X

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι τρεις δείκτες που θα κρίνουν το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Οι τρεις δείκτες που θα κρίνουν το άνοιγμα δραστηριοτήτων - Ποια δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων

Γράφει: Βικυ Κουρλιμπινη

Ο βαθμός μεταδοτικότητας του ιού (Rt), το "ισοζύγιο" ανάμεσα σε εισαγωγές και εξιτήρια στα νοσοκομεία, όπως επίσης τα ποσοστά θνησιμότητας είναι τρεις από τους βασικούς δείκτες που θέτουν επί τάπητος οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να σταθμίσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το εάν θα ανάψουν το πράσινο φως για το μερικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, αλλά και για να καταρτίσουν στον "οδικό χάρτη" χαλάρωσης των περιοριστών μέτρων.

Το ζητούμενο, όπως λένε οι ειδικοί, είναι η διασπορά να δείξει σημάδια σταθεροποίησης, τα οποία με τη σειρά τους θα επιτρέψουν την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η μέχρι τώρα πορεία στο πεδίο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας

Είναι αρχικά ενθαρρυντικό, όπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων δύο εβδομάδων, πως ο δείκτης μεταδοτικότητας μειώνεται.

Συγκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο δείκτης Rt για την επικράτεια:

  • Στις 24 Μαρτίου υπολογιζόταν από τον ΕΟΔΥ σε 1,02.
  • Στις 17 Μαρτίου ο δείκτης αυτός έφτανε το 1,10.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε η χώρα ξαναμπήκε σε γενικευμένο lockdown (με το κλείσιμο της εστίασης, των καταστημάτων, την επαναφορά των sms και το κλείσιμο των σχολείων) ο δείκτης Rt (στις 2 Νοεμβρίου) διαμορφωνόταν σε υψηλά επίπεδα, στο 1,2 για την επικράτεια και στο 1,1 για την περιφέρεια Αττικής.

Η πίεση στα νοσοκομεία

Όσον αφορά την πίεση στα νοσοκομεία, αυτή παραμένει πολύ μεγάλη λόγω του υψηλού και διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών. Όμως το τελευταίο δεκαήμερο, παρά τις οριακές πληρότητες στις ΜΕΘ, έχει φανεί μια ισορροπία ανάμεσα στις εισαγωγές και στα εξιτήρια.

Αυτό όπως λένε οι ειδικοί, εξηγείται από το γεγονός πως παρά τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος, λόγω του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών, τα ποσοστά ίασης είναι υψηλοτέρα σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα. Είναι ενδεικτικό πως οι νεότερες ηλικίες είναι πλέον αυτές που πλήττονται από τον κορονοϊό και σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, το 35,2% των διασωληνωμένων αφορούν την ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών.

Στις 29 Μαρτίου έγιναν 464 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και δόθηκαν 302 εξιτήρια. Την προηγούμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου έγιναν 576 εισαγωγές και δόθηκαν 301 εξιτήρια. Την ημέρα εκείνη έγιναν οι περισσότερες εισαγωγές από την αρχή του έτους.

Οι θάνατοι

Στο θλιβερό μέτωπο των θανάτων, παρά το υψηλό αριθμό νέων θανάτων, απόρροια και του μεγάλου αριθμού διασωληνωμένων, σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (23/3/2021), η Ελλάδα με 733 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1.364. Το Νοέμβριο η Ελλάδα με 61,6 θανάτους βρισκόταν επίσης στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων από την άλλη πλευρά, είναι ένας δείκτης που φυσικά προκαλεί προβληματισμό στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Χθες είχαμε το υψηλότερο νούμερο από την αρχή της πανδημίας στις νέες διαγνώσεις, αλλά επίσης και ο αριθμός των τεστ ήταν πολύ μεγάλος. Καταγράφηκαν 4.340 νέα κρούσματα επί 65.979 τεστ (23.158 μοριακά και 42.821 rapid). Η ημερήσια θετικότητα ήταν στο 6,58%.