Κορονοϊός: "Κόκκινος" συναγερμός στα γηροκομεία της χώρας - Αγωνία για 20.000 ηλικιωμένους

Από τους εργαζόμενους γίνεται η διασπορά του κορονοϊού στα γηροκομεία και τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ - ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

"Κόκκινος" συναγερμός έχει σημάνει στα γηροκομεία όλης της χώρας, αφού η απειλή του κορονοϊού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές για τη διασπορά σε ηλικιωμένους.

Ο κλοιός… αντι-COVID, που επιχείρησαν να θέσουν σε εφαρμογή τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σε 294 δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Περίπου 13.500 ηλικιωμένοι και 6.000 εργαζόμενοι φαντάζουν ευάλωτοι στον ιό, παρά τους συνεχιζόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τα γρήγορα τεστ. Ο γρήγορος εντοπισμός κρουσμάτων σε εργαζομένους, καθώς αυτοί μεταφέρουν τον ιό στο εσωτερικό των γηροκομείων, είναι το ζητούμενο με τακτικότερα τεστ και ελέγχους, αλλά και αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, η οποία μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.

Το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα δεν κάλεσε ποτέ τον ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: "Κόκκινος" συναγερμός στα γηροκομεία της χώρας - Αγωνία για 20.000 ηλικιωμένους

Πολλοί οίκοι ευγηρίας έχουν βρεθεί στη δίνη του κορονοϊού, καταμετρώντας πολλούς νεκρούς, όπως στο Ασβεστοχώρι και σε κλινική στο Περιστέρι. Τελευταίο όμως παράδειγμα είναι το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, που είχε και τον πρώτο του νεκρό, και έξι ακόμη κρούσματα σε εργαζομένους γηροκομείου στην Καρδίτσα.

Σύμφωνα με πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας είχαν γίνει δειγματοληπτικά τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 31 Αυγούστου, από τα οποία είχε προκύψει ένα θετικό κρούσμα σε εργαζόμενο, ο οποίος είχε τεθεί σε καραντίνα. Μετά την ανίχνευση του κρούσματος έγιναν τεστ σε όλους του εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους με αρνητικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επανέλεγχος θα γινόταν τρεις εβδομάδες αργότερα, περίπου στις 21 Σεπτεμβρίου, ωστόσο λόγο μεγάλου φόρτου, αυτό έγινε τέλη Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας περισσότερα από 40 κρούσματα, σε περίπου 100 άτομα, εργαζόμενους και ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γηροκομείο δεν κάλεσε ποτέ τον ΕΟΔΥ μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ βλέποντας τις ημερήσιες καταγραφές από τα εργαστήρια διαπίστωσαν ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων από τη συγκεκριμένη διεύθυνση και έτσι επικοινώνησαν οι ίδιοι με το γηροκομείο πηγαίνοντας για έλεγχο στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.

Ευάλωτοι στον κορονοϊό 20.000 ηλικιωμένοι

γηροκομείο κορονοϊός

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα υπάρχουν 294 γηροκομεία, στα οποία φιλοξενούνται 13.300 ηλικιωμένοι, ενώ εργάζονται σε αυτά 5.800 εργαζόμενοι. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, οι οποίες ανεβάζουν τον αριθμό των ηλικιωμένων σε 20.000 και των εργαζομένων σε 15.000. Η εξάπλωση του κορονοϊού στα γηροκομεία όπου καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι, προήλθαν από εργαζομένους καθώς είχαν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια, όπως επισημαίνουν πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τον τελευταίο μήνα έγιναν δειγματοληπτικά τεστ σε 150 από τα 294 γηροκομεία, τα οποία βρίσκονταν σε περιοχές με υψηλά επιδημιολογικά στοιχεία και μεγάλο ιϊκό φορτίο. Στα 110 από αυτά έγιναν παράλληλοι έλεγχοι από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε 25 γηροκομεία επιβλήθηκαν πρόστιμα των 3.000 ευρώ, συνολικά 75.000 ευρώ, για μη τήρηση δελτίων θερμομέτρησης και συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από τους εργαζομένους.

Τα μέτρα στα γηροκομεία από τον... Μάρτιο

Μετά τα ανησυχητικά δείγματα διασποράς του ιού σε τέτοιες δομές φιλοξενίας, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, τα τεστ θα γίνονται μαζικά και θα επαναλαμβάνονται τακτικά καθώς κανείς δεν θέλει να δει σκηνές που εκτυλίχθηκαν σε τέτοιες δομές σε Ιταλία και Ισπανίας, με εκατόμβες νεκρών ηλικιωμένων. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Πρέπει να κρατήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα γηροκομεία μας και να κρατήσουμε τους ηλικιωμένους προστατευμένους, γιατί δεν θα αντέξουν οι υποδομές υγείας".

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους σε τέτοιες δομές φιλοξενίας, όπως αναβολή αδειών των εργαζομένων, τεστ κορονοϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο, αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα και σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ’ οίκον περιορισμός.

Από τις 24 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ είχε αναρτήσει μέτρα προστασίας για τα γηροκομεία, όπως την απαγόρευση επισκέψεων συγγενών, εισαγωγές και εξαγωγές ηλικιωμένων από τα ιδρύματα και θερμομετρήσεις των εργαζομένων. Δυστυχώς η εξάπλωση προήλθε από εργαζόμενους που επέστρεψαν από άδειες, ταξίδια ή συνωστίστηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδας Στέλιος Προσαλίκας ανέφερε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και άλλα προστατευτικά υλικά για το προσωπικό και τόνισε: "Εάν σπάσει η δική μας αλυσίδα το πρόβλημα θα περάσει στα νοσοκομεία μας". Το… plan Β για τα γηροκομεία σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού σε αυτά και αναγκαιότητας μεταφοράς ηλικιωμένων σε "γεμάτα" νοσοκομεία, είναι η δημιουργία νοσηλευτικών χώρων μέσα σε αυτές τις δομές φιλοξενίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 22:35

Ο κορονοϊός "σκεπάζει" την Ευρώπη - Οι χώρες που βρίσκονται "στο κόκκινο" και τα μέτρα που επιστρέφουν

Επανέρχονται lockdown και αυστηροί περιορισμοί στην Ευρώπη - Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές χώρες

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 22 Οκτ 2020 | 21:50

Κορονοϊός: Θετικός ιερέας, η σύζυγος και ο 14χρονος γιος του - Ο δήμος ξεκινά τεστ

Ο φόβος για διασπορά της κορονοϊού είναι μεγάλος μεταξύ των κατοίκων που ζητούν άμεσα να κλείσει το σχολείο.

ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 22 Οκτ 2020 | 21:32

Κορονοϊός: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η Γαλλία - Πάνω από 40.000 κρούσματα σε μια μέρα

Σε δυσθεώρητα ύψη τα κρούσματα κορονοϊού στη Γαλλία - Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στις μεγαλύτερες πόλεις.

ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΜΕΘ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 69% 22 Οκτ 2020 | 21:21

Κορονοϊός: Ο εφιάλτης επιστρέφει στην Ιταλία - 16.079 κρούσματα και 136 νεκροί σε ένα 24ωρο

Στην Ιταλία καταγράφεται σήμερα νέο αρνητικό ρεκόρ σε ότι αφορά τα κρούσματα κορονοϊού.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Οκτ 2020 | 21:11

Μόσιαλος: Πώς θα πρέπει να ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων

Ο Ηλίας Μόσιαλος υποστηρίζει ότι μαζί με τα κρούσματα πρέπει να ανακοινώνονται και κάποια χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για να διαμορφωθεί μια αξιόπιστη εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας

ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 22 Οκτ 2020 | 21:01

Κρούσματα κορονοϊού σε νοσηλευτές στο Θεαγένειο - "Τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα" λέει η διοίκηση

Μετά τα τεστ που έγιναν σε προσωπικό και ασθενείς εντοπίστηκαν ακόμη τρία θετικά κρούσματα κορονοϊού στο νοσηλευτικό προσωπικό

3 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 22 Οκτ 2020 | 20:55

Συγκλονιστική μαρτυρία γυναίκας που έχασε τη μητέρα της από κορονοϊό στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

"Η μητέρα μου κόλλησε κορονοϊό στο γηροκομείο και μου έλεγαν να μην ανησυχώ"

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 20:54

Κορονοϊός: Με μάσκες και στα εστιατόρια - Πότε τη φοράμε και πότε τη βγάζουμε

Τι είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καφέ και εστιατόρια

22 Οκτ 2020 | 20:54

Κορoνοϊός-Γκάγκα: Είμαστε σε κρίσιμη καμπή της πανδημίας, τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν εύκολα

Η Μίνα Γκάγκα επανέλαβε πως είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ο ιός, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ 22 Οκτ 2020 | 20:12

Κορονοϊός: Οι 19 περιοχές με μίνι Lockdown - Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και χρήση μάσκας παντού

Ανάμεσά τους Αττική και Θεσσαλονίκη - Ποιες είναι οι περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 και 4 και στις οποίες θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 22 Οκτ 2020 | 20:06

Κορονοϊός: Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως ο Νίκος Χαρδαλιάς - Σύσκεψη στην Περιφέρεια

Παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά θα εξεταστεί η πορεία της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία,και τυχόν λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 22 Οκτ 2020 | 19:28

Κορονοϊός: "Βράζουν" με 290 νέα κρούσματα η Αττική και 188 η Θεσσαλονίκη - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

Νέα αύξηση των κρουσμάτων την Πέμπτη με 882 νέα κρούσματα, 15 θανάτους και 90 διασωληνωμένους

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 19:19

Κορονοϊός-ΕΕ: Εμπλοκή στο Ταμείο Ανάκαμψης - Δεν θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο

Καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.