Follow us

Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία από ασθενείς άνω των 65 ετών - Σε "βαθύ κόκκινο" η Ελλάδα

Στην ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και πάνω, τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών βρίσκεται στο στόχαστρο της Όμικρον 5, την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία επιδημιολογική του έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση (10 Ιουλίου) τα κρούσματα στις χώρες της ΕΕ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και δείχνουν αυξητικές τάσεις τις τελευταίες βδομάδες. Στην ηλικιακή ομάδα δε, των 65 ετών και πάνω, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη. Από τις 10 Ιουλίου, 12 χώρες έχουν αναφέρει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ECDC, στην τρέχουσα οξεία φάση της πανδημίας, η εμφάνιση νέων παραλλαγών με αυξημένη μεταδοτικότητα ή/και ικανότητα διαφυγής του ανοσοποιητικού, σε συνδυασμό με μειωμένη προστασία έναντι λοίμωξης και σοβαρής ασθένειας από φυσική ή από εμβόλια ανοσία, μπορεί να οδηγήσει σε νέα κύματα μετάδοσης του ιού και έξαρση κρουσμάτων COVID-19 με επακόλουθη αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στη ΜΕΘ και των θανάτων.

Από τις 10 Ιουλίου, τα συνολικά ποσοστά κοινοποίησης κρουσμάτων παραμένουν υψηλά και αυξάνονται τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Τα ποσοστά κρουσμάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκαν σε 23 από τις 27 χώρες. Η άνοδος, τονίζει, σηματοδοτεί την έναρξη ενός εκτεταμένου κύματος που οδηγείται από τις ανησυχητικές παραλλαγές BA.4 και BA.5.

Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρή νόσηση από τις προαναφερθείσες υποπαραλλαγές της Όμικρον, η αυξημένη μετάδοση σε μεγαλύτερες ηλικίες θα οδηγήσει σε σοβαρή νόσηση.

Το ECDC συστήνει επίσης την έγκαιρη χορήγηση της δεύτερης ενισχυτικής δόσης όχι μόνο για τον πληθυσμό ηλικίας 80 ετών και άνω, αλλά και για ενήλικες μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με υποκείμενες παθήσεις ανεξαρτήτως ηλικίας για την πρόληψη σοβαρής νόσησης και τη διασφάλιση της χωρητικότητας των συστημάτων υγείας.

Διαβάστε Επίσης

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων παρακολουθεί παράλληλα την εξέλιξη του "Κενταύρου" ήδη από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορονοϊού

Σε βαθύ κόκκινο

Σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου, η μισή Ευρώπη, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα, είναι στο βαθύ κόκκινο, στον δείκτη 14 ημερών, ο οποίος είναι σταθμισμένος με βάση τους εμβολιασμούς.

Οι μόνες περιοχές που είναι σε ελάχιστα καλύτερη θέση ήταν η Δανία, η Λετονία και μια περιφέρεια στα νότια της Ισπανίας, οι οποίες βρίσκονται στο "κόκκινο".

Διαβάστε Επίσης

Πολλές οι νοσηλείες

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 11 έως 17 Ιουλίου, το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας, ήταν 2.540 ασθενείς (7μερος μέσος όρος 363), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.097 ασθενείς (7μερος μέσος όρος 300, +25% εβδομαδιαία μεταβολή).

Παρόλα αυτά, υπό έλεγχο παραμένει ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 115 (63,6% άνδρες) με διάμεση ηλικία 71 έτη και το 92,4% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας, το 30% με 35% των περιπτώσεων στις εισαγωγές είναι περιπτώσεις που έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορονοϊό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΟΔΥ 22 Σεπ 2022 | 14:45

Ευλογιά των πιθήκων: 72 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα - Ολοι άνδρες

Σε 72 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα από την έναρξη της καταγραφής τους.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 22 Σεπ 2022 | 10:41

Long Covid: Ασθενείς εμφανίζουν αυτοάνοσα έναν χρόνο μετά την αρχική νόσηση

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα δείγματα αίματος από ασθενείς με μακρά Covid-19, που πάσχουν ακόμη από κόπωση και δύσπνοια ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη, εμφανίζουν εμφανή ίχνη αυτοάνοσης νόσου.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΓΡΙΠΗΣ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Σεπ 2022 | 09:59

Η Λινού αποκάλυψε περιστατικό που το τεστ έδειχνε γρίπη αλλά ήταν κορονοϊός [βίντεο]

Νέα έξαρση παρατηρείται στα κρούσματα του κορονοϊού - Λάθος ότι δεν είχαμε καθόλου μέτρα για ένα μεγάλο διάστημα, σύμφωνα με την Αθηνά Λινού.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 22 Σεπ 2022 | 07:25

Στέλιος Λουκίδης στο TheTOC: Οι τρεις λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνη έξαρση της γρίπης

"Εάν εξασθενήσει ο κορονοϊός θα είναι πιο εύκολο για την εποχική γρίπη να επικρατήσει", λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 21 Σεπ 2022 | 13:05

Παγώνη: Ο κόσμος να εμβολιαστεί και για γρίπη - Δύσκολος ο χειμώνας χωρίς αντισώματα [βίντεο]

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη συμβούλευσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για τη γρίπη, καθώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος χωρίς αντισώματα.

«Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΚΟΜΗ» 21 Σεπ 2022 | 08:21

Κάλεσμα του ΕΟΦ στα ευρωπαϊκά κράτη να προετοιμαστούν για το φθινοπωρινό κύμα του κορονοϊού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέο φθινοπωρινό κύμα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 21 Σεπ 2022 | 07:35

Γιατί ανέβηκαν ξαφνικά τα κρούσματα κορονοϊού και οι εισαγωγές- Καμπανάκι ειδικών για το επόμενο κύμα της πανδημίας

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών, γεγονός που συνδέεται με το άνοιγμα των σχολείων.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΤΩΣΗ 20 Σεπ 2022 | 20:35

Κορονοϊός: Γάλλοι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν και όγδοο κύμα της πανδημίας - Σε άνοδο οι δείκτες

Σε άνοδο οι νοσηλείες και τα κρούσματα στη Γαλλία - Δεν ισχύει το ίδιο για τους θανάτους.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 20 Σεπ 2022 | 16:51

Κορονοϊός: Ακόμη 10.446 νέα κρούσματα στην Αττική - 4.585 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη

Στα 10.446 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική αυτή την εβδομάδα, ενώ ακόμη 4.585 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 20 Σεπ 2022 | 16:43

ΕΟΔΥ: 235 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου -19 θάνατοι

Την τελευταία εβδομάδα, διαγνώσθηκαν 39 νέα κρούσματα. Τα 152 από τα 235 παρουσίασαν εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 20 Σεπ 2022 | 15:48

Κορονοϊός: 36.146 κρούσματα σε μία εβδομάδα - Μειώθηκαν στους 111 οι θάνατοι και στους 82 οι διασωληνωμένοι

Πού οφείλεται η άνοδος στα κρούσματα - Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων - Δύο νέες λοιμώξεις της Κένταυρος

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 20 Σεπ 2022 | 07:28

Συναγερμός για τη γρίπη: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός - Ανησυχία για το επικίνδυνο "κοκτέιλ" με κορονοϊό

"Φέτος το χειμώνα η συνάντηση κορονοϊού και γρίπης θα είναι μεγαλειώδης", ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΙΟΥΛΑ 19 Σεπ 2022 | 15:45

"Συναγερμός" από καθηγήτρια μικροβιολογίας του ΑΠΘ: "Μεγαλειώδης" η συνάντηση κορονοϊού - γρίπης τον χειμώνα

"Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε μια "μικροεπιδημία γρίπης" τους καλοκαιρινούς μήνες", σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, Γεωργία Γκιούλα.