δεκ 2022 | 17:25

Κορονοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα για μηδενικά κρούσματα στην Κίνα - Πανηγυρίζουν οι πολίτες

Χαλαρώνει τους κανόνες για την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων για τον κορονοϊό η Κίνα

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ 07 Δεκ 2022 | 17:02

Ελένη Μενεγάκη: Αποκάλυψε ότι νόσησε από κορονοϊό και ήταν καλοκαίρι

Η παρουσιάστρια εξομολογήθηκε ότι ήταν καλοκαίρι όταν νόσησε από τον κορονοϊό

"ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ" 07 Δεκ 2022 | 14:13

Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο μαστού, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά - 4 νέα προγράμματα πρόληψης

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη το νέο στρατηγικό του σχέδιο για τη δημόσια υγεία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 07 Δεκ 2022 | 11:41

Πλεύρης: Αυτοί είναι οι όροι στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών για την αναδρομική επιστροφή των προστίμων

Διευκρινίσεις για το πώς θα γίνει αναδρομικά η επιστροφή των προστίμων που επιβλήθηκαν σε όσους άνω των 60 ετών δεν είχαν εμβολιαστεί για τον κορoνοϊό έδωσε ο Θάνος Πλεύρης.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ 07 Δεκ 2022 | 10:09

Θετική δεύτερη φορά η Μαρία Αναστασοπούλου στον κορονοϊό - Η αντίδρασή του Παπαδάκη μόλις το έμαθε

Η Μαρία Αναστασοπούλου βγήκε θετική στον κορονοϊό λίγα λεπτά μετά την εκπομπή.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 07 Δεκ 2022 | 07:40

Πού οφείλεται η έξαρση του στρεπτόκοκκου - Τι να προσέχουν οι γονείς με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Η πρωτοφανής και ανησυχητική έξαρση των λοιμώξεων αποδίδεται σύμφωνα με τους παιδιάτρους στην πανδημία.

TΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 06 Δεκ 2022 | 17:58

Κορονοϊός: 18.780 κρούσματα στην Αττική, 4.307 στη Θεσσαλονίκη – Η γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικά τα στοιχεία για την γεωγραφική κατανομή από νέες μολύνσεις κορονοϊού

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 06 Δεκ 2022 | 16:14

Κορονοϊός: Αυξήθηκαν στους 154 οι θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα- 43.748 νέα κρούσματα και 91 διασωληνωμένοι

Ακόμη 43.748 κρούσματα κορονοϊού αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 154 θανάτους και 91 διασωληνωμένοι μαθητές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 06 Δεκ 2022 | 09:13

Διαγράφονται αναδρομικά τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 - Υπό προϋποθέσεις

Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και η υπό προϋποθέσεις ανάκληση των προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ 05 Δεκ 2022 | 18:48

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε ότι φάρμακο για το ύπαρ μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη από κορονοϊό

Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα γιατρό ηπατολόγο, δρα Φώτιο Σαμπαζιώτη, διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μπορεί να προστατεύσει από μελλοντικές παραλλαγές του κορονοϊού

ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 05 Δεκ 2022 | 12:40

Κίνα: Χαλαρώνουν οι ακραίοι περιορισμοί λόγω κορονοϊού - Μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί εξαιτίας του κορονοϊού στην Κίνα.

H ΓΡΙΠΗ ΗΡΘΕ ΝΩΡΙΣ 04 Δεκ 2022 | 23:39

Καμπανάκι Βασιλακόπουλου: "Χάνουμε ακόμα 120 Έλληνες κάθε εβδομάδα από κορονοϊό και το έχουμε ξεχάσει"

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τις ιώσεις, την γρίπη αλλά και τον κορονοϊό, που "σαρώνουν" την τρέχουσα περίοδο.