Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο τηλεκπαίδευσης και για τα Δημοτικά - Τι θα γίνει αν κλείσουν

Έτοιμο έχει το σχέδιο της τηλεκπαίδευσης και για τα Δημοτικά Σχολεία, το υπουργείο Παιδείας, αν αποφασιστεί από τους ειδικούς "λουκέτο" λόγω κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Tο "όπλο" του κλεισίματος ακόμη και των Δημοτικών Σχολείων έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση στην περίπτωση που η ομάδα των ειδικών κρίνει ότι τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού θα πρέπει να ενταθούν.

Μπορεί τα ποσοστά των μαθητών -ιδίως μικρών ηλικιών- που έχουν παρουσιάσει κρούσμα κορονοϊού να είναι αισθητά μικρά, ωστόσο η λειτουργία των Δημοτικών προσθέτει βάρος στην αύξηση της γενικότερης μετακίνησης των πολιτών (γονέων που μεταφέρουν τα παιδιά τους προς και από τα σχολεία), γεγονός που έχει προβληματίσει τους ειδικούς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα Δημοτικά Σχολεία αν χρειαστεί, ενώ στον Real Fm περιέγραψε τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση. "Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μέτρα - όπως το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων - πάντα υπάρχουν στο τραπέζι, αν δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα".

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων και για τα Δημοτικά, εξάλλου, άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, επισημαίνονας παράλληλα ότι με τα σημερινά δεδομένα η λειτουργία τους είναι ασφαλής.

"Τα δεδομένα δείχνουν ότι σε έναν πληθυσμό 1,5 εκατ. στην εκπαίδευση, το ποσοστό μαθητών και εκπαιδευτικών που έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό βρίσκεται στο 0,01%, πολύ μικρό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό" σημείωσε.

Κικίλιας: Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα μπορεί να κλείσουν τα Δημοτικά

Την ίδια ώρα, πάντως, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Δημοτικά αν τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής χθες κατά τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, προανήγγειλε τη διενέργεια στοχευμένων "έξυπνων" τεστ σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Τα αποτελέσματα αυτών των τεστ θα αποτελέσουν και το "βαρόμετρο" για την απόφαση αν θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το lockdown στις 30 Νοεμβρίου. "Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε" είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεραμέως: Μαθήματα με εκπαιδευτική τηλεόραση και τηλεκπαίδευση αν κλείσουν τα Δημοτικά

Η εμπειρία της περασμένης Άνοιξης έχει δείξει ότι ειδικά στα Δημοτικά σχολεία λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά το μοντέλο της τηλεκπαίδευσης που είχε επιλεγεί. Στα χνάρια αυτά σκοπεύει το υπουργείο Παιδείας να οργανώσει τα μαθήματα σε περίπτωση που κριθεί ότι πρέπει να μπει "λουκέτο" στα Δημοτικά.

Τα μαθήματα θα γίνουν με δύο τρόπους:

  • Μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, όπου ήδη έχουν μαγνητοσκοπηθεί 220 μαθήματα για τους μαθητές των Δημοτικών και
  • Μέσω ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης, σύγχρονης ή ασύγχρονης.

"Ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών. Ό,τι μας πουν οι ειδικοί" απάντησε η Νίκη Κεραμέως στο ερώτημα αν επίκειται "λουκέτο" και στα Δημοτικά και συμπλήρωσε ότι έως τώρα δεν έχει υπάρξει εισήγηση σε αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται η πιθανότητα "λουκέτου" στα Δημοτικά μόνο για τη Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, η υπουργός επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις θα κριθούν αναλόγως με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Άδεια ειδικού σκοπού για γονείς Γυμνασίου

Οι γονείς μαθητών Γυμνασίου, που παραμένουν κλειστά, δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπου, όπως θα συμβεί και στην περίπτωση των γονέων μαθητών Δημοτικών αν αυτά κλείσουν. Προβλέπεται άδεια τριών ημερών και μια ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας, κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκειμένου για εργαζόμενους που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

91.608 φορητοί υπολογιστές στα σχολεία

Σημειώνεται ότι χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται από το υπουργείο Παιδείας η αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία από ΕΣΠΑ και δωρεές με 91.608 φορητούς υπολογιστές η αξία των οποίων ανέρχεται σε 24.000.000 ευρώ.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, "65.965 φορητές συσκευές, αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.

"Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.

Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης. Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Το Υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 28 Νοε 2020 | 18:43

Κορονοϊός - Μόσιαλος:Τι είναι και πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA

Με ανάρτησή του ο καθηγητής αναφέρει πώς χορηγούνται τα εμβόλια mRNA, αλλά και πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός το "ξένο σώμα" που εισέρχεται σε αυτόν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 28 Νοε 2020 | 18:30

Κορονοϊός: "Μαύρο" ρεκόρ με 121 θανάτους και 606 διασωληνωμένους - 1.747 νέα κρούσματα σήμερα

Συνολικά 2.223 συμπολίτες μας πέθαναν από επιπλοκές του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 28 Νοε 2020 | 17:49

Κορονοϊός: Η Βρετανία εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer - BioNTech την επόμενη εβδομάδα

Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες.

ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ 28 Νοε 2020 | 17:39

65.970 έλεγχοι για μη χρήση μάσκας - Πρόστιμα 300 ευρώ ακόμη και σε υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 488.600 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε δύο επιχειρήσεις.

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ 28 Νοε 2020 | 17:16

Κορονοϊός: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Κοζανίτης μουσικός Βασίλης Blue Σωτηρίου

Είχε εισαχθεί για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκη στις 4 Νοεμβρίου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 28 Νοε 2020 | 16:47

Κορονοϊός: Σε επιφυλακή η Πάτρα για τον εορτασμό του Άγιου Ανδρέα- Αυστηρές συστάσεις για να μην έχουμε "2η... Θεσσαλονίκη"

Συνεχείς εκκλήσεις προς τους πολίτες της Πάτρας ενόψει του εορτασμού του Άγιου Ανδρέα να τηρούν αυστηρά τα μέτρα για τον κορονοϊό

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 28 Νοε 2020 | 15:52

Συγκλονίζει ειδικευόμενος γιατρός στο Ιπποκράτειο που κόλλησε κορονοϊό: Είχα περάσει στην αντίπερα όχθη

Πως περιγράφει ειδικευόμενος γιατρός στο Ιπποκράτειο την μάχη που έδωσε όντας ασθενής με κορονοϊό

ΝΕΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ 28 Νοε 2020 | 15:34

Κορονοιός: Νεκρή 59χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα στην Κρήτη

Η άτυχη γυναίκα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 19 Νοεμβρίου με πνευμονία.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 28 Νοε 2020 | 15:08

Θρίλερ στα Πετράλωνα με την εξαφάνιση καθηγητή: Τον ψάχνουν οι μαθητές του - "Συγγενείς του είμαστε εμείς"

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί στα Πετράλωνα η εξαφάνιση ενός καθηγητή τον οποίο αναζητούν οι μαθητές του.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 28 Νοε 2020 | 14:57

Ζέρβας σε Μητσοτάκη: Να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα

"Είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί " τόνισε ο κ. Ζέρβας στον πρωθυπουργό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΕΛΕΓΧΟΙ DRIVE THROUGH 28 Νοε 2020 | 13:50