Κορονοϊός - Νέα μέτρα για το Πάσχα: Χωρίς δικαίωμα επιστροφής το πέρασμα από τα διόδια

Η μοναδική ίσως δικαιολογημένη μετακίνηση από νομό σε νομό, θα είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

Το πέρασμα από τα διόδια δεν θα έχει επιστροφή έως την κλιμακούμενη λήξη των μέτρων.

Η μοναδική ίσως δικαιολογημένη μετακίνηση από νομό σε νομό, θα είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς κάτω από προϋποθέσεις, στην περίπτωση δηλαδή που αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις επίσημες δομές υγείας και την βοήθεια στο σπίτι.

Όσοι θα έχουν αυτή την αιτιολογία για την μετακίνησή τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να πιστοποιήσουν την ανάγκη διέλευσής τους από τα διόδια με προορισμό άλλο νομό από αυτόν της διαμονής τους.

Δήλωση Ε1-διπλασιασμός προστίμου άσκοπης μετακίνησης

Η δεύτερη αιτιολογία μετακίνησης σε άλλο νομό θα πιστοποιείται μόνο με την επίδειξη του Ε1 της φορολογικής δήλωσης, που δηλώνεται η μόνιμη κατοικία στον νόμο προορισμού του ταξιδιώτη. Βέβαια αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές, είναι σχετικά μικρός, καθώς είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται σε άλλο νομό από αυτόν που διαμένουν μόνιμα και κυρίως αφορά εργαζόμενους σε διάφορα είδη επιχειρήσεων που είχε απαιτηθεί η μετακίνησή τους πριν ξεσπάσει η πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ισχυρότερα ενδεχόμενα "εξαιρέσεων" μετακίνησης που μπορεί να εφαρμοστούν το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη το δυνατόν ανάσχεση μετακίνησης πολιτών, ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Αστυνομικές πηγές, επισημαίνουν πως η μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό, ακόμη και με αυτά τα "δικαιολογητικά" θα είναι δύσκολη, με αρκετή ταλαιπωρία. Τα αστυνομικά μέτρα στα εθνικά οδικά δίκτυα και σε παράπλευρες οδούς θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά με σαρωτικούς ελέγχους, σε όλο το μήκος τους.

Την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων, εξετάζεται το ενδεχόμενο στην περίπτωση που διαπιστώνεται ή υπάρχει πρόβλεψη απόπειρας μαζικής εξόδου πολιτών, να αυξηθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ, ακόμη και στο διπλάσιο, για όσους εντοπιστούν να κινούνται στα εθνικά και περιφερειακά οδικά δίκτυα χωρίς σαφή αιτία και προορισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ανάφερε πως εξετάζεται η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων κατοίκων των νησιών, από το ένα νησί στο άλλο, που είχαν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τις οποίες θα εξαιρούνται αυτές για θέματα υγείας και εργασίας.

Άσκηση-βόλτα κατοικίδιου στην Πανεπιστημιούπολη

Οι εικόνες της νέας παραλίας στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή της μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών σε κοντινή απόσταση, που προκάλεσε την απαγόρευση κίνησης, φαίνεται ότι καταγράφονται σε μικρότερο βαθμό σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς "βομβαρδίζεται" καθημερινά από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων, οι οποίοι αναφέρουν τα δικά τους τοπικά χαρακτηριστικά σημεία συνωστισμού πολιτών σε άλση, πάρκα, πλακόστρωτα και παραλίες.

Όλες αυτές οι αναφορές εξετάζονται και δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες απαγορεύσεις κίνησης πολιτών σε διάφορα σημεία περιφερειών της χώρας.

Εντύπωση προκάλεσαν οι επικοινωνίες δημοτικών και πρυτανικών αρχών για τον συνωστισμό πολιτών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και σε γήπεδο που βρίσκεται εσωτερικά της. Οι σχετικές αναφορές έκαναν λόγο για μία ιδιότυπη εκμετάλλευση του λεγόμενου… άβατου στην Πανεπιστημιούπολη, για άσκοπες και μαζικές μετακινήσεις πολιτών με αφορμή την σωματική άσκηση και βόλτα κατοικίδιου.

Στις 29 Μαρτίου, καταγράφηκε αστυνομική παρέμβαση εσωτερικά της Πανεπιστημιούπολης, με τους αστυνομικούς να απομακρύνουν πολίτες που θεωρούσαν ότι βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Πολίτες στους οποίους έγιναν συστάσεις αναφέρουν από την μεριά τους πως πρόκειται για έναν τεράστιο ανοιχτό χώρος που όσο και μεγάλος να είναι ο αριθμός των ατόμων, τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

"Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορoνοϊό"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε πως "μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση του πολέμου κατά του κορoνοϊού. Πάμε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επαίνεσε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, και επεσήμανε τις ενέργειες των ελάχιστων που κάνουν κατάχρηση των δυνατοτήτων που δίδονται. Επίσης ο κ. Πέτσας είπε χαρακτηριστικά "φέτος ας σουβλίσουμε τον κορoνοϊό, μένοντας σπίτι, προστατεύοντας έτσι τη ζωή όλων ημών και των αγαπημένων μας προσώπων", ενώ χαρακτήρισε "υπεύθυνη και μετρημένη" την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

15.741 παραβάσεις μετακίνησης

Οι έλεγχοι των αστυνομικών για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Την Τετάρτη 1η Απριλίου βεβαιώθηκαν 1.916 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, των 150 ευρώ. Τις πρώτες "τρεις θέσεις" κατέλαβαν η Αττική με 824, τα Ιόνια Νησιά με 140 και 139 στην Κρήτη. Για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση συνελήφθησαν δύο άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των παραβάσεων από την έναρξη του μέτρου, σε 320 παραβάσεις και 328 συλλήψεις.

Την Πέμπτη από τις 06:00 έως 15:00 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 630 παραβάσεις, εκ των οποίων 245 στην Αττική, 62 στα Ιόνια Νησιά και 52 στην Κρήτη, που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις.

Από την έναρξη του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 15.741 παραβάσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, την περασμένη Τρίτη καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παραβάσεων, με 2.561.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ 01 Ιουν 2020 | 18:47

Κορονοϊός: Τέσσερις θάνατοι και δύο νέα κρούσματα, στους 179 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.918 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΤΑΜ 01 Ιουν 2020 | 17:45

Οι νέες αεροπορικές οδηγίες: Ποιοι επιβάτες θα μπαίνουν σε καραντίνα και ποιοι θα εξαιρούνται

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με σειρά αεροπορικών οδηγιών ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις

01 Ιουν 2020 | 17:37

Στήριξη σε έως 1,175 εκατ. μισθωτούς φέρνει το νέο πακέτο επιδότησης εργασίας και αναστολής συμβάσεων

Έως και 1,175 εκατομμύρια μισθωτοί εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο πακέτο "ενίσχυσης της απασχόλησης" που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή.

01 Ιουν 2020 | 17:35

Oxford Economics: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα σημειώσει τη μεγαλύτερη εκτόξευση στην Ευρωζώνη το 2021-2024

To Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί, θα προσφέρει μια σημαντική δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνει η Oxford Economics.

ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «SENSORS» 01 Ιουν 2020 | 16:30

Κορονοϊός: Ανίχνευση σε μόλις τρία λεπτά - Νέος κυτταρικός βιοαισθητήρας από Έλληνες ερευνητές

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του το Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ 01 Ιουν 2020 | 14:36

Κορονοϊός: Κατέληξε 70χρονη στο "ΝΙΜΤΣ", στους 178 οι νεκροί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη γυναίκα είχε μεταφερθεί στο "ΝΙΜΤΣ" από την κλινική "Ταξιάρχαι" στο Περιστέρι.

ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 01 Ιουν 2020 | 14:12

Θεσσαλονίκη: Δεν άνοιξαν ούτε τα μισά ξενοδοχεία - Κλειστά τα περισσότερα άνω των 50 κλινών

Με το 40% των κλινών της πόλης έγινε η επανεκκίνηση της σεζόν για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 01 Ιουν 2020 | 14:06

Κορονοϊός - Γραβάνης: Πόσο κοντά στο εμβόλιο είναι οι επιστήμονες - Τι συμβαίνει με τα φάρμακα

"Στην αρχή είχαμε την αίσθηση ότι πρόκειται για μια λοίμωξη του αναπνευστικού", είπε.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 01 Ιουν 2020 | 13:06

Προσοχή: Κυκλοφορεί κακόβουλο mail ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας

H ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα.

ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 01 Ιουν 2020 | 12:07

Οδηγίες για τη σωστή εκτίμηση των αποτελεσμάτων από τα τεστ αντισωμάτων

Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον SARS-CoV-2 έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 01 Ιουν 2020 | 12:07

Le Figaro - Αφιέρωμα στην Αθήνα: Η Ακρόπολη μας περιμένει- Με πλεξιγκλάς για τον κορονοϊό

Στο ρεπορτάζ της η "Le figaro" φιλοξενεί δηλώσεις της αρχαιολόγου και ξεναγού, Αγγελικής Μάνσολα.

Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 01 Ιουν 2020 | 11:44

Κεραμέως: Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία

"Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο" είπε η υπουργός Παιδείας.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 01 Ιουν 2020 | 11:08