Υγειονομική "βόμβα" οι επαναπατρισθέντες από την Ισπανία - Σε απομόνωση στο "κορονο-ξενοδοχείο"

Είκοσι από τους νοσούντες είναι ασυμπτωματικοί και θα παραμείνουν στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

"Οι επαναπατρισθέντες των δύο πτήσεων από Ισπανία, που ήταν θετικοί στον COVID-19, προέρχονταν από 16 διαφορετικούς προορισμούς της Ελλάδας. Οι 7 από αυτούς τους προορισμούς ήταν χωρίς κρούσμα" είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην χθεσινή συνέντευξη τύπου δικαιολογώντας τον χαρακτηρισμό "υγειονομική βόμβα" της προηγούμενης ημέρας, αναφορικά με τους επιβάτες αυτών των πτήσεων, και την επικινδυνότητα διασποράς του ιού σε διάφορα σημεία της χώρας που μέχρι σήμερα έχουν μείνει αλώβητα.

Είκοσι από τους νοσούντες είναι ασυμπτωματικοί και θα παραμείνουν στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ ένας ακόμη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία, καθώς ήταν πιο επιβαρυμένη η κατάστασή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη 22 από τους επιβάτες αυτών των πτήσεων θα παραμείνουν με δική τους πρωτοβουλία στο ίδιο ξενοδοχείο, για να προστατεύσουν τους οικείους τους και τους κατοίκους των τόπων διαμονής τους.

Επιβάτες… high risk

Οι δύο πτήσεις από την Ισπανία, από την πρώτη στιγμή που έφθασαν στην Ελλάδα την περασμένη Κυριακή, είχαν χαρακτηριστεί ως Hi risk, ως υψηλού κινδύνου. Η μία ήταν από Μαδρίτη και η άλλη από Βαρκελώνη, με 263 επιβάτες σύνολο. Όλοι τους με 9 λεωφορεία απομονώθηκαν σε καραντίνα σε κεντρικό 4στερο ξενοδοχείο του Μεταξουργείου με γονείς και συγγενείς να δυσανασχετούν καθώς ήθελαν να πάρουν σπίτι, τους δικούς τους ανθρώπους.

Η επιμονή των στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να παραμείνουν εκεί μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, απέτρεψε τα χειρότερα. Είχαν τα πρώτα δείγματα με τουλάχιστον 4 κρούσματα ανάμεσά τους, ωστόσο οι εξετάσεις από τρία εργαστήρια του ΕΟΔΥ, σχεδόν πενταπλασίασαν τους αρχικούς φόβους.

Ανάμεσα σε αυτούς τους επιβάτες διαπιστώθηκαν 21 κρούσματα κορωνοϊού. Έξι άνδρες και μία γυναίκα σε αυτή της Μαδρίτης και 11 άνδρες και 3 γυναίκες σε αυτή της Βαρκελώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Χαρδαλιάς απευθυνόμενος προς τους επαναπατρισθέντες που διαμαρτυρήθηκαν για καθυστερημένη ενημέρωση, υποστήριξε ότι ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε αρχικά τους νοσούντες και σταδιακά εκείνους που ήταν αρνητικοί. Πρόσθεσε επίσης, ότι 30 από εκείνους που ήταν αρνητικοί έφυγαν, προχθές το βράδυ, για τα σπίτια τους με ένα συγγενικό τους πρόσωπο, παίρνοντας οδηγίες να τηρήσουν οι ίδιοι και οι οικείοι τους την καραντίνα για άλλες 12 ημέρες. Άλλοι 190 επιβάτες, έφυγαν χθες με οικείους τους ή με οχήματα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τους τόπους διαμονής τους.

Ιχνηλατήσεις πτήσεων

Αυτή η τρομακτική διαπίστωση εκδήλωσης του ιού στους επιβάτες αυτών των πτήσεων ανέδειξε την χρησιμότητα των κέντρων πληροφοριών και ιχνηλάτησης πτήσεων. Τις τελευταίες πέντε μέρες έχουν ελεγχθεί 63 πτήσεις και περίπου 7.700 επιβάτες, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Επίσης, τις τελευταίες 10 ημέρες στο κέντρο ιχνηλάτησης πτήσεων στο Χαλάνδι έχουν ερευνηθεί περίπου 125 αεροπορικές πτήσεις και ιχνηλατηθεί περισσότεροι από 19.000 επιβάτες. Από αυτές προέκυψαν συνολικά 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με νοσούντες και συνεπιβάτες να μπαίνουν όλοι σε 14ήμερη καραντίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κέντρο ιχνηλάτησης επαφών στη ΓΑΔΑ, μέχρι σήμερα έχει ελέγξει 120 επιβεβαιωμένα κρούσματα της λίστας του ΕΟΔΥ και έχουν ιχνηλατηθεί 250 επαφές τους. Αναμένονται οι ιχνηλατήσεις των επαφών των 165 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του προηγούμενου 48ώρου.

25 παραβάτες καραντίνας, 1.795 κυκλοφορίας

Στο μεταξύ 25 πολίτες από τους συνολικά 605 που έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι το προηγούμενο 48ωρο για την τήρηση της 14ήμερης καραντίνας που τους είχε επιβληθεί, την είχαν παραβιάσει. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 ευρώ στον καθένα συνοδευόμενα από τις ποινικές διώξεις. Ενδεικτικά το τελευταίο 48ωρο έγιναν 51 έλεγχοι επιβεβαιωμένων και ασυμπτωματικών πλέον κρουσμάτων που όλοι ήταν σπίτια τους, αλλά σε έλεγχο 337 επαφών τους οι 12 έκαναν βόλτες.

Η Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής χθες έκανε περισσότερους από 20.000 ελέγχους στην Αττικής για παραβάσεις της απαγόρευσης. Την ίδια ώρα καταγράφηκαν 1.795 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια τα πρώτα δύο 24ωρα εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων πολιτών. 164 πρόστιμα των 150 ευρώ επιδόθηκαν σε πολίτες που κινούνταν αδικαιολόγητα χωρίς προφανή αιτία και προορισμό το πρώτο 24ωρο εφαρμογής της απαγόρευσης. Ενώ, 1.631 καταγράφηκαν τη δεύτερη μέρα που είχε επισημανθεί ότι οι έλεγχοι θα ήταν αυστηρότεροι. Τις πρώτες τρεις θέσεις καταλαμβάνουν η Αττικής με 575, τα Ιόνια Νησιά με 163 και 146 στην Κρήτη.

Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση χθες βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 258 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 267 άτομα.

Να σημειωθεί ότι αρνητικός στο τεστ κορωνοϊού βρέθηκε ο 26χρονος Έλληνας αλβανικής καταγωγής, ο οποίος είχε βρίσει και φτύσει αστυνομικούς που τον συνέλαβαν όταν έσπαγε καθρέφτες στη Βούλα. Ο νεαρός είχε έρθει λίγες ώρες νωρίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο και επικαλέστηκε στους αστυνομικούς ότι είχε… κορωνοϊό, με αποτέλεσμα 14 αστυνομικοί, που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του να μπουν σε καραντίνα.

Θερμομετρητές εξ αποστάσεως στη ΓΑΔΑ

Στο μεταξύ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική προμηθεύτηκαν μηχανήματα θερμομέτρησης από απόσταση με υπέρυθρες, που ανιχνεύει την θερμική ακτινοβολία του σώματος. Εξετάζεται η πιθανότητα παρόμοιο υλικό να λάβουν σταδιακά και τα πληρώματα περιπολικών, αν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να… θερμομετρούν πολίτες που συνωστίζονται σε διάφορα σημεία των πόλεων ή και σε αυτούς που πρέπει να υποβάλλουν σε αστυνομικό έλεγχο.

Αναφορικά με την πρόσβαση σε αστυνομικές υπηρεσίες, οι φρουρές των κτιρίων όπως για παράδειγμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου εργάζονται περίπου 3.000 αστυνομικοί και προσέρχονται εκατοντάδες πολίτες, με το μηχάνημα θερμομετρούνται αστυνομικοί και πολίτες που προσέρχονται στο κτίριο.

Στην περίπτωση που η ένδειξη είναι ανησυχητική, και παραπέμπει σε ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, ο αστυνομικός ή ο πολίτης θα οδηγείται εξωτερικά του κτιρίου, και θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα, ενώ αν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα μεταφέρεται σε νοσοκομείο. Κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και στην περίπτωση που η προμήθεια των θερμομέτρων από απόσταση επεκταθεί και στα πληρώματα περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία μπορεί να εντοπίζουν ύποπτα κρούσματα του ιού.

ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 07 Απρ 2020 | 16:24

Κορονοϊός: Αρχίζουν τα τεστ κατ’ οίκον την Τετάρτη – Στον δρόμο 500 Κινητές Μονάδες Υγείας

Μισθώνονται έως 500 οχήματα και εκπαιδεύονται 2.000 νέοι επαγγελματίες υγείας

07 Απρ 2020 | 16:12

Επίθεση Πολάκη σε Ευαγγελάτο και ΜΜΕ αλλά και αιχμές κατά Τσακαλώτου

Eπίθεση στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους από τον Παύλο Πολάκη μέσω Facebook.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ FACEBOOK 07 Απρ 2020 | 16:11

Τάσος Χαλκιάς: Μένουμε σπίτι μέχρι να τα ξαναπούμε από το θεατρικό σανίδι [βίντεο]

"Μένουμε σπίτι, αφού έτσι πρέπει να κάνουμε για την υγεία όλων μας και την υγεία των γύρω μας", λέει ο ηθοποιός.

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΩ INTERNET 07 Απρ 2020 | 15:55

Ο Μποτσέλι θα ψάλλει μέσα στον άδειο καθεδρικό του Ντουόμο την Κυριακή του Πάσχα

Το Ντουόμο θα είναι άδειο, όμως μέσω streaming η φωνή του θα ακουστεί σε όλον τον κόσμο

ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ 07 Απρ 2020 | 15:46

Ο άνθρωπος που φτιάχνει τις καλύτερες μάσκες του κόσμου

Σχεδόν όλα τα μοντέλα του είναι sold out μέχρι τον Ιούνιο, με τον ίδιο να δημιουργεί μία αξιοσημείωτη περιουσία.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 07 Απρ 2020 | 15:42
CORONA DATA SPENDER APP 07 Απρ 2020 | 15:40

"Εξυπνα" ρολόγια στη μάχη για την ανάλυση διάδοσης του κορονοϊού στη Γερμανία

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για smart και fitness ρολόγια. Υπολογίζεται ότι περί τα 10 εκατομμύρια άτομα διαθέτουν τέτοια γκάτζετ στην Γερμανία

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 07 Απρ 2020 | 15:40

"Ο Τζόνσον δεν έχει πνευμονία και δεν χρησιμοποιεί αναπνευστήρα", λέει η Ντάουνινγκ Στριτ

Κορυφαίοι γιατροί δηλώνουν πως για να εισαχθεί κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σημαίνει ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή.

07 Απρ 2020 | 15:28

Τι θα γίνει με τα διδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία- Νέα ρύθμιση προβλέπει κούρεμα

Μειώνονται  τις επόμενες ημέρες τα δίδακτρα σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της Παιδείας για τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες τους που δεν παραδόθηκαν

07 Απρ 2020 | 15:18

Δείτε τον χάρτη της πανδημίας στην Ελλάδα - Οι περιοχές που δεν έχουν κρούσματα

Τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στην Ελλάδα με βάση την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ και αφορά τα στοιχεία της 6ης Απριλίου

07 Απρ 2020 | 15:14

Tηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο ενόψει του Eurogroup

Η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup υποστηρίζοντας  την θέση που έχει εκφράσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για κοινή έκδοση ομολόγων

07 Απρ 2020 | 14:54

Πώς να στηρίξετε τις μικρές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Δείξτε την αγάπη σας στα αγαπημένα σας καταστήματα και brands.

07 Απρ 2020 | 14:49

Δωρεά "μαμούθ" 100.000.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Νιάρχος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Δωρεά ύψους 100.000.000 κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την αντιμετώπιση της κρίσης, δημιουργώντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19.