Όλο και μικρότερη είναι η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, όσο προχωρά η διαδικασία του εμβολιασμού. Ο δείκτης θετικότητας κινείται πλέον σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και το σύστημα υγείας σταδιακά αποσυμφορείται.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία, εντοπίστηκαν 395 νέα κρούσματα, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 239 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες τα κρούσματα ήταν 489, οι θάνατοι 15 και οι διασωληνωμένοι 256, ενώ ακριβώς πριν μία εβδομάδα, στις 18 Ιουνίου οι ημερήσιες μολύνσεις ήταν 469, οι θάνατοι 20 και οι διασωληνωμένοι 307.
Επίσης, το τελευταίο 24ωρο έγιναν 37.307 τεστ κορονοϊού, εκ των οποίων τα 12.592 μοριακά και τα 24.715 rapid. Με βάση τα κρούσματα και τον αριθμό των τεστ, ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 1,05%.
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 395, εκ των οποίων κανένα δεν εντοπίστηκε σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 420.295 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.634 θάνατοι.Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 239 (65.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.649 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 53 (ημερήσια μεταβολή -18.46%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 58 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Παγώνη για μετάλλαξη Δέλτα: Το φθινόπωρο θα είναι χειρότερα - Θα πετάξουμε τη μάσκα μόνο όταν εμβολιαστεί το 80%
Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών μίλησε σε συνέντευξή της για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τις μάσκες, αλλά και τη μετάλλαξη Δέλτα που ανησυχεί τους ειδικούς.
"Με τη μετάλλαξη Δέλτα φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στην ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75-80%, δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω", εξήγησε η κ. Παγώνη.
Η γιατρός τόνισε ακόμα ότι "από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό".
Όσον αφορά στις μάσκες, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε: "Όταν η επιτροπή εισηγήθηκε να βγάλουμε τις μάσκες διευκρίνισαν ότι πρέπει αυτό να γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες, γιατί δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου. Τη μάσκα θα την έχουμε στην τσέπη μας, στην τσάντα μας. Μπορεί να ξεχνάμε το πορτοφόλι μας αλλά όχι τη μάσκα μας. Όταν φτάσουμε στο 80% των εμβολιασμών τότε θα μπορούμε να πετάξουμε τη μάσκα".
Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε ακόμα στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί και κατά πόσον είναι ασφαλές να εμβολιαστούν. "Η μία σχολή λέει δεν υπάρχει πρόβλημα και η άλλη είναι πιο επιφυλακτική και θέλει να περιμένει τις μελέτες. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι μπορούν οι γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο γιατί δεν επηρεάζει το έμβρυο. Με βάση τις μελέτες που έχουμε τώρα, γιατί τα δεδομένα στην ιατρική αλλάζουν".
"Πρέπει να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο σχετικά με τις παρενέργειες που κάνει η ίδια η νόσος", είπε η ίδια.
"Αυτοί που ήμασταν κάθε μέρα στα νοσοκομεία έπρεπε να γράψουμε βιβλίο. Δεν θα ξεχάσω μια συνάδελφο μου που είχε αρρωστήσει όλη η οικογένεια της. Οι γονείς της, ο άνδρας της και το ένα από τα τρία παιδιά της. Έχασε τους γονείς της, ευτυχώς σώθηκε το παιδάκι και ο άνδρας της. Ζούσαμε κάθε μέρα δύσκολες ιστορίες. Αν λέγαμε προς τα έξω τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί θα είχαμε φράσει στο 95%", είπε συγκλονισμένη η κ. Παγώνη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr