Follow us

Κορονοϊός: Άσχημα νέα με 111 νεκρούς και 596 διασωληνωμένους - 2.199 τα νέα κρούσματα σήμερα

Ξανά υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού - Μειώνονται με αργό ρυθμό οι διασωληνωμένοι - Τριψήφιοι και πάλι οι θάνατοι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΕΘ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα στη χώρα είναι 2.199, συνολικά ανέρχονται σε 107.470 από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Οι νεκροί αυξήθηκαν σε 2.517, με 111 νέους καταγεγραμμένους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 596.

Δυστυχώς οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων ανέβηκαν ξανά, παρότι τα κρούσματα έδειχαν μέχρι χθες ότι είχαν μειωθεί. Οι διασωληνωμένοι μειώνονται με αργούς ρυθμούς, όμως οι ημερήσιοι θάνατοι συνεχίζουν να κυμαίνονται ακόμα και πάνω από τους 100.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107.470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

4.919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28.590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 111 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.517 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1021 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός: Πόση ώρα χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος σε σπίτι, γραφείο, σχολείο και εστιατόριο [Γράφημα]

Επιστήμονες του πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα διαδραστικό εργαλείο που αναλύει πόση ώρα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μεταδίδεται ο κορονοϊός από έναν φορέα του ιού σε κλειστό χώρο, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη διασπορά.

Αναλύοντας μια σειρά μαθηματικών εξισώσεων, οι Αμερικανοί επιστήμονες δούλεψαν επάνω σε διάφορα σενάρια για το ρίσκο του να βρίσκεται κάποιος στον ίδιο χώρο με έναν φορέα του κορονοϊού καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η ασφαλέστερη προστασία ενάντιο στη μετάδοση είναι ο επαρκής εξαερισμός και η συνεπής χρήση μάσκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλη η έρευνα των επιστημόνων μετατράπηκε σε ένα διαδραστικό εργαλείο το οποίο αναμένεται να ανέβει στο διαδίκτυο για χρήση από όλους. Σε αυτό, ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να δει πόσο ασφαλής και για πόση ώρα μπορεί να μείνει σε καθημερινούς χώρους, όπως στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο.

Ο χρήστης θα εισάγει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες για τις οποίες θέλει να δει κατά πόσο είναι ασφαλής. Για παράδειγμα, σε πόση ώρα μπορεί να κολλήσει κάποιος από φορέα όταν βρίσκεται σε ένα σπίτι τάδε τετραγωνικών μέτρων. Στο γράφημα που φέρνει η Daily Mail στη δημοσιότητα παρατίθενται κάποια παραδείγματα.

Το παράδειγμα του σπιτιού

Ενόψει εορτών των Χριστουγέννων και εν αναμονή της ανακοίνωση των μέτρων χαλάρωσης του lockdown το παράδειγμα του σπιτιού είναι το πιο χαρακτηριστικό. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στο γράφημα όταν βρίσκονται δύο άτομα σε ένα σπίτι, το υγιές μέλος είναι ασφαλές από το να κολλήσει κορονοϊό μέχρι και 7 μέρες.

Μετάδοση κορονοϊός\

Ο χρόνος ασφάλειας μειώνεται ανάλογα με τα άτομα που παραμένουν για ώρα στο σπίτι. Έτσι ο χρόνος ασφάλειας μειώνεται τρεις ημέρες όταν προστίθεται ένα άτομα, σε δύο μέρες όταν συνυπάρχουν τέσσερα άτομα, σε 40 ώρες όταν αυξάνονται σε πέντε και αρκούν 18 ώρες για να κολλήσει κάποιος όταν τα άτομα γίνονται δέκα στο ίδιο σπίτι. Το ρίσκο αυξάνεται κατακόρυφα όταν βρίσκονται 100 άτομα στο ίδιο σπίτι... καθώς χρειάζονται μόλις δύο ώρες για να μεταδοθεί ο ιός. Ανάλογοι είναι οι χρόνοι και για το γραφείο, καθώς οι χώροι υπολογίζονται περίπου οι ίδιοι, όσον αφορά τα τετραγωνικά.

Τι συμβαίνει με τα σχολεία

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το άνοιγμα των σχολεία πριν ή μετά τις γιορτές με τις απόψεις των ειδικών να διίστανται. Σύμφωνα με το διαδραστικό εργαλείο του MIT οι χρόνοι ασφαλείας είναι ίδιο με αυτούς ενός σπιτιού σε συνάθροιση με το πόσα άτομα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Μόνο που η συνάθροιση 100 ατόμων στον ίδιο χώρο στο σχολείο είναι πολύ πιο ρεαλιστικό από αυτό ενός σπιτιού, όπως γίνεται για παράδειγμα όταν μαζεύονται όλοι οι μαθητές ενός σχολείο σε έναν χώρο για τις σχολικές εορτές.

Σχολείο - Μάσκα

Ο χρόνος ασφαλείας στα εστιατόρια

Στο γράφημα παρατίθεται και το παράδειγμα των εστιατορίων. Σύμφωνα με αυτό χρειάζονται δύο ώρες για να μεταδοθεί ο ιός από τον φορέα όταν βρίσκονται 50 άτομα σε αυτό, λίγο παραπάνω από μια ώρα όταν βρίσκονται 100, περίπου μισή ώρα όταν βρίσκονται 200, 24 λεπτά όταν αυξάνονται σε 300, 16 λεπτά όταν οι θαμώνες είναι 500 και μόλις δέκα λεπτά όταν βρίσκονται 1000 άτομα στον ίδιο χώρο.

εστιατορια μασκες

Μάσκα και επαρκής εξαερισμός η καλύτερη προστασία

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εξωτερικοί χώροι θεωρούνται πιο ασφαλείς από τους εσωτερικούς για να κολλήσει κάποιος κορονοϊό και ο συνωστισμός πολλών ατόμων μεγαλώνει κατά πολύ το ρίσκο, δεδομένα για τα οποία προειδοποιούν καθημερινά οι ειδικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το διαδραστικό αυτό εργαλείο μπορεί και εξομοιώνει και πραγματικές συνθήκες για να υπολογίσει το ρίσκο μετάδοσης. Για παράδειγμα, όταν βρίσκονται δέκα άτομα όλα σε νεαρή ηλικία, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από την περίπτωση που κάποια από αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με την έρευνα, αυτοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα για μη επαρκή εξαερισμό στο σπίτι, όταν υποθετικά κάνει κρύο έξω και κλείνουν το παράθυρο.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού είναι η συνεπής χρήση μάσκας και ο σωστός εξαερισμός.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ 26 Σεπ 2022 | 07:30

Γκίκας Μαγιορκίνης στο TheTOC: Βέβαιη νέα έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα - Ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε ανάλογα με το πότε νοσήσαμε, αλλά και πόσο κρατά η ανοσία.

ΑΝΕΒΑΛΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 25 Σεπ 2022 | 14:20

Ισπανία: Με κορονοϊό ο Πέδρο Σάντσεθ - Πριν δύο μέρες επέστρεψε από τη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη ο Πέδρο Σάντσεθ συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις και συναντήθηκε με αρχηγούς κρατών, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 24 Σεπ 2022 | 12:29
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ 23 Σεπ 2022 | 09:48

Παγώνη: Πρέπει όλοι να κάνουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο κορονοϊού και γρίπης [βίντεο]

Έκκληση στον κόσμο να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο απηύθυνε η Ματίνα Παγώνη.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 23 Σεπ 2022 | 07:28

Κορονοϊός: Πάνω από 35.000 ραντεβού για τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν

Τα νέα εμβόλια αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές Ο1, Ο2, Ο2,7 και Ο5 του κορονοϊού.

ΕΟΔΥ 22 Σεπ 2022 | 14:45

Ευλογιά των πιθήκων: 72 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα - Ολοι άνδρες

Σε 72 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα από την έναρξη της καταγραφής τους.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 22 Σεπ 2022 | 10:41

Long Covid: Ασθενείς εμφανίζουν αυτοάνοσα έναν χρόνο μετά την αρχική νόσηση

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα δείγματα αίματος από ασθενείς με μακρά Covid-19, που πάσχουν ακόμη από κόπωση και δύσπνοια ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη, εμφανίζουν εμφανή ίχνη αυτοάνοσης νόσου.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΓΡΙΠΗΣ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Σεπ 2022 | 09:59

Η Λινού αποκάλυψε περιστατικό που το τεστ έδειχνε γρίπη αλλά ήταν κορονοϊός [βίντεο]

Νέα έξαρση παρατηρείται στα κρούσματα του κορονοϊού - Λάθος ότι δεν είχαμε καθόλου μέτρα για ένα μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με την Αθηνά Λινού.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 22 Σεπ 2022 | 07:25

Στέλιος Λουκίδης στο TheTOC: Οι τρεις λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνη έξαρση της γρίπης

"Εάν εξασθενήσει ο κορονοϊός θα είναι πιο εύκολο για την εποχική γρίπη να επικρατήσει", λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 21 Σεπ 2022 | 13:05

Παγώνη: Ο κόσμος να εμβολιαστεί και για γρίπη - Δύσκολος ο χειμώνας χωρίς αντισώματα [βίντεο]

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη συμβούλευσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη, καθώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος χωρίς αντισώματα.

«Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΚΟΜΗ» 21 Σεπ 2022 | 08:21

Κάλεσμα του ΕΟΦ στα ευρωπαϊκά κράτη να προετοιμαστούν για το φθινοπωρινό κύμα του κορονοϊού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέο φθινοπωρινό κύμα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 21 Σεπ 2022 | 07:35

Γιατί ανέβηκαν ξαφνικά τα κρούσματα κορονοϊού και οι εισαγωγές- Καμπανάκι ειδικών για το επόμενο κύμα της πανδημίας

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών, γεγονός που συνδέεται με το άνοιγμα των σχολείων.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΤΩΣΗ 20 Σεπ 2022 | 20:35

Κορονοϊός: Γάλλοι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν και όγδοο κύμα της πανδημίας - Σε άνοδο οι δείκτες

Σε άνοδο οι νοσηλείες και τα κρούσματα στη Γαλλία - Δεν ισχύει το ίδιο για τους θανάτους.