Κορονοϊός: Αυτός είναι ο κωδικός που θα στέλνουν με sms όσοι πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο σε Θεσσαλονίκη - Σέρρες

Η μετακίνηση όσων συνοδεύουν παιδιά στο σχολείο θα γίνεται και με ειδική βεβαίωση σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω του lockdown για τον κορονοϊό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού τίθεται σε εφαρμογή από την Τρίτη το πρωί με το sms να επιστρέφει στη ζωή των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται σε "γκρι" ζώνες για τις καθημερινές αναγκαίες μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ σε πρώτη φάση όσοι συνοδεύουν παιδιά στα σχολεία θα πρέπει να έχουν μαζί τους συμπληρωμένη την ειδική βεβαίωση για κατ΄εξαίρεση μετακίνηση κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν μπορεί να γίνει με sms καθώς δεν υπάρχει ακόμα σχετικός κωδικός που να αναφέρει το συγκεκριμένο λόγο εξόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι γονείς ή οι συνοδοί των μαθητών θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη φόρμα είτε σε έντυπη μορφή είτε σε μορφή pdf στο κινητό τους έχοντας συμπληρώσει τα στοιχεία τους. Μαζί θα πρέπει να φέρουν και έγγραφο που θα πιστοποιεί τα στοιχεία τους όπως η αστυνομική ταυτότητα.

Θεσσαλονίκη

Από την κυβέρνηση εξετάζεται για την μετακίνηση συνοδών στα σχολεία να προστεθεί ακόμα ένας κωδικός ή να συμπεριληφθεί σε έναν από τους έξι υπάρχοντες με τους λόγους εξόδου. Όλες οι υπόλοιπες μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα γίνονται μέσω sms για τους 6 λόγους που ίσχυαν και το Μάρτιο.

Τζιτζικώστας: Οι συνοδοί παιδιών στα σχολεία θα στέλνουν το "4"

Ο Περιφερειάρχης Κεντρική Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο Mega υποστήριξε πως η μετακίνηση για αυτό το λόγο θα ενταχθεί στον αριθμό 4 που περιλαμβάνει την "κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζουμε ότι οι πολίτες για να μετακινηθούν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα πρέπει να στείλουν από το κινητό τους μήνυμα στο 13033, αναγράφοντας τον κωδικό του λόγου της εξόδου(από το 1 έως το 6) το ονοματεπώνυμό του και τη διεύθυνση κατοικίας τους.

Κλειστές και οι εκκλησίες

Εποχές Μαρτίου θα ζήσουν από την Τρίτη το πρωί και για τις επόμενες 14 ημέρες οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Στις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην πρώτη φάση της πανδημίας ,εκτός του μέτρου για τα σχολεία, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά. Λόγω των νέων μέτρων, κλειστές από την Τρίτη και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι και οι εκκλησίες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας", τόνισε ο κ. Πέτσας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

"Ο πρωθυπουργός μετά από επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας ο οποίος επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών από τις 06.00 το πρωί αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 για τις επόμενες 14 ημέρες", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θεσσαλονίκη κορονοϊός τεστ

Σε τρεις ζώνες χωρίζεται η χώρα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πέτσας, πλέον η χώρα χωρίζεται σε 3 ζώνες Οι δύο περιοχές, της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, μπαίνουν από σήμερα στη "γκρι ζώνη" που θα είναι διακριτή από τις άλλες δύο ζώνες, επιτήρησης και συναγερμού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ LOCKDOWN

- Στη ζώνη Επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο "πράσινο" και το "κίτρινο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" και το "πορτοκαλί", δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα εκτός Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Π.Ε. Σερρών και η Αττική.

- Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο "Γκρι" εκεί δηλαδή όπου θα εφαρμόζεται τοπικό lockdown και στην οποία μπαίνουν από την Τρίτη το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Τι σημαίνει τοπικό lockdown - Sms για μετακίνηση, τι θα γίνει με γονείς μαθητών που τους πάνε σχολείο

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, αντίθετα με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, τα σχολεία τώρα θα παραμείνουν ανοικτά ενώ όλα τα υπόλοιπα μέτρα είναι αντίστοιχα με αυτά της που πάρθηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα καταστήματα λιανικής θα είναι κλειστά, ενώ οι μετακινήσεις περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ LOCKDOWN

"Η μόνη διαφορά που έχει αυτό το τοπικό lockdown σε σχέση με αυτό της περασμένης άνοιξης είναι ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έξοδος από το σπίτι θα γίνεται μόνο με χρήση SMS ενώ οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας. Τα μέτρα ξεκινούν από αύριο στις 6 το πρωί και θα έχουν ισχύ 14 ημερών.

Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στις περιοχές που έχει επιβληθεί το μέτρο του lockdown, δηλαδή η Π.Ε. Θεσσαλονίκης και η Π.Ε. Σερρών επανέρχεται το μέτρο του SMS για τις μετακινήσεις και τους έξι λόγους που το Μάρτιο στην πρώτη φάση της πανδημίας όπου είχε μπει σε καραντίνα όλη η χώρα.

Θεσσαλονίκη τεστ

Ειδικότερα υπενθυμίζουμε ότι οι 6 λόγοι που επιτρεπόταν η μετακίνηση τον Μάρτιο και για τους οποίους ια επιτρέπεται τώρα στις περιοχές με lockdown είναι οι εξής:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Τι ισχύει με τη μετακίνηση εκτός νομού

Ερωτηματικό παραμένει ακόμα το τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις εκτός νομού. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας απαγορεύονταν ρητά οι μετακινήσεις εκτός Περιφερειακής Ενότητας. Ελάχιστες εξαιρέσεις υπήρξαν σε ειδικές περιπτώσεις, όπως τελετών κυρίως κηδειών στις οποίες έπρεπε να παρευρεθούν οι συγγενείς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ LOCKDOWN

Αν και στο γενικό lockdown υπήρχε σαφής απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού, ίδια πρόβλεψη δεν υπήρξε για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Η εφαρμογή της νομοθεσίας στην πρώτη φάση, επαφιόταν στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών που επέβλεπαν την τήρηση των μέτρων. Αναμένεται τις επόμενες ώρες να διευκρινιστεί και αυτή η παράμετρος.

Τέλος στα αεροπορικά ταξίδια αναψυχής στη Θεσσαλονίκη

Απαγορεύονται από την Τρίτη οι πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από αύριο το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού.

Θεσσαλονίκη Καραντίνα

"Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης", τόνισε για το θέμα ο κ. Πέτσας επαναλαμβάνοντας ότι "οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο κόκκινο. Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα".

Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Η απόφαση ελήφθη και μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στη πόλη το τελευταίο Σαββατοκύριακο, καθώς το Σάββατο τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 839, ενώ την Κυριακή η Θεσσαλονίκη έπιασε και πάλι αρνητική πρωτιά πανελλαδικά, καθώς καταγράφηκαν 449 νέα κρούσματα. Συνολικά τα κρούσματα στην πόλη έφτασαν τα 1.288 σε 48 ώρες.

Νωρίτερα, νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σε δηλώσεις του, μόλις έφθασε στην πόλη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η πανδημία εξελίσσεται ταχύτατα, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό νέα μέτρα".

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε νωρίτερα δηλώσει στον ΣΚΑΙ ότι έχει ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα και αποκάλυψε ότι έχει ήδη εισηγηθεί:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ
  • Απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό της Θεσσαλονίκης
  • Ανοιχτό λιανεμπόριο και υπηρεσίες ανοιχτές
  • Κυκλοφορία των πολιτών χωρίς SMS

"Δυστυχώς η Βόρεια Ελλάδα γενικά, ειδικότερα η Θεσσαλονίκη δεν επέδειξε εκείνου του τύπου την ευθύνη που θα έπρεπε να επιδείξει", δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. "Υπήρξε πολύ μεγάλη αμετροέπεια στη διαχείριση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, το αποτέλεσμα δυστυχώς το εισπράττει σήμερα η Θεσσαλονίκη", είπε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 04 Δεκ 2020 | 15:14

Άνοιγμα σχολείων: Αυτές οι δύο είναι οι πιθανές ημερομηνίες - Τι θα γίνει με τους βαθμούς τετραμήνου

Αυτές είναι οι δύο πιθανότερες ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων. Προβληματισμός για την έκδοση των βαθμών τετραμήνου σε Γυμνάσια και Λύκεια.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ 04 Δεκ 2020 | 15:05

Κορονοϊός: "Φρούριο" ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω - Επί ποδός άντρες της ΕΛΑΣ [Εικόνες]

Αυστηρά αστυνομικά μέτρα για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας υπό το φόβο διασποράς του κορονοϊού

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 04 Δεκ 2020 | 14:29

Δερμιτζάκης: Οι πολλοί θάνατοι από τον κορονοϊό οφείλονται στα λίγα τεστ και τη λάθος εικόνα των κρουσμάτων

Η λάθος εικόνα που έχουμε για τα κρούσματα κορονοϊού οφείλεται για τους πολλούς θανάτους ανέφερε ο Μανώλης Δερμιτζάκης

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 04 Δεκ 2020 | 14:02

Κορονοϊός: Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός - Τι λέει το υπουργείο Υγείας

Τον προσεχή Ιούνιο εκτιμά το υπουργείο Υγείας ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 04 Δεκ 2020 | 13:48

Εξαδάκτυλος: Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι κακή, αλλά και στο νότο είναι επικίνδυνη

"Τα εμβολιαστικά κέντρα για τον κορονοϊό θα έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού 2 εκατ. ανθρώπων τον μήνα", είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΥΣ 04 Δεκ 2020 | 13:38

Το τερμάτισε στα fake news ο Βελόπουλος: Ανέβασε φωτογραφία του 2017 για να πει ότι δεν υπάρχει κορονοϊός

Διασπορά Fake News από τον Κυριάκο Βελόπουλο σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού. Μετά το σάλο και το καρφί από τα Ελληνικά Hoaxes, την κατέβασε.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ 04 Δεκ 2020 | 13:31

Κορονοϊός: Μπαρ στη Μαδρίτη ζητά από τους πελάτες του να προπληρώσουν τα ποτά που θα πιουν όταν ανοίξει

Ο κορονοϊός ανάγκασε τους ιδιοκτήτες μπαρ στη Μαδρίτη να ζητήσουν προπληρωμή των ποτών για να επιβιώσει.

ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΜΟΙΒΗ 04 Δεκ 2020 | 13:06

Κραυγή αγωνίας από 400 Ελληνες τραγουδιστές: Το δωρεάν μας τελείωσε - Ζητούν αμοιβή για τις εμφανίσεις τους σε TV και ραδιόφωνο

Με ανακοίνωση την οποία υπογράφουν 400 τραγουδιστές, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών ζητάει μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στο χώρο του ακροάματος.

"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 04 Δεκ 2020 | 13:01

Βολές Κουτσούμπα για την πανδημία: Οι εργασιακοί χώροι μοιάζουν με ναρκοπέδιο

Επίθεση την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Δ. Κουτσούμπας μέσω ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΕΣΠΕΙΡΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 04 Δεκ 2020 | 12:38

Νοσοκομείο Υγεία: Θερίζει ο κορονοϊός- Κόλλησαν ασθενείς, συγγενείς και ιατρικό προσωπικό- Σιωπή από τη διοίκηση

Νοσοκόμα έσπειρε τον κορονοϊό στο νοσοκομείο Υγεία- Κόλλησαν ασθενείς, συγγενείς και γιατροί- Εκαναν τεστ μόνο μια φορά την εβδομάδα…

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 04 Δεκ 2020 | 12:36

Μετά τα εποχικά θα ανοίξουν παιχνιδάδικα, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και κομμωτήρια - Δηλώσεις Γεωργιάδη

Τι είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης για το άνοιγμα των καταστημάτων με βιβλία, τα κομμωτήρια, αλλά και για την εστίαση.

ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΣΕΙΣ 04 Δεκ 2020 | 12:21

Κορονοϊός: Εφτασαν τα εμβόλια στη Βρετανία - Την Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στη Βρετανία.