Follow us

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Μέτρα σοκ στο τραπέζι - Στο Βελλίδειο η ΔΕΘ μετατρέπεται σε ΜΕΘ - Σκηνές έξω από τα νοσοκομεία

Πολύ δύσκολη η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη. Σκηνές έξω από τα νοσοκομεία, ακόμη και το Βελλίδειο θα χρησιμοποιηθεί για νοσηλεία. "Είμαστε σε πόλεμο", λέει ο δήμαρχος. "

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΚΗΝΕΣ - ΑΧΕΠΑ

Δραματική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τα κρούσματα κορονοϊού και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να αυξάνονται ραγδαία και τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η πόλη δεν απέχει πολύ από το να θυμίσει το Μπέργκαμο της Ιταλίας, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την Άνοιξη. Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η Θεσσαλονίκη είχε 777 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, με lockdown, έχουν τεθεί σε ισχύ στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει ακόμα καρπούς.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, περιέγραψε με έντονο τρόπο το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: "Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία", όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

"Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε" είπε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά πως ""Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν , ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία με τον κορονοϊό".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σκέψεις να διαμορφωθεί το Βελλίδειο σε χώρο νοσηλείας

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σχέδια να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας κορονοϊού το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη, αν χρειαστεί υποστήριξη το σύστημα. Όπως αναφέρθηκε θα λειτουργεί υποστηρικτικά, δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο είναι στις εφεδρείες για να χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συνεδριακό κέντρο μπορεί να μετατραπεί σε χώρο, όπου θα μπουν κρεβάτια, αναπνευστήρες, χωρίσματα και ό,τι άλλο χρειάζεται, ώστε να φιλοξενήσει ασθενείς με ήπια συμπτώματα και δεν αφορούν χώρους ΜΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζέρβας: Ο ιός βρίσκεται παντού - Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέβρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, είπε χαρακτηριστικά πως "ο ιός πλέον βρίσκεται παντού. Όλοι στην πόλη γνωρίζουμε κάποιον στο οικογενειακό, φιλικό ή εργασιακό περιβάλλον που νόσησε ή νοσεί".

"Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας επιχειρήθηκε μια διαφορετική προσέγγιση, γιατί πρώτο υπήρξε κόπωση στην κοινωνία και στην οικονομία και δεύτερον έπρεπε να δούμε πώς θα εξεταστεί η κατάσταση με βάση τα συγκεκριμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Για αυτό τον λόγο και πήραμε σταδιακά τα μέτρα, και όχι όπως τον περασμένο Μάρτιο", πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Σε ερώτηση για το αν θα μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε χώρο νοσηλείας covid, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε πως "εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα". "Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του", τόνισε.

"Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο. Δεν έχει νόημα να συζητάμε τι πήγε στραβά και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα", σημείωσε κλείνοντας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ανοίγουν άλλες 50 ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα - Εκκληση Κικίλια σε γιατρούς

Άλλες 50 ΜΕΘ πρόκειται να ανοίξουν στην Βόρεια Ελλάδα, λόγω της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού και διασωληνώσεων, όπως ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Οι κλίνες ΜΕΘ κατανέμονται ως εξής:

-27 στη Θεσσαλονίκη

-6 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ,

-7 στο Νοσοκομείο Ξάνθης

-5 στο νοσοκομείο Σερρών

-5 στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

-15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

-6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός παράλληλα, σήμερα, 12 Νοεμβρίου, το Διαβαλκανικό νοσοκομείο πρόκειται να συνδράμει στην προκαθορισμένη εφημερία του το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

ΜΕΘ

Επιπλέον, ο Βασίλης Κικίλιας, έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

"Χρειαζόμαστε παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ και γενικούς ιατρούς και τις συναφείς ειδικότητες των παθολόγων. Κάνω έκκληση για ακόμη μία φορά στους γιατρούς της Β. Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες -4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης- να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί", δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Γιατί έστησαν σκηνές έξω από ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο

Σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.

Οι σκηνές τοποθετήθηκαν, προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε όλους όσοι έχουν συμπτώματα, ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes.

ΣΚΗΝΕΣ ΑΧΕΠΑ 2

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί. Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο ο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

ΣΚΗΝΕΣ ΑΧΕΠΑ
ΣΚΗΝΕΣ ΑΧΕΠΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 02 Οκτ 2022 | 13:51

Θεσσαλονίκη: Κρατούσαν Σύρους μετανάστες ομήρους και ζητούσαν λύτρα

Οι τρεις αλλοδαποί, εντοπίσθηκαν σε διαμέρισμα της ίδιας πολυκατοικίας και συνελήφθησαν.

02 Οκτ 2022 | 13:21

Τα 15 νέα μέτρα στήριξης για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα - Πόσο αυξάνονται, τι αλλάζει

Μέτρα στήριξης συνολικού κόστους 3,5 δις. ευρώ θα ενσωματώσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η κυβέρνηση.

ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΣ ΛΗΣΤΗΣ 02 Οκτ 2022 | 11:28

Θεσσαλονίκη: Ξάφρισε γνωστή του 62χρονη - Της πήρε κάρτες, χρήματα και κοσμήματα

Ο θρασύτατος 44χρονος έκλεψε χρήματα, τραπεζικές κάρτες και κοσμήματα από γνωστή του.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 02 Οκτ 2022 | 09:47

Με κορονοϊό νοσηλεύεται ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με κορoνοϊό. Η ανακοίνωση της Μητρόπολης.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 01 Οκτ 2022 | 14:05

Εξαρθρώθηκε σπείρα με λεία πάνω από 100.000 ευρώ - Απάτες με μεταχειρισμένα αγροτικά και ανύπαρκτες παραγγελίες προϊόντων

Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που όπως διαπιστώθηκε διέπραξε συνολικά 33 απάτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τη λεία τους να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 30 Σεπ 2022 | 21:45

Τζένη Μπαλατσινού: Η στιγμή που ο Κικίλιας κρατά αγκαλιά τον γιο τους ακούγοντας παραδοσιακά

Παραδοσιακή μουσική άκουσε ο γιος της Τζένης Μπαλατσινού και του Βασίλη Κικίλια.

Η ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥ 30 Σεπ 2022 | 18:32

Τζένη Μπαλατσινού: Ο γιος της Παναγιώτης Αντώνιος ζωγραφίζει και εκείνη μας δείχνει τις δημιουργίες του

Οι πολυχρωμες ζωγραφιές του μικρού Παναγιώτη Αντώνιου και η περήφανη μαμά του, Τζένη Μπαλατσινού.

ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΔΙΩΞΕΙΣ 30 Σεπ 2022 | 18:32

Θεσσαλονίκη: Έβαζαν 6χρονη να ζητιανεύει πάνω από 12 ώρες την ημέρα - Πώς αποκαλύφθηκε το δράμα του παιδιού

Αναζητείται η μητέρα της 6χρονης στη Θεσσαλονίκη - Η 54χρονη που συνόδευε το παιδί εκτιμάται ότι είναι η γιαγιά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Σεπ 2022 | 15:27

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία των Υπουργών Ενέργειας - Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης 5% σε ώρες αιχμής - Όλα τα μέτρα

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

ECDC 30 Σεπ 2022 | 15:14

Ανησυχία για την Ηπατίτιδα Α: Έξαρση μολυσματικού στελέχους σε επτά χώρες στην Ευρώπη

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων πανομοιότυπων ή στενά συγγενικών στελεχών της ηπατίτιδας Α έχει καταγραφεί στην Ευρώπη

ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 30 Σεπ 2022 | 14:46

Θεσσαλονίκη: Ξεθάβουν συνεχώς οβίδες από το εργοτάξιο στο κέντρο της πόλης – 51 συνολικά μέχρι στιγμής [εικόνες]

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των οβίδων που εντοπίζονται στο εργοτάξιο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Λέοντος Σοφού στη Θεσσαλονίκη.

ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 30 Σεπ 2022 | 14:33

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο 16χρονος που τον χτύπησε ΙΧ ενώ έκανε ποδήλατο - Δωρίζουν τα όργανά του οι γονείς του

Ο 16χρονος μαθητής που είχε παρασυρθεί με το ποδήλατό του από αμάξι πέθανε και οι γονείς του αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ 30 Σεπ 2022 | 14:09

Με κορονοϊό ο Πατριάρχης Κύριλλος: Κλινήρης και σε απομόνωση

Κλινήρης και σε απομόνωση βρίσκεται ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, έχοντας προσβληθεί από κορονοϊό.