Κορονοϊός: Κι όμως υπάρχουν επαγγέλματα που ευνοήθηκαν - Πού δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας

Σε ποια επαγγέλματα δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στην Κ. Μακεδονία - Η λίστα με τα επαγγέλματα που ευνοήθηκαν από την πανδημία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εργαζομενοι γραφειο

Οι υπάλληλοι γραφείου, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι πωλητές και οι οδηγοί ήταν το 2020 τα δυναμικότερα επαγγέλματα από πλευράς δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, όπως αυτά καταγράφονται στα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Μηχανισμός Διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η λίστα με τα επαγγέλματα που ευνοήθηκαν από την πανδημία

Στη σχετική λίστα ακολουθούν, κατά σειρά, και άλλα επαγγέλματα που ευνοήθηκαν από την πανδημία, όπως οι χειριστές κινητού εξοπλισμού, οι τεχνολόγοι και οι τεχνικοί βοηθοί επιστημών βιολογίας και υγείας.

Η ίδια τάση αποτυπώνεται, όπως είναι αναμενόμενο, και στους δυναμικότερους κλάδους από πλευράς δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για το 2020. Πιο συγκεκριμένα,

  • 2.531 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον κλάδο των γενικών δραστηριοτήτων δημόσιας διοίκησης, επιβεβαιώνοντας ότι το κράτος ήταν ο βασικός δημιουργός νέων θέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου για το 2020.
  • Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, τροφίμων, ποτών ή καπνού με 1.301 νέες θέσεις εργασίας και στην τρίτη θέση ο κλάδος των νοσοκομειακών δραστηριοτήτων με 1.286 νέες θέσεις εργασίας.
  • Στον αντίποδα, όπως ήταν αναμενόμενο, τα αρνητικότερα ισοζύγια προσλήψεων - απολύσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέγραψαν, κατά σειρά, ο ξενοδοχειακός κλάδος με 1.044 λιγότερες θέσεις εργασίας και το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων με 646 λιγότερες θέσεις εργασίας.

Αναλύοντας τα στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ουσιαστικά καταγράφεται το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η πανδημία έχει επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Συγκρίνοντας, παράλληλα, τα στοιχεία του 2020 με εκείνα του 2019, επισημαίνει ότι υπήρξε μια σοβαρή κάμψη του κλάδου της εστίασης το 2020, με σημαντικά λιγότερες προσλήψεις, όταν τον προηγούμενο χρόνο το 2019, ήταν ο δυναμικότερος επαγγελματικός κλάδος σε επίπεδο Περιφέρειας.

"Με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο τροφίμων – ποτών, που "κρατήθηκε” και δημιούργησε επιπλέον νέες θέσεις εργασίας, συνολικά το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο, που το 2019 ήταν μεταξύ των τριών δυναμικότερων οικονομικών κλάδων, δέχτηκαν σοβαρότατο πλήγμα. Νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2020, αφορούν κυρίως στο εμπόριο τροφίμων και σε επαγγέλματα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση τώρα λόγω της πανδημίας, για την κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών ή όπως οι οδηγοί μέσων μεταφοράς, ωστόσο δεν μπορούν να "σηκώσουν” και να στηρίξουν μια ουσιαστική οικονομική επαννεκίνηση", προσθέτει.

Νέες θέσεις εργασίας το 2019 και το 2020

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2019 οι δυναμικότεροι κλάδοι ήταν εκείνοι των υπηρεσιών εστίασης (με 2.618 νέες θέσεις εργασίας τότε), του λιανικού εμπορίου (με 1.718 νέες θέσεις) και του χονδρικού εμπορίου (με 1.579), η εικόνα αυτή άλλαξε το 2020, φέρνοντας άλλα επαγγέλματα και κλάδους στο προσκήνιο. Και συνολικά όμως, ενώ το 2019 στην Κεντρική Μακεδονία είχαν δημιουργηθεί 19.316 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, το 2020 ο αριθμός τους έφτασε τις 12.509.

Το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο νέων θέσεων εργασίας για το 2020 (όπως και το 2019), ενώ το 52% των νέων θέσεων εργασίας της Περιφέρειας δημιουργήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έναντι 69% για το 2019.

Από την άλλη πλευρά, στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας φαίνεται να δημιουργήθηκαν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας κατά το 2020 από τις αντίστοιχες του 2019, "προφανώς λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας (υπολογίζονται ως εργαζόμενοι) και της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών", όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του Μηχανισμού της Περιφέρειας.

Σε γενικές γραμμές, τη μεγαλύτερη συγκράτηση, ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το 2020, παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Πέλλας.

Απαραίτητη η ύπαρξη των περιφερειακών Μηχανισμών Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιουτίκας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης των περιφερειακών Μηχανισμών Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, ενώ αναφέρει ότι η Κεντρική Μακεδονία κατάφερε, με το πρόγραμμα "Διέξοδος", ύψους 200 εκατ. ευρώ, να ενισχύσει με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης 6.683 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία.

Παράλληλα σχολιάζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα έδωσαν "ανάσες" όλους αυτούς τους μήνες, ενώ τονίζει: "Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, μετά την πανδημία, είναι προφανές ότι για να αποφευχθούν τα οριστικά λουκέτα μικρών αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων θα απαιτηθεί η ενεργοποίηση μιας νέας ομάδας μέτρων στήριξης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας".

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποιεί, είναι σε εξέλιξη πρωτογενής έρευνα του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας σε 700 επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα χρήσιμα στη χάραξη της στρατηγικής της Περιφέρειας για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας την επόμενη μέρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. 14 Απρ 2021 | 13:22

Γερμανία: Μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού οι εργαζόμενοι στη δουλειά - Θα κάνουν τουλάχιστον ένα την εβδομάδα

Με αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό θα πηγαίνουν πλέον οι εργαζόμενοι στη δουλειά του τη Γερμανία

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ 14 Απρ 2021 | 12:55

Κορονοϊός: Θρίλερ με τον θάνατο 41χρονου στην Ηλεία - Θα γίνει νεκροψία

Η οικογένεια 41χρονου αξιωματικού του Π.Ν. πέτυχε να γίνει νεκροψία στη σορό του. Ο 41χρονος έφυγε από τη ζωή από κορονοϊό.

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 14 Απρ 2021 | 11:50

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 50 εισαγωγές στην εφημερία του Ιπποκράτειου

Περισσότερες από 50 εισαγωγές θετικών περιστατικών κορονοϊού δέχτηκε στην εφημερία του το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΣ 14 Απρ 2021 | 11:18

Διευθυντής Πνευμονολογικής Ευαγγελισμού: Με ξεπερνά να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό

Με ξεπερνά με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό, είπε διευθυντής της πνευμονολογικής του Ευαγγελισμού, Μπουλμπασάκος.

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 14 Απρ 2021 | 11:06

Πέτσας: Δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για το Πάσχα, την αγορά, τα self test, την Εστίαση αλλά και τις μετακινήσεις Ελλήνων και τουριστών.

Ο ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 14 Απρ 2021 | 09:35

Ινδία: Παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ με 184.372 κρούσματα κορονοϊού σε μια ημέρα - Απίστευτος συνωστισμός σε θρησκευτική γιορτή

Η Ινδία κατέγραψε 184.372 κρούσματα αλλά και περισσότερους από 1.000 θανάτους εξαιτίας κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 13 Απρ 2021 | 20:36

Πελώνη: "Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου"

"Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου", δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 13 Απρ 2021 | 17:26

Πανελλαδική έρευνα για το κάπνισμα: Ένας στους 3 καπνίζει περισσότερο λόγω της πανδημίας

Αυξήθηκε το κάπνισμα στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Marc. Το 7% ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 13 Απρ 2021 | 14:06

Κορονοϊός: Στα ύψη ξανά τα νέα κρούσματα - Πληροφορίες για λίγο κάτω από 4.000

Ανησυχία για την νέα εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού τα οποία αναμένεται να είναι λίγο λιγότερο από 4.000 κρούσματα.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 13 Απρ 2021 | 11:15

Η Αυστραλία δεν θα χρησιμοποιήσει το μονοδοσιακό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η Αυστραλία δεν σκοπεύει να προσθέσει στο ολοστάσιό της κατά του κορονοϊού το μονοδοσιακό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

ΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ 13 Απρ 2021 | 09:56

Βρετανία: Όλος ο πληθυσμός άνω των 50 ετών έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου

Η Βρετανία πραγματοποίησε ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, στον πόλεμό της με τον κορονοϊό.

«ΑΥΤΗ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΙΠΗ» 12 Απρ 2021 | 18:48

"Καμπανάκι" από ΠΟΥ: "Αυτή η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος" - Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

"Μην κάνετε λάθος, τα εμβόλια είναι ένα ζωτικό και ισχυρό εργαλείο. Αλλά δεν είναι το μόνο εργαλείο", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΠΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ» 12 Απρ 2021 | 16:28

Προειδοποίηση Μέρκελ: Το τρίτο κύμα θα είναι ίσως και το χειρότερο - "Υπερβολικά υψηλοί" αριθμοί κρουσμάτων

"Υπερβολικά υψηλοί" είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων του κορονοϊού, δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.