Τα κρούσματα δεν σημειώνουν θεαματική πτώση, αντιθέτως οι θάνατοι από κορονοϊό σταθεροποιούναι σε υψηλά επίπεδα και η εκθετική αύξηση διασωληνωμένων σε ΜΕΘ προκαλεί "ασφυξία" στο ΕΣΥ.
Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 443 διασωληνωμένους, 43 περισσότερους από τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι αν συνυπολογίσουμε και τους 63 θανάτους, μπορεί να γίνει αντιληπτό το πόσοι μπαίνουν σε κλίνες ΜΕΘ κάθε ημέρα, αν και πλέον πολλοί θάνατοι σημειώνονται εκτός ΜΕΘ.
Η έκρηξη στον αριθμό των διασωληνωμένων είναι θεαματική, καθώς την προηούμενη Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 263. Είναι πλέον προφανές ότι το σύστημα υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση και καλείται τις επόμενες ημέρες να ξεπεράσει τις δυνάμεις του.
Στο "κόκκινο" οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης - Τι είναι το "σχέδιο Γ" για αεροδιακομιδές ασθενών [Βίντεο]
Τη μεγαλύτερη πίεση όμως δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εξαντληθούν ακόμα και οι εφεδρείες του ΕΣΥ, καθώς μέχρι χθες και τα 40 κρεβάτια κορονοϊού στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ήταν κατειλημμένα.
Σύμφωνα με το MEGA, 100% πληρότητα στην Εντατική κορονοϊού είχε και το νοσοκομείο Παπανικολάου καθώς είχαν γεμίσει και τα 43 κρεβάτια. Ίδια εικόνα και στο Ιπποκράτειο με 14 στα 14 κρεβάτια γεμάτα με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό να νοσηλεύονται στα χειρουργεία μέχρι να βρεθεί κρεβάτι εντατικής.
Καθημερινά όλο και περισσότεροι ασθενείς διακομίζονται σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, για να απελευθερωθούν κρεβάτια εντατικής για τους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν επιστρατεύσει και στρατιωτικά νοσοκομεία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στις κλινικές στο νοσοκομείο Κατερίνης και δύο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής επειδή είναι γεμάτες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ τίθεται το ερώτημα εάν "γίνεται ή δεν γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ Παράλληλα τονίζεται ότι οι περισσότεροι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό καθημερινά είναι σε κλινικές νοσοκομείων εκτός ΜΕΘ.

"Όταν ένας ασθενής μπαίνει στη ΜΕΘ αντέχει και δίνει τη μάχη για τη ζωή με καλύτερους όρους. Περιστατικά κορωνοϊού με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, που όταν επιδεινώνεται η υγεία τους είναι αδύνατη η διακομιδή τους", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών ξεπερνά το ρυθμό αποσυμπίεσης των νοσοκομείων
Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών, όμως, ξεπερνά το ρυθμό αποσυμπίεσης των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα.
Έτσι, είναι θέμα ημερών – αν όχι ωρών – να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Γ, που προβλέπει αεροδιακομιδές ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία άλλων περιφερειών. Αρχικά στην Αττική, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ covid είναι στο 70%, και σε δεύτερο χρόνο σε νοσοκομεία κι άλλων περιφερειών. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να το επιτρέπει η κατάσταση υγείας τους ασθενούς και για το σκοπό αυτό η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 11 ειδικές κάψουλες.
"Δεν υπάρχει προσωπικό για άνοιγμα νέων. Δύο ακόμη διασωληνωμένοι ασθενείς χθες έγιναν διακομιδή στο ΑΧΕΠΑ που γέμισαν και εκεί τα πάντα ΜΕΘ, ανάνηψη, καρδιοχειρουργική μονάδα, χειρουργικές αίθουσες με 40 διασωληνωμένους ασθενείς", σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Την ίδια ώρα αναφέρεται πως στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς άνοιξαν οι έξι κλίνες στις χειρουργικές αίθουσες και γέμισαν αμέσως.
"Καμία κλίνη ΜΕΘ δεν διαθέτουμε πια στην Κεντρική Μακεδονία και έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς σε θαλάμους. Θα λογίζονται κλίνες ΜΕΘ πια οι θάλαμοι με έναν φορητό αναπνευστήρα χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως για παράδειγμα οι θάλαμοι στην ουρολογική κλινική του Γεν. Νοσ. Λάρισας. Τώρα πια προσέρχονται στα ΤΕΠ νέοι άνθρωποι με κορωνοϊό που όταν είναι αργά και αμέσως διασωληνώνονται. Έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά. Η μάχη είναι άνιση καθ’ ότι εξαντλούνται ταχέως και οι εφεδρείες του συστήματος", λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Συγκλονίζει ο Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο
Για την κατάσταση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και τις απώλειες ασθενών λόγω κορονοϊού, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Διευθυντής της ΜΕΘ, Νικόλαος Καπραβέλος.
"Πριν λίγη ώρα (σ.σ. χθες), άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό", είπε κ. Καπραβέλος και αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή γιατροί και ασθενείς στα νοσοκομεία.
"Δεν έχω μάθει να βγαίνω στα κανάλια για να ανακοινώσω ένα θάνατο. Δεν φοβόμαστε το θάνατο, αλλά δε μας φοβάται και ο θάνατος." Όπως είπε ο Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου, "οι τελευταίοι που θα πέσουνε θα είμαστε εμείς, γιατί είμαστε θυμωμένοι."
Συγκλονιστική ήταν, επίσης, η δήλωσή του ότι "κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο".
"Είμαστε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Το νοσοκομείο έχει 200 κλίνες ΜΕΘ και είναι κατειλημμένες από βαριά ασθενείς και 44 κλίνες σε διάθεση μιας νόσου. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό.", τόνισε.
Ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε πως "η στατιστική του πρώτου κύματος ήταν λάθος. Δεν είναι οι μεγάλης ηλικίας και τα υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε πλέον νέους ασθενείς, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. Δεν κάνει διάκριση."
"Αυτή τη στιγμή, δίνει μάχη για τη ζωή του 35χρονος, χωρίς να έχει κανένα υποκείμενο νόσημα, με μια βαρύτατη πνευμονία. Έχω 12 στους 12 ασθενείς με βαριά αναπνευστικά προβλήματα.", προσέθεσε.
Στη συνέχεια είπε: "Δε βγαίνουμε για να φοβίσουμε τον κόσμο. Χθες βράδυ μεταφέραμε έναν ασθενή που ήταν καλύτερα, αλλά όχι σε άριστη κατάσταση, για να πάρουμε βαρύτατα διασωληνωμένο 54χρονο από το τμήμα."
Ο κ. Καπραβέλος εξήγησε πως πλέον βρίσκονται υπό τις οδηγίες του κέντρου επιχειρήσεων. "Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Οι νοσηλευτές δεν έχουν πάρει ρεπό." Παράλληλα, έκανε έκκληση προς την πολιτεία ώστε οι επικουρικοί να γίνουν μόνιμοι, καθώς το σύστημα τους έχει ανάγκη.
"Ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί η πανδημία είναι η απομόνωση. Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα", τόνισε και συμπλήρωσε ότι "είναι τέτοια η πίεση στο σύστημα. 200 ασθενείς αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη για τη ζωή τους".
Τέλος, έκανε έκκληση και προς τους πολίτες. "Βοηθήστε μας να κρατήσουμε το σύστημα. Να μην επισκέπτεστε ούτε τα παιδιά σας. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο". Επεσήμανε, δε, ότι "ο ιός αυτός δε ζει μόνος του. Το μεγαλύτερο κακό που μπορείς να του κάνεις είναι να τον απομονώσεις. Το δεύτερο κύμα είναι ισχυρότατο. Τον χαϊδέψαμε τον ιό."
Για το πόσο θα κρατήσει η πανδημία, εκτίμησε ότι "το κύμα το πολύ να κρατήσει 3-4 μήνες".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr