Κορονοϊός: Καμπανάκι κινδύνου οι πτήσεις εξωτερικού - Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων

Η πορεία των κρουσμάτων σε επιβάτες προερχόμενους από το εξωτερικό μέσω αεροπορικών πτήσεων ήταν ανοδική.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

"Καμπανάκι" κινδύνου χτύπησε το 4ήμερο των… εισαγόμενων κρουσμάτων με τακτικές πτήσεις και πτήσεις τράνζιτ από Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ρουμανία και Ουγγαρία. Το 30% των 97 κρουσμάτων του τετραημέρου από 4 έως 7 Ιουνίου, ήταν σε πτήσεις προερχόμενες από το εξωτερικό, δείγμα συναγερμού για το τι μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός της χώρας από 15 Ιούνη και 1η Ιουλίου, όταν ανοίξουν οι αεροπορικές μεταφορές. Στους καθολικούς ελέγχους περίπου 2.500 επιβατών των 38 αεροπορικών πτήσεων που έφθασαν το συγκεκριμένο 4ήμερο, προέκυψαν 30 κρούσματα COVID-19.

Κορύφωση με 22 κρούσματα το Σάββατο

Η πορεία των κρουσμάτων σε επιβάτες προερχόμενους από το εξωτερικό μέσω αεροπορικών πτήσεων ήταν ανοδική από την περασμένη Πέμπτη έως και το Σάββατο. Συγκεκριμένα την Πέμπτη και την Παρασκευή στις 4 και 5 Ιουνίου, σε πτήσεις προερχόμενες από Βουκουρέστι, Βουδαπέστη και Γερμανία, εντοπίστηκαν 8 θετικοί στην COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Σάββατο διαπιστώθηκε μία ανησυχητική κλιμάκωση και αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων με 22 θετικούς επιβάτες. Συγκεκριμένα σε πτήση από Στοκχόλμη εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε επιβάτη υπήκοο Συρίας, σε πτήσεις από Φρανκφούρτη ανιχνεύτηκαν 4 κρούσματα (Υπήκοοι Γερμανίας, Καναδά και 2 Αγγλίας), σε πτήση από Ντίσελντορφ εντοπίστηκαν 10 κρούσματα σε ισάριθμους υπηκόους Γερμανίας, και σε πτήση από Ζυρίχη ακόμη επτά θετικοί επιβάτες στον COVID-19 (δύο υπήκοοι Γερμανίας, τρεις Σουηδίας και δύο Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής).

Την Κυριακή 7 Ιουνίου και οι έξι πτήσεις, εκ των οποίων οι δύο ιδιωτικές, ήταν "καθαρές".

Ελέχθηκε το 99% των επιβατών

Σε όλες αυτές τις πτήσεις του 4ημέρου έγιναν καθολικοί έλεγχοι σε 2.500 επιβάτες των 38 πτήσεων, εκτός κάποιων ιδιωτικών με μικρό αριθμό επιβατών. Την Πέμπτης 4/6, έφθασαν 10 πτήσεις με 670 επιβάτες, την Παρασκευής 5/6 αφίχθηκαν 12 πτήσεις με 890 επιβάτες, 10 πτήσεις με 860 επιβάτες έφθασαν το Σάββατο 6/6, ενώ την Κυριακή 7/6, ήρθαν έξι πτήσεις με περίπου 150 επιβάτες.

Ο μεγάλος όγκος πτήσεων και επιβατών έχει δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην γρήγορη εξαγωγή των αποτελεσμάτων των τεστ, και συνεπακόλουθα στην διαθεσιμότητα των δωματίων ξενοδοχείων για την φιλοξενία των επιβατών. Έχει επιμηκυνθεί ο χρόνος διαμονής από μία μέρα σε περισσότερες έως ότου βγουν τα αποτελέσματα, εξαιτίας του φόρτου των εργαστηρίων, γεγονός που προκαλεί ένα "κόλλημα" στην διαδικασία με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να επεξεργάζονται την χρησιμοποίηση και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων για την φιλοξενία των ταξιδιωτών, που αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ ή πρέπει να μείνουν εκεί για τον χρόνο της 14ήμερης καραντίνας.

Το στοίχημα των τσάρτερ-τράνζιτ

Πτήσεις τράνζιτ και πτήσεις τσάρτερ στα νησιά αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την αποτροπή της εισαγόμενης διασποράς του COVID-19. Δισεπίλυτος γρίφος παραμένει η διαχείριση πτήσεων από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και μεγάλο όγκο αφίξεων.

Ενδεικτικό ήταν το προηγούμενο παράδειγμα των "καθαρών", περίπου 60 πτήσεων τράνζιτ που είχαν φθάσει από Ντόχα-Κατάρ, τους τελευταίους μήνες εν μέσω πανδημίας, αλλά μία, αποτέλεσε το… crash test και την πρώτη "πρόβα". Δώδεκα κρούσματα σε 91 επιβάτες εκ των οποίων 9 άτομα από το Πακιστάν, χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων, εκτιμούν αύξηση του κινδύνου διασποράς με την διενέργεια μικρού αριθμού δειγματοληπτικών ελέγχων σε πτήσεις εξωτερικού που φθάνουν στη χώρα μας. Προτείνουν είτε αύξησή τους, είτε μαζικούς και καθολικούς ελέγχους χωρίς εξαιρέσεις σε όλες τις πτήσεις από "κόκκινες"-"πορτοκαλί" χώρες προέλευσης των επιβατών, παρά τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτό το πεδίο σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι ομάδες κρούσης (task force), που θα προβαίνουν σε μία ανάγνωση-ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων κάθε χώρας και θα προβαίνουν σε διαλογή πτήσεων για στοχευμένους ελέγχους.

Ένας άλλος προβληματισμός προκύπτει από τις πτήσεις τσάρτερ απευθείας προς τα ελληνικά νησιά. Υπάρχει μία πρόταση που θα εξεταστεί από τις 15 Ιουνίου και έπειτα, για άνοιγμα αεροδρομίων σε νησιά, βάσει της ζήτησης από ευρωπαίους ταξιδιώτες, ως προορισμό διακοπών τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις η ύπαρξη δομών υγείας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, χώροι που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την "έκτιση" της καραντίνας κρουσμάτων ανά περιφέρεια και νησί, όπως και η διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας.

Μάλιστα στα μικρά νησιά θα τοποθετηθούν νέοι αναλυτές για τεστ και επιπλέον κλίνες για τον COVID-19 σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Θα γίνει μία προσπάθεια να "προτιμηθούν" αφίξεις τουριστών από "πράσινες"-"κίτρινες" χώρες, με χαμηλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 10 Αυγ 2020 | 10:08

Αποκάλυψη του Δημάρχου Φαιστού: Υπάρχει και δεύτερη εστία κορονοϊού στη Μεσαρά εκτός από τα 7 κρούσματα

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Φαιστού, σε αυτή την εστία δεν ακολουθούνται οι εντολές του ΕΟΔΥ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ 10 Αυγ 2020 | 09:43

Κορονοϊός - Σύψας: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη προβληματίζουν τους επιστήμονες.

"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 10 Αυγ 2020 | 09:30

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Είναι θέμα χρόνου η μετάδοση από τη μία ηλικιακή ομάδα στην άλλη

"Υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι", σημείωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 10 Αυγ 2020 | 09:30

Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου: Μπορεί να δούμε και 600 κρούσματα κορονοϊού τη μέρα

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.

ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΑ 10 Αυγ 2020 | 09:12

Κορονοϊός: Έρχονται νεώτερα, ταχύτερα και φθηνότερα μοριακά τεστ σάλιου

Με στόχο να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ανάγκη για εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 10 Αυγ 2020 | 09:09

Κορoνοϊός: Ποια εμβόλια πέρασαν τις αρχικές δοκιμές ασφαλείας

Τα τελευταία δεδομένα προσφέρουν καλύτερη εικόνα για τη φύση των ανοσολογικών αντιδράσεων που προκαλούνται από τα εμβόλια.

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΝΤΑΚΟΤΑ 10 Αυγ 2020 | 07:37

Κορονοϊός ΗΠΑ: Μεγάλη συγκέντρωση μηχανόβιων παρά τους 162.604 νεκρούς

Την ώρα που οι ΗΠΑ μετρούν άλλους 496 θανάτους, στην Νότια Ντακότα συγκεντρώθηκαν χιλιάδες μηχανόβιοι, χωρίς μέτρα προστασίας.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 10 Αυγ 2020 | 07:26

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά το ρεκόρ κρουσμάτων – Στις 11 τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Τσιόδρα

Νέα μέτρα μετά τα 203 κρούσματα της Κυριακής για τον περιοροσμό της διασποράς της νόσου.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 10 Αυγ 2020 | 06:42

Τουρκία - Κορονοϊός: 5.844 νεκροί, σχεδόν 241.000 κρούσματα μόλυνσης

Ο θλιβερός καγτάλογοα κρουσμάτων μεγαλώνει διαρκώς.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ 09 Αυγ 2020 | 21:57

Τέλος οι λιτανείες: Απαγορεύθηκαν με ΚΥΑ σε όλα τα θρησκευτκά δόγματα

Όπως αναφέρετα οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.

09 Αυγ 2020 | 20:41

Κορονοϊός: Υπερμετάδοση όταν βρεθεί ο λάθος άνθρωπος, σε λάθος τόπο και λάθος χρόνο

Η κορύφωση της λοίμωξης γίνεται όταν σε συνωστισμό οι άνθρωποι δε φοράνε μάσκα.

Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥΣ 09 Αυγ 2020 | 20:15

Κορονοϊός: Αρνητική πρωτιά κρουσμάτων στη Χαλκιδική, 38 στην Αθήνα - Δείτε πώς κατανέμονται γεωγραφικά

Ποιες είναι οι "κόκκινες" περιοχές, πως κατανέμονται τα νέα κρούσματα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 09 Αυγ 2020 | 19:34

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στον Αμπελώνα - Κλειστή εστίαση από τις 23:00 και μάσκες παντού

Mέτρα α λα Πόρο για τον Αμπελώνα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς