Μόσιαλος: Αυτές είναι οι 5 προϋποθέσεις για να νικήσουμε την πανδημία

Τις πέντε προϋποθέσεις για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, αναλύει σε ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μοσιαλος

Τις πέντε προϋποθέσεις για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, αναλύει σε ανάρτησή του στο facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Θα πρέπει να υπάρχει "σαφήνεια όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται και τεκμηρίωση της πιθανής αποτελεσματικότητας στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν", γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος, ενώ σημειώνει ότι οι πολίτες "χρειάζονται ένα σαφέστερο πλαίσιο ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς".

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Υπάρχουν 5 προϋποθέσεις για να διαχειριστούμε την πανδημία με μεγαλύτερη επιτυχία.

1. Σαφή μηνύματα προς τους πολίτες: Τον Μάρτιο το μήνυμα ήταν σαφές και απλό: μένουμε σπίτι. Μετά όμως τα μηνύματα δεν ήταν εξίσου σαφή. Είχα μιλήσει τότε για το παράδοξο της πρόληψης. Πολλοί είχαν θεωρήσει ότι επειδή δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα στην πρώτη περίοδο της πανδημίας δεν θα έχουμε και μετά. Έπρεπε να συνεχιστεί η προσπάθεια συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα.

2. Σαφήνεια όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται και τεκμηρίωση της πιθανής αποτελεσματικότητας στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Το βασικό όμως είναι να υπάρχει συνεκτικότητα στις ανακοινώσεις και να μη λαμβάνονται δεσμεύσεις αν δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η επέκταση των περιοριστικών μέτρων.
Η επιτροπή των ειδικών είχε προγραμματίσει συνεδρίαση για σήμερα για να εξετάσει τα δεδομένα. Πριν την συνεδρίαση της επιτροπής ανακοινώθηκε από κυβερνητικές πηγές ότι θα υπάρξει μείωση των περιορισμών. Μερικές ώρες αργότερα ανακοινώθηκαν περισσότεροι περιορισμοί, όπως και το ότι θα ανοίξουν τα σχολεία την 11η Ιανουαρίου, και ότι αυτό θα διευκόλυνε το έργο της επιτροπής. Το τελευταίο δεν ήταν αναγκαίο: οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η 11η Ιανουαρίου θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί ως η επιθυμητή ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων εφόσον η επιτροπή εξέταζε τα νέα δεδομένα και είχε λάβει υπόψη της και την επιτυχία ή μη των αυστηρότερων μέτρων. Όμως σήμερα ακούστηκε πάλι από κυβερνητική πηγή ότι θα εξετάζονται τα δεδομένα συνέχεια και με βάση τα δεδομένα θα ληφθούν αποφάσεις. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι την 11η Ιανουαρίου θα ανοίξουν μόνο τα δημοτικά. Χρειάζεται μεγαλύτερη συνοχή στην εκπομπή των μηνυμάτων.

Η κυβέρνηση προφανώς θα σταθμίσει και τα επιδημιολογικά δεδομένα, και το ρίσκο της αναστολής της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα παιδιά, αλλά και τους οικονομικούς κινδύνους. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται σαφές κάθε φορά. Ιδανικά δε, δεν πρέπει να γίνονται κατηγορηματικές δηλώσεις. Αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Είναι λογικό να αλλάζει γνώμη και πορεία η κυβέρνηση όταν αλλάζουν τα δεδομένα σε μια τόσο δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι να εκπέμπονται αντικρουόμενα μηνύματα και τελικά να αλλάζουν οι κατευθύνσεις μέσα σε λίγες ώρες.

3. Πρέπει να γίνουν σαφείς - και να δημοσιοποιηθούν - οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα πρέπει να ανακοινωθούν οι δυνατότητες της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά όσους πλήττονται περισσότερο. Η στήριξη δεν πρέπει να γίνεται οριζόντια αλλά στοχευμένα.

4. Οι ειδήσεις κυριαρχούνται μερικές φορές από αρνητικά παραδείγματα. Κατανοώ ότι ένα πάρτι νεαρών συμπατριωτών μας είναι πιο πιασάρικη είδηση, όπως και τα ταξίδια σε υποτιθέμενα εξωτικά μέρη. Πουλάει περισσότερο επίσης η δήλωση κάποιου που παρουσιάζεται ως ‘καλλιτέχνης με κριτική σκέψη’ και δεν πιστεύει ότι υπάρχει πανδημία, ή ακόμα και η δήλωση ενός αντιεμβολιαστή.

Αλλά δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά. Η πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα. Παρότι αυτό έχει σημαντικές ψυχολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για τους περισσότερους.

Χρειαζόμαστε επομένως και περισσότερες καλές ειδήσεις αλλά και ειδήσεις που τεκμηριώνουν τα προβλήματα που υπάρχουν και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και στην επίλυσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5. Χρειαζόμαστε ένα σαφέστερο πλαίσιο ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς. Γνωρίζω ότι εξαρτόμαστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραλαβή των εμβολίων. Αλλά οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται συνέχεια για τις διαδικασίες παραλαβής, τα χρονοδιαγράμματα, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και των αριθμό των εμβολιασθέντων. Και με βάση τα ανωτέρω τις πιθανές ημερομηνίες αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΑΣΧΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ 18 Ιαν 2021 | 11:34

Πάτρα: Απίστευτες καταγγελίες για τον θάνατο 44χρονης από κορονοϊό- "Κόλλησε στο νοσοκομείο" λένε οι συγγενείς της

Μία 44χρονη γυναίκα με χρόνιο νόσημα απεβίωσε στην Πάτρα λόγω κορονοϊού με τους συγγενείς να προχωρούν σε καταγγελίες.

ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ" 18 Ιαν 2021 | 11:08

Τη δεύτερη δόση του εμβολίου έκανε η Κ. Σακελλαροπούλου [εικόνες]

Τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την προστασία από τον κορονοϊό έκανε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ 18 Ιαν 2021 | 11:07

Στο τραπέζι τώρα η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ νομών και το άνοιγμα χιονοδρομικών κέντρων

Σε συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως εξετάζεται να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού και να ανοίξουν τα χιονοδρομικά.

ΦΟΒΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΑΛΕ 18 Ιαν 2021 | 10:44

Συναγερμός στην Ελβετία: Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού - Σε καραντίνα δύο ξενοδοχεία στο Σεν Μόριτζ

Οι υγειονομικές αρχές στην Ελβετία έθεσαν σε καραντίνα δύο ξενοδοχεία και έκλεισαν σχολές του σκι στον δημοφιλή προορισμό χειμερινής αναψυχής Σεν Μόριτζ.

ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 18 Ιαν 2021 | 09:49

Κορονοϊός: Επαναστατικό rapid test ανιχνεύει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά

Το rapid test μπορεί σε λιγότερο από μία ώρα να προβλέψει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο από κορονοϊό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 18 Ιαν 2021 | 08:25

Μόσιαλος: Ο μαζικός εμβολιασμός μάλλον επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού

"Τα στοιχεία από το Ισραήλ είναι αισιόδοξα, επειδή δείχνουν πως ο μαζικός εμβολιασμός μάλλον επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού", αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ 18 Ιαν 2021 | 08:15

Γώγος: Το δίωρο στην αγορά πρέπει να είναι αυστηρό - Πότε ανοίγουν σχολεία και εστίαση

"Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση", λέει ο κ. Γώγος.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 18 Ιαν 2021 | 08:12

Σύψας για άνοιγμα αγοράς: Αν υπάρξει συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική

Για την εστίαση, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο, αλλά θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ 18 Ιαν 2021 | 07:37

Κορονοϊός: Τηλεδιάσκεψη Κουρτς με Μητσοτάκη και άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς κυβερνήσεων των αποκαλούμενων "First Mover" χωρών.

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 17 Ιαν 2021 | 21:25

Υπουργείο Παιδείας: Με τηλεκπαίδευση θα συνεχίζονται τα μαθήματα, όταν κλείνουν τα σχολεία ή τμήματά τους

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα σταματούν να πηγαίνουν στο σχολείο, θα συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματά τους μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 17 Ιαν 2021 | 20:55

Ιταλία: 12.415 κρούσματα κορονοϊού και 377 θάνατοι - "Να ξανανοίξουν τα λύκεια", λέει ειδική επιτροπή επιστημόνων

Η επιτροπή που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση, υποστήριξε ότι από αύριο μπορεί να επιστρέψει στις αίθουσες των λυκείων της χώρας το 50% των μαθητών.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 17 Ιαν 2021 | 20:54

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Eπιφυλακτική η Γαλλία - Πιο θετικός ο Σαρλ Μισέλ - Θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

Το φλέγον ζήτημα θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.