Το καλό νέο που προέκυψε από τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό είναι ότι έχουν μειωθεί τα κρούσματα και οι νοσηλείες στους άνω των 80 ετών.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ "Αττικόν", Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι 400.000 συμπολίτες μας έχουν πλήρως εμβολιαστεί και ότι από αυτό και μόνο τον αριθμό φαίνεται ότι τουλάχιστον 12.000 κρούσματα έχουν ήδη αποτραπεί λόγω του εμβολιασμού όπως εκτιμάται.
Η επιτροπή εμβολιασμών αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα παρά τις όποιες αναφορές έγιναν διεθνώς και αφορούν θρομβοεμβολικά επεισόδια σε άτομα που εμβολιάστηκαν με αυτό.
Όπως είπε στην αποψινή ενημέρωση η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, "η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να σχετίζει τα θρομβοεμβολικά αυτά επεισόδια με το εν λόγω εμβόλιο".
Η ίδια πρόσθεσε ότι από τις 170.000 δόσεις του εμβολίου που έχουν γίνει και στη χώρα μας, προέκυψε μόνο ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό το οποίο από τα πρώτα στοιχεία δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Συμπληρωματικά τόνισε ότι το ζήτημα παρακολουθεί στενά η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ. Μάλιστα όπως τόνισε από τα 5 εκατ. δόσεων του εμβολίου σε χώρες όπου έγιναν οι αναφορές, σημειώθηκαν μόνο 30 τέτοια επεισόδια.
Όπως παρατήρησε τα επεισόδια αυτά είναι συχνά ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό στην κοινότητα και ανέφερε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ήδη χορηγηθεί 11 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και ο αριθμός των επεισοδίων θρομβώσεων δεν αυξήθηκε περισσότερο σε αυτούς που είχαν εμβολιαστεί απ' ότι ισχύει στο γενικό πληθυσμό.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά ημέρα έχει φτάσει στα 2.100, είπε, ενώ ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4,5% και είναι η πρώτη φορά για το 2021 που ο δείκτης αυτός ξεπερνά το 4%.
Η κ. Παπαευαγγέλου είπε αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20.000 ενεργά κρούσματα κυρίως στις ηλικίες 25 έως 55 ετών και η ανοδική τάση είναι εμφανής στην Αττική με 10.000 ενεργά κρούσματα. Μιλώντας ειδικά για τον Πειραιά, τόνισε πως το κέντρο της πόλης καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του, από την αρχή της πανδημίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr