Follow us

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο τηλεκπαίδευσης και για τα Δημοτικά - Τι θα γίνει αν κλείσουν

Έτοιμο έχει το σχέδιο της τηλεκπαίδευσης και για τα Δημοτικά Σχολεία, το υπουργείο Παιδείας, αν αποφασιστεί από τους ειδικούς "λουκέτο" λόγω κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Tο "όπλο" του κλεισίματος ακόμη και των Δημοτικών Σχολείων έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση στην περίπτωση που η ομάδα των ειδικών κρίνει ότι τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού θα πρέπει να ενταθούν.

Μπορεί τα ποσοστά των μαθητών -ιδίως μικρών ηλικιών- που έχουν παρουσιάσει κρούσμα κορονοϊού να είναι αισθητά μικρά, ωστόσο η λειτουργία των Δημοτικών προσθέτει βάρος στην αύξηση της γενικότερης μετακίνησης των πολιτών (γονέων που μεταφέρουν τα παιδιά τους προς και από τα σχολεία), γεγονός που έχει προβληματίσει τους ειδικούς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα Δημοτικά Σχολεία αν χρειαστεί, ενώ στον Real Fm περιέγραψε τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση. "Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μέτρα - όπως το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων - πάντα υπάρχουν στο τραπέζι, αν δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα".

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων και για τα Δημοτικά, εξάλλου, άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, επισημαίνονας παράλληλα ότι με τα σημερινά δεδομένα η λειτουργία τους είναι ασφαλής.

"Τα δεδομένα δείχνουν ότι σε έναν πληθυσμό 1,5 εκατ. στην εκπαίδευση, το ποσοστό μαθητών και εκπαιδευτικών που έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό βρίσκεται στο 0,01%, πολύ μικρό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό" σημείωσε.

Κικίλιας: Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα μπορεί να κλείσουν τα Δημοτικά

Την ίδια ώρα, πάντως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Δημοτικά αν τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής χθες κατά τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, προανήγγειλε τη διενέργεια στοχευμένων "έξυπνων" τεστ σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Τα αποτελέσματα αυτών των τεστ θα αποτελέσουν και το "βαρόμετρο" για την απόφαση αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το lockdown στις 30 Νοεμβρίου. "Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε" είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεραμέως: Μαθήματα με εκπαιδευτική τηλεόραση και τηλεκπαίδευση αν κλείσουν τα Δημοτικά

Η εμπειρία της περασμένης Άνοιξης έχει δείξει ότι ειδικά στα Δημοτικά σχολεία λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά το μοντέλο της τηλεκπαίδευσης που είχε επιλεγεί. Στα χνάρια αυτά σκοπεύει το υπουργείο Παιδείας να οργανώσει τα μαθήματα σε περίπτωση που κριθεί ότι πρέπει να μπει "λουκέτο" στα Δημοτικά.

Τα μαθήματα θα γίνουν με δύο τρόπους:

  • Μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, όπου ήδη έχουν μαγνητοσκοπηθεί 220 μαθήματα για τους μαθητές των Δημοτικών και
  • Μέσω ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης, σύγχρονης ή ασύγχρονης.

"Ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών. Ό,τι μας πουν οι ειδικοί" απάντησε η Νίκη Κεραμέως στο ερώτημα αν επίκειται "λουκέτο" και στα Δημοτικά και συμπλήρωσε ότι έως τώρα δεν έχει υπάρξει εισήγηση σε αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται η πιθανότητα "λουκέτου" στα Δημοτικά μόνο για τη Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, η υπουργός επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις θα κριθούν αναλόγως με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Άδεια ειδικού σκοπού για γονείς Γυμνασίου

Οι γονείς μαθητών Γυμνασίου, που παραμένουν κλειστά, δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπου, όπως θα συμβεί και στην περίπτωση των γονέων μαθητών Δημοτικών αν αυτά κλείσουν. Προβλέπεται άδεια τριών ημερών και μια ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας, κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκειμένου για εργαζόμενους που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

91.608 φορητοί υπολογιστές στα σχολεία

Σημειώνεται ότι χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται από το υπουργείο Παιδείας η αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία από ΕΣΠΑ και δωρεές με 91.608 φορητούς υπολογιστές η αξία των οποίων ανέρχεται σε 24.000.000 ευρώ.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, "65.965 φορητές συσκευές, αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.

"Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.

Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης. Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Το Υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΜΕ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΡΟΠΟ" 25 Μαϊ 2022 | 06:55

Σοκ από το μακελειό στο Τέξας: 18χρονος σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλους σε δημοτικό σχολείο [εικόνες - βίντεο]

Ο 18χρονος στο Τέξας σκότωσε παιδιά 5-7 ετών - Νεκρός και ο δράστης της επίθεσης - Εκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Μαϊ 2022 | 16:22
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Μαϊ 2022 | 16:10

Κορονοϊός: 5.588 νέα κρούσματα - 11 νεκροί και 149 διασωληνωμένοι - 606 επαναλοιμώξεις

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού σήμερα Τρίτη 24 Μαΐου - Το ιικό φορτίο στα λύματα ανά περιοχή

68 ΘΑΝΑΤΟΙ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 24 Μαϊ 2022 | 11:44

Νταβός: Η Νότια Κορέα θα ζητήσει να δοθεί βοήθεια στη Βόρεια Κορέα για τον κορονοϊό

Ιατρικό εξοπλισμό προς την Πιονγκγιάνγκ προτίθεται να ζητήσει από το Νταβός η Νότια Κορέα, για να αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ 24 Μαϊ 2022 | 11:17

Viral o πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ που ζωγράφισαν μαθητές στα θρανία τους [βίντεο]

Μαθητές ενός αγνώστου μέχρι στιγμής σχολείου, ζωγράφισαν τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ στα θρανία και στον πίνακα, με το βίντεο να γίνεται viral.

Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ 24 Μαϊ 2022 | 11:06

Αυστρία: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας για 3 μήνες

Αναστέλλει για ένα τρίμηνο την υποχρεωτική χρήση μάσκας η Αυστρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουχ.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΩΣ ΜΕΛΕΤΗ 24 Μαϊ 2022 | 09:08

Πέφτει πολύ γρήγορα η προστασία από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, για τους ασθενείς με καρκίνο του αίματος

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ χαμηλότερη ιδίως στους ασθενείς με καρκίνους του αίματος.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ 23 Μαϊ 2022 | 20:42

Ευλογιά των πιθήκων - Τζανάκης: Προφύλαξη με ατομική υγιεινή και καλό ψήσιμο στο κρέας

Τι λέει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας για τα κρούσματα ανά τον πλανήτη και τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν οι πολίτες

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 23 Μαϊ 2022 | 18:32

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Διδάγματα από τον λοιμό της αρχαίας Αθήνας ως οδηγός για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το στοίχημα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην εποχή μετά την πανδημία και τα διδάγματα από τον Θουκυδίδη.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Μαϊ 2022 | 16:17

Κορονοϊός: Στην Αττική πάνω από τα μισά νέα κρούσματα, 181 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τον χάρτη της διασποράς

Σταθερά πτωτική η πορεία της διασποράς του κορονοϊού - Η κατανομή των κρουσμάτων ανά περιοχή.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Μαϊ 2022 | 15:41

Κορονοϊός: 2.235 νέα κρούσματα - 21 θάνατοι και 151 διασωληνωμένοι - 258 επαναλοιμώξεις

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα σήμερα Δευτέρα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 23 Μαϊ 2022 | 14:39

Σκέρτσος για την πανδημία: Καταφέραμε να εμβολιαστεί το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας

Απολογισμός Άκη Σκέρτσου για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης την εποχή της πανδημίας. Καταφέραμε να εμβολιαστεί το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΘΕΜΑ ΜΕ 9 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ 23 Μαϊ 2022 | 11:41

Κορονοϊός: Το Βέλγιο θα πετάξει μισό εκατομμύριο δόσεις εμβολίων που λήγουν τον Μάιο

Σχεδόν μισό εκατομμύριο δόσεις εμβολίου θα πετάξει το Βέλγιο, καθώς λήγουν στο τέλος του μήνα.