Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Μέτρα σοκ στο τραπέζι - Στο Βελλίδειο η ΔΕΘ μετατρέπεται σε ΜΕΘ - Σκηνές έξω από τα νοσοκομεία

Πολύ δύσκολη η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη. Σκηνές έξω από τα νοσοκομεία, ακόμη και το Βελλίδειο θα χρησιμοποιηθεί για νοσηλεία. "Είμαστε σε πόλεμο", λέει ο δήμαρχος. "

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΣΚΗΝΕΣ - ΑΧΕΠΑ

Δραματική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τα κρούσματα κορονοϊού και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να αυξάνονται ραγδαία και τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η πόλη δεν απέχει πολύ από το να θυμίσει το Μπέργκαμο της Ιταλίας, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την Άνοιξη. Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η Θεσσαλονίκη είχε 777 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, με lockdown, έχουν τεθεί σε ισχύ στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει ακόμα καρπούς.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, περιέγραψε με έντονο τρόπο το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: "Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία", όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

"Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε" είπε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά πως ""Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν , ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία με τον κορονοϊό".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σκέψεις να διαμορφωθεί το Βελλίδειο σε χώρο νοσηλείας

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σχέδια να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας κορονοϊού το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη, αν χρειαστεί υποστήριξη το σύστημα. Όπως αναφέρθηκε θα λειτουργεί υποστηρικτικά, δεν θα γίνει άμεσα, ωστόσο είναι στις εφεδρείες για να χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συνεδριακό κέντρο μπορεί να μετατραπεί σε χώρο, όπου θα μπουν κρεβάτια, αναπνευστήρες, χωρίσματα και ό,τι άλλο χρειάζεται, ώστε να φιλοξενήσει ασθενείς με ήπια συμπτώματα και δεν αφορούν χώρους ΜΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζέρβας: Ο ιός βρίσκεται παντού - Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέβρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, είπε χαρακτηριστικά πως "ο ιός πλέον βρίσκεται παντού. Όλοι στην πόλη γνωρίζουμε κάποιον στο οικογενειακό, φιλικό ή εργασιακό περιβάλλον που νόσησε ή νοσεί".

"Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας επιχειρήθηκε μια διαφορετική προσέγγιση, γιατί πρώτο υπήρξε κόπωση στην κοινωνία και στην οικονομία και δεύτερον έπρεπε να δούμε πώς θα εξεταστεί η κατάσταση με βάση τα συγκεκριμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Για αυτό τον λόγο και πήραμε σταδιακά τα μέτρα, και όχι όπως τον περασμένο Μάρτιο", πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Σε ερώτηση για το αν θα μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε χώρο νοσηλείας covid, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε πως "εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα". "Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του", τόνισε.

"Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο. Δεν έχει νόημα να συζητάμε τι πήγε στραβά και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα", σημείωσε κλείνοντας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ανοίγουν άλλες 50 ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα - Εκκληση Κικίλια σε γιατρούς

Άλλες 50 ΜΕΘ πρόκειται να ανοίξουν στην Βόρεια Ελλάδα, λόγω της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού και διασωληνώσεων, όπως ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Οι κλίνες ΜΕΘ κατανέμονται ως εξής:

-27 στη Θεσσαλονίκη

-6 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ,

-7 στο Νοσοκομείο Ξάνθης

-5 στο νοσοκομείο Σερρών

-5 στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

-15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

-6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός παράλληλα, σήμερα, 12 Νοεμβρίου, το Διαβαλκανικό νοσοκομείο πρόκειται να συνδράμει στην προκαθορισμένη εφημερία του το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

ΜΕΘ

Επιπλέον, ο Βασίλης Κικίλιας, έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

"Χρειαζόμαστε παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ και γενικούς ιατρούς και τις συναφείς ειδικότητες των παθολόγων. Κάνω έκκληση για ακόμη μία φορά στους γιατρούς της Β. Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες -4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης- να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί", δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Γιατί έστησαν σκηνές έξω από ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο

Σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.

Οι σκηνές τοποθετήθηκαν, προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε όλους όσοι έχουν συμπτώματα, ώστε να μην χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes.

ΣΚΗΝΕΣ ΑΧΕΠΑ 2

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί. Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο ο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

ΣΚΗΝΕΣ ΑΧΕΠΑ
ΣΚΗΝΕΣ ΑΧΕΠΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 18 Οκτ 2021 | 17:39

Κορονοϊός: 541 νέα κρούσματα στην Αττική, 453 στη Θεσσαλονίκη - "Βράζουν" Λάρισα, Ημαθία, Μαγνησία και Πιερία

Επιμένει ο κορονοϊός στη Βόρεια Ελλάδα - Τριψήφια νούμερα σε πολλές περιοχές - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 18 Οκτ 2021 | 17:37

Κορονοϊός: 3.164 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι και 347 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.164 νέα κρούσματα, 43 νεκρούς ενώ 347 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 18 Οκτ 2021 | 16:01

Δημοσκόπηση ProRata: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οι χαμηλοί μισθοί και τα εργασιακά απασχολούν τους πολίτες

Η ΝΔα προπορεύεται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σε δημοσκόπηση της Prorata με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 26%

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΣΤΟ ΡΙΟ 18 Οκτ 2021 | 15:19

Καλάβρυτα: 32χρονος δασοπυροσβέστης νεκρός από τον κορονοϊό - Δεν είχε εμβολιασθεί

Ακόμα ένας νέος άνθρωπος έπεσε θύμα της πανδημίας του κορονοϊού.Πρόκειται για έναν 32χρονο εποχικό πυροσβέστη από τα Καλάβρυτα, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο,

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 84 ΕΤΩΝ 18 Οκτ 2021 | 15:15

Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος μαύρος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ- Από κορονοϊό

Στα 84 του χρόνια έφυγε από τη ζωή από κορονοϊό ο Κόλιν Πάουελ.

ΜΕ ΛΕΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 4.000 ΕΥΡΩ 18 Οκτ 2021 | 14:45

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 14 ετών στον 38χρονο "τσαντάκια" με το ποδήλατο

Ποινή κάθειρξης 14 ετών επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σε 38χρονο ο οποίος καταδικάστηκε για αρπαγές τσαντών από ανυποψίαστες γυναίκες

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 18 Οκτ 2021 | 13:45

Κορονοϊός: Νεκρός 49χρονος ανεμβολίαστος στο Βενιζέλειο - Ήταν παχύσαρκος

Ο 49χρονος αν και ήταν παχύσαρκος δεν είχε εμβολιαστεί και κατέληξε σήμερα το πρωί στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 18 Οκτ 2021 | 11:11

Εκκληση Τζανάκη: Να εμβολιαστούν οι νέοι, ειδικά όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα

Έκκληση να εμβολιαστούν οι νέοι απηύθυνε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι με υποκειμένα νοσήματα.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 18 Οκτ 2021 | 10:46

Σοκ στα Τρίκαλα: Νεκρή 34χρονη από κορονοϊο

Μια 34χρονη από τα Τρίκαλα έχασε τη ζωή της από κορονοϊό. Η κατάσταση ξεφεύγει τις τελευταίες μέρες στα Τρίκαλα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 18 Οκτ 2021 | 10:32

Κορονοϊός - Προειδοποίηση Θωμαΐδη: Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση που θα κρατήσει εβδομάδες

"Νομίζω αυτή τη τη στιγμή η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση, η οποία θα κρατήσει εβδομάδες", εκτίμησε ο καθηγητής Aναλυτικής Χημείας, κ. Θωμαϊδης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 18 Οκτ 2021 | 10:31

Βασιλακόπουλος: O εμβολιασμός αυξάνεται με πειθώ, υποχρεωτικότητα και μεγάλους περιορισμούς

"Το να αφήνουμε την ατομική ελευθερία στον καθένα έχει και ένα όριο", τόνισε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ 18 Οκτ 2021 | 10:09

ΑΧΕΠΑ - Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Πέθαναν στην αναμονή για ΜΕΘ τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς

Σύμφωνα με καταγγελία του Μιχάλη Γιαννάκου (ΠΟΕΔΗΝ) πέθαναν στην αναμονή για ΜΕΘ, τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΠΑ 18 Οκτ 2021 | 09:51

Κορονοϊός: Υβριδική υπερανοσία ακόμη και στις μεταλλάξεις αναπτύσσουν οι εμβολιασμένοι που νόσησαν

Η αποτελεσματικότητα της ανοσίας έναντι του κορονοϊού είναι ένα από τα πιο θερμά πεδία βιοϊατρικής έρευνας σχετικά με τη νόσο COVID-19.