
Στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα της Αχαΐας και τον Δήμο Ιωαννιτών αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί επιβλήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ κάτι τέτοιο δεν αποφασίστηκε ακόμη για την Αττική, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο εδώ και αρκετό καιρό.
Η απάντηση Χαρδαλιά
"Είμαστε πιο αυστηροί ή πιο επιφυλακτικοί σε περιοχές με μικρότερες αντοχές και δυνατότητες του Συστήματος Υγείας συγκριτικά με την Αθήνα. Είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα σε κάθε περιοχή. Σε Ιωάννινα και Αχαΐα υπάρχουν ενδείξεις υπερτοπικής από τη μία και τοπικής διασποράς από την άλλη.
Πιο συγκεκριμένα, στα Γιάννενα είχαμε 82 από τα 101 κρούσματα στον Δήμο Ιωαννιτών. Ταυτόχρονα στην Πάτρα τα στοιχεία ήταν διαφορετικά. Είχαμε 83 κρούσματα σε όλη την Αχαΐα, από τα οποία τα 52 ήταν στην πρωτεύουσα, την Πάτρα. Μάλιστα, τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην Περιφέρεια, με μεγάλο αριθμό επαφών και μετακινήσεων από δήμο σε δήμο. Αρκετά από αυτά και με υγειονομικό προφίλ.
Σε κάθε περίπτωση, ανά τριήμερο εξετάζουμε τα δεδομένα και το θέμα των μέτρων είναι ένα δυναμικό ζήτημα που αφορά πολλές παραμέτρους. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προτιμούμε να είμαστε πιο αυστηροί ώστε να στεγανοποιήσουμε διάσπαρτους επιδημιολογικούς κύκλους, παρά να πάμε σε άλλες διαδικασίες", ήταν η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα, 6 Οκτωβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά. Σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr