Πτωτική πορεία ακολουθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, ωστόσο οι αριθμοί των ημερήσιων μολύνσεων παραμένουν "κολλημένοι" σε τετραψήφια νούμερα τα οποία είναι και ιδιαίτερα αυξημένα για Δευτέρα, με δεδομένο ότι τα Σαββατοκύριακα γίνονται πάντα λιγότερα τεστ.
Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα σήμερα, εκ των οποίων τέσσερα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281, εκ των οποίων 51.7% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη, το 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο έγιναν 19.025 τεστ κορονοϊού, εκ των οποίων τα 12.030 μοριακά και τα 6.995 rapid.
Εξαδάκτυλος: Δεν θα είναι εύκολη εβδομάδα - Οι μεταλλάξεις θα κυριαρχήσουν
Την εκτίμηση ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι δύσκολη και την ανησυχία για επικράτηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στο OPEN ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε χαρακτηριστικά: "η πραγματικότητα είναι ότι η εικόνα έχει αλλάξει. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι και αυτή η εβδομάδα δεν θα είναι μία εύκολη εβδομάδα και αυτοί οι σκληροί -τώρα πια- αριθμοί θα αρχίσουν να επηρεάζονται".
Αναφερόμενος στις δύο τελευταίες μεταλλάξεις, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, και στο ερώτημα εάν τα εμβόλια τις καλύπτουν, απάντησε: "είναι δεδομένο ότι οι μεταλλάξεις θα κυριαρχήσουν. Με αυτές θα έρθουμε αντιμέτωποι, τώρα και στο μέλλον. Με τις μεταλλάξεις, οι οποίες μεταδίδονται πιο γρήγορα".
Όσον αφορά στο εμβόλιο και στο ότι φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της μίας εκ των δύο νέων μεταλλάξεων, εν συγκρίσει με τα άλλα στελέχη του ιού, δηλαδή, κατά 50%, δήλωσε: "Αυτό αντιρροπείται είτε με καινούργιο εμβόλιο είτε με ταχύ εμβολιασμό και μικρή διασπορά της νόσου στο ενδιάμεσο", επεσήμανε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr