Κορονοϊός: Η Αττική στο "κόκκινο"- Σενάριο για παράταση στο άνοιγμα των σχολείων για μια εβδομάδα

Διχασμένοι οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων - Σήμερα συνεδριάζουν οι Ειδικοί - Αύριο η απόφαση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σχολεία

Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων γενικά στη χώρα αλλά κυρίως στην Αττική. Κρίσιμη για τις εξελίξεις είναι η αποψινή σύσκεψη της υποεπιτροπής των Ειδικών που στις 19:00 θα εκτιμήσουν όλα τα τελευταία στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα δεν θα πρέπει να αναμένουμε απόφαση για τα σχολεία, αλλά την αναλυτική "χαρτογράφηση" των κρουσμάτων που θα αποτελέσει τον "οδοδείκτη" της αυριανής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών. Δηλαδή, θα εκτιμηθεί ποιες περιοχές οδεύουν προς το "κόκκινο" και ποια μπορεί να είναι η δυναμική της διασποράς των κρουσμάτων σε αυτές.

Κορονοϊός: Η Αττική στο "κόκκινο"- Σενάριο για παράταση στο άνοιγμα των σχολείων για μια εβδομάδα

"Κλειδί" για το άνοιγμα των σχολείων είναι η Αττική. Xαρακτηριστικά, από τα 858 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, εντοπίστηκαν 409 νέες μολύνσεις στην Αττική με τα περισσότερα εξ αυτών να καταγράφονται στον Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών.

  • Αν από τη σημερινή συνεδρίαση προκύψει το συμπέρασμα ότι το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι βαρύ και αποφασιστεί να ενταχθεί στις "κόκκινες" περιοχές, τότε τα γυμνάσια και τα λύκεια δεν θα ανοίξουν. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ειδικών -όπως του καθηγητή και μέλους της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Αχιλλέα Γκίκα-ότι πιθανότατα σήμερα η Αττική θα μπεί στο "κόκκινο"- μοιραία τα σχολεία θα μείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.
  • Στην περίπτωση που οι ειδικοί κρίνουν ότι η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται σε "βαθύ πορτοκαλί", τότε τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα ή να δοθεί μια παράταση του "λουκέτου" για μια εβδομάδα ώστε να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Γκίκα: Η επιτροπή δεν θα αποφασίσει σήμερα για τα σχολεία

Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ, σήμερα η σύσκεψη των επιδημιολόγων δεν αφορά αμιγώς τα σχολεία αλλά τις κόκκινες περιοχές. Πρόσθεσε ωστόσο πως στην περίπτωση που μια περιοχή είναι κόκκινη, για όσο παραμένει κόκκινη, τα Λύκεια δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω της μεγάλης κινητικότητας των παιδιών.

"Είμαστε πανέτοιμοι και περιμένουμε τη Δευτέρα για το άνοιγμα των σχολείων. Ο,τιδήποτε άλλο προφανώς είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, ωστόσο δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στο υπουργείο", είπε και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο προετοιμάζεται για άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου. "Έχουμε στείλει σειρά εγκυκλίων για υπενθύμιση των υγειονομικών μέτρων για ασφαλή λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, όπως και για την πλατφόρμα όπου μπορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 να δηλώσουν επιθυμία για να επιβληθούν σε rapid τεστ" ανέφερε.

Σχολείο Απολύμανση

Διχασμένοι οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων – Γώγος: Ίσως αλλάξει η απόφαση για Γυμνάσια, Λύκεια

Η τελευταία απόφαση για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων την 1η Φεβρουαρίου, ως γνωστόν, δεν ελήφθη κατά ομοφωνία αλλά κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή των Ειδικών. Οι διαφωνίες, όμως, φαίνεται ότι έχουν ενταθεί, με αρκετά από τα μέλη της να υπαναχωρούν στο άνοιγμα με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία και να προκρίνουν παράταση του κλεισίματος, τουλάχιστον για ένα διάστημα και μέχρι η εικόνα να βελτιωθεί.

Το άνοιγμα των σχολείων, αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών που μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Μega.

Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς "αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν", και από την άλλη "η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση".

Τα λύκεια των "κόκκινων" περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση, ενώ ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την Αττική στην οποία υπάρχουν τα περισσότερα σχολεία και η επιδημιολογική της κατάσταση δεν είναι καλή. "Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη", είπε.

μαθητές ιταλία

"Τα πάντα επανεξετάζονται με τα δεδομένα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία", είπε η συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ "Σωτηρία", Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

"Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία, χωρίς να κλείσει το εμπόριο", είπε η κ. Γκάγκα. "Μπορούμε να έχουμε και τα δύο αν τηρούμε τα μέτρα. Τα κρούσματα στην Αττική ήταν αρκετά. Αν συνεχίσουν να αυξάνονται θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα".

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προέλευση των κρουσμάτων.

"Μου φαίνεται περίεργος ο τρόπος που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ. Αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης. Δεν θεωρώ ότι οφείλεται στα σχολεία που είναι τα πρώτα που άνοιξαν, καθώς η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα. Επομένως, οι πρώτες μεταδόσεις που θα γίνουν στα σχολεία δεν θα φαίνονται. Για την αγορά δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Ελπίζω τα κρούσματα να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων", ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βόμβα Σαρηγιάννη: Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα φτάσουμε τα 2000 κρούσματα

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. "Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2000 μέσα στο Μάρτιο", προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, "με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά".

"Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης", δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε "δύσκολη εξίσωση" το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι "πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση" και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

"Μπορούν να αυστηροποιηθούν τα μέτρα όσο αφορά στο συνωστισμό έξω από τα καταστήματα, σε μερικές μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες, ακόμα και αυξημένοι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις", πρότεινε ο καθηγητής προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ 10 Απρ 2021 | 12:18

Μητσοτάκης: Σε φαρμακείο της Καλλιθέας για το self test της Δάφνης - "Ήρθαμε να το πάρουμε" [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός πήγε στο φαρμακείο με την κόρη του για να προμηθευτεί αυτοδιαγνωστικό τεστ ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, τη Δευτέρα.

10 Απρ 2021 | 08:18

Εμβόλιο AstraZeneca: Tα παράδοξα της απόφασης της επιτροπής εμβολιασμών - Οι αντιδράσεις των ειδικών

Το σκεπτικό και οι αντιδράσεις πίσω από την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για συνέχιση των εμβολιασμών με AstraZeneca

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΑ 09 Απρ 2021 | 15:05

Επιτροπή: Συνεχίζουν κανονικά τα εμβόλια της Astrazeneca- Σε άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω

Η επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και της AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 09 Απρ 2021 | 10:57

Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα στα Λύκεια: Έτσι θα γίνουν τα self tests - Το σποτ για τους μαθητές

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα, ενώ ξεκίνησε και η διάθεση των self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα φαρμακεία.

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ 08 Απρ 2021 | 20:21

Καθηγητής επιδημιολογίας Χατζηχριστοδούλου: Είχαμε αυξημένη μετάδοση στα παιδιά Λυκείου, με κλειστά σχολεία [βίντεο]

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων συμφώνησε ομόφωνα στις προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων.

Δ/ΝΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 08 Απρ 2021 | 17:58

"Βόμβα" Καπραβέλου για τα Λύκεια: Το άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη της πανδημίας, με ολέθρια αποτελέσματα [βίντεο]

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός ο Νίκος Καπραβέλος για το άνοιγμα των Λυκείων και τα self test – "Είμαστε ένα βήμα πριν την έκρηξη".

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ 08 Απρ 2021 | 12:20

Πανελλαδικές 2021: Πότε θα δώσουν εξετάσεις όσοι μαθητές κολλήσουν κορονοϊό - Τι λέει στο TheTOC η Ζ. Μακρή

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τους μαθητές που θα βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 08 Απρ 2021 | 11:41

Ο Βατόπουλος αποκαλύπτει το παρασκήνιο της συνεδρίασης της Επιτροπής- Πώς αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Βατόπουλος, αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της απόφασης για το άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 08 Απρ 2021 | 10:55

Εξαδάκτυλος: Διαφωνώ με το άνοιγμα των Λυκείων - Τη Μεγάλη Δευτέρα θα δούμε τις επιπτώσεις

Την διαφωνία του με το άνοιγμα των Λυκείων, εξέφρασε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 08 Απρ 2021 | 09:08

Κεραμέως: Πριν το Πάσχα δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Δημοτικά

Τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά θα παραμείνουν κλειστά έως και το Πάσχα - Οσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 08 Απρ 2021 | 07:24

Ανοίγουν τα Λύκεια από Δευτέρα: Δύο υποχρεωτικά self tests για μαθητές και καθηγητές - Αναλυτικά η διαδικασία

Πώς θα γίνονται τα self tests - Τι πρέπει να κάνουν οι μαθητές αν βγαίνει θετικό το τεστ - Βήμα βήμα η διαδικασία για την επιστροφή στα θρανία

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 07 Απρ 2021 | 23:03

Πώς θα ανοίξουν τα Λύκεια τη Δευτέρα: Τα νέα μέτρα και οι κανόνες του self test - 15 απαντήσεις του Υπουργείου Υγείας

Βήμα βήμα η διαδικασία για το άνοιγμα των Λυκείων - Πώς προμηθεύονται μαθητές και καθηγητές τα self test - Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 07 Απρ 2021 | 18:00

Επίσημο: Ανοίγουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου σε όλη τη χώρα - Δύο υποχρεωτικά self tests ανά βδομάδα για μαθητές-καθηγητές

Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη από τη Δευτέρα 12 Απριλίου - Self tests κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για μαθητές και καθηγητές - Τι πρέπει να κάνετε αν το τεστ βγει θετικό