Follow us

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο κωδικός που θα στέλνουν με sms όσοι πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο σε Θεσσαλονίκη - Σέρρες

Η μετακίνηση όσων συνοδεύουν παιδιά στο σχολείο θα γίνεται και με ειδική βεβαίωση σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω του lockdown για τον κορονοϊό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού τίθεται σε εφαρμογή από την Τρίτη το πρωί με το sms να επιστρέφει στη ζωή των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται σε "γκρι" ζώνες για τις καθημερινές αναγκαίες μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ σε πρώτη φάση όσοι συνοδεύουν παιδιά στα σχολεία θα πρέπει να έχουν μαζί τους συμπληρωμένη την ειδική βεβαίωση για κατ΄εξαίρεση μετακίνηση κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν μπορεί να γίνει με sms καθώς δεν υπάρχει ακόμα σχετικός κωδικός που να αναφέρει το συγκεκριμένο λόγο εξόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι γονείς ή οι συνοδοί των μαθητών θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη φόρμα είτε σε έντυπη μορφή είτε σε μορφή pdf στο κινητό τους έχοντας συμπληρώσει τα στοιχεία τους. Μαζί θα πρέπει να φέρουν και έγγραφο που θα πιστοποιεί τα στοιχεία τους όπως η αστυνομική ταυτότητα.

Θεσσαλονίκη

Από την κυβέρνηση εξετάζεται για την μετακίνηση συνοδών στα σχολεία να προστεθεί ακόμα ένας κωδικός ή να συμπεριληφθεί σε έναν από τους έξι υπάρχοντες με τους λόγους εξόδου. Όλες οι υπόλοιπες μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα γίνονται μέσω sms για τους 6 λόγους που ίσχυαν και το Μάρτιο.

Τζιτζικώστας: Οι συνοδοί παιδιών στα σχολεία θα στέλνουν το "4"

Ο Περιφερειάρχης Κεντρική Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο Mega υποστήριξε πως η μετακίνηση για αυτό το λόγο θα ενταχθεί στον αριθμό 4 που περιλαμβάνει την "κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζουμε ότι οι πολίτες για να μετακινηθούν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα πρέπει να στείλουν από το κινητό τους μήνυμα στο 13033, αναγράφοντας τον κωδικό του λόγου της εξόδου(από το 1 έως το 6) το ονοματεπώνυμό του και τη διεύθυνση κατοικίας τους.

Κλειστές και οι εκκλησίες

Εποχές Μαρτίου θα ζήσουν από την Τρίτη το πρωί και για τις επόμενες 14 ημέρες οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Στις περιοχές που μπαίνουν σε καραντίνα θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην πρώτη φάση της πανδημίας ,εκτός του μέτρου για τα σχολεία, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά. Λόγω των νέων μέτρων, κλειστές από την Τρίτη και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι και οι εκκλησίες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας", τόνισε ο κ. Πέτσας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

"Ο πρωθυπουργός μετά από επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας ο οποίος επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών από τις 06.00 το πρωί αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 για τις επόμενες 14 ημέρες", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θεσσαλονίκη κορονοϊός τεστ

Σε τρεις ζώνες χωρίζεται η χώρα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πέτσας, πλέον η χώρα χωρίζεται σε 3 ζώνες Οι δύο περιοχές, της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, μπαίνουν από σήμερα στη "γκρι ζώνη" που θα είναι διακριτή από τις άλλες δύο ζώνες, επιτήρησης και συναγερμού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ LOCKDOWN

- Στη ζώνη Επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο "πράσινο" και το "κίτρινο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" και το "πορτοκαλί", δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα εκτός Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Π.Ε. Σερρών και η Αττική.

- Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο "Γκρι" εκεί δηλαδή όπου θα εφαρμόζεται τοπικό lockdown και στην οποία μπαίνουν από την Τρίτη το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Τι σημαίνει τοπικό lockdown - Sms για μετακίνηση, τι θα γίνει με γονείς μαθητών που τους πάνε σχολείο

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, αντίθετα με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, τα σχολεία τώρα θα παραμείνουν ανοικτά ενώ όλα τα υπόλοιπα μέτρα είναι αντίστοιχα με αυτά της που πάρθηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα καταστήματα λιανικής θα είναι κλειστά, ενώ οι μετακινήσεις περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ LOCKDOWN

"Η μόνη διαφορά που έχει αυτό το τοπικό lockdown σε σχέση με αυτό της περασμένης άνοιξης είναι ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έξοδος από το σπίτι θα γίνεται μόνο με χρήση SMS ενώ οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας. Τα μέτρα ξεκινούν από αύριο στις 6 το πρωί και θα έχουν ισχύ 14 ημερών.

Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στις περιοχές που έχει επιβληθεί το μέτρο του lockdown, δηλαδή η Π.Ε. Θεσσαλονίκης και η Π.Ε. Σερρών επανέρχεται το μέτρο του SMS για τις μετακινήσεις και τους έξι λόγους που το Μάρτιο στην πρώτη φάση της πανδημίας όπου είχε μπει σε καραντίνα όλη η χώρα.

Θεσσαλονίκη τεστ

Ειδικότερα υπενθυμίζουμε ότι οι 6 λόγοι που επιτρεπόταν η μετακίνηση τον Μάρτιο και για τους οποίους ια επιτρέπεται τώρα στις περιοχές με lockdown είναι οι εξής:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Τι ισχύει με τη μετακίνηση εκτός νομού

Ερωτηματικό παραμένει ακόμα το τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις εκτός νομού. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας απαγορεύονταν ρητά οι μετακινήσεις εκτός Περιφερειακής Ενότητας. Ελάχιστες εξαιρέσεις υπήρξαν σε ειδικές περιπτώσεις, όπως τελετών κυρίως κηδειών στις οποίες έπρεπε να παρευρεθούν οι συγγενείς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ LOCKDOWN

Αν και στο γενικό lockdown υπήρχε σαφής απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού, ίδια πρόβλεψη δεν υπήρξε για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Η εφαρμογή της νομοθεσίας στην πρώτη φάση, επαφιόταν στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών που επέβλεπαν την τήρηση των μέτρων. Αναμένεται τις επόμενες ώρες να διευκρινιστεί και αυτή η παράμετρος.

Τέλος στα αεροπορικά ταξίδια αναψυχής στη Θεσσαλονίκη

Απαγορεύονται από την Τρίτη οι πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από αύριο το πρωί και για έναν μήνα τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού.

Θεσσαλονίκη Καραντίνα

"Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης", τόνισε για το θέμα ο κ. Πέτσας επαναλαμβάνοντας ότι "οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο κόκκινο. Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα".

Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Η απόφαση ελήφθη και μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στη πόλη το τελευταίο Σαββατοκύριακο, καθώς το Σάββατο τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 839, ενώ την Κυριακή η Θεσσαλονίκη έπιασε και πάλι αρνητική πρωτιά πανελλαδικά, καθώς καταγράφηκαν 449 νέα κρούσματα. Συνολικά τα κρούσματα στην πόλη έφτασαν τα 1.288 σε 48 ώρες.

Νωρίτερα, νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σε δηλώσεις του, μόλις έφθασε στην πόλη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η πανδημία εξελίσσεται ταχύτατα, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό νέα μέτρα".

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε νωρίτερα δηλώσει στον ΣΚΑΙ ότι έχει ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα και αποκάλυψε ότι έχει ήδη εισηγηθεί:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ
  • Απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό της Θεσσαλονίκης
  • Ανοιχτό λιανεμπόριο και υπηρεσίες ανοιχτές
  • Κυκλοφορία των πολιτών χωρίς SMS

"Δυστυχώς η Βόρεια Ελλάδα γενικά, ειδικότερα η Θεσσαλονίκη δεν επέδειξε εκείνου του τύπου την ευθύνη που θα έπρεπε να επιδείξει", δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. "Υπήρξε πολύ μεγάλη αμετροέπεια στη διαχείριση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, το αποτέλεσμα δυστυχώς το εισπράττει σήμερα η Θεσσαλονίκη", είπε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

15 Αυγ 2022 | 15:15

Κορονοϊός: Η Βρετανία έδωσε έγκριση στο εμβόλιο της Moderna για την Όμικρον - Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση στο εμβόλιο της Moderna για την παραλλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ «ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ» 15 Αυγ 2022 | 13:47

Τα Νησιά Μάρσαλ σε κατάσταση υγειονομικής καταστροφής λόγω κορονοϊού

Χάρη στους αυστηρούς κανόνες περί καραντίνας, τα Νησιά Μάρσαλ ήταν μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που δεν είχαν πληγεί από τον κορονοϊό

ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 15 Αυγ 2022 | 09:27

Η Moderna ετοιμάζει εμβόλιο κατά του κορονοϊού αξιοποιώντας το DNA

Η Αυστραλία βίωσε τους τελευταίους μήνες έξαρση των μολύνσεων από τον ιό, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 15 Αυγ 2022 | 08:17

Χωρίς μάσκες και self test η επιστροφή στα σχολεία - Το επικρατέστερο σενάριο - Τι λέει το CDC

Επί του παρόντος το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στο να μην είναι υποχρεωτικά πλέον τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 14 Αυγ 2022 | 17:53

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο: Ποιοι και πότε θα φορούν μάσκα

Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία και το μείζον ερώτημα είναι το πώς θα γίνει αυτό, λόγω του κύματος κορονοϊού.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 14 Αυγ 2022 | 10:58

Με long covid ένας στους οκτώ: Τα κυριότερα συμπτώματα - Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα, τι ισχύει για τα παιδιά

Τι πρέπει να προσέξουν μετά την ανάρρωση από Covid ακόμη και οι ασυμπτωματικοί.

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 13 Αυγ 2022 | 08:32

Κορονοϊός: Κάθε πότε οι ασυμπτωματικοί θα πρέπει να κάνουν self test; - Νέες οδηγίες του FDA

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έρχονται καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται.

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 12 Αυγ 2022 | 22:31

Θεσσαλονίκη: Νεκρός με αυτοσχέδιο όπλο 51χρονος - "Όταν έχασε τη σύντροφό του άρχισαν τα προβλήματα"

Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι ο 51χρονος, που κατοικούσε στο ίδιο διαμέρισμα με τους γονείς του, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 12 Αυγ 2022 | 20:22

Μετανιωμένη δηλώνει η ηλικιωμένη που πέταξε μπαστούνι σε σκύλο - "Ήθελα μόνο να το τρομάξω" [βίντεο]

Η ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη ισχυρίζεται ότι στο παρελθόν έχει δεχτεί επίθεση από σκύλο και αυτό την έχει κάνει επιφυλακτική.

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ 12 Αυγ 2022 | 19:13

Θεσσαλονίκη: Έκρυβαν βεγγαλικά στα γεννητικά τους όργανα - Εννέα μήνες με αναστολή στους 10 οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ

Οι περισσότεροι οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβία κατέθεσαν ότι προμηθεύτηκαν τα βεγγαλικά από κατάστημα κοντά στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

ΟΔΗΓΟΥΣΕ 73ΧΡΟΝΟΣ 12 Αυγ 2022 | 17:37

Τραγωδία στις Σέρρες: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε πινακίδα - Νεκρή μια 71χρονη γυναίκα

Τροχαίο δυστύχημα έλαβε χώρα σήμερα στις Σέρρες, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 73χρονος εξετράπη και καρφώθηκε σε πινακίδα, με αποτέλεσμα μια 71χρονη να ανασυρθεί νεκρή.

TΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ 12 Αυγ 2022 | 16:17

Συναγερμός στην Ξάνθη: Συρροή κρουσμάτων κορονοϊού σε γηροκομείο – Θετικοί τρόφιμοι και προσωπικό

Συρροή 26 κρουσμάτων κορονοϊού στο γηροκομείο Ξάνθης μαζί με τους τροφίμους, νοσούν και άλλα 10 άτομα από το προσωπικό

Η ΚΟΠΕΛΑ ΤΟ ΕΣΚΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ 12 Αυγ 2022 | 15:56

Θεσσαλονίκη: Αθώος ο 21χρονος που έκρυβε 14χρονη σε ξενοδοχείο - Ήθελα να την προστατεύσω, είπε για την ανήλικη

Αθώος για την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου κρίθηκε ο 21χρονος που έκρυβε 14χρονης σε ξενοδοχείο δίπλα στο Αστυνομικό τμήμα.