Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: Υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης στο έμβρυο; - Πρέπει οι μητέρες με κορονοϊό να θηλάζουν;

Τι λέει η γιατρός που συμμετείχε στις καισαρικές δύο γυναικών με κορονοϊό στο Αττικόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δύο παιδιά γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο "Αττικόν" από μητέρες θετικές στον Covid- 19 . Και τα δύο αγοράκια είναι καλά στην υγεία τους και οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι είναι αρνητικά στον ιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τα μέχρι σήμερα ευρήματα που έχουν δημοσιευτεί και αφορούν κυρίως την Κίνα, δείχνουν ότι η μετάδοση του ιού Covid-19 δεν γίνεται διαπλακουντιακά στη διάρκεια της κύησης. Συνεπώς, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάθετη μετάδοση του Covid-19, τουλάχιστον στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την επίδραση του ιού στο πρώτο τρίμηνο της κύησης", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Στείρωσης της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διευθύντρια της Γ' Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν", διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Παθολογία της Κύησης" της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η κ. Καλανταρίδου μαζί με ομάδα γιατρών συμμετείχε και στις δύο καισαρικές τομές γυναικών με λοίμωξη Covid-19 που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Υπήρχε πλάνο και όλοι μαζί "μια γροθιά", ήμασταν έτοιμοι

Η κ. Καλανταρίδου περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠ το σχέδιο δράσης του Νοσοκομείου. "Όταν ενημερώθηκα ξαφνικά στις 18 Μαρτίου, ότι το Θριάσιο Νοσοκομείο παραπέμπει στην κλινική μας μία επίτοκο με Covid-19, μέσω του ΕΟΔΥ, αισθάνθηκα αρχικά μια ανακούφιση γιατί τις προηγούμενες ημέρες είχα διαβάσει τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, όπου θα πρέπει να σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία, και σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Β' Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ Π. Ματσώτα, την καθηγήτρια-Διευθύντρια της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής Β. Παπαευαγγέλου, τη διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος Α. Δασκαλάκη, την προϊσταμένη του Μαιευτηρίου Ε. Αλεξίου και την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου καταστρώσαμε το δικό μας σχέδιο δράσης και πρωτόκολλο διαχείρισης επιτόκου με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 και του νεογνού.

Κάναμε έγκαιρα όλες τις αναγκαίες μετατροπές στο χώρο του σηπτικού χειρουργείου και προμηθευτήκαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Έτσι, όλοι μαζί, μια γροθιά, ετοιμαστήκαμε όπως υπήρχε το πλάνο. Θα πρέπει να τονίσω ότι, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης. Με απόλυτη ηρεμία ακολουθήσαμε όλα τα βήματα και όλα πήγαν πολύ καλά".

Μόνο με καισαρική τομή γεννάνε οι μητέρες με Covid-19 ή μπορεί να γίνει και φυσιολογικός τοκετός;

"Επειδή, όπως έχει γίνει γνωστό, η λοίμωξη από τον Covid-19 μπορεί να κάνει και γαστρεντερικά συμπτώματα, περιγεννητική έκθεση του νεογνού κατά το φυσιολογικό τοκετό δεν μπορεί να αποκλειστεί και εξαρτάται από την ανίχνευση του ιού στα ούρα και τα κόπρανα. Οι περισσότερες γεννήσεις στην Κίνα έγιναν με καισαρική τομή. Παρόλα αυτά, οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τον φυσιολογικό τοκετό, όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα.

Η μητέρα μπορεί να θηλάσει;

"Το νοσοκομείο μας, και ιδιαίτερα το Νεογνολογικό Τμήμα της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής και η Γ' Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική γενικά ενθαρρύνουν και βοηθούν τις μητέρες να θηλάσουν. Στη διεθνή βιβλιογραφία, σε ύπαρξη λοίμωξης της μητέρας με Covid-19 υπάρχει διχογνωμία, αν και ο ιός δεν υπάρχει στο μητρικό γάλα.

Το πρόβλημα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα της λοίμωξης και ο κίνδυνος της μετάδοσης από τις αναπνευστικές εκκρίσεις της συμπτωματικής μητέρας. Στο νοσοκομείο μας η μητέρα νοσηλεύεται σε ειδική πτέρυγα με COVID-19(+) ασθενείς και ακόμη και η πιθανότητα αποστείρωσης του μπιμπερό ή της σύριγγας που θα περιέχει το μητρικό γάλα για να δοθεί στο νεογνό από άλλο φροντιστή εγείρει κινδύνους μετάδοσης. Ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες για την μεγάλη παραμονή του κορονοϊού σε επιφάνειες. Στις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν προτείνουμε να βγάζουν το γάλα με θήλαστρο τις πρώτες μέρες και όταν οι εξετάσεις τους αρνητικοποιηθούν να θηλάσουν κανονικά το μωράκι τους".

Το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και οι σοβαρές ελλείψεις

"Η αλήθεια είναι ότι το Θριάσιο νοσοκομείο, που είναι το αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, έκανε την παραπομπή της επιτόκου στην κλινική μας μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ. Και στους δύο τοκετούς συμμετείχε ομάδα γιατρών, μαιών και νοσηλευτών του χειρουργείου και του μαιευτηρίου που είχαν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Θα πρέπει να τονίσω ότι όλο το ιατρικό, μαιευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εκπαιδευμένο. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης έχουμε δουλέψει με υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε σωστά, όμως έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Μέχρι τώρα μας έχουν στείλει έγκυες με συμπτώματα ενδεικτικά λοίμωξης με Covid-19 ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19, η Α' Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα", η Β' Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου "Αρεταίειον", το Μαιευτικό-Γυναικολογικό νοσοκομείο "Έλενα Βενιζέλου" και κάποια ιδιωτικά μαιευτήρια".

Η κ. Καλανταρίδου υπογραμμίζει με έμφαση ότι το Νοσοκομείο για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο έργο του "χρειάζεται επειγόντως επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό. Θέλω να ελπίζω ότι η πολιτεία θα μας ακούσει και θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε στη δύσκολη αυτή στιγμή της χώρας μας με την ασφάλεια που απαιτείται".

Τα συγχαρητήρια από τις έγκυες που επισκέπτονται το Νοσοκομείο

Αυτές τις ημέρες εξυπηρετούμε μόνο μαιευτικά περιστατικά. Τα γυναικολογικά ιατρεία της κλινικής μας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και εξυπηρετούμε μόνο επείγοντα περιστατικά.

Οι έγκυες όμως γυναίκες που παρακολουθούμε έρχονται κανονικά στο νοσοκομείο, γιατί υπάρχουν διάφορες εξετάσεις που γίνονται μόνο σε καθορισμένα στάδια της κύησης. Επίσης, η Κλινική μας έχει την Εμβρυομητρική Μονάδα Θεραπείας Εμβρύου "Κύπρος Νικολαϊδης", η οποία είναι η μοναδική Μονάδα στην Ελλάδα που κάνει ενδομήτριες επεμβάσεις σε έμβρυα με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, που αλλιώς είναι καταδικασμένα να πεθάνουν.

Έχουμε δημιουργήσεις ασφαλείς συνθήκες για τις γυναίκες αυτές και δεν νιώθουν κανένα φόβο να έρθουν. Αντιθέτως, αισθάνονται σιγουριά και μας δίνουν συγχαρητήρια που προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλες τις μανούλες, με φυσιολογική εγκυμοσύνη που θέλουν να γεννήσουν στην κλινική μας, με σοβαρά προβλήματα παθολογίας κύησης και με Covid-19".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

15.679 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 01 Απρ 2020 | 22:49

Κορονοϊός: 277 οι νεκροί στην Τουρκία - Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση

Κατά 63 αυξήθηκαν οι θάνατοι στη γειτονική χώρα, σε σχέση με χθες - Τα περισσότερα κρούσματα στην Κωνσταντινούπολη

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 01 Απρ 2020 | 22:47

Reuters: "Όλα υπό έλεγχο" - Πώς η Ευρώπη την πάτησε με τον κορονοϊό

Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών άρχισαν να συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης τον Μάρτιο

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 01 Απρ 2020 | 22:32

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Ραγδαία κλιμάκωση με 1 εκατ. κρούσματα και 50.000 θανάτους παγκοσμίως

"Ο αριθμός των θανάτων έχει υπερδιπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα"

01 Απρ 2020 | 22:17

Κορονοϊός - Ιερά Σύνοδος: Χωρίς πιστούς οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

"Καταδικαστέα κάθε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από τη Θεία Ευχαριστία" αναφέρεται στην ανακοίνωσή της

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Απρ 2020 | 22:13

Ο κορονοϊός κλονίζει τη Γαλλία - 509 νεκροί σε μια μέρα, 4.032 θάνατοι συνολικά

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία άγγιξε τους 24.639 (+1.882 από την Τρίτη)

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 01 Απρ 2020 | 21:59

Πώς ο κορονοϊός άλλαξε τις πόλεις μέσα από έναν χάρτη ήχων

Από την απόκοσμη σιωπή στην Τάιμς Σκουέρ στις επευφημίες προς τους γιατρούς στη Μαδρίτη, ένας χάρτης ήχων δείχνει πως ο κορονοϊός άλλαξε τις πόλεις

«ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» 01 Απρ 2020 | 21:51

Κορονοϊός: Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 12 κρατών μελών της ΕΕ με "καρφιά" για τον Όρμπαν

"Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας"

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ 01 Απρ 2020 | 21:43
Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΟΣ 01 Απρ 2020 | 21:22

Σωτήρης Γεωργούντζος από το νοσοκομείο: "Οταν έμαθα ότι έχω κορονοϊό, έβαλα τα κλάματα

"Μάλιστα όταν μου είπαν θα πας στο Ρίο με ασθενοφόρο, εκεί κατέρρευσα"

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 01 Απρ 2020 | 21:09

Κικίλιας: Ελπίζουμε να κάνει τον κύκλο του ο κορονοϊός τον Απρίλιο

Για τις φαρμακευτικές αγωγές (χλωροκίνη  κ.α.) τόνισε ότι ακολουθούνται οι εισηγήσεις του ΠΟΥ και των επιστημονικών φορέων.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 01 Απρ 2020 | 21:03

ΗΠΑ: Στη Νέα Υόρκη το επίκεντρο του φονικού ιού - Σχεδόν 2.000 νεκροί και 83.712 κρούσματα

Το κλείσιμο των παιδικών χαρών στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας.

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΚΑΤΑ... 01 Απρ 2020 | 20:37

Συγκλονιστική μαρτυρία: 44χρονος νίκησε τον κορονοϊό μετά από ένα μήνα νοσηλείας στο νοσοκομείο Ρίου

Νόσησε έχοντας έρθει σε επαφή με τον αδελφό του ο οποίος γύρισε από τους Αγίους Τόπους.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΤΟΥΑΡ ΦΙΛΙΠ 01 Απρ 2020 | 20:34

Γαλλία: Tα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού θα χαλαρώσουν σταδιακά

Ο Εντουάρ Φιλίπ δεν διευκρίνισε πότε η κυβέρνηση ενδέχεται να ξεκινήσει την χαλάρωση ή την άρση των περιοριστικών μέτρων